| Ειδήσεις - Αναλύσεις | Ο Κυνηγός | Λεωφόρος Αθηνών | "Κουλου - Βάχατα" | +/- | Fundamentalist | Marx - Soros | Start Trading |

 
 

"Kουλου-βάχατα"

Σχόλια για τα πάντα (εδώ γράφουν όλοι) ……. Η φράση “Κουλου – βάχατα” προέρχεται από την αντίστοιχη αραβική «κούλου ουάχαντ» που σημαίνει «όλα μαζί ένα».

Επικοινωνήστε μαζί μας μέσω της Φόρμας Επικοινωνίας του GFF

 

 

00:01 - 05/10/20

 

 

.. Συνεχίζεται το μπάχαλο

 

Με την πανδημία του Covid-19 να βρίσκεται φυσικά στην κορυφή των θεμάτων ….. Και θυμίζοντας ότι κυκλοφορούμε καθημερινά στο κέντρο της Αθήνας και τις περιοχές με το μεγαλύτερο πρόβλημα …. Θα το επαναλάβουμε ….. Πραγματικά κοροϊδευόμαστε …. Αλλά κοροιδευόμαστε ….. Στο κέντρο της Αθήνας συνεχίζει να επικρατεί το απόλυτο μπάχαλο, χωρίς ουσιαστικούς ελέγχους …. Και τον κόσμο (με τους επαγγελματίες της περιοχής συμπεριλαμβανομένου) να προσέχουνε ελάχιστα ….

 

Και επειδή στο κέντρο της Αθήνας υπάρχει και τεράστιος αριθμός μεταναστών - προσφύγων ….. Το πρόβλημα γίνεται ακόμη μεγαλύτερο, επαναλαμβάνοντας ότι παρά τον όλο ντόρο για την κατάσταση στο κέντρο της Αθήνας … σχεδόν τίποτα δεν έχει αλλάξει σε σχέση με πριν από μερικές εβδομάδες …..

 
 

Άμεσο μέτρο

Υπάρχει λοιπόν τεράστια ανάγκη να ενταθούνε οι έλεγχοι και τα πρόστιμα όπου χρειάζεται. Υπάρχει ανάγκη όμως και για ένα άλλο μέτρο. Να γίνουνε άμεσα, μαζικά γρήγορα τεστ στους επαγγελματίες της ευρύτερης περιοχής του κέντρου των Αθηνών. Να ξεκινήσουμε από τα περίπτερα και να πάμε μέχρι τους χώρους εστίασης …. Είναι πολύ πιο απλό από ότι φαίνεται, αφού μια – δύο ημέρες αρκούνε …. Και είμαστε σίγουροι πως αυτό θα αποδειχθεί ένα αρκετά αποτελεσματικό μέτρο …. Σίγουρα θα προσφέρει κάτι πολύ περισσότερο από το μπάχαλο που επικρατεί αυτή τη στιγμή ….

 
 

Ελληνική οικονομία

Στα της ελληνικής οικονομίας τώρα. Κρατάμε την τελευταία έκθεση της HSBC ….

Ειδικότερα, ισχυρή αναμένεται να είναι η ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας στο γ΄ τρίμηνο, η οποία θα κινηθεί στο 7% σε τριμηνιαία βάση, και αυτό οδηγεί την HSBC να διατηρήσει σταθερή την εκτίμησή της για ύφεση 8,2% φέτος, παρά το σοκ που υπέστη η οικονομία στο β΄ τρίμηνο.

Ωστόσο, όπως προειδοποιεί, στη συνέχεια η ανάκαμψη θα χάσει τη δυναμική της και έτσι το δ΄ τρίμηνο θα κινηθεί με ρυθμούς της τάξης του +1,4%, δίνοντας τη «σκυτάλη» για το 2021 όπου η ελληνική οικονομία αναμένεται να σημειώσει ανάπτυξη της τάξης του 5%. Πάντως, όπως τονίζει, τα δημοσιονομικά μέτρα της κυβέρνησης καθώς και το Ταμείο Ανάκαμψης αναμένεται να στηρίξουν την αναπτυξιακή προοπτική της χώρας τα επόμενα χρόνια, με τον τουρισμό να ανακάμπτει πλήρως το 2022.

Οπως σημειώνει η HSBC, μέχρι στιγμής η ελληνική οικονομία έχει σημειώσει ανάλογες επιδόσεις με την υπόλοιπη Ευρωζώνη, δείχνοντας ανθεκτικότητα παρά την εξάρτησή της από τον τουρισμό, ο οποίος έχει πληγεί με τις αφίξεις ξένων τουριστών να μειώνονται κατά 76,9% και τις ταξιδιωτικές εισπράξεις κατά 87,5% σε ετήσια βάση το πρώτο εξάμηνο.

Η ανάκαμψη μέχρι στιγμής είχε μεικτές τάσεις, όπως επισημαίνει. Ο βιομηχανικός τομέας ανέκαμψε αρκετά γρήγορα, η εγχώρια ζήτηση, ωστόσο, παραμένει υποτονική. Παράλληλα, ο δείκτης οικονομικού κλίματος ανέκαμψε μόνο εν μέρει μετά την αρχική απότομη πτώση και βρέθηκε στο 90,7 τον Αύγουστο (από 113,2 τον Φεβρουάριο), παρόμοιο επίπεδο με το τέλος του 2015, έτος κατά το οποίο η οικονομία συρρικνώθηκε -0,5%.

Η HSBC αναμένει πως μετά το ισχυρό γ΄ τρίμηνο η ανάπτυξη θα χάσει κάπως τη δυναμική της, ωστόσο τονίζει πως το β΄ εξάμηνο του 2021 το Ταμείο Ανάκαμψης της Ευρωπαϊκής Ενωσης, από το οποίο η Ελλάδα είναι ένας από τους μεγαλύτερους ωφελημένους, θα στηρίξει την οικονομία, ενώ θα μειώσει την ανάγκη για νέο δανεισμό από τις αγορές χάρη και στο υψηλό επίπεδο των ταμειακών διαθεσίμων (38 δισ. ευρώ, άνω των 20% του ΑΕΠ)

Επιπλέον, τα μέτρα ύψους περίπου 15,6 δισ. ευρώ που έχει ήδη εφαρμόσει η κυβέρνηση σε συνδυασμό με τα νέα μέτρα που ανακοινώθηκαν στη ΔΕΘ ύψους 6,8 δισ. ευρώ, θα στηρίξουν επίσης την ανάπτυξη. Παράλληλα, εκτιμά πως ο τουριστικός κλάδος θα ανακάμψει (σχεδόν) πλήρως το 2022, συμβάλλοντας στην αύξηση του ΑΕΠ για το έτος στο 4,1%.

Ωστόσο, όπως τονίζει, η πανδημία θα αφήσει την Ελλάδα με χρέος 200% του ΑΕΠ. Αυτό θα μπορούσε να καθυστερήσει τις προοπτικές ανάκτησης της επενδυτικής βαθμίδας.

 
 
 

Τέλος 2023 και αν …… Vs τέλος 2021 ….

Σε σχέση με τα παραπάνω, θα το επαναλαμβάνουμε σε κάθε ευκαιρία. Εξαιτίας της έλλειψης παραγωγικού μοντέλου, συνολικά η ανάκαμψη στη χώρα μας, θα αργήσει σε σχέση με τις πραγματικά αναπτυγμένες δυτικές οικονομίες. Και κάπως έτσι στο τέλος του 2021 η παγκόσμια οικονομία θα βρίσκεται στο peak που βρισκότανε στο τέλος του 2019. Και εμείς, θα κάνουμε δύο χρόνια παραπάνω (τέλος του 2023) για να φτάσουμε στο σημείο που ήμασταν στο τέλος του 2019, που θυμίζουμε πως δεν ήτανε και κανένα ιδιαίτερο peak, μέσα σε μια απίστευτη μιζέρια της ελληνικής οικονομίας. Απλώς θυμίζουμε πως με τη φετινή μείωση (περίπου 8,5%), το ΑΕΠ γυρίζει στο έτος 1998-1999, στα περίπου 177-178δις ευρώ!!!

 

 

 

Τσακαλώτος – Τσίπρας

Και με την κόντρα μεταξύ Α. Τσίπρα και Τσακαλώτου να συνεχίζεται ….  Ένα στίγμα για το πώς και πού πρέπει να κινηθεί ο ΣΥΡΙΖΑ δίνει με συνέντευξή του στο «Βήμα της Κυριακής» ο Ευκλείδης Τσακαλώτος.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος ξεκαθαρίζει ότι δεν υπάρχει καμία τάση αμφισβήτησης του Αλέξη Τσίπρα και διευκρινίζει ότι δεν μπορούν να συμφωνούν σε όλα. «Δεν πιστεύω σε κεντρώες λύσεις» τονίζει και σημειώνει ότι το αρχηγικό κόμμα είναι στα αζήτητα της Ιστορίας.

Ερωτηθείς για τον ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία και για το κατά πόσο συμφωνεί στην ιδέα ενός αρχηγοκεντρικού κόμματος, απαντά ότι η προσωπολατρία δεν βρίσκει γόνιμο έδαφος στην Αριστερά.

«Τα μέσα ενημέρωσης προσπαθούν να πείσουν τον Αλέξη να συμπεριφέρεται σαν τους άλλους. Αγνοούν ότι στις αποσκευές της ανανεωτικής και ριζοσπαστικής Αριστεράς υπάρχει έντονη κριτική στην προσωπολατρία και κυρίως τις συνέπειες της. Δεν θυμούνται ότι το έργο το έχουμε ξαναδεί στο παρελθόν και ότι στο χώρο μας η προσωπολατρία δεν βρίσκει γόνιμο έδαφος. Φυσικά δεν υποτιμώ τη συμβολή των προσωπικοτήτων -για παράδειγμα ο ΣΥΡΙΖΑ χρωστά στον Αλέξη την έννοια της κυβερνώσας αριστεράς -. Σε κάθε περίπτωση όμως το αρχηγικό κόμμα, που άλλωστε δεν είναι και στις προθέσεις του Αλέξη, είναι στα αζήτητα της ιστορίας», σημειώνει.

Για μία πιθανή αριστερή σοσιαλδημοκρατική πορεία του ΣΥΡΙΖΑ- Προοεδευτική Συμμαχία:

«…Δεν πιστεύω στις κεντρώες λύσεις. Και για να μην παρεξηγηθώ. Δεν λέω ότι αρνούμαι τη διεύρυνση του κόμματος και με κόσμο που προέρχεται από το κέντρο. Αλλά μεσοβέζικες λύσεις που δεν σπάνε αυγά τύπου Μπλερ, Σημίτη, Πρόντι έχουν ιστορικά αποτύχει και τις έχει απορρίψει ο κόσμος και εδώ αλλά και στην Ευρώπη».

Αναφέρεται εκτενώς στην ακολουθούμενη οικονομική πολιτική της κυβέρνησης και στα μέτρα του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία και αναφέρει ότι εφόσον συνεχίζονται οι ίδιες πολιτικές, η χώρα θα οδηγηθεί σε νέα μνημόνια de facto ή de jure. Παράλληλα τάσσεται κατά ενός δεύτερου lockdown.

Σε ερώτηση για το εάν τελικά είναι πολιτικοί απατεώνες ή όχι οι κυβερνώντες, ο πρώην υπουργός Οικονομικών απάντησε ότι «είναι δεδομένο ότι η κυβέρνηση λέει ψέματα, ότι παραποιεί τα γεγονότα, ότι εξωραΐζει την πραγματικότητα, ότι συσκοτίζει τις προθέσεις της και τη μεροληψία της υπέρ των πλουσίων και δυνατών. Βέβαια αυτά δεν είναι καινούρια. Επαναλαμβάνονται από το σύστημα του παλαιού δικομματισμού διαχρονικά. Άλλα λένε στην αντιπολίτευση και άλλα κάνουν στην κυβέρνηση. Αποκαλυπτική είναι η στάση της στην εξωτερική πολιτική. Μακεδονομάχοι με περικεφαλαίες πέρυσι, παραδοχή (αρχικά;) της ιστορικής σημασίας της Συμφωνίας των Πρεσπών αυτή την εβδομάδα. Τα ίδια και στο μαξιλάρι των 37 δισ. ευρώ».

Για τη σχέση του με τον Αλέξη Τσίπρα, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος απάντησε ότι «με εκφράζει η απάντηση που έδωσε ο Αλέξης στη ΔΕΘ. Συνεργαζόμαστε στενά, Προφανώς σε επιμέρους θέματα υπάρχουν διαφορετικές οπτικές, αλλά αυτό νομίζω θα έπρεπε να είναι αναμενόμενο. Ποτέ δύο άνθρωποι δεν μπορούν να συμφωνούν σε όλα τα θέματα».

Σε ερώτηση για το αν απειλείται από κάποιον ο Αλέξης Τσίπρας και αν υπάρχουν τάσεις αμφισβήτησης ή υπάρχουν εντάσεις για τη στρατηγική, ο ίδιος τόνισε ότι «Καμία τέτοια τάση δεν υπάρχει. Όπως και κανείς δεν αμφισβητεί ότι ο κόσμος αγαπά και προσβλέπει στον Αλέξη Τσίπρα. Στρατηγική είναι βαριά λέξη. Κανείς δεν την έχει στην τσέπη του και στον βαθμό που μιλάμε για τον κοινωνικό ανασχηματισμό, την αναζητάμε όπως όλα τα κόμματα της Αριστεράς. Αν μιλάμε για πολιτική τακτική, υπάρχουν πράγματα που βλέπουμε ότι έχουν αποτελέσματα και πράγματα που θα μπορούσαμε ως κόμμα να κάνουμε διαφορετικά. Εξάλλου η πολιτική δεν είναι ούτε μονοσήμαντη ούτε στατική».

 

 

 

Παλαιότερα Σχόλια

   

 © 20199 Greek Finance Forum

Αποποίηση Ευθύνης....