| Ειδήσεις - Αναλύσεις | Ο Κυνηγός | Λεωφόρος Αθηνών | "Κουλου - Βάχατα" | +/- | Fundamentalist | Marx - Soros | Start Trading |

 
 

"Kουλου-βάχατα"

Σχόλια για τα πάντα (εδώ γράφουν όλοι) ……. Η φράση “Κουλου – βάχατα” προέρχεται από την αντίστοιχη αραβική «κούλου ουάχαντ» που σημαίνει «όλα μαζί ένα».

Επικοινωνήστε μαζί μας μέσω της Φόρμας Επικοινωνίας του GFF

 

 

 

00:01 - 09/08/21

 

 

Γιατί έχουμε μεγάλα παράπονα με την κυβέρνηση ….

 

Έχουμε γράψει (πάρα-πάρα πολύ καιρό τώρα) πως η κλιματική αλλαγή είναι η μεγαλύτερη απειλή για την ανθρωπότητα. Και δε λέμε πως δε θα είχαμε φωτιές. Δε λέμε πως ήτανε εφικτό να μοιράσεις τις δυνάμεις με τόσες πολλές και μεγάλες πυρκαγιές (αν και φαίνεται να έχουνε γίνει λάθη στη διαχείριση). Αλλά προσωπικά έχουμε μεγάλα παράπονα από την κυβέρνηση. Έχουμε τεράστια παράπονα γιατί δεν είχε γίνει καμία προετοιμασία.

 

Θα μας πείτε … Τι να είχε γίνει; Λυπόμαστε αλλά δεν είναι έτσι. Έχεις το φαινόμενο της κλιματικής αλλαγής. Στην Αττική που κατοικεί η μισή Ελλάδα σου έχουνε μείνει ελάχιστα δάση. Και αφήνεις στο έλεος της τη Βαρυμπόμπη-Πάρνηθα. Μέσα στα ξερά χόρτα, όπου βλέπει το μάτι σου. Με 45 βαθμούς, επιτρέπεις στους πολίτες να κόβουν βόλτες. Επιτρέπεις να υπάρχουνε μελίσσια μέσα σε αυτό το δάσος (μερικές από τις μεγαλύτερες φωτιές της χώρας έχουνε μπει – αποδεδειγμένα - από μελισσοκόμους).

 

Πιστεύετε ότι αυτά τα πράγματα είναι απλά;

 

Επειδή κάναμε βόλτες μέσα στο δάσος της Βαρυμπόμπης, ως αποτέλεσμα των φετινών χιονοπτώσεων, όλο το δάσος  ήτανε γεμάτο με πεσμένα και ξερά δένδρα. Και οκ, το δάσος στα εσωτερικά του δεν καθαρίζεται εύκολα (το συζητάμε και αυτό). Αλλά στο μοναδικό τόσο μεγάλο πνεύμονα πρασίνου της Αττικής βάζεις 24ωρη φύλαξη. Έχεις ως πολιτεία ειδικά φυλάκια και πετάς drones σε 24ωρή  βάση. Απαγορεύεις τα μελίσσια. Απαγορεύεις την κυκλοφορία σε τόσο θερμές περιόδους. Απαγορεύεις κάποιους τύπους με cross μηχανές που τρέχουν άναρχα (ενώ υπάρχει ειδική περιοχή για αυτούς) και μετά κάποιοι από αυτούς κάνουνε party, πετάνε σκουπίδια και καπνίζουνε μέσα στο δάσος (το έχουμε δει με τα μάτια μας) ….. Καθαρίζεις όλη την ευρύτερη περιοχή της Βαρυμπόμπης (δε λέμε το δάσος, λέμε τους εξωτερικούς δρόμους) από ξερά χόρτα ….. Κυνηγάς τους πολίτες που δεν καθαρίζουν τα οικόπεδα τους και είναι πάρα πολλοί, ειδικά σε εκείνες τις περιοχές (επαναλαμβάνουμε όλα αυτά τα βλέπαμε με τα μάτια μας). Δεν καθαρίζουν οι πολίτες. Βάζεις ιδιωτικά συνεργεία μέσα στα οικόπεδα τους (εννοούμε αυτά χωρίς κτίσματα) και τους στέλνεις το λογαριασμό μέσω taxisnet. Έχουνε κτίσματα μέσα. Δεν καθαρίζουνε. Τους στέλνεις άμεσα πρόστιμο, ποσά που συγκεντρώνεις για όλες αυτές τις δράσεις που αναφέρουμε παραπάνω και όποιες τέλος πάντων απαιτούνται.

 

Βάζεις μέχρι και κάμερες σε αρκετά σημεία και έχεις κεντρικά check points …..

 

Αυτά κάνεις στον μοναδικό τόσο σημαντικό πνεύμονα πρασίνου (και γενικά όπου έχει απομείνει πράσινο στην Αττική) …. Αυτά κάνεις όταν λες (και φυσικά έτσι είναι) πως η κλιματική αλλαγή είναι τεράστιος κίνδυνος και υπάρχει μεγάλος κίνδυνος πυρκαγιάς. Προετοιμάζεσαι και δεν κοροϊδεύεις τον εαυτό σου!!! Δε πατάς στο ότι η προηγούμενη κυβέρνηση ήταν άχρηστη και έχει τεράστιες ευθύνες για αυτό που έγινε στο Μάτι και τους +100 νεκρούς.

 

Και πάλι θα μπορούσε να μπει φωτιά …. Είπαμε κλιματική αλλαγή. Αλλά σίγουρα κάνοντας όλα αυτά και αρκετά μικρότερες πιθανότητες έχεις …. Και εννοείται πως μπορείς να αποτρέψεις πυρκαγιές … Δεν κάνεις τίποτα από όλα τα παραπάνω και γενικά ότι άλλο μπορείς να κάνεις. Τότε αφενός ως κράτος έχεις τεράστιες ευθύνες …. Και φυσικά ένας πολίτης έχει δικαιολογημένα παράπονα …

 

Η πολιτεία λοιπόν πιστεύουμε πως τα έκανε μαντάρα. Και κυβέρνηση αυτής της χώρας είναι η ΝΔ, στην οποία ρίχνουμε πολλές ευθύνες για τη μη προετοιμασία εδώ και πάρα πολλούς μήνες …. Δε μας ενδιαφέρει αν ο Σύριζα είναι αυτός που είναι. Για αυτό είναι αντιπολίτευση και 2 χρόνια μετά και τα όσα έχουνε γίνει είναι 10 μονάδες πίσω (και απόλυτα δικαιολογημένα). Ή κάνεις ριζικές αλλαγές. Ή είσαι μια από τα ίδια, όπως ουσιαστικά συμβαίνει με αυτήν την κυβέρνηση της ΝΔ….

 
 

 

Νωρίς το θυμηθήκαμε

 

Και σε σχέση με όλα τα παραπάνω. Μας φαίνεται τουλάχιστον γελοίο …. Μα τουλάχιστον γελοίο … Μετά από τόσες ημέρες καύσωνα (για να πούμε για εβδομάδες πολύ υψηλών θερμοκρασιών) …. και πυρκαγιές …. Η οργανωμένη πολιτεία να ανακοινώνει την Παρασκευή ότι απαγορεύεται η πρόσβαση σε δάση, όταν ως απλοί πολίτες, έχουμε αναφερθεί στο ζήτημα εδώ και αρκετές ημέρες. Δεν είναι σοβαρά πράγματα αυτά. Δεν είναι σοβαρά πράγματα να έχει 45 βαθμούς (είμαστε κάτοικοι της ευρύτερης περιοχής) και να επιτρέπεις στον κόσμο να κόβει βόλτες μέσα στο δάσος της Βαρυμπόμπης και μελισσοκόμους που τους έχει δώσει ειδικά άδεια μέσα στα δάσος της Βαρυμπόμπης … να έχουνε μελίσσια ….. Δε γίνονται αυτά τα πράγματα ….

 
 

 

Οι θεωρίες συνομωσίας δε μας αρέσουνε …. Αλλά είναι περίεργο…..

 

Τώρα θέλουμε να σχολιάσουμε και κάτι άλλο. Οι θεωρίες συνομωσίας δε μας αρέσουνε. Αν δεν υπήρχαν συλλήψεις θα λέγαμε μην τα ακούτε αυτά!! Αλλά τώρα όταν συλλαμβάνεις ανθρώπους για εμπρησμό, μέχρι και ανθρώπους που  παραδέχονται πως πήραν 500 ευρώ να βάλουνε φωτιά, φωνάζοντας χαρακτηριστικά είμαστε πολλοί!! Ειλικρινά δεν ξέρουμε τι να πούμε!!  Ειλικρινά δεν ξέρουμε μπροστά σε τι βρισκόμαστε. Σηκώνουμε τα χέρια ψηλά. Η κυβέρνηση και πάλι συνεχίζει να έχει ευθύνη, για όλα αυτά που αναφέραμε παραπάνω.

 

Ωστόσο είναι αλήθεια πως οι συμπτώσεις με τους εμπρησμούς είναι περίεργες …. Και οκ οι τρελοί είναι πάρα πολλοί. Αλλά και πάλι όλα αυτά δεν κολλάνε….

 
 

 

Ο θεός μαζί μας

 

Επαναλαμβάνοντας την άποψη που έχουμε εδώ και πάρα πολύ καιρό (χρόνια), πως τελικά ο πλανήτης θα την πατήσει από αυτό που λέγεται κλιματική αλλαγή.

 

Για το παρακάτω θέμα …. μόνο ένα πράγμα έχουμε να σχολιάσουμε …

 

Ο θεός μαζί μας ….

 

Κλιματολόγοι λοιπόν έχουν εντοπίσει προειδοποιητικά σημάδια που δείχνουν σημαντική πιθανότητα κατάρρευσης του Ρεύματος του Κόλπου, ενός από τα πιο κρίσιμα σημεία καμπής του πλανήτη.

 

Η έρευνα διαπίστωσε «μια σχεδόν πλήρη απώλεια σταθερότητας στη διάρκεια του τελευταίου αιώνα» των ρευμάτων που αποκαλούνται Μεσημβρινή Ανατροπή Κυκλοφορίας Ατλαντικού (AMOC). Τα ρεύματα έχουν ήδη αγγίξει το ρεκόρ πιο αργής κίνησής τους εδώ και τουλάχιστον 1.600 χρόνια, όμως η νέα ανάλυση δείχνει ότι ενδέχεται να προσεγγίζουν την πλήρη κατάρρευση.

 

Ένα τέτοιο γεγονός θα είχε καταστροφικές συνέπειες για ολόκληρο τον  πλανήτη, διαταράσσοντας πολύ σημαντικά τις βροχές από τις οποίες εξαρτάται η τροφή δισεκατομμυρίων ανθρώπων στην Ινδία, τη Νότια Αμερική και τη Δυτική Αφρική. Επιπλέον, θα οδηγούσε σε αύξηση των καταιγίδων και μείωση των θερμοκρασιών στην Ευρώπη και άνοδο της στάθμης της θάλασσας στην ανατολική Νότια Αμερική. Ακόμη, θα ενέτεινε τον κίνδυνο που διατρέχει το τροπικό δάσος του Αμαζονίου, αλλά και οι παγετώνες της Ανταρκτικής.

 

Το σύστημα AMOC είναι εξαιρετικά περίπλοκο, γεγονός που σε συνδυασμό με την αβεβαιότητα για τα επίπεδα της μελλοντικής υπερθέρμανσης του πλανήτη καθιστά αδύνατη την πρόβλεψη της ημερομηνίας κατάρρευσης. Θα μπορούσε να συμβεί μέσα σε μία ή δύο δεκαετίες ή έπειτα από αρκετούς αιώνες. Ωστόσο, οι κολοσσιαίες επιπτώσεις που θα έχει αν και όποτε συμβεί, συνεπάγεται ότι θα πρέπει να το αποτρέψουμε με κάθε κόστος, προειδοποιούν οι επιστήμονες.

 

«Το γεγονός ότι τα σημάδια αποσταθεροποίησης είναι ήδη ορατά είναι κάτι που δεν περίμενα να δω και που βρίσκω τρομακτικό», δήλωσε στον Guardian ο Νίκλας Μπόερς, του Ινστιτούτου του Πότσνταμ για την Έρευνα Κλιματικών Επιπτώσεων στη Γερμανία, που πραγματοποίησε την έρευνα. «Είναι κάτι που απλώς δεν μπορούμε να αφήσουμε να συμβεί».

 

Δεν γνωρίζουμε ακόμη ποια επίπεδα διοξειδίου του άνθρακα θα μπορούσαν να πυροδοτήσουν κατάρρευση του AMOC, πρόσθεσε. «Επομένως, το μόνο πράγμα που μπορούμε να κάνουμε, είναι να περιορίσουμε τις εκπομπές όσο το δυνατόν περισσότερο. Η πιθανότητα να έχουμε αυτή την εξέλιξη με τις ακραίες επιπτώσεις, αυξάνεται με κάθε γραμμάριο διοξειδίου του άνθρακα που εκπέμπουμε στην ατμόσφαιρα».

 

Οι επιστήμονες ανησυχούν όλο και περισσότερο για τα σημεία καμπής – δηλαδή τις μεγάλες, γρήγορες και μη αναστρέψιμες αλλαγές του κλίματος. Ο Μπόερς και οι συνάδελφοί του ανέφεραν τον Μάιο ότι σημαντικό τμήμα του παγετώνα της Γροιλανδίας βρίσκεται στο χείλος της καταστροφής, απειλώντας με μεγάλη άνοδο της στάθμης των παγκόσμιων θαλασσών. Άλλες έρευνες έδειξαν πρόσφατα ότι το τροπικό δάσος του Αμαζονίου πλέον εκπέμπει περισσότερο διοξείδιο του άνθρακα από ό,τι απορροφά, αλλά και ότι ο καύσωνας που σημειώθηκε το 2020 στη Σιβηρία οδήγησε στην έκλυση ανησυχητικών ποσοτήτων μεθανίου.

 

Ο πλανήτης ενδέχεται να έχει ήδη ξεπεράσει μια σειρά από σημεία καμπής, σύμφωνα με ανάλυση του 2019, που συνολικά συνθέτουν μια «υπαρξιακή απειλή για τον ανθρώπινο πολιτισμό». Μια σημαντική έκθεση της Διακυβερνητικής Επιτροπής για την Κλιματική Αλλαγή, που θα δημοσιευθεί τη Δευτέρα, αναμένεται να αναδείξει την επιδεινούμενη κατάσταση της κλιματικής αλλαγής.

 

Η έρευνα του Μπόερ, που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Nature Climate Change, φέρει τον τίτλο «Πρώιμα προειδοποιητικά σημάδια ενδεχόμενης κατάρρευσης του AMOC που στηρίζονται σε παρατηρήσει». Πυρήνες πάγου και άλλα δεδομένα από τα τελευταία 100.000 χρόνια δείχνουν ότι το AMOC χαρακτηρίζεται από δυο καταστάσεις: Στην πρώτη και ισχυρή, που επικρατούσε στη διάρκεια των τελευταίων χιλιετιών, και μια δεύτερη, αδύναμη κατάσταση. Τα δεδομένα δείχνουν ότι η αύξηση της θερμοκρασίας μπορεί να κάνει το AMOC να μετατοπίζεται απότομα ανάμεσα στις δύο καταστάσεις μέσα σε μία έως πέντε δεκαετίες.

 

Η κυκλοφορία του AMOC εξαρτάται από το πυκνό θαλασσινό νερό που βυθίζεται στον Αρκτικό ωκεανό, όμως το γλυκό νερό που χύνεται στη θάλασσα από το λιώσιμο των πάγων της Γροιλανδίας επιβραδύνει αυτή τη διαδικασία πιο σύντομα από ό,τι έδειχναν προγενέστερα κλιματικά μοντέλα.

 

Ο Μπόερς χρησιμοποίησε την αναλογία μιας καρέκλας για να εξηγήσει πώς οι αλλαγές στην ωκεανική θερμοκρασία και αλατότητα μπορεί να αποκαλύψει την αστάθεια του AMOC. Όταν σπρώχνουμε μια καρέκλα αλλάζουμε τη θέση της, όμως αυτό δεν επηρεάζει τη σταθερότητά της, αν όλα της τα πόδια παραμείνουν στο πάτωμα. Αν όμως την σπρώξουμε δίνοντάς της κλίση, επηρεάζεται τόσο η θέση όσο9 και η σταθερότητά της.

 

Οκτώ βάσεις δεδομένων για τη θερμοκρασία και την αλατότητα που έχουν προκύψει από ανεξάρτητες μετρήσεις σε βάθος 150 ετών, επέτρεψαν στον Μπόερς να δείξει ότι η υπερθέρμανση του πλανήτη πράγματι επιδεινώνει την αστάθεια των ρευμάτων, και δεν αλλάζει απλώς το μοτίβο της ροής τους.

 

Η ανάλυση καταλήγει:

 

«Αυτή η υποβάθμιση [του AMOC στη διάρκεια των τελευταίων δεκαετιών] ενδεχομένως συνδέεται με την σχεδόν πλήρη απώλεια της σταθερότητας στη διάρκεια του περασμένου αιώνα, με αποτέλεσμα το AMOC να βρίσκεται κοντά σε μια κρίσιμη μετατόπιση προς την αδύναμη κατάσταση της κυκλοφορίας του».

 

Η Λέβκε Σίζαρ, του Πανεπιστημίου Maynooth στην Ιρλανδία, που δεν εμπλέκεται στη μελέτη, δήλωσε στον Guardian: «Η μεθοδολογία της μελέτης δεν μπορεί να μας δώσει τον ακριβή χρόνο της πιθανής κατάρρευσης, όμως η ανάλυση παρουσιάζει αποδείξεις ότι μπορεί να βρισκόμαστε πιο κοντά στη μετατόπιση του AMOC από ό,τι πιστεύουμε».

 

Ο Ντέιβιντ Θόρναλι, του Πανεπιστημίου UCL στη Βρετανία, η δουλειά του οποίου έδειξε ότι το AMOC βρίσκεται στην πιο αδύναμη κατάσταση που έχει υπάρξει εδώ και 1.600 χρόνια, δήλωσε:

 

«Αυτά τα σημάδια μειούμενης σταθερότητας είναι ανησυχητικά. Όμως ακόμη δεν γνωρίζουμε αν θα υπάρξει κατάρρευση, ούτε πόσο κοντά βρισκόμαστε σε αυτή».

 
 
 

 

Πόσο ελεεινός πρέπει να είναι ένας άνθρωπος;

 

Και κλείνοντας, ειλικρινά δεν ξέρουμε τι να σχολιάσουμε για τις αναρτήσεις της δικηγόρου, Σταυρούλας Τομαρά, η οποία, μεταξύ άλλων, εύχεται να καούν περιοχές της Αττικής για να πέσει η κυβέρνηση.

 

Πόσο ελεεινός πρέπει να είναι ένας άνθρωπος για να γράψει κάτι τέτοιο; Βασικά πόσο τομάρι πρέπει να είναι; (συγνώμη αν γινόμαστε υπερβολικοί).

 

Για την ιστορία τώρα και όπως διαβάσαμε, η συγκεκριμένη κυρία είναι η πρώην δικηγόρος των οκτώ Τούρκων στρατιωτικών, που το 2016 κατέφυγαν στην Ελλάδα, ενώ η ίδια δηλώνει στο λογαριασμό της στο Twitter ότι ήταν στο παρελθόν και σύμβουλος υπουργού Εθνικής Άμυνας.

 

Εγώ κάνω προσευχή και βουντού να καούν και η Εκάλη και το Καστρί γιατί μόνο έτσι θα πέσει αυτή η άχρηστη Κυβέρνηση, έγραψε σχολιάζοντας μια ανάρτηση χρήστη του Twitter για τις καταστροφικές φωτιές.

 

Το συγκεκριμένο χυδαίο tweet, όπως ήταν αναμενόμενο, προκάλεσε οργή, με «βροχή» αρνητικών σχολίων. Και αν η συγκεκριμένη «κυρία» προσπάθησε να τη μαζέψει, νομίζουμε πως απλά δε μαζεύεται ….

 
 
 

 

Παλαιότερα Σχόλια

   

 © 20199 Greek Finance Forum

Αποποίηση Ευθύνης....