| Ειδήσεις - Αναλύσεις | Ο Κυνηγός | Λεωφόρος Αθηνών | "Κουλου - Βάχατα" | +/- | Fundamentalist | Marx - Soros |

 
 

"Kουλου-βάχατα"

Σχόλια για τα πάντα (εδώ γράφουν όλοι) ……. Η φράση “Κουλου – βάχατα” προέρχεται από την αντίστοιχη αραβική «κούλου ουάχαντ» που σημαίνει «όλα μαζί ένα».

Επικοινωνήστε μαζί μας μέσω της Φόρμας Επικοινωνίας του GFF

 

 

00:01 - 04/11/19

 

 

Αυτός τώρα είναι σωστός σχεδιασμός;

 

Εμείς θα ξεκινήσουμε ψέλνοντας τα για ακόμη μια φορά στην κυβέρνηση και στο οικονομικό επιτελείο. Και αυτό χωρίς την παραμικρή εμπάθεια προς το πρόσωπο του κ. Σταικούρα. Ωστόσο συνεχίζουμε να βλέπουμε πράγματα που δεν μας αρέσουνε. Ένα συνολικό σχεδιασμό στο πόδι.

 

Τελευταία αφορμή το ζήτημα με το ποίες δαπάνες θα μετράνε τελικά στο υπολογισμό του 30% των αποδείξεων. Ένα ζήτημα που δικαιολογημένα προβληματίζει αρκετό κόσμο. Λίγες λοιπόν μόνο ώρες μετά τις εξαγγελίες Σταικούρα πως οι δαπάνες για ενοίκιο θα προσμετρούνται στον υπολογισμό του 30%. Κάτι το οποίο ανακούφισε αρκετό κόσμο. Μιλώντας στην πρωινή εκπομπή του Open, ο υφυπουργός Δημοσιονομικής πολιτικής Θεόδωρος Σκυλακάκης είπε πως το ενοίκιο δεν θα μετρήσει στις ηλεκτρονικές συναλλαγές και το e-χτίσιμο.

 

Και Συγνώμη. Αλλά αυτά δεν είναι σοβαρά πράγματα. Καθόλου σοβαρά, σε συνέχεια πολλών πραγμάτων που δείχνουνε έναν πολύ πρόχειρο σχεδιασμό.

 

Εμείς δε λέμε πως ήλθε το τέλος του κόσμου. Αλλά καλά θα κάνει το οικονομικό επιτελείο να είναι από εδώ και πέρα πιο προσεκτικό, αν και κρατάμε επιφυλάξεις κατά πόσο μπορεί να το κάνει αυτό!!!

 
 

 

Μάλιστα

 

Και όσον αφορά τα της οικονομικής πολιτικής της κυβέρνησης. Μειώσεις φόρου που θα ανέρχονται στο 20% για μισθωτούς και συνταξιούχους με εισοδήματα έως 8.500 ευρώ προβλέπει το νέο φορολογικό νομοσχέδιο που θα τεθεί σε ισχύ από την 1η Ιανουαρίου και θα εισαχθεί σε δημόσια διαβούλευση απο την ερχόμενη εβδομάδα. Φοροελαφρύνσεις όμως δεν θα δει η λεγόμενη μεσαία τάξη ενώ μεγάλοι κερδισμένοι θα είναι οι ελευθεροι επαγγελματίες και οι αυτοαπασχολούμενοι.

 

Αν θυμόμαστε καλά, η κυβέρνηση ΝΔ δεν εκλέχθηκε με σημαία την τόνωση του εισοδήματος της μεσαίας τάξης; Μάλλον θα θυμόμαστε λάθος!!!

 
 

 

Πολύ ενδιαφέροντα στοιχεία…

 

Σε μερικά πολύ ενδιαφέροντα οικονομικά στοιχεία τώρα. Φόρους και εισφορές ύψους 76 δισ. ευρώ κατέβαλαν το 2018 οι επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά στο ελληνικό Δημόσιο σύμφωνα με τη μελέτη της Eurostat, εξέλιξη η οποία κατατάσσει την Ελλάδα στις χώρες με τις υψηλότερες επιβαρύνσεις. Σύμφωνα με τη μελέτη, οι φόροι και εισφορές αντιστοιχούν στο 41,5% του ΑΕΠ με αποτέλεσμα η Ελλάδα να έχει αναρριχηθεί στην 8η θέση στην Ε.Ε. μαζί με τη Γερμανία. Βέβαια, οι πολίτες των άλλων χωρών που καταβάλλουν μεγάλους φόρους έχουν υψηλού επιπέδου δημόσιες υπηρεσίες και δεν πληρώνουν από την τσέπη τους για την Παιδεία ή την Υγεία, όπως συμβαίνει στην Ελλάδα.

 

Στα κράτη αυτά, μάλιστα, τα τελευταία χρόνια καταγράφεται μείωση των φόρων και των ασφαλιστικών εισφορών σε αντίθεση με τη χώρα μας που στα χρόνια της κρίσης αυξήθηκαν κατά περίπου 7 ποσοστιαίες μονάδες, καταδεικνύοντας ότι η δημοσιονομική προσαρμογή έγινε ως επί το πλείστον από το σκέλος των εσόδων και των εισφορών και όχι από τη συρρίκνωση των δαπανών.

 

Συγκεκριμένα, το 2010 φόροι και εισφορές αποτελούσαν το 34,2% του ΑΕΠ, το 2015 το 39,6% και κατά την περίοδο διακυβέρνησης της χώρας από τον ΣΥΡΙΖΑ αυξήθηκαν στο 41,5% όπου και διατηρήθηκαν μέχρι και σήμερα. Από την επεξεργασία των στοιχείων προκύπτει ότι στις χώρες των «μνημονίων» οι επιχειρήσεις και τα φυσικά πρόσωπα πληρώνουν λιγότερα σε φόρους και εισφορές. Συγκεκριμένα, οι Πορτογάλοι πληρώνουν φόρους και εισφορές που αντιστοιχούν στο 37,2% του ΑΕΠ τους, οι Ισπανοί στο 35,4%, οι Κύπριοι στο 33,8%, ενώ οι Ιρλανδοί βρίσκονται στην τελευταία αλλά καλύτερη θέση της βαθμολογίας, με φόρους και εισφορές μόλις στο 23% του ΑΕΠ τους.

 

Ενδιαφέρον επίσης παρουσιάζει η ανάλυση των επιβαρύνσεων με τους φόρους στην παραγωγή και στις εισαγωγές, κοινώς στην κατανάλωση, να έχουν τα πρωτεία, καθώς καταβλήθηκαν 31 δισ. ευρώ από τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά. Ειδικότερα:

 

1. Το 17,1% του ΑΕΠ (είναι το 4ο υψηλότερο στην Ευρωπαϊκή Ενωση), προήλθε από τους έμμεσους φόρους όταν ο ευρωπαϊκός μέσος όρος διαμορφώθηκε αισθητά χαμηλότερα, στο 13,6%, και ο μέσος όρος της Ευρωζώνης στο 13,3%.

 

2. Οι φόροι στο εισόδημα και στην περιουσία (άμεσοι φόροι), παρά τη σημαντική αύξησή τους στα χρόνια της κρίσης (κυρίως στην περιουσία) είναι χαμηλότεροι από τον μέσον όρο της Ε.Ε. και της Ευρωζώνης (13,2% του ΑΕΠ και 13% αντιστοίχως) και φθάνουν στο 10,1% του ΑΕΠ, κατατάσσοντας τη χώρα μας 15η στην Ευρωπαϊκή Ενωση μαζί με την Πορτογαλία.

 

Από τους άμεσους φόρους, το 6,2% του ΑΕΠ προέρχεται από φόρους στο ατομικό ή οικογενειακό εισόδημα, έναντι 9,5% στην Ε.Ε. και στην Ευρωζώνη. Οι φόροι στο εισόδημα και στα κέρδη των επιχειρήσεων αποτελούν το 2,2% του ΑΕΠ επί των άμεσων φόρων, κατατάσσοντας την Ελλάδα 19η μαζί με τη Βουλγαρία, ενώ στην Ε.Ε. ανέρχεται στο 2,7%.

 

3. Οι ασφαλιστικές εισφορές ανήλθαν στο 14,2% του ΑΕΠ και ήταν από τις υψηλότερες στην Ευρωπαϊκή Ενωση (στην 9η θέση). Ο μέσος όρος της Ε.Ε. ανήλθε στο 13,3%, ενώ της Ευρωζώνης στο 15,2%. 

 
 

 

Ήταν που δεν ήθελε δραχμή !!!

 

Δεν το σχολιάσαμε τις προηγούμενες ημέρες. Αλλά δε μπορούμε να μην το κάνουμε ….Την άποψη μας για τον κ. Βαρουφάκη την έχουμε γράψει άπειρες φορές. Ωστόσο κανείς δεν πρέπει να περάσει στα ψιλά την πρόσφατη δήλωση του πως θα ήμασταν σε πολύ καλύτερη μοίρα εάν είχαμε επιστρέψει στη δραχμή. Είναι που ο κ. Βαρουφάκης δεν ήθελε την έξοδο από το ευρώ!!!! Και αν κανείς λάβει υπόψη τη ζημία που έγινε στη χώρα … και όσο και υπερβολικό αν ακουστεί αυτό. Πιστεύουμε πως αυτή η δήλωση θα σήκωνε μέχρι και την παρέμβαση της δικαιοσύνης. Ξέρουμε ότι αρκετός κόσμος δεν έχει τις οικονομικές γνώσεις για να το κρίνει. Ωστόσο η ζημία που έγινε στη χώρα είναι πραγματικά τεράστια!!!

 
 

 

Άσχετος

 

Και θα συνεχίσουμε με τον κ. Βαρουφάκη. Αναλύοντας τους λόγους που συνεχίζει να το πιστεύει πως θα ήμασταν καλύτερα με δραχμή, είπε: Πρώτον, ο τουρισμός μας θα ήταν πάμφθηνος για τους ξένους. Είχαμε 30% κάτω φέτος στον τζίρο και του χρόνου θα πάμε ακόμα χειρότερα.

 

Δεύτερον, τα κόκκινα δάνεια, θα τα είχαμε κουρέψει όλα γιατί δεν θα ήμασταν στον SSM-ECB (σ.σ.: Ενιαίος Εποπτικός Μηχανισμός, το σύστημα τραπεζικής εποπτείας στην Ευρώπη).

 

Τρίτον θα κουρευόταν άμεσα το δημόσιο χρέος γιατί δεν θα το αποπληρώναμε σε ευρώ».

 

Και αφού μας σηκώθηκε η τρίχα με την επιπόλαια που ο κ. Βαρουφάκης προσέγγισε όλα αυτά τα σοβαρά ζητήματα. Λέγοντας πράγματα που λέει ο απλός λαός στα καφενεία. Εμείς ξέρουμε ένα πράγματα να πούμε. Πως ανάμεσα σε όλα τα άλλα κακά που έχει. Και αν και σίγουρα ο κ. Βαρουφάκης έχει τις γνώσεις σε θεωρητικό επίπεδο. Ακούγοντας τον να λέει τέτοια πράγματα θα τον χαρακτηρίζαμε άσχετο όσον αφορά ζητήματα πραγματικής οικονομίας!! Και το εννοούμε.

 

 

 

Παλαιότερα Σχόλια

   

 © 2019 Greek Finance Forum

Αποποίηση Ευθύνης....