Αρχική | Ειδήσεις - Αναλύσεις | Ο Κυνηγός | Λεωφόρος Αθηνών | "Κουλου - Βάχατα" | Marx - Soros | Contact

   

 

Από το Marx ως το Soros

Καθημερινή Στήλη με άρθρα για την παγκόσμια οικονομία και όχι μόνο

Επικοινωνήστε μαζί μας μέσω της Φόρμας Επικοινωνίας του GFF

 

 

Η «Θάτσερ» της Γαλλίας;

00:01 - 27/02/19

 

 

Με τον γάλλο πρόεδρο ασχολήθηκε o κ. Holger Schmieding (επικεφαλής οικονομολόγος της Berenberg  Bank) σε ένα ακόμη πολύ ενδιαφέρον άρθρο – ανάλυση του. Όπως έγραψε ο Schmieding o Εμανουέλ Μακρόν έχει τη δυνατότητα να αναμορφώσει τη Γαλλία όπως η Θάτσερ τη Βρετανία τη δεκαετία του 1980 και ο Γκέρχαρντ Σρέντερ τη Γερμανία πριν από 15 χρόνια. Μπορεί να οδηγήσει τη Γαλλία σε μια χρυσή δεκαετία. Μια ενισχυμένη Γαλλία θα βοηθήσει να χαλαρώσουν οι εντάσεις στο εσωτερικό της Ευρωζώνης, που προέκυψαν από το χάσμα ανάμεσα στις ασθενέστερες και τις ισχυρότερες χώρες. Το κίνημα των «Κίτρινων Γιλέκων» αποτελεί την πλέον σκληρή δοκιμασία για την επίτευξη αυτού του στόχου.

 

Όπως σχολίασε ο Schmieding, αφού νίκησε στις εκλογές το 2017, ο Μακρόν είχε την ίδια τύχη με τους προκατόχους του. Λίγο καιρό αφότου ανέλαβε την εξουσία, άρχισε να υποχωρεί η δημοτικότητά του. Ισως, όμως, να έχουν παρέλθει τα χειρότερα. Η δημοτικότητά του ανέκαμψε τον Φεβρουάριο στο 28% από το 23% του περασμένου Φεβρουαρίου. Καθώς ριζοσπαστικοποιούνται τα «Κίτρινα Γιλέκα» χάνουν μέρος από τη στήριξη της κοινής γνώμης.

 

Τα δημοσιονομικά μέτρα που υποσχέθηκε ο Μακρόν αρχίζουν να αποδίδουν και ο διάλογος με τους πολίτες φαίνεται πως καρποφορεί. Τα προβλήματα όμως από τις κινητοποιήσεις των «Κίτρινων Γιλέκων» είχαν ως αποτέλεσμα να υποχωρήσει τον Δεκέμβριο η καταναλωτική εμπιστοσύνη στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων τεσσάρων ετών. Το ΑΕΠ, ωστόσο, αυξήθηκε κατά 0,3% σε τριμηνιαία βάση.

 

Τον Ιανουάριο τα προβλήματα από τις κινητοποιήσεις περιορίστηκαν και ανέκαμψε η καταναλωτική εμπιστοσύνη. Η χαλάρωση της πίεσης από τις κινητοποιήσεις σημαίνει πως η γαλλική οικονομία μπορεί να αναπτυχθεί το πρώτο τρίμηνο περισσότερο από την πρόβλεψή μας για 0,1%. Εάν και εφόσον μειωθούν οι κίνδυνοι παγκοσμίως, η γαλλική οικονομία μπορεί να επιστρέψει σε ρυθμούς ανάπτυξης κοντά στο δυναμικό της με αύξηση του γαλλικού ΑΕΠ κατά 0,4% σε τριμηνιαία βάση.

 

Προβλέπουμε πως αυτό δεν θα συμβεί πριν από το τρίτο τρίμηνο του έτους. Η αύξηση της απασχόλησης θα διευκολύνει τον Μακρόν να προωθήσει τη μεταρρυθμιστική του ατζέντα παρά τις αντιδράσεις, να αντιμετωπίσει τις ελλείψεις ειδικοτήτων στην αγορά εργασίας και να αναδιαρθρώσει το συνταξιοδοτικό σύστημα. Η Γαλλία είναι η μοναδική από τις μεγάλες ευρωπαϊκές χώρες που έχει υπερβεί την πρόβλεψή μας για ανάπτυξη 1,1% το 2019. Τι θα συμβεί, όμως, αν οι κίνδυνοι (εμπορικός πόλεμος, Κίνα, σκληρό Brexit) δεν αποκλιμακωθούν την άνοιξη αλλά οξυνθούν; Ακόμη και τότε, ο Μακρόν δεν θα έχει αποδυναμωθεί ως ηγέτης ούτε θα κινδυνεύει να αποτύχει.

 

Το πλεονέκτημά του έναντι των προκατόχων του και των άλλων Ευρωπαίων ηγετών είναι ότι το κόμμα του το ίδρυσε ο ίδιος, γι’ αυτό και το κόμμα δεν μπορεί ούτε άλλο αρχηγό να βρει ούτε άλλη πολιτική. Καμία μεταρρυθμιστική πορεία δεν είναι τέλεια, ούτε και χρειάζεται να είναι.

 

Αν η Γαλλία επιμείνει στις μεταρρυθμίσεις της αγοράς εργασίας και του εκπαιδευτικού συστήματος, θα υπάρχουν τα περιθώρια για να εφαρμόζει ο Μακρόν ορισμένα δημοφιλή δημοσιονομικά μέτρα, όπως αυτά που ανακοίνωσε στα τέλη του 2018. Και εφόσον ο Μακρόν χτίσει πάνω στις πρόσφατες μεταρρυθμίσεις του, θα δώσει ώθηση στις κρίσιμες αλλαγές που απαιτούνται για να ενισχυθεί το δυναμικό ανάπτυξης της Γαλλίας και να αυξηθούν οι πιθανότητες επανεκλογής του.

 

Παλαιότερα Σχόλια

Plus500

 © 2016-2017 Greek Finance Forum

Αποποίηση Ευθύνης....