| Ειδήσεις - Αναλύσεις | Ο Κυνηγός | Λεωφόρος Αθηνών | "Κουλου - Βάχατα" | +/- | Fundamentalist | Marx - Soros | Start Trading |

 
 

"Kουλου-βάχατα"

Σχόλια για τα πάντα (εδώ γράφουν όλοι) ……. Η φράση “Κουλου – βάχατα” προέρχεται από την αντίστοιχη αραβική «κούλου ουάχαντ» που σημαίνει «όλα μαζί ένα».

Επικοινωνήστε μαζί μας μέσω της Φόρμας Επικοινωνίας του GFF

 

 

00:01 - 07/05/20

 

 

Πως το καταφέρνουμε αυτό κάθε φορά !!!

 

Έχουμε αναφερθεί αρκετές φορές στις πολύ φτωχές αποδόσεις της χώρας μας όλα αυτά τα χρόνια της κρίσης, με ένα τελείως σαθρό παραγωγικό μοντέλο. Και βλέποντας τον παρακάτω πίνακα και τις προβλέψεις της Ε.Ε. για την πορεία της ελληνικής οικονομίας επί εποχής Covid-19, δε μπορούμε να μην επαναλάβουμε τη γνωστή μας απορία. Πως τα καταφέρνουμε κάθε φορά και έχουμε τις χειρότερες επιδόσεις σε ολόκληρη την ευρωζώνη!!! Σε ολόκληρη την Ε.Ε. Είναι πραγματικό κατόρθωμα.

 

Η πρόβλεψη λοιπόν για την φετινή πορεία του ΑΕΠ, είναι μια συρρίκνωση της τάξης του 9,7%, η οποία όπως φαίνεται στον παρακάτω πίνακα, είναι η χειρότερη επίδοση σε ολόκληρη την Ε.Ε., με συρρίκνωση μεγαλύτερη και από αυτές τις Ισπανίας και της Ιταλίας.

 

Αλλά ας αφήσουμε τη φετινή χρονιά και τα όσα συμβαίνουνε με τον Covid-19,  σε μια πραγματικά αλλοπρόσαλλη κατάσταση.

 

Βλέποντας κανείς τον παρακάτω πίνακα, διαπιστώνει κανείς αυτό που και άλλες φορές έχουμε επισημάνει. Την 5ετία λοιπόν 2011-2015, η χώρα ήτανε η πρώτη σε ύφεση, με μέση ετήσια ύφεση της τάξης του 3,9%.

 

Το 2016 και ενώ όλες οι χώρες της Ε.Ε. είχανε ανάπτυξη, η Ελλάδα του Α. Τσίπρα ήτανε η μοναδική με ύφεση 0,2%.

 

Το 2017 επιτέλους είχαμε μια ανάπτυξη 1,5%, αλλά και πάλι όπως φαίνεται στον παρακάτω πίνακα, αυτή η επίδοση ήτανε η χειρότερη στην Ε.Ε.

 

Το 2018 ήταν η πρώτη χρονιά μετά από σχεδόν 10χρόνια δεν είχαμε τη χειρότερη επίδοση στην Ε.Ε., με μια ανάπτυξη 1,9%. Ωστόσο η ανάπτυξη αυτή και χαμηλότερη του μέσου όρου της Ε.Ε. ήτανε. Και κυρίως ήτανε μια πολύ φτωχή επίδοση αν λάβει κανείς υπόψη ότι στο τέλος του 2017 η χώρα παρουσίαζε σωρευτική μείωση του ΑΕΠ περίπου 27%. Και για μια χώρα που παρουσιάζει τόσο εντυπωσιακή μείωση του ΑΕΠ, μόνο επιτυχία δε λέει κανείς μια ανάπτυξη της τάξης του 1,9%.

 

Το ίδιο ισχύει και για το 2019, με μια ανάπτυξη 1,9%, μεγαλύτερη της μέσης ανάπτυξης της Ε.Ε., αλλά και πάλι χαμηλότερη από την ανάπτυξη που θα έπρεπε να έχει μια χώρα που έχει χάσει τόσο μεγάλο μέρος του ΑΕΠ της.

 

Και φτάνουμε στη νέα κρίση του Covid-19, όπου όπως αναφέραμε παραπάνω. Η χώρα μας, με βάση τουλάχιστον της επίσημες εκτιμήσεις της Κομισιόν, θα έχει τη χειρότερη επίδοση, με μια μεγάλη ύφεση 9,7%.

 

Και ο θεός μαζί μας …. Θα προσθέσουμε …..

 

 

 

Σχεδόν μια τρύπα στο νερό….

 

Γιατί συμβαίνουν τα παραπάνω. Δε χρειάζεται να σας κουράσουμε …. Τα έχουμε ξαναγράψει ….. Για απλά η χώρα εδώ και 10 χρόνια κρίσης έκανε μια τρύπα στο νερό. Στη χώρα δεν υπάρχει το παραμικρό παραγωγικό μοντέλο …… Χωρίς καμία διάθεση μοιρολατρίας, ελάχιστα άλλαξαν κατά τα τελευταία χρόνια της μεγάλης κρίσης. Και για αυτό η χώρα θα είναι μια μίζερη χώρα για πολλά χρόνια, παρά τις αναλαμπές που θα έχει ανά διαστήματα.

 

 

 

Θετική εξέλιξη

 

Βέβαια υπήρχαν χθες και κάποιες θετικές ειδήσεις. Και αυτό ήτανε ότι σε ικανοποιητικά- για τα δεδομένα του lockdown και της ύφεσης- επίπεδα κινήθηκαν τα έσοδα του Απριλίου, όπως τουλάχιστον ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας. Και αν κανείς αναρωτιέται πως το καταφέραμε αυτό εν μέσω ενός γενικευμένου λουκέτου. Νομίζουμε πως η απάντηση βρίσκεται στους τζίρους που έγιναν στα super markets, σε έναν κλάδο που ανάμεσα σε άλλα δε θα πρέπει να ξεχνάμε πως υπάρχει ουσιαστικά μηδενική φοροδιαφυγη.

 
 

 

Ομολογουμένως εντυπωσιακό

 

Και πέραν της ελληνικής οικονομίας. Φυσικά και κανείς δε μπορεί να παραβλέψει τα εντυπωσιακά νούμερα από την αμερικανική οικονομία και ειδικότερα την αγορά εργασίας. Γιατί είναι κάτι παραπάνω από εντυπωσιακό πως το ποσοστό της ανεργίας τον Απρίλιο αναμένεται να φθάσει σε ιστορικό υψηλό, καθώς 30 εκατομμύρια Αμερικανοί έχουν εγγραφεί στους καταλόγους των ανέργων αφότου η διπλή κρίση, υγειονομική και οικονομική, κατέλαβε τη χώρα.

 

Σύμφωνα με τις σχετικές εκτιμήσεις, το ποσοστό της ανεργίας τον Απρίλιο -  που θα δημοσιοποιηθεί επίσημα αύριο Παρασκευή -  αναμένεται ότι θα πλησιάσει το 20%, θα είναι δηλαδή διπλάσιο από αυτό που γνώρισε η χώρα τη χειρότερη περίοδο της οικονομικής κρίσης του 2009, και περίπου όμοιο με το επίπεδο της Μεγάλης Ύφεσης, τη δεκαετία του 1930!!

 

Είναι χαρακτηριστικό πως ορισμένοι οικονομολόγοι εκτιμούν πως οι θέσεις εργασίας που χάθηκαν ανέρχονται σε 28 εκατομμύρια, αναφέροντας πως συγκριτικά, 8,6 εκατομμύρια θέσεις εργασίας χάθηκαν τα δύο χρόνια που η διεθνής χρηματοοικονομική κρίση σάρωνε τις ΗΠΑ.

 

 

 

Τα νέα δάνεια, οι υποθήκες και οι προσημειώσεις

 

Τέλος, τα παρακάτω σχολίασε ο «Βηματοδότης» …. Ο πρωθυπουργός πάντως τρέχει και δεν φτάνει. Χθες είχε αγωνιώδη συνάντηση με τους επικεφαλής των τραπεζών, δηλαδή με τους επόμενους μεγάλους ασθενείς της υγειονομικής κρίσης. Στο Μέγαρο Μαξίμου βρέθηκαν όλοι και μαζί τους οι κ.κ Σταικούρας και Στουρνάρας. Αντικείμενο της συνάντησης οι όροι και οι προϋποθέσεις των νέων δανείων για κεφάλαια κίνησης προς επανεκκίνηση του ιδιωτικού τομέα της οικονομίας, τα οποία εγκρίνει η εποπτεύουσα Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, προτρέποντας μάλιστα τις διοικήσεις των Τραπεζών να τα διαθέσουν τάχιστα, χωρίς τις συνήθεις καθυστερήσεις. Αργότερα έγινε γνωστό ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα πηγάζει από τις εγγυήσεις που διεκδικούν οι τράπεζες πέραν των δύο ετών που το κράτος θα καλύπτει το βάρος των τόκων. Για την υπόλοιπη διάρκεια των νέων δανείων απαιτούνται εγγυήσεις από τις επιχειρήσεις, η εγγραφή των οποίων είναι γραφειοκρατική και χρονοβόρος. Ολα του γάμου δύσκολα και η νύφη γκαστρωμένη που λέει ο λαός… Μέχρι να εγγραφούν από τις τράπεζες  οι διεκδικούμενες  υποθήκες και προσημειώσεις θα έχει περάσει η υγειονομική κρίση και θα έχει παρασύρει στο διάβα της και τις επιχειρήσεις. Τέλος πάντων, στη μεγάλη συνάντηση αναζητήθηκαν τρόποι επιτάχυνσης των σχετικών διαδικασιών..

 

 

 

Παλαιότερα Σχόλια

   

 © 2019 Greek Finance Forum

Αποποίηση Ευθύνης....