| Ειδήσεις - Αναλύσεις | Ο Κυνηγός | Λεωφόρος Αθηνών | "Κουλου - Βάχατα" | +/- | Fundamentalist | Marx - Soros | Start Trading |

 
 

"Kουλου-βάχατα"

Σχόλια για τα πάντα (εδώ γράφουν όλοι) ……. Η φράση “Κουλου – βάχατα” προέρχεται από την αντίστοιχη αραβική «κούλου ουάχαντ» που σημαίνει «όλα μαζί ένα».

Επικοινωνήστε μαζί μας μέσω της Φόρμας Επικοινωνίας του GFF

 

 

00:01 - 10/12/20

 

 

Οικονομία

 

Θυμάστε τι γράφαμε μόλις χθες, για την ανησυχία μας πως από το δεύτερο εξάμηνο του 2021 και μετά τη λήξη της πανδημίας, θα αρχίσει να φαίνεται το μεγάλο πρόβλημα της μη – μείωσης δανείων – φόρων …. Μόλις λοιπόν μερικές ώρες αργότερα ήλθαν τα σχετικά στοιχεία, που δείχνουνε μια μεγάλη αύξηση των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων. Και ειλικρινά έχουμε μια μεγάλη ανησυχία για το τι θα γίνει με όλα αυτά τα φέσια μετά το τέλος της πανδημίας. Και μάλιστα όλα αυτά μετά από 10 χρόνια κρίσης και με μεγάλο μέρος του λίπους να έχει καεί….

 

Για την ιστορία, το τρίτο τρίμηνο, μετά την άρση του πρώτου lockdown δηλαδή, δημιουργήθηκαν νέα ληξιπρόθεσμα χρέη 2,1δις ευρώ προς την εφορία και σχεδόν 400εκ ευρώ προς το ασφαλιστικό σύστημα. Μάλιστα και όπως αναφέρονταν και σε σχετικά δημοσιεύματα, μετά την πανδημία, στις ληξιπρόθεσμες οφειλές θα προστεθούν αυτές που έχουν ανασταλεί αλλά και οι τρέχουσες, δημιουργώντας ασφυκτικές συνθήκες για την πραγματική οικονομία, που μόλις θα βγαίνει τραυματισμένη από την υγειονομική κρίση.

 

Και το πλέον εντυπωσιακό!!!! 4,5εκ οφειλέτες (αν και σίγουρα πολλοί από αυτούς με μικροποσά) …. Δηλαδή η μισή Ελλάδα …

 
 

 

Εξαιρετικά σοβαρό, αν και νομίζουμε πως θα δοθούν παρατάσεις

 

Τώρα και συνεχίζοντας με της οικονομίας, σε σχέση φυσικά με τα παραπάνω και τα όσα είχαμε σχολιάσει και χθες και  τις τελευταίες ημέρες. Και αν και θέλουμε να ελπίζουμε πως θα υπάρξουνε νέες καθυστερήσεις …. Πολύ ενδιαφέροντα και εξόχως ανησυχητικά για την οικονομία ήτανε και τα όσα έγραψε χθες το euro2day.gr. Συγκεκριμένα, το 90% από το σύνολο των 350.000 δανειοληπτών (φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις), δηλαδή 315.000, που έκαναν χρήση των προγραμμάτων αναστολής στην πληρωμή των μηνιαίων δόσεων θα έχει, σύμφωνα με πληροφορίες του euro2day.gr, ολοκληρώσει την 31η Δεκεμβρίου το εννεάμηνο των moratoria που έθεσε ως όριο ο SSM. Γεγονός το οποίο περιορίζει σημαντικά την περίμετρο των δανείων που μπορεί να γίνει  χρήση της τρίμηνης παράτασης έως την 31η Μαρτίου 2021.

 

Τραπεζικές πηγές αναφέρουν ότι:

 

Από τους 315.000 δανειολήπτες, οι μισοί (το 50%) κερδίζουν χρόνο, καθώς είναι επιλέξιμοι στο 9μηνο πρόγραμμα της κρατικής επιδότησης της μηνιαίας δόσης, το γνωστό πρόγραμμα «Γέφυρα».

 

Το υπόλοιπο 50% θα κληθεί από τον Ιανουάριο να πληρώσει τις δανειακές του υποχρεώσεις καθώς έχει εξαντλήσει το 9μηνο των αναστολών.

 

Όπως σχολιάσαμε και παραπάνω. Και όπως έγραψε το σχετικό δημοσίευση, με τα νούμερα αυτά να είναι εξόχως ανησυχητικά ….

 

Οι τράπεζες, γνωρίζοντας τα στοιχεία αυτά, έχουν ήδη έτοιμες τις νέες ρυθμίσεις στήριξης, με στόχο τη σταδιακή επιστροφή στην πληρωμή της δόσης που έδιναν οι δανειολήπτες την post Covid εποχή.

 

«Οι ρυθμίσεις step up έχουν στόχο την ελάφρυνση του μηνιαίου βάρους των δανειοληπτών τουλάχιστον μέχρι και τα τέλη Ιουνίου, όταν το τοπίο με την πανδημία θα έχει ξεκαθαρίσειαρκετά και η χώρα θα γνωρίζει στο ποιο βαθμό θα λειτουργήσει ο τουρισμός, η βιομηχανία του οποίου απασχολεί δεκάδες χιλιάδες θέσεις εργασίας», αναφέρει στο Euro2day τραπεζική πηγή.

 
 

 

Εμείς με τέτοια νούμερα δε βλέπουμε πως θα ανοίξουμε …

 

Στα της πανδημίας τώρα …. Την Παρασκευή, αργότερα το ΣΚ αναμένεται να έχουμε τις ανακοινώσεις της κυβέρνησης …. Και αν και στην κυβέρνηση ξεκαθαρίζουνε πως πάμε για unlock ….. Εμείς βλέποντας τον αριθμό των νεκρών και των ασθενών σε εντατικές, κρατάμε τεράστιες επιφυλάξεις …..  Για την ακρίβεια δίνουμε μεγάλες πιθανότητες να πάμε για ένα ξεκλείδωμα κάποιων κατηγοριών (κομμωτήρια, βιβλιοπωλεία και παιχνιδάδικα – αυτό το τελευταίο θέλει μεγάλη συζήτηση). Αλλά επί της ουσίας το λιανικό εμπόριο να μην ανοίξει. Μάλιστα όπως και εδώ και καιρό έχουμε προειδοποιήσει (από τους πρώτους), στους κόλπους των ειδικών υπάρχουνε αρκετές αντιδράσεις για ένα τέτοιο άνοιγμα, με την κυβέρνηση να έχει να αντιμετωπίσει μια ομολογουμένως πολύ δύσκολη κατάσταση.

 
 

 

Μάλιστα!!!!

 

Τώρα έχουμε μια απορία ….. Αυτό με τα 9 άτομα ποιός το σκέφτηκε …. Δε θέλουμε να γράψουμε παραπάνω, αν και μάλλον θα το κάνουμε τις επόμενες ημέρες. Αλλά ενδεχομένως είναι η μεγαλύτερη βλακεία έχουμε ακούσει ποτέ …..

 
 
 

 

Γεννηματά  

 

Και να κλείσουμε με ένα σχόλιο για το ΚΙΝ.ΑΛ…. Με βάση λοιπόν και τα όσα μαθαίνουμε και παρά την πανδημία ….. Θα ρισκάρουμε μια πρόβλεψη. Πως μέσα στο 2021 θα τεθεί θέμα ηγεσίας, με αρκετά πρωτοκλασάτα στελέχη να ζητάνε την απομάκρυνση της κα Γεννηματά…

 

 

 

Παλαιότερα Σχόλια

   

 © 20199 Greek Finance Forum

Αποποίηση Ευθύνης....