Αρχική | Ειδήσεις - Αναλύσεις | Ο Κυνηγός | Λεωφόρος Αθηνών | "Κουλου - Βάχατα" | Marx - Soros | Contact

   

 

Από το Marx ως το Soros

Καθημερινή Στήλη με άρθρα για την παγκόσμια οικονομία και όχι μόνο

Επικοινωνήστε μαζί μας μέσω της Φόρμας Επικοινωνίας του GFF

 

 

Άλλος Μακρόν προεκλογικά και άλλος ένα χρόνο μετά;

00:01 - 09/05/18

 

 

Αν και προσωπικά έχουμε μια αρκετά διαφορετική άποψη, στα πλαίσια και της επετείου για τον έναν χρόνο Μακρόν στην προεδρία, αρκετοί είναι αυτοί που ισχυρίζονται πως στον έναν αυτόν χρόνο και σε σχέση με το προεκλογικό του πρόσωπο, ο Ε. Μακρόν είναι τελείως διαφορετικός. Όπως λοιπόν σχολίασε το Reuters, όταν ο Εμανουέλ Μακρόν ετοιμαζόταν για την προεκλογική του καμπάνια το 2016, είχε προχωρήσει σε μια δίχως προηγούμενο κίνηση πηγαίνοντας από πόρτα σε πόρτα ώστε να ακούσει τα προβλήματα των ψηφοφόρων και υποσχόμενος έναν νέο –περισσότερο ανοιχτό– τρόπο διοίκησης της χώρας.

 

Ενα χρόνο μετά την εκλογή του, τα πράγματα δεν εξελίχθηκαν έτσι και ένας μικρός αλλά αυξανόμενος αριθμών υποστηρικτών του Μακρόν εκφράζει την ενόχλησή του με το ηγετικό του στυλ. Σύμφωνα πάντα με το Reuters, περιτριγυρισμένος από μικρή ομάδα στενών συνεργατών, ο Μακρόν προωθεί σειρά αμφιλεγόμενων μεταρρυθμίσεων με λίγη διαβούλευση ακόμη και για τα μέτρα της Γαλλίας, της οποίας το σύνταγμα του 1958 δίνει ευρείες εξουσίες στον πρόεδρο. «Δεν πρόκειται να απολογηθώ ούτε στο ελάχιστο για το γεγονός πως ασκείται κάθετα η εξουσία», είπε ο Μακρόν στο γαλλικό περιοδικό La Nouvelle Revue Francaise.

 

«Είμαι υπερήφανος για τις επιλογές που γίνονται και απεχθάνομαι τη διαδικασία να εξηγείς το σκεπτικό πίσω από κάθε απόφαση», προσθέτει. Αυτό είναι πολύ εκνευριστικό για πολλούς σαν την Κορίν Λαπάζ, πρώην υπουργό του Σιράκ και από τις πρώτες γνωστές πολιτικούς που είχαν υποστηρίξει τον Μακρόν το 2016.

 

«Αυτό που βρήκα πολύ γρήγορα ενοχλητικό είναι η αντίθεση μεταξύ της προσέγγισης από κάτω προς τα πάνω που υποσχέθηκε και πούλησε ο Μακρόν στους Γάλλους, και της πραγματικότητας», λέει. Πολλοί από τους υποστηρικτές του Μακρόν που είχαν δημιουργήσει χιλιάδες επιτροπές ανά τη Γαλλία κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας, τις εγκατέλειψαν όταν συνειδητοποίησαν πως οι ιδέες τους δεν ακούγονται στο Παρίσι. Ενώ δεν υπάρχει σημάδι αλλαγής τακτικής από τον Μακρόν, η δημοτικότητά του έχει υποχωρήσει στο 40%, στο χαμηλότερο επίπεδο από τότε που κέρδισε την εξουσία. Μεταξύ των αιτιών για την υποχώρηση της δημοτικότητας του Μακρόν περιλαμβάνονται η εντύπωση που έχει ο κόσμος πως ο πρόεδρος είναι αλαζόνας και πως ανησυχεί για τα συμφέροντα των πλουσίων. Παρά το γεγονός πως ο Μακρόν είναι ο νεότερος εκλεγμένος ηγέτης της Γαλλίας, έχει αποδειχτεί πως έχει μεγάλη εμπιστοσύνη στον εαυτό του και μέσα σε ένα χρόνο έχει καταστήσει ευκολότερη την πρόσληψη και απόλυση υπαλλήλων, έχει μειώσει τη φορολογία στη μεγάλη περιουσία, έχει αρχίσει τη μεταρρύθμιση του εκπαιδευτικού συστήματος, παρουσίασε σχέδιο για μείωση του αριθμού των βουλευτών και έχει έρθει σε σύγκρουση με τα συνδικάτα εξαιτίας της μεταρρύθμισης των γαλλικών σιδηροδρόμων. Αυτή η αυτοπεποίθηση –σε μια χώρα όπου επί χρόνια κυβερνήσεις αναγκάζονταν να ακυρώνουν τις μεταρρυθμιστικές τους προσπάθειες εξαιτίας πολιτικής αντίδρασης και διαδηλώσεων– πηγάζει από τη συγκέντρωση της εξουσίας σε λίγα χέρια και σε λίγους θεσμικούς οργανισμούς.

 

Ωστόσο, το στυλ εξουσίας του Μακρόν κρύβει και κινδύνους. Αρκετοί πλέον προειδοποιούν πως είναι πιθανό το εκλογικό σώμα να στραφεί προς λαϊκιστές ηγέτες στις εκλογές του 2022 αν αισθανθούν πως η φωνή τους δεν γίνεται ακουστή από τον πρόεδρο. Αν και ο Μακρόν εξακολουθεί να απολαμβάνει ευρεία πλειοψηφία, ορισμένοι υποστηρικτές του, προερχόμενοι κυρίως από την Αριστερά, αισθάνονται πως έχει στραφεί προς τα δεξιά και ότι παρακάμπτει την Εθνοσυνέλευση.

 

Παλαιότερα Σχόλια

Plus500

 © 2016-2017 Greek Finance Forum

Αποποίηση Ευθύνης....