| Ειδήσεις - Αναλύσεις | Ο Κυνηγός | Λεωφόρος Αθηνών | "Κουλου - Βάχατα" | +/- | Fundamentalist | Marx - Soros |

 
 

"Kουλου-βάχατα"

Σχόλια για τα πάντα (εδώ γράφουν όλοι) ……. Η φράση “Κουλου – βάχατα” προέρχεται από την αντίστοιχη αραβική «κούλου ουάχαντ» που σημαίνει «όλα μαζί ένα».

Επικοινωνήστε μαζί μας μέσω της Φόρμας Επικοινωνίας του GFF

 

 

00:01 - 10/10/19

 

 

Εντυπωσιακό

 

Θα ξεκινήσουμε με αναφορές σε μια ιστορική στιγμή, όσο υπερβολικό και αν ακουστεί αυτό σε κάποιους. Γιατί είναι πραγματικά ιστορική στιγμή να δανείζεται η Ελλάδα με αρνητικό επιτόκιο (-0,02%), όπως συνέβη χθες με την έκδοση ΕΓΕΔ 3μηνών.  Και ειλικρινά, με πολύ μεγάλο ενδιαφέρον θα περιμένουμε να δούμε τι θα γίνει με τους καταθέτες, όταν σε σχετικά μικρό χρονικό διάστημα (περίπου 1 χρόνο εκτιμούμε – ίσως κα συντομότερα) θα έχουμε και στην Ελλάδα καταθέσεις με αρνητικά επιτόκια!! Κάτι το οποίο ήδη συμβαίνει σε αρκετές χώρες του κόσμου. Ειλικρινά περιμένουμε να δούμε την αντίδραση του μέσου έλληνα καταθέτη.

 
 

 

«Θα το κάνουμε»

 

Τώρα αφού μας μουρμούρησαν για τα όσα γράφουμε για το οικονομικό επιτελείο της ΝΔ. Και ότι δεν είμαστε και πολύ ευχαριστημένοι. Και αφού με χαμόγελο δώσαμε την απάντηση πως πάντα γράφουμε αυτό που πιστεύουμε!!! Ακόμη και θετικά σχόλια για τον Σύριζα, όταν το πιστεύουμε, όπως και τον πρώην οικονομικό επιτελείο. Θα σας αναφέρουμε την απάντηση του ανώτατου στελέχους του ΥΠΟΙΚ και της κυβέρνησης στην άποψη μας ότι το ελληνικό δημόσιο πρέπει να βγει το συντομότερο δυνατόν στις αγορές και πάλι. Και η απάντηση ήταν: «πως θα το κάνουμε πολύ γρήγορα”.

 
 

 

Ενδιαφέροντα στατιστικά…

 

Και πάμε τώρα σε μερικά ενδιαφέροντα στατιστικά. Συγκεκριμένα, τη μείωση του χρέους όχι μόνο ως ποσοστού του ΑΕΠ αλλά και σε απόλυτο αριθμό για το 2019 προβλέπει το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, όπως προκύπτει και από το προσχέδιο του κρατικού προϋπολογισμού. Για πρώτη φορά τα τελευταία χρόνια εκτιμάται ότι το χρέος της γενικής κυβέρνησης -αυτό λαμβάνεται ουσιαστικά υπόψη στις αναλύσεις των αγορών καθώς το χρέος της κεντρικής διοίκησης περιλαμβάνει και τον εσωτερικό δανεισμό μεταξύ των φορέων του Ελληνικού Δημοσίου- θα κλείσει στα 329,3 δισ., δηλαδή χαμηλότερα σε σχέση με τα 334,57 δισ. που ήταν το αντίστοιχο κλείσιμο του 2018.

 

Σημειώνεται πως σε όρους ΑΕΠ, μάλιστα, η πτώση θα είναι πολύ μεγάλη καθώς το ποσοστό από το ιστορικό υψηλό του 181,1% το 2018 εκτιμάται ότι θα υποχωρήσει στο 173,3% για το 2019. Όσον αφορά το 2020, προβλέπεται μικρή αύξηση του χρέους σε απόλυτους αριθμούς (από τα 329,3 δισ. στα 331 δισ.), αλλά συνέχιση της πτωτικής πορείας ως αναλογία του ΑΕΠ. Έτσι, για το 2020, το χρέος θα διαμορφωθεί στο 167,8% του ΑΕΠ, το οποίο θα αυξηθεί στα 197,315 δισ. έναντι 190,004 δισ. ως αποτέλεσμα της εκτίμησης για ισχυρό ρυθμό ανάπτυξης 2,8%.

 
 

 

Φοβερή χώρα

 

Για όποιον δεν έχει διαβάσει την παρακάτω ιστορία .. Αξίζει να το κάνει ….. Τελικά είμαστε ένας απίστευτος λαός …. Ένα πραγματικά απίστευτος λαός …. Ως έλληνες έχουμε ένα απίστευτο ταπεραμέντο …. Ποιο είναι αυτό; Νομίζουμε πως όλοι καταλαβαίνεται ποιό εννοούμε.

 

--------------

 

Έλληνας εφοπλιστής ενορχήστρωσε σχέδιο που περιελάμβανε άνδρες που υποδύονταν τους πειρατές να επιτεθούν και να βάλουν φωτιά στο δεξαμενόπλοιό του, σε μια περίτεχνη απάτη με σκοπό να αναζητήσει 77 εκατ. δολάρια από ασφαλιστική εταιρεία, έκρινε δικαστήριο του Λονδίνου.

 

Το 2011 ο Μάριος Ηλιόπουλος παρέσυρε τον πλοίαρχο και τον πρώτο μηχανικό του πλοίου, όπως και επτά λιμενοφύλακες της Υεμένης, σε μια συνωμοσία στα ανοιχτά της ακτής της Υεμένης την οποία ακόμη διευρευνά η αστυνομία του Σίτι του Λονδίνου, έκρινε τη Δευτέρα ο δικαστής Νάιτζελ Τίαρ.

 

Θέτοντας τέλος σε χρόνια δικαστικής διαμάχης, με την απόφαση απορρίφθηκε η απαίτηση της Suez Fortune Investments, εταιρείας που συνδέεται με τον Ηλιόπουλο, και της ελληνικής τράπεζας να αναγκαστούν οι ασφαλιστικές εταιρείες να πληρώσουν την αποζημίωση. «Η δομική ολική απώλεια του “Brillant Virtuoso” προκλήθηκε με δόλο του ιδιοκτήτη, κ. Ηλιόπουλου», είπε ο δικαστής Τίαρ.

 

«Τα κίνητρα των ενόπλων δεν ήταν να κλέψουν ή να ζητήσουν λύτρα για το πλοίο ή να ληστέψουν το πλήρωμα, αλλά να βοηθήσουν τον ιδιοκτήτη να διαπράξει απάτη εις βάρος των ασφαλιστικών εταιρειών».

 

Η καταστροφή του «Brillante Virtuoso» είναι απίθανη υπόθεση που συνεχίστηκε πολύ μετά την ψεύτικη πειρατική επίθεση. Βρετανός εμπειρογνώμονας που προσλήφθηκε για να διερευνήσει την υπόθεση δολοφονήθηκε στην Υεμένη κατά τη διάρκεια της έρευνας.

 

Κατά τον δικαστή Τίαρ, ο Ηλιόπουλος, ο οποίος είχε αγοράσει οκτώ δεξαμενόπλοια μεταξύ 2004 και 2008, άρχισε να εφαρμόζει το σχέδιό του διότι το πλοίο είχε αρχίσει να παρουσιάζει οικονομική ζημία εξαιτίας της κατάρρευσης των ναύλων το 2008.

 

Δικηγόροι της Suez Fortune και της ασφαλιστικής εταιρείας Talbot Underwriting Ltd. που κέρδισε την υπόθεση, δεν απάντησαν σε μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου με τα οποία ζητούνταν σχολιασμός.

 

Δεν ήταν δυνατή η επαφή με τον Μ. Ηλιόπουλο όταν το Bloomberg News έστειλε μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και κάλεσε τηλεφωνικά την πλοιοκτήτρια εταιρεία του στην Ελλάδα. 

 
 

 

Οι αθηναϊκοί περίπατοι του Χοακίν

 

Τα ακόλουθα σχολίασε ο «Βηματοδότης» ….. Βόλτες στην Αθήνα κόβει το τελευταίο διάστημα ο Χοακίν Αλμούνια. Για όποιον δεν το θυμάται, πρόκειται για τον ισπανό πρώην επίτροπο Οικονομικών Υποθέσεων που την εποχή της διακυβέρνησης Καραμανλή, την περίοδο της λεγόμενης «ήπιας προσαρμογής», δεν είχε πάρει χαμπάρι πως το δημοσιονομικό έλλειμμα της Ελλάδας είχε σκαρφαλώσει πάνω από το 15% του ΑΕΠ. Πρόκειται δηλαδή για τον επόπτη που είχε το πλέον κακό ιστορικό παρακολούθησης και που στη… βάρδιά του «ήρθε η στραβή» (όπως θα έλεγε και η Ρένα Δούρου), του ενέσκηψε δηλαδή η οικονομική κρίση στην ευρωζώνη. Προς τι όλος αυτός ο πρόλογος; θα αναρωτηθείτε.

 

***

 

Τον Φεβρουάριο που μας πέρασε ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Στήριξης (ESM) διόρισε τον Χοακίν Αλμούνια ως «ανεξάρτητο αξιολογητή», o οποίος, με την υποστήριξη μιας ομάδας του ESM αλλά και εξωτερικούς εμπειρογνώμονες, θα αξιολογήσει το τρίτο πρόγραμμα οικονομικής βοήθειας που έλαβε η Ελλάδα από τον ESM. Μιλάμε για το πρόγραμμα στήριξης της περιόδου 2015-2018. Δεδομένου ότι ο κ. Αλμούνια καλείται να ετοιμάσει και να υποβάλει έκθεση στο Συμβούλιο των Διοικητών του ESM κατά την ετήσια συνεδρίαση του Ιουνίου του 2020, έχει ξεκινήσει ήδη τις επισκέψεις και τις επαφές στην Αθήνα, στις οποίες περνάει από συνεντεύξεις-ακροάσεις υπουργούς – νυν και πρώην –, καθώς και πολιτικούς και υπηρεσιακούς παράγοντες.

 

***

 

Θεωρώ πως κάποιος εξ αυτών θα πρέπει να πει στον Ισπανό ότι έρευνα σε βάθος πρέπει να γίνει για το πώς καταλήξαμε στα μνημόνια και όχι για το πώς βγήκαμε από αυτά. Αλλά θα μου πείτε πως αυτά είναι πλέον αρχαία ελληνική ιστορία. Αυτό που έχει σημασία είναι ο πρώην επίτροπος να καταρτίσει μια καλή για όλους έκθεση, για την οποία άλλωστε θα πληρωθεί αδρά…

 
 

 

Παλαιότερα Σχόλια

   

Plus500

 © 2019 Greek Finance Forum

Αποποίηση Ευθύνης....