Αρχική | Ειδήσεις - Αναλύσεις | Ο Κυνηγός | Λεωφόρος Αθηνών | "Κουλου - Βάχατα" | Marx - Soros | Contact

   

 

Από το Marx ως το Soros

Καθημερινή Στήλη με άρθρα για την παγκόσμια οικονομία και όχι μόνο

Επικοινωνήστε μαζί μας μέσω της Φόρμας Επικοινωνίας του GFF

 

 

O ψηφιακός κόσμος & Τα τείχη

00:01 - 06/06/19

 

 

Όπως έγραψαν οι New York Times, ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ έχτισε επιτέλους τον τοίχο του: όχι εκείνον που ήθελε στα νοτιοδυτικά σύνορα της χώρας, αλλά έναν αρκετά πιο σύνθετο που χωρίζει τις ΗΠΑ από την Huawei. Ο κινεζικός πρωταθλητής τεχνολογίας έχει αποκλειστεί από την αμερικανική αγορά. Δεν μπορεί ούτε να πουλάει προϊόντα στις ΗΠΑ, ούτε να προμηθεύεται αμερικανική τεχνολογία, παρά μόνον εάν έχει δοθεί ειδική άδεια και μόνον για 90 ημέρες.

 

Η Huawei θα είναι σύντομα εξ ολοκλήρου αποκομμένη από την αμερικανική τεχνολογία. Αναφερόμαστε στην υπ’ αριθμόν 2 μεγαλύτερη κατασκευάστρια κινητών τηλεφώνων, μια θέση που κατέκτησε πέρυσι εκτοπίζοντας την Apple. Στα τέλη αυτού του καλοκαιριού, οι νέες συσκευές κινητής τηλεφωνίας της Huawei θα κυκλοφορήσουν χωρίς εφαρμογές της Google. Παράλληλα, οι αμερικανικές εταιρείες παραγωγής τσιπ δεν θα προμηθεύουν στην Huawei τον εξοπλισμό που χρειάζεται για να κατασκευάζει ασύρματα δίκτυα κινητής 5ης γενιάς.

 

Ωστόσο, η μάχη που δίνει η κυβέρνηση Τραμπ δεν επικεντρώνεται μόνον σε έναν κινεζικό γίγαντα τεχνολογίας. Ο κ. Τραμπ θέτει το εξής δίλημμα στον υπόλοιπο κόσμο: ποια πλευρά του Τείχους προτιμούν; Αυτή ήταν, εξάλλου, η τοποθέτηση του Μάικ Πομπέο. Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών είπε στους ηγέτες του υπόλοιπου κόσμου ότι θα πρέπει να επιλέξουν ανάμεσα στο Διαδίκτυο που λειτουργεί με «αξίες της Δύσης», συμπεριλαμβανομένης της ελεύθερης πρόσβασης στον κυβερνοχώρο, ή στο Διαδίκτυο που βασίζεται «στις αρχές ενός αυταρχικού και κομμουνιστικού καθεστώτος».

 

Τα πράγματα, ωστόσο, δεν είναι τόσο απλά. Το Τείχος του Βερολίνου τερμάτισε κάθε ανθρώπινη και εμπορική επαφή ανάμεσα στη Δύση και το Ανατολικό Μπλοκ. Σε αυτή την περίπτωση, ακόμη και αν ο Τραμπ καταφέρει να απομονώσει την Huawei, ένας μεγάλος όγκος δεδομένων θα μεταφέρεται μέσα από τα υποθαλάσσια δίκτυα οπτικών ινών. Πολλές από αυτές τις γραμμές εγκαθίστανται από τη θυγατρική της Huawei, την Huawei Marine. Υπάρχουν και δορυφόροι που ενώνουν το Διαδίκτυο των δύο αντίπαλων χωρών.

 

Αμερικανοί υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι των μυστικών υπηρεσιών αρχίζουν να παραδέχονται επίσημα ή ανεπίσημα πως οι ΗΠΑ καλούνται να λειτουργήσουν σε έναν κόσμο που η Huawei και άλλες κινεζικές εταιρείες τεχνολογίας ελέγχουν ίσως και το 40% με 60% των δικτύων που χρησιμοποιούν επιχειρήσεις, διπλωμάτες, κατάσκοποι και πολίτες που διεκπεραιώνουν ηλεκτρονικά τις συναλλαγές τους.

 

«Πρέπει να υποθέσεις πως το δίκτυο είναι βρώμικο», είχε σχολιάσει η Σου Γκόρντον, υποδιευθύντρια της εθνικής υπηρεσίας πληροφοριών στις ΗΠΑ, σε συνέδριο στο Τέξας. «Θα πρέπει να βρούμε έναν τρόπο για να διαχειριστούμε κινδύνους σε έναν κόσμο με δίκτυα κινητής 5ης γενιάς που θα περιλαμβάνουν τεχνολογία που δεν είναι απαραιτήτως της εμπιστοσύνης μας», προσθέτει η ίδια. Αν και ο Αμερικανός πρόεδρος απειλεί τους συμμάχους που θα συνεχίσουν να συνεργάζονται με την Huawei, πολλοί από αυτούς προσπαθούν να γεφυρώσουν αυτό το χάσμα. 

 

Από τους στενότερους συμμάχους των ΗΠΑ, μόνον η Αυστραλία έχει απαγορεύσει στην Huawei οποιαδήποτε συμμετοχή στην κατασκευή των νέων δικτύων της. Παρόμοια ήταν η αντίδραση της Ιαπωνίας. Η Βρετανία και η Γερμανία, δύο από τα ισχυρότερα κράτη-μέλη του ΝΑΤΟ, αμφιταλαντεύονται. Ειδικά στη Γερμανία αναρωτιούνται εάν το Πεκίνο θα χρησιμοποιούσε τις κοινοπραξίες που παράγουν περίπου ένα εκατομμύριο οχήματα BMW και Mercedes-Benz στην Κίνα ως αντίποινα σε έναν αποκλεισμό της Huawei. Ευρωπαίοι αξιωματούχοι ευελπιστούν πως θα βρεθούν τρόποι ώστε να μπορεί να συμμετάσχει η Huawei έως έναν βαθμό στην κατασκευή δικτύων, χωρίς να τεθεί σε κίνδυνο η εθνική τους ασφάλεια.

 

Παλαιότερα Σχόλια

Plus500

 © 2016-2017 Greek Finance Forum

Αποποίηση Ευθύνης....