| Ειδήσεις - Αναλύσεις | Ο Κυνηγός | Λεωφόρος Αθηνών | "Κουλου - Βάχατα" | +/- | Fundamentalist | Marx - Soros | Start Trading |

 
 

"Kουλου-βάχατα"

Σχόλια για τα πάντα (εδώ γράφουν όλοι) ……. Η φράση “Κουλου – βάχατα” προέρχεται από την αντίστοιχη αραβική «κούλου ουάχαντ» που σημαίνει «όλα μαζί ένα».

Επικοινωνήστε μαζί μας μέσω της Φόρμας Επικοινωνίας του GFF

 

 

 

00:01 - 09/06/21

 

 

35 με 37%

 

Θα ξεκινήσουμε με μια πρόβλεψη ενός ανθρώπου του τουρισμού (ιδιοκτήτης μεγάλης ξενοδοχειακής μονάδας) τον οποίο εμπιστευόμαστε και ο οποίος είχε πέσει ακριβώς μέσα στην πρόβλεψη του για το πώς θα πάει η περσινή χρονιά. Τι λοιπόν προβλέπει αυτό το πρόσωπο; Πως φέτος ο τουρισμός θα πάει στο 35 με 37% της επίδοσης του 2019 και όπως μας ανέφερε το ίδιο πρόσωπο … Θα είναι ικανοποιημένος με αυτά τα νούμερα. Στην ερώτηση μας γιατί δε βλέπει επίδοση υψηλότερη του 40 προς το 50% … Γέλασε και μας είπε με χαρακτηριστικό τρόπο: «Αυτό είναι απλά διακαής πόθος. Από πουθενά δεν προκύπτει πως η χώρα μας μπορεί να πάει σε μια τέτοια επίδοση … Όσοι συνεχίζουνε να επιμένουνε πως θα έχουμε μια τέτοια επίδοση … Μάλλον δεν ξέρουνε την αγορά και την τουριστική βιομηχανία»….

 
 

 

Πολύ ενδιαφέρουσα εκτίμηση που έχει βάση

 

Στα της οικονομίας τώρα, μια ενδιαφέρουσα εκτίμηση η οποία εκτιμούμε πως έχει βάση. Μια εκτίμηση την οποία έκανε ο πάντα σοβαρός πρόεδρος του Κέντρου Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών (ΚΕΠΕ), Παναγιώτης Λιαργκόβας, ο οποίος εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι η συμφωνία των G7 για την επιβολή παγκόσμιου ελάχιστου εταιρικού φόρου 15% θα ωφελήσει και την Ελλάδα εμφανίστηκε.

 

«Μέχρι τώρα σε κάποιες χώρες ο συντελεστής φορολόγησης επιχειρήσεων ήταν πολύ χαμηλός, με αποτέλεσμα πολυεθνικές εταιρείες, ακόμη και ιδιώτες, να μεταφέρουν τα κέρδη τους σε φορολογικούς “παραδείσους”» τόνισε, χαρακτηριστικά, μιλώντας στο «Πρώτο Πρόγραμμα»

 

«Αυτό σημαίνει ότι η χώρα στην οποία είναι εγκαταστημένη η πολυεθνική, δεν θα έχει τα έσοδα από τη δραστηριότητα της συγκεκριμένης επιχείρησης» έσπευσε να εξηγήσει, διευκρινίζοντας ότι η Ελλάδα δεν συγκαταλέγεται στις χώρες με πολύ χαμηλό συντελεστή φορολόγησης.

 

Άλλωστε, για παράδειγμα η Ιρλανδία και η Κύπρος, έχουν φορολογικούς συντελεστές της τάξης του 12,5%, κάτι το οποίο θα αλλάξει μετά την ιστορική συμφωνία των G7.

 

«Το λογικό είναι μια επιχείρηση να μεταφέρει τα κέρδη που έχει στην Ιρλανδία ή στην Κύπρο. Με τον συντονισμό που αποφασίστηκε, όμως, αυτό θα σταματήσει. Δεν θα έχει περισσότερα κίνητρα η Ιρλανδία ή η Κύπρος σε σχέση με την Ελλάδα. Θα “παίζουν” όλοι με τους ίδιους όρους» επεσήμανε ο κ. Λιαργκόβας.

 

Τόνισε δε, ότι η Ελλάδα μόνο όφελος θα έχει απ’ αυτή την εξέλιξη, καθώς οι επιχειρήσεις θα μένουν εδώ, αυξάνοντας τα κρατικά έσοδα. «Εμείς κέρδος έχουμε απ’ αυτή την υπόθεση, γιατί θα φορολογούνται εδώ οι επιχειρήσεις. Θα μένουν εδώ οι επιχειρήσεις, επομένως θα αυξάνονται τα έσοδα».

 

«Είναι πιο δίκαιο να υπάρχει ένας ελάχιστος φόρος σε όλες τις χώρες» συνέχισε ο επικεφαλής του ΚΕΠΕ, ο οποίος ξεκαθάρισε ότι κανείς δεν συζητάει για υπερβολικά ασφυκτικούς και πολύ υψηλούς συντελεστές. «Το 15% είναι ένας λογικός συντελεστής. Τα οφέλη θα είναι λιγότερη φοροαπαλλαγή και λιγότερη φοροαποφυγή» κατέληξε.

 

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι επτά ισχυρότερες χώρες του πλανήτηση κατέληξαν σε μια ιστορική συμφωνία για τον τερματισμό του «φορολογικού ανταγωνισμού», κατά τον οποίο οι χώρες επιβάλλουν πολύ χαμηλούς φόρους για να προσελκύσουν ξένες επιχειρήσεις.

 

Αυτό πλέον θα αλλάξει, καθώς καμία χώρα δεν επιτρέπεται να διαθέτει εταιρικό φόρο κάτω του 15%. Σε πρώτη φάση, η απόφαση θα εφαρμοστεί στις χώρες της Ε.Ε. Στη συνέχεια θα επεκταθεί στα κράτη μέλη του ΟΟΣΑ και των G20, και τέλος στους λεγόμενους φορολογικούς «παραδείσους».

 
 

 

Την άποψη μας σας την έχουμε πει

 

Εδώ και πάρα πολύ καιρό. Χρόνια για την ακρίβεια … Έχουμε αναφέρει αρκετές φορές πως οι πάντες ασχολούνται με τις οικονομικές κρίσεις, τους πολέμους …. Τους οικονομικούς και θρησκευτικούς πολέμους … Τους εμπορικούς πολέμους …. κτλ … κτλ … Ωστόσο στο τέλος ο πλανήτης θα την πατήσει από την κλιματική αλλαγή. Και μην πατήσει όσο κανείς μας δε μπορεί να φανταστεί.

 

Για όποιον λοιπόν δεν την έχει διαβάσει είναι χαρακτηριστικό πως οι πιο ανεπτυγμένες οικονομίες θα συρρικνωθούν σε διπλάσιο βαθμό λόγω της κλιματικής αλλαγής από ό,τι συνέβη με την πανδημία, σύμφωνα με έρευνα της φιλανθρωπικής εταιρίας Oxfam και του ινστιτούτου Swiss Re. Ακόμη χειρότερα θα είναι τα πράγματα για τις αναπτυσσόμενες οικονομίες.

 

Εφόσον ο κόσμος δεν καταφέρει να περιορίσει ουσιαστικά τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου και η μέση θερμοκρασία του πλανήτη ανέλθει κατά 2,6 βαθμούς Κελσίου, οι χώρες του G7 πρόκειται να χάσουν 8,5% του ετήσιου ακαθάριστου εθνικού προϊόντος τους, ή συνολικά 5 τρισεκ. δολάρια από τις οικονομίες τους κάθε χρόνο.

 

Οι οικονομίες των κρατών του G7 συρρικνώθηκαν κατά 4,2% κατά μέσο όρο εξαιτίας του κορωνοϊού, δηλαδή το υποδιπλάσιο των συνεπειών από την κλιματική αλλαγή βάσει των υπαρχουσών πολιτικών και προβολών τους στο περιβάλλον. Συγκεκριμένα εκτιμάται ότι η Μεγάλη Βρετανία θα χάσει το 2050 6,5% του ΑΕΠ της όπως έχουν τα πράγματα σήμερα, έναντι απωλειών μόνο 2,4% εφόσον επιτευχθούν οι στόχοι της Συμφωνίας των Παρισίων για το Κλίμα.

 

Αλλού οι συνέπειες μπορεί να είναι ακόμη πιο δραματικές από οικονομικής πλευράς, με τη Νότια Κορέα να χάνει το 10% της οικονομίας της, το ΑΕΠ της Αυστραλία να συρρικνώνεται κατά 12,5% και την ινδική οικονομία να μικραίνει κατά 25%, δεδομένης της αύξησης της θερμοκρασίας της Γης κατά 2,6 βαθμούς.

 

Η έρευνα αυτή δημοσιεύθηκε τη Δευτέρα ενόψει της συνόδου του G7 την Παρασκευή στη νοτιοδυτική Αγγλία.

 

Σημειώνεται πως η Βρετανία θα φιλοξενήσει επίσης τον προσεχή Νοέμβριο τη μεγάλης σημασίας σύνοδο του ΟΗΕ για το κλίμα στη Γλασκώβη.

 

 

 

Χαρακτηριστικό

 

Και σε σχέση με τα παραπάνω. Είναι χαρακτηριστικό πως για πρώτη φορά στην ιστορία η Βρετανία ξεκινάει stress test στις τράπεζες και ασφαλιστικές για την κλιματική αλλαγή. Μια διαδικασία που θα κρατήσει περίπου ένα χρόνο και η οποία θα λέγαμε πως είναι χαρακτηριστικό του πόσο σοβαρά είναι τα πράγματα με την κλιματική αλλαγή.

 
 

 

Φαρμακεία

 

Και κλείνοντας θα γίνουμε κακοί. Αρκετά κακοί (μεταξύ σοβαρού και αστείου τους τα έχουμε μαζεμένα :). Αν λοιπόν μας ρωτήσετε ποιός κλάδος είναι κατώτερος των περιστάσεων. Θα σας απαντήσουμε οι φαρμακοποιοί, οι οποίοι για μια τόσο απλή διαδικασία διάθεσης των self test, έχουνε πραγματικά χαλάσει τον κόσμο, από την πρώτη κιόλας στιγμή. Και καλά θα κάνει η κυβέρνηση να κάνει τη διανομή των self test μέσα από τα super market. Και παράλληλά να δώσουνε στα super market και άλλα προϊόντα, μπας και επιτέλους αποκλιμακωθούνε και οι τιμές κάποιων προϊόντων που βρίσκονται στα Φαρμακεία. Με απλά λόγια, μπας και επιτέλους γίνει ότι γίνεται σε όλες τις σοβαρές χώρες του πλανήτη.

 

 

 

Παλαιότερα Σχόλια

   

 © 20199 Greek Finance Forum

Αποποίηση Ευθύνης....