Αρχική | Ειδήσεις - Αναλύσεις | Ο Κυνηγός | Λεωφόρος Αθηνών | "Κουλου - Βάχατα" | Marx - Soros | Contact

   

 

Από το Marx ως το Soros

Καθημερινή Στήλη με άρθρα για την παγκόσμια οικονομία και όχι μόνο

Επικοινωνήστε μαζί μας μέσω της Φόρμας Επικοινωνίας του GFF

 

 

H Αργεντινή & Το χαμένο στοίχημα του τεχνοκράτη Μάκρι…

00:01 - 16/05/19

 

 

Όπως αρκετές φορές έχουμε σχολιάσει στο GFF. Η ελληνική κρίση θυμίζει σε αρκετά την κρίση της Αργεντινής. Και τι θυμίζει όχι τόσο γιατί μιλάμε για μια οικονομική κρίση. Αλλά γιατί η βάση των κρίσεων είναι κοινωνική. Και το πιο ανησυχητική όσον αφορά τη δική μας κρίση, είναι η χρονική διάρκεια της κρίσης της Αργεντινής. Και κάπως έτσι, έχουνε περάσει σχεδόν 20 χρόνια και ακόμη συζητάμε για την κρίση στην Αργεντινή. Όπως χαρακτηριστικά έγραψαν οι New York Times, το 2015 οι υποστηρικτές του Μαουρίσιο Μάκρι, προέδρου της Αργεντινής, είχαν χαιρετίσει την εκλογή του ως απίστευτη νίκη απέναντι στον αριστερό λαϊκισμό. Θα έθετε τέλος στις ασυλλόγιστες δαπάνες του κράτους που είχαν οδηγήσει την Αργεντινή στη χρεοκοπία οκτώ φορές. Ο Μάκρι υποσχέθηκε να μειώσει το δημόσιο χρέος της Αργεντινής περιορίζοντας τη γενναιοδωρία του κράτους. Η λιτότητα σε λογικές δόσεις θα κέρδιζε την εμπιστοσύνη των διεθνών χρηματοδοτών και θα έφερνε στη χώρα επενδύσεις που θα δημιουργούσαν θέσεις εργασίας και νέες ευκαιρίες.

 

Και σύμφωνα με τους NYT, ο Μάκρι μείωσε κατά πολύ τις επιδοτήσεις για ηλεκτρισμό, καύσιμα και μεταφορές, προκαλώντας μεγάλη αύξηση των τιμών. Η ταλαιπωρία που βιώνουν οι φτωχοί Αργεντινοί ήταν προβλέψιμη συνέπεια της στροφής Μάκρι μακριά από τον αριστερό λαϊκισμό των προκατόχων του. Το πρόβλημα είναι πως οι Αργεντινοί δεν έχουν δει ακόμη το άλλο στοιχείο που τους είχε υποσχεθεί ο πρόεδρος: την οικονομική αναβίωση που υποτίθεται πως θα ερχόταν μετά τη λιτότητα. Καθώς ο Μαουρίσιο Μάκρι διεκδικεί την επανεκλογή του τον Οκτώβριο, οι ψηφοφόροι παραπονιούνται πως βλέπουν μόνο δυσκολίες και καθόλου πρόοδο. Ακόμη και επιχειρηματίες που ευνοήθηκαν από τις μεταρρυθμίσεις Μάκρι δηλώνουν πως ο πρόεδρος δεν ήταν αποτελεσματικός στην εκτέλεση του σχεδίου του. Η οικονομία βρίσκεται σε ύφεση, ο πληθωρισμός είναι υψηλότερος από 50% και η ανεργία μεγαλύτερη από 9%.

 

Η φτώχεια πλήττει το ένα τρίτο του πληθυσμού και διευρύνεται. Η προεδρία Μάκρι υποτίθεται πως θα πρόσφερε έναν εναλλακτικό δρόμο για χώρες που αντιμετωπίζουν την άνοδο του λαϊκισμού. Τώρα, η προεδρία του θα μπορούσε να γίνει ο δρόμος της επιστροφής στον λαϊκισμό, καθώς αυξάνονται οι πιθανότητες να είναι υποψήφια στις εκλογές η προκάτοχός του Κριστίνα Φερνάντες ντε Κίρχνερ, στην οποία έχει απαγγελθεί σειρά κατηγοριών για διαφθορά. Η επιστροφή της θα ερμηνευτεί ως απόρριψη των φιλικών προς τις αγορές μεταρρυθμίσεων Μάκρι και πιθανώς θα φέρουν την Αργεντινή στη συνηθισμένη της κατάσταση: αριστερός λαϊκισμός που γειτνιάζει επικίνδυνα πολύ με τη χρεοκοπία.

 

Όπως σχολιάζουνε οι NYT, ο Μάκρι δεν έχει πια την πολυτέλεια του χρόνου. Η μείωση των δαπανών έπληξε αμέσως τον πληθυσμό της χώρας. Τα υποσχεθέντα οφέλη της μεταρρύθμισής του –σταθερό νόμισμα, χαμηλός πληθωρισμός, νέες επενδύσεις και δημιουργία θέσεων εργασίας– ίσως να γίνουν πραγματικότητα σε μερικά χρόνια, αλλά στο μεταξύ οι Αργεντινοί είναι θυμωμένοι και αναπολούν το παρελθόν. Ο Μάκρι είχε διαφημίσει την κυβέρνησή του ως εξελιγμένη μορφή διακυβέρνησης με σημαντική δόση δυνάμεων της αγοράς μετριασμένη από κοινωνικά προγράμματα. Το θετικότερο που μπορεί να πει κανείς είναι πως το φάρμακο δεν έχει δράσει ακόμη.

 

Παλαιότερα Σχόλια

Plus500

 © 2016-2017 Greek Finance Forum

Αποποίηση Ευθύνης....