Αρχική | Ειδήσεις - Αναλύσεις | Ο Κυνηγός | Λεωφόρος Αθηνών | "Κουλου - Βάχατα" | Marx - Soros | Contact

   

 

Από το Marx ως το Soros

Καθημερινή Στήλη με άρθρα για την παγκόσμια οικονομία και όχι μόνο

Επικοινωνήστε μαζί μας μέσω της Φόρμας Επικοινωνίας του GFF

 

 

FTSE 100: Παρά τα ιστορικά υψηλά όλοι είναι απαισιόδοξοι…

00:01 - 17/01/17

 

 

Δεν ξέρουμε αν θα επιβεβαιωθεί ο κανόνας των αγορών ότι όταν οι περισσότεροι είναι απαισιόδοξοι στο τέλος τα πράγματα πάνε καλύτερα, εντούτοις είναι εντυπωσιακά ότι την ώρα που σχεδόν όλοι είναι απαισιόδοξοι για την πορεία της Βρετανίας στη μετά BREXIT εποχή, το χρηματιστήριο του Λονδίνου και ο FTSE 100 σπάνε σπάει το ένα ρεκόρ μετά το άλλο.

Όπως έγραφε το Reuters, το χρηματιστήριο του Λονδίνου ποτέ πριν δεν είχε βρεθεί τόσο ψηλά, η οικονομία είναι πολύ ισχυρότερη απ’ όσο είχαν υπολογίσει οι περισσότεροι αναλυτές και οι προβλέψεις περί αποκάλυψης και ύφεσης της οικονομίας έχουν αποσυρθεί σιωπηλά. Παρ’ όλα αυτά, οι επενδυτές είναι πολύ απαισιόδοξοι σχετικά με το μέλλον των βρετανικών αγορών.

Σχεδόν επτά μήνες μετά την απόφαση των Βρετανών να εγκαταλείψουν την Ευρωπαϊκή Ενωση, οι διαχειριστές κεφαλαίων διστάζουν να επενδύσουν σε βρετανικά περιουσιακά στοιχεία, στοιχηματίζοντας ότι θα εξακολουθήσει να υποχωρεί η λίρα στερλίνα και να αυξάνονται οι αποδόσεις των βρετανικών κρατικών ομολόγων.

Αν και η αναρρίχηση του FTSE 100 και του FTSE 250 στο υψηλότερο επίπεδο όλων των εποχών αποτελεί σημάδι ενδιαφέροντος προς τις βρετανικές μετοχές, αυτό οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στο γεγονός πως οι επενδυτές είναι εξαιρετικά απαισιόδοξοι σχετικά με τη συναλλαγματική ισοτιμία της λίρας (το 70% των εσόδων των εταιρειών του FTSE 100 προέρχεται από το εξωτερικό).

Στην πραγματικότητα, η εκροή κεφαλαίων από επενδυτικά ταμεία που επενδύουν σε βρετανικές μετοχές ήταν πέρυσι οι τρίτες υψηλότερες στην Ευρώπη, μετά τη Γερμανία και τη Γαλλία, και σημειώθηκαν σε μεγάλο ποσοστό μετά το δημοψήφισμα της 23ης Ιουνίου, σύμφωνα με στοιχεία της εταιρείας παροχής οικονομικών δεδομένων EPFR Global.

O Ματίας Χόπε, διαχειριστής κεφαλαίων στη Franklin Templeton Solutions στη Φρανκφούρτη, είχε περιορίσει στο ελάχιστο την έκθεση των πελατών του στη Βρετανία ενόψει του δημοψηφίσματος. Εξακολουθεί να διατηρεί την ίδια στάση. «Προσπαθούμε να αποφύγουμε τις βρετανικές μετοχές. Δεδομένης της υποτίμησης της λίρας, ορισμένες μετοχές του FTSE 100 θα ήταν ελκυστικές, και προσφέρουν από τα υψηλότερα μερίσματα στον κόσμο. Οσο όμως υπάρχει αβεβαιότητα σχετικά με το Brexit, τις συνέπειες από τις νέες εμπορικές συμφωνίες κτλ., είμαστε αναγκασμένοι να έχουν μικρή έκθεση», εξηγεί ο Χόπε. Οι επίσημες διαπραγματεύσεις για την αποχώρηση της Βρετανίας αναμένεται να αρχίσουν μέχρι τα τέλη Μαρτίου και θα είναι από τις πλέον πολύπλοκες από την εποχή του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου. Εξακολουθεί να κυριαρχεί αβεβαιότητα για το ζήτημα της μετανάστευσης, τους εμπορικούς δεσμούς, την πρόσβαση στην κοινή ευρωπαϊκή αγορά. Ο κ. Χόπε, ο οποίος διαχειρίζεται κεφάλαια ύψους 2,2 δισ. δολαρίων, ανησυχεί εξίσου για τη στερλίνα και τα βρετανικά κρατικά ομόλογα. «Θα αυξηθεί ο πληθωρισμός στη Βρετανία, οπότε δεν έχουμε έκθεση στα βρετανικά κρατικά ομόλογα», λέει.

Σχετικά με τη λίρα, στοιχεία του χρηματιστηρίου παραγώγων του Σικάγου δείχνουν πως οι επενδυτές είχαν σχηματίσει, λίγο πριν από το δημοψήφισμα, σημαντική καθαρή θέση υπέρ της πτώσης της λίρας. Τα 50.000 προθεσμιακά συμβόλαια είχαν αυξηθεί σε σχεδόν 100.000 συμβόλαια τον Οκτώβριο, καθαρή θέση που είναι η μεγαλύτερη στα 20 χρόνια που υπάρχουν στοιχεία. Το σορτάρισμα έχει περιοριστεί έκτοτε, σε περίπου 65.000 προθεσμιακά συμβόλαια. Ωστόσο με τη λίρα να έχει υποχωρήσει στο 1,21 έναντι του δολαρίου, δηλαδή στο χαμηλότερο σημείο από τον περασμένο Οκτώβριο, θα μπορούσαν να ενταθούν και πάλι τα απαισιόδοξα στοιχήματα. Σύμφωνα με δημοσκόπηση του Reuters, οι αναλυτές της αγοράς συναλλάγματος είναι σήμερα πιο απαισιόδοξοι σχετικά με τη στερλίνα απ’ όσο ήταν τον Δεκέμβριο. Αναλυτές συναλλαγματικών ισοτιμιών της HSBC υποστήριξαν στη διάρκεια της εβδομάδας ότι μια «δίκαιη» ισοτιμία για τη στερλίνα εάν δεν υπήρχε Brexit θα ήταν γύρω στο 1,55 έναντι του δολαρίου. Αν υπάρξει σκληρό Brexit, αν δηλαδή προτιμήσει το Λονδίνο να διατηρήσει τον απόλυτο έλεγχο της μετανάστευσης θυσιάζοντας την πρόσβαση στην κοινή ευρωπαϊκή αγορά, τότε η στερλίνα θα μπορούσε να υποχωρήσει στο 1,10 έναντι του δολαρίου. Οι επενδυτές είναι απαισιόδοξοι και όσον αφορά τις προοπτικές των βρετανικών κρατικών ομολόγων. Για την ακρίβεια, οι Βρετανοί επενδυτές πουλάνε τα ομόλογα με τον ταχύτερο ρυθμό όλων των εποχών, ενώ οι ξένοι επενδυτές τα αγοράζουν με τον ταχύτερο ρυθμό όλων των εποχών.

 

Παλαιότερα Σχόλια

Plus500

 © 2016-2017 Greek Finance Forum

Αποποίηση Ευθύνης....