Αρχική | Ειδήσεις - Αναλύσεις | Ο Κυνηγός | Λεωφόρος Αθηνών | "Κουλου - Βάχατα" | Marx - Soros | Contact

   

 

Από το Marx ως το Soros

Καθημερινή Στήλη με άρθρα για την παγκόσμια οικονομία και όχι μόνο

Επικοινωνήστε μαζί μας μέσω της Φόρμας Επικοινωνίας του GFF

 

 

Ο εμπορικός πόλεμος & Οι κεντρικές τράπεζες

00:01 - 29/08/19

 

 

Με την κατάσταση στην παγκόσμια οικονομία αν είναι κάτι παραπάνω από οριακή, όπως από το www.greekfinanceforum.com προειδοποιούμε εδώ και μεγάλο χρονικό διάστημα. Και όπως σχολίασε ο «αγαπημένος» σε αυτή τη στήλη επικεφαλής οικονομολόγος της Berenberg Holger Schmieding, oφθαλμόν αντί οφθαλμού. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε αργά την περασμένη Παρασκευή πως επιθυμεί να αποχωρήσουν οι αμερικανικές εταιρείες από την Κίνα και απείλησε ότι θα αυξήσει τους δασμούς σε κινεζικές εισαγωγές 250 δισ. δολαρίων την 1η Οκτωβρίου, από το 25% στο 30%. Είχε μόλις προηγηθεί η ανακοίνωση του Πεκίνου για τα αντίποινα στις προηγούμενες απειλές του Τραμπ για τη φορολόγηση όλων των υπόλοιπων εισαγωγών από την Κίνα, που φθάνουν τα 300 δισ. δολάρια. Η άμεση αντίδραση του Τραμπ εντείνει την αβεβαιότητα που ήδη επικρατεί και ενισχύει τους κινδύνους στον παγκόσμιο μεταποιητικό κλάδο. Εξαιτίας της κλιμάκωσης του εμπορικού πολέμου ΗΠΑ - Κίνας εν μέσω του καλοκαιριού, αναπροσαρμόσαμε τις προβλέψεις για την ανάπτυξη στα μέσα Αυγούστου. Στο βασικό σενάριο δεν αναμένεται πια μια μερική επίλυση των εμπορικών διαφορών νωρίτερα από την άνοιξη του 2020. Οπότε, θα επιδεινωθεί η επιβράδυνση της παγκόσμιας βιομηχανίας μέσα στο β΄ εξάμηνο του 2020, επηρεάζοντας βαθμιαία και άλλους κλάδους στις οικονομίες που είναι περισσότερο εκτεθειμένες.

 

Εάν οι εμπορικές εντάσεις δεν κλιμακωθούν περαιτέρω, τότε οι βιομήχανοι θα συνηθίσουν στη νέα κατάσταση. Εάν γίνει κάτι τέτοιο, η κρίση θα εκτονωθεί στην παγκόσμια βιομηχανία και θα υπάρξει μια ανάκαμψη στη συνέχεια. Ενας νέος γύρος δασμών και αντιποίνων, όμως, θα ενισχύσει τους κινδύνους που ήδη διατρέχει η παγκόσμια οικονομία. Βέβαια, όσο οι ΗΠΑ και η Κίνα είναι έτοιμες να εισέλθουν σε διαπραγματεύσεις, είναι πάντα πιθανή η εύρεση μιας έστω και μερικής λύσης στις μεταξύ τους εμπορικές διαφορές. Οσο και αν δεν το επιθυμεί η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (Fed), μια εξασθένιση των οικονομικών συνθηκών από τις εμπορικές εντάσεις μεταξύ των δύο χωρών θα ενισχύσει σενάρια για μια μείωση των επιτοκίων στο προσεχές μέλλον.

 

Σε μια εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη στο γερμανικό FAS που δημοσιεύτηκε την Κυριακή, ο Γερμανός κεντρικός τραπεζίτης Γενς Βάιντμαν αναφέρθηκε προσεκτικά στο σενάριο άσκησης μιας χαλαρής νομισματικής πολιτικής. Βέβαια, δεν ανακοίνωσε πως ο ίδιος θα ψήφιζε υπέρ μιας μείωσης των επιτοκίων ή και νέων μηνιαίων αγορών περιουσιακών στοιχείων. Ωστόσο, η ήπια αναφορά του σε τέτοιας φύσεως κινήσεις στέλνει ένα ξεκάθαρο μήνυμα: ακόμη και τα «γεράκια» της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) δεν θα αποπειραθούν να εμποδίσουν ένα νέο πακέτο. Θα προσπαθήσουν απλά να διαμορφώσουν τις λεπτομέρειες. Στη συνέντευξη, ο Βάιντμαν σημείωσε πως η πολιτική της ΕΚΤ για το κόστος δανεισμού στην Ευρωζώνη δεν έχει φθάσει ακόμη στο σημείο που δεν θα είναι αποτελεσματική από μια περαιτέρω μείωση του επιτοκίου κάτω από το μηδέν.

 

Παραμένουμε σταθεροί στις προβλέψεις μας ότι η ΕΚΤ θα ανακοινώσει πακέτο μέτρων στις 12 Σεπτεμβρίου, συμπεριλαμβανομένης της μείωσης του επιτοκίου αποδοχής καταθέσεων κατά 10 μονάδες βάσης σε συνδυασμό με τον σχεδιασμό κάποιου συστήματος για τη μείωση του βάρους που επωμίζονται οι τράπεζες, όπως και νέες αγορές περιουσιακών στοιχείων της τάξεως των 40 δισ. ευρώ τον μήνα.

 

Παλαιότερα Σχόλια

Plus500

 © 2016-2017 Greek Finance Forum

Αποποίηση Ευθύνης....