Αρχική | Ειδήσεις - Αναλύσεις | Ο Κυνηγός | Λεωφόρος Αθηνών | "Κουλου - Βάχατα" | Marx - Soros | Contact

   

 

Από το Marx ως το Soros

Καθημερινή Στήλη με άρθρα για την παγκόσμια οικονομία και όχι μόνο

Επικοινωνήστε μαζί μας μέσω της Φόρμας Επικοινωνίας του GFF

 

 

Ευρώ: Για άλλους υποτιμημένο, για άλλους υπερτιμημένο

00:01 - 09/02/17

 

 

Κακά τα ψέματα η πρόσφατη διαμάχη μεταξύ της Γερμανίας με τον D. Trump για το ευρώ ήταν από τις ενδιαφέρουσες ειδήσεις. Όπως προσφάτως σχολίαζε το Reuters, επιτιθέμενος στη Γερμανία, σημαίνων εμπορικός σύμβουλος του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε ότι το ευρώ είναι «πολύ υποτιμημένο». Αυτό αφορά κυρίως τη γερμανική οικονομία και όχι τις οικονομίες των υπόλοιπων χωρών της Ευρωζώνης. Ο Πίτερ Ναβάρο δήλωσε ότι η Γερμανία, η χώρα-μέλος της Ευρωζώνης με τη μεγαλύτερη οικονομία, εκμεταλλεύεται την ισοτιμία του ευρώ για εμπορικούς σκοπούς. Απέναντί του αυτήν τη φορά βρήκε τη Γερμανίδα καγκελάριο Αγκελα Μέρκελ.

Δεν υπάρχει συγκεκριμένη μέθοδος για να τεκμηριώσει κανείς πόσο υποτιμημένο ή υπερτιμημένο είναι ένα νόμισμα. Πολλοί οικονομολόγοι θεωρούν ότι η γερμανική οικονομία θα μπορούσε να διαχειριστεί την όποια επίδραση από ένα ακόμη πιο «ακριβό» ευρώ, βασιζόμενοι σε συγκεκριμένα οικονομικά μεγέθη. Τον περασμένο μήνα, το ευρώ υποχώρησε στο 1,0339 δολάριο, δηλαδή στο χαμηλότερο σημείο της τελευταίας δεκατετραετίας. Ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε δήλωσε την Παρασκευή πως θα μπορούσε το ενιαίο ευρωπαϊκό νόμισμα να είναι λίγο πιο ακριβό. Αλλά πρόσθεσε ότι αυτό θα επιβάρυνε τα υπόλοιπα κράτη-μέλη. Για τους ασθενέστερους της Ευρωζώνης, όπως η Ελλάδα, το ευρώ είναι πολύ ισχυρό. «Το ευρώ κυμαίνεται σε χαμηλά επίπεδα και αυτό φαίνεται να ωφελεί τους Γερμανούς περισσότερο από τους υπόλοιπους», σχολιάζει η Τζένιφερ Μακ Κέουν της Capital Economics.

Οι εξαγωγές αναλογούν σχεδόν στο ήμισυ της ανάπτυξης στη Γερμανία. Το 9,5% των γερμανικών εξαγωγών καταλήγει στις ΗΠΑ και περίπου το 35% στην υπόλοιπη Ευρώπη. Το 2015, οι ΗΠΑ βρέθηκαν στην κορυφή της λίστας των μεγαλύτερων αγορών της Γερμανίας παγκοσμίως, ξεπερνώντας τη Γαλλία για πρώτη φορά από το 1961, λόγω της μεγάλης ανάπτυξης στην αμερικανική οικονομία αλλά και του «αδύναμου» ευρώ. Το κοινό ευρωπαϊκό νόμισμα έχει χάσει το 20% της αξίας του έναντι του δολαρίου από το 2014.

Πρόσφατες έρευνες δείχνουν πως το ευρώ είναι υποτιμημένο για τη Γερμανία, αλλά, παράλληλα, είναι υπερτιμημένο για τις οικονομίες άλλων χωρών-μελών της Ευρωζώνης.

Ο Παγκόσμιος Δείκτης Τιμών (WPI), που δημοσιεύεται από την εταιρεία ερευνών World Economics κάθε μήνα, καταλήγει στο εξής συμπέρασμα: το «γερμανικό ευρώ» είναι σχεδόν κατά 17% υποτιμημένο έναντι του δολαρίου, ενώ το «γαλλικό» ευρώ είναι υπερτιμημένο κατά σχεδόν 5% και το «ελληνικό» ευρώ κατά 7%.

«Οι Γερμανοί εξαγωγείς “εισπράττουν” τα πλεονεκτήματα ενός συστήματος που προκαλεί στασιμότητα και ανεργία στην υπόλοιπη Ευρώπη», αναφέρει η World Economics στην έκθεσή της. Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) επίσης προειδοποίησε ότι το ευρώ ήταν υποτιμημένο από 0% έως 10% για όλη την Ευρωζώνη. Για την περίπτωση της Γερμανίας, αυτή η υποτίμηση κυμαίνεται από το 10% έως το 20%, καθιστώντας το ευρώ το πιο υποτιμημένο νόμισμα από τις 29 χώρες που περιλάμβανε η έκθεση του ΔΝΤ.

Ενας από τους βασικούς στόχους της ευρωπαϊκής νομισματικής ένωσης, όταν δημιουργήθηκε το 1999, ήταν η εμβάθυνση της οικονομικής σύγκλισης μεταξύ των χωρών-μελών. Αλλά ανέθεσε την αρμοδιότητα λήψης αποφάσεων στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) σε ό,τι αφορά την ισοτιμία του ευρώ και τα επιτόκια. Δηλαδή τα κράτη-μέλη της Ευρωζώνης δεν έχουν το δικαίωμα να ενισχύσουν την ανταγωνιστικότητά τους με τη διαχείριση των ισοτιμιών τους. Η πρόσφατη εξασθένηση του ευρώ οφείλεται, κατά ένα μεγάλο μέρος, στην απόκλιση των νομισματικών πολιτικών μεταξύ Ευρωζώνης και ΗΠΑ. Παρά το γεγονός ότι οι Γερμανοί επιμένουν στην ανεξαρτησία της ΕΚΤ, πρόσφατα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής δείχνουν πως υπήρξε υποτίμηση της πραγματικής ισοτιμίας στη Γερμανία κατά 7,5% από τη δημιουργία του ευρώ έως τη δημοσιοποίηση των στοιχείων του β΄ τριμήνου του 2016.

 

 

Παλαιότερα Σχόλια

Plus500

 © 2016-2017 Greek Finance Forum

Αποποίηση Ευθύνης....