Αρχική | Ειδήσεις - Αναλύσεις | Ο Κυνηγός | Λεωφόρος Αθηνών | "Κουλου - Βάχατα" | Marx - Soros | Contact

   

 

Από το Marx ως το Soros

Καθημερινή Στήλη με άρθρα για την παγκόσμια οικονομία και όχι μόνο

Επικοινωνήστε μαζί μας μέσω της Φόρμας Επικοινωνίας του GFF

 

 

Οι προβλέψεις ανάπτυξης & Οι προκλήσεις

00:01 - 07/08/19

 

 

Στο European Business Review διαβάσαμε μια πολύ ενδιαφέρουσα άποψη - άρθρο του Robert Barro (Καθηγητής Οικονομικών στο Χάρβαρντ και συνεργάτης του American Enterprise Institute). Όπως σχολίασε ο καθηγητής του Harvard, υπήρξε- και παραμένει- μια μεγάλη διαμάχη σχετικά με το μέγεθος των μακροοικονομικών επιπτώσεων των φορολογικών μεταβολών.

 

Ο ρυθμός αύξησης του πραγματικού ΑΕΠ της Αμερικής κατά 3,2% για το πρώτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους είναι εντυπωσιακός, όπως και ο μέσος όρος αύξησης του 3% το 2018. Από το τέλος της μεγάλης ύφεσης- από το 2011 ως το 2017- η οικονομία των ΗΠΑ αυξήθηκε κατά μέσο όρο κατά 2,1% ετησίως.

 

Η φορολογική μεταρρύθμιση του 2017, που τέθηκε σε ισχύ το 2018, θεωρήθηκε ως παράγοντας ανάπτυξης. Αλλά υπήρξε- και παραμένει – μια μεγάλη διαμάχη σχετικά με το μέγεθος των επιπτώσεων των φορολογικών μεταβολών στα μακροοικονομικά.

 

Τον Ιανουάριο του 2018, το Ινστιτούτο Brookings κάλεσε τον Jason Furman- πρόεδρο του Συμβουλίου Οικονομικών Συμβούλων υπό τον πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα- κι εμένα για να συντάξουμε μια μελέτη για τις μελλοντικές επιπτώσεις φορολογικών μεταρρυθμίσεων.

 

Μεγάλο μέρος της ανάλυσης μας επεσήμανε τις φορολογικές αλλαγές για τις επιχειρήσεις, συμπεριλαμβανομένης της μείωσης του φορολογικού συντελεστή για τα εταιρικά κέρδη από 35% σε 21% για τις πιο μεγάλες επιχειρήσεις. Η έρευνά μας προέβλεπε μια ουσιαστική μακροπρόθεσμη αύξηση της συσσώρευσης κεφαλαίου, η οποία θα οδηγούσε σε αξιοσημείωτα κέρδη στην παραγωγικότητα της εργασίας και στους πραγματικούς μισθούς. Η αύξηση του πραγματικού ΑΕΠ προβλεπόταν να είναι υψηλότερη μέσα σε 10 χρόνια κατά περίπου 0,2% ετησίως. Έτσι, το προβλεπόμενο αποτέλεσμα ανάπτυξης ήταν μακροχρόνιο. Η άλλη σημαντική αλλαγή στη φορολογική δέσμη του 2017 ήταν η μείωση του φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων. Κατά μέσο όρο, η μείωση του φορολογικού συντελεστή ήταν περίπου 2,3 ποσοστιαίες μονάδες.  

 

Ο Furman κι εγώ εκτιμήσαμε από προηγούμενες έρευνες ότι οι μειώσεις στη φορολογία του Τραμπ θα ωθήσει την αύξηση του ΑΕΠ κατά ένα 0,9% ετησίως για το διάστημα 2018-19, αλλά δεν θα συμβάλει στην ανάπτυξη ύστερα από αυτό. Και όπως σχολίασε ο Robert Barro, βέβαια, υπάρχουν πάντα ρίσκα στις προβλέψεις. Η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ ακολούθησε πιο επεκτατική πολιτική. Επίσης υπάρχει ο κίνδυνος για εμπορικό πόλεμο με την Κίνα και άλλες χώρες που θα επιβάρυνε την οικονομική ανάπτυξη.

 

Παλαιότερα Σχόλια

Plus500

 © 2016-2017 Greek Finance Forum

Αποποίηση Ευθύνης....