| Ειδήσεις - Αναλύσεις | Ο Κυνηγός | Λεωφόρος Αθηνών | "Κουλου - Βάχατα" | +/- | Fundamentalist | Marx - Soros | Start Trading |

 
 

"Kουλου-βάχατα"

Σχόλια για τα πάντα (εδώ γράφουν όλοι) ……. Η φράση “Κουλου – βάχατα” προέρχεται από την αντίστοιχη αραβική «κούλου ουάχαντ» που σημαίνει «όλα μαζί ένα».

Επικοινωνήστε μαζί μας μέσω της Φόρμας Επικοινωνίας του GFF

 

 

00:01 - 04/11/20

 

 

Προς γενικό lockdown…

 

Ειλικρινά δε μπορούμε να καταλάβουμε πως μέσα σε μόλις 1-2 ημέρες, για να μην πούμε ώρες, φτάσαμε από ένα υβριδικό lockdown, χωρίς το κλείσιμο του λιανεμπορίου και πολλούς άλλους περιορισμούς (πχ SMS) …. Στο πλήρες lockdown … Ειλικρινά δεν ξέρουμε …. Και είναι αλήθεια πως ρίχνουμε και κάποιες ευθύνες στην κυβέρνηση.

 

Ωστόσο βλέποντας πλέον πως διαμορφώνεται η κατάσταση, νιώθουμε πως πλέον πολύ δύσκολα αποτρέπεται ένα γενικευμένο lockdown, τουλάχιστον όσον αφορά την Αττική …..

 

Και αυτό που μας ανησύχησε ιδιαιτέρως ήτανε τα ευρήματα από τα λύματα της Αττικής, θυμίζοντας πως κάτι παρόμοιο είχε συμβεί και στην Θεσσαλονίκη πριν φτάσουμε στο lockdown …..

 

Συγκεκριμένα, την αποκάλυψη ότι το ιικό φορτίο στα λύματα της Αττικής αυξάνονται τις τελευταίες ημέρες ανησυχητικά, έκανε ο καθηγητής Αναλυτικής Χημείας στο Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο  Αθηνών Νίκος Θωμαΐδης, ο οποίος από την αρχή της πανδημίας παρακολουθεί με την επιστημονική του ομάδα τα μεγέθη αυτά.

 

«Την Κυριακή είδαμε πάλι μία αύξηση του ιικού φορτίου στα λύματα, κάτι που είναι ανησυχητικό και μας δείχνει ότι τα κρούσματα είναι της τάξης των 50 με 60 χιλιάδων», είπε ο καθηγητής αναλυτικής χημείας μιλώντας στο «Θέμα FM.

 

Μετά από αυτήν την ανησυχητική εξέλιξη, η Αττική βαδίζει ολοταχώς προς το καθεστώς lockdown που ισχύει από σήμερα σε Θεσσαλονίκη και Σέρρες, σύμφωνα με τον καθηγητή.

 

-----------------------------

Και όσο και εκπλήσσονται κάποιοι, εμείς συνεχίζουμε να πιστεύουμε πως η επιλογή του καθολικού lockdown είναι μια λάθος επιλογή …. Και πως η λύση είναι ένα υβριδικό μοντέλο περιορισμών, το οποίο σίγουρα πλήττει λιγότερο την οικονομία …

 
 

 

Προς 10%

 

Και όσον αφορά την οικονομία ….. Και μετά και τις τελευταίες εξελίξεις, βλέπουμε πως είναι πλέον πολύ δύσκολο η ύφεση της ελληνικής οικονομίας να μην φτάσει και πιθανόν περάσει το 9 πηγαίνοντας προς 10%. Και με ανησυχία συνέχισης των περιοριστικών μέτρων και το 2021, με μεγάλα ερωτηματικά και για την πορεία του ελληνικού τουρισμού την επόμενη χρονιά …. Μεγάλες επιφυλάξεις αρχίζουμε να κρατάμε και με το μέγεθος της ανάκαμψης της επόμενης χρονιάς, 2021. Μην εκπλαγούμε λοιπόν αν δούμε κανένα -10% φέτος και ανάπτυξη 2 με 2,5% το πολύ το 2021 …..

 

Και αν και πολύ πρόωρο … Εκεί μου μουρμουρούσαμε και λέγαμε πως η Ελλάδα θα καθυστερήσει σε σχέση με άλλες χώρες και θα κάνει 3 χρόνια να επιστρέψει στο σημείο που ήτανε στο τέλος του 2019. Μην τελικά χρειαστούνε 4 με 5 χρόνια …. Και φτάσουμε το 2025 για να φτάσουμε στα 195εκ ευρώ του 2019, περίπου 22% χαμηλότερα από το peak της ελληνικής οικονομίας, αρκετά χρόνια πριν …

 

 

Μακάρι .. αλλά;

 

Όπως αναφέραμε και αρκετές φορές έχουμε γράψει …. Είμαστε εναντίον των καθολικών lockdown …. Ωστόσο ένας σοβαρός γιατρός υποστήριζε χθες πως δεν υπάρχει λόγος για πανικό ….. Όπως τουλάχιστον έλεγε, η χώρα θα κλείσει για περίπου 1 μήνα ….. Μετά θα υπάρξει ραγδαία πτώση των κρουσμάτων … Και μετά θα άρουμε  το lockdown και μετά από μήνες ξαναβλέπουμε, αν και λογικά πλέον θα υπάρχει εμβόλιο …

 

Προσωπικά το ευχόμαστε τα πράγματα να εξελιχθούνε έτσι και σε περίπου 1 μήνα να υπάρχει τόσο μεγάλη πτώση των κρουσμάτων ….. Και να ανοίξουμε και πάλι τα πάντα …. Αλλά νιώθουμε πως αυτό μπορεί και να είναι αισιόδοξο, δεδομένου ότι πλέον θα μπαίνουμε και στην καρδιά του χειμώνα ….

 

Σε κάθε περίπτωση, θα τα δούμε όλα .. Ωστόσο εμείς νιώθουμε πως αν μπούμε στο λογική του γενικού lockdown, θα πάει έτσι μέχρι τουλάχιστον τα μέσα προς τέλη Ιανουαρίου …. Αλλά μπορεί και να έχουμε επηρεαστεί και από τις τελευταίες εξελίξεις και να είμαστε απαισιόδοξοι ….

 

 
 
 

 

... βλακεία χωρίς τέλος  ....

 

Μπορεί να τα ψέλνουμε τις τελευταίες ημέρες στην κυβέρνηση …..  Αλλά κακά τα ψέματα η ευθύνη είναι κυρίως του λαού, που αδυνατεί να προσαρμοστεί με τα μέτρα και δε μπορεί ούτε μια μάσκα να φορέσει σωστά.

 

Και θα είμαστε αρκετά σκληροί …… Υπάρχει ένα μεγάλο μέρος του ελληνικού λαού, που βγάζει τα κόμπλεξ της ζωής του, ανακυκλώνοντας τις κλασσικές χαζές θεωρίες συνομωσίας, νιώθοντας δήθεν σπουδαίος – έξυπνος πως αυτός δεν υποτάσσεται … Το έχουμε δει άπειρες φορές αυτό, όπως τα 10 χρόνια της κρίσης …. Και ειδικά όσον αφορά τη χώρα μας, ο κλασσικός «ελληνάρας» ζει και βασιλεύει … 

 

 

 

 

Παράδειγμα …

 

Θέλετε ένα παράδειγμα. Φτάσαμε στο σημείο να κλείνουμε και πάλι όλη την αγορά … Η οικονομία να καταστρέφεται, την ώρα που οι εντατικές φτάνουνε στα όρια τους …. Και έχει αρχίσει η συζήτηση για την περιβόητη γιορτή και πορεία του πολυτεχνείου (17/11) ….. Ότι αυτή πρέπει να γίνει ….. Ύμνοι για τη δημοκρατία …. Ότι η κυβέρνηση επίτηδες λέει θα απαγορεύσει στον κόσμο να διαδηλώσει …. Και πολλές άλλες αρλούμπες ….. Ειλικρινά σηκώνουμε τα χέρια ψηλά, όπως όταν κατά τη δίκη της Χρυσής Αυτής αφήσαμε τόσο κόσμο να διαδηλώνει έξω από τα δικαστήρια ….. Ή όταν πριν από μερικές ημέρες, στη Θεσσαλονίκη είδαμε εκατοντάδες κόσμου στην γιορτή του Αγίου Δημητρίου …. Και φυσικά τώρα έχουμε lockdown ….

 

 

 

Παλαιότερα Σχόλια

   

 © 20199 Greek Finance Forum

Αποποίηση Ευθύνης....