| Ειδήσεις - Αναλύσεις | Ο Κυνηγός | Λεωφόρος Αθηνών | "Κουλου - Βάχατα" | +/- | Fundamentalist | Marx - Soros | Start Trading |

 
 

"Kουλου-βάχατα"

Σχόλια για τα πάντα (εδώ γράφουν όλοι) ……. Η φράση “Κουλου – βάχατα” προέρχεται από την αντίστοιχη αραβική «κούλου ουάχαντ» που σημαίνει «όλα μαζί ένα».

Επικοινωνήστε μαζί μας μέσω της Φόρμας Επικοινωνίας του GFF

 

 

00:01 - 15/09/20

 

 

Δυστυχώς αυτή η αλήθεια…

 

Σε σχέση με τα όσα γράφουμε τελευταία για την ελληνική οικονομία και τις επιπτώσεις από τον τουρισμό. Δυστυχώς θα λέγαμε πως την κατάσταση περιγράφουνε πλήρως αυτά τα οποία έγραψε η DBRS σε ένα από τα τελευταία της report. Όπως σχολίασαν οι αναλυτές του οίκου, η Ελλάδα είναι η πιο ευάλωτη χώρα της ευρωζώνης σε ένα σοκ του τουρισμού, με την DBRS να αναφέρει πως η πορεία του κλάδου και ο αντίκτυπός της στην οικονομία θα αποτελέσει έναν από τους πολλούς παράγοντες που θα διαμορφώσουν την πιστοληπτική αξιολόγηση της χώρας (η επόμενη αξιολόγηση είναι στις 23 Οκτωβρίου). Μάλιστα όπως σχολιάζει πάντα η DBRS, η νέα αύξηση των κρουσμάτων δημιουργεί "σύννεφα" γύρω από την ανάκαμψη της οικονομίας στο γ' και το δ' τρίμηνο.

 

Να σημειωθεί πως η ύφεση φέτος εκτιμάτε πως θα διαμορφωθεί στο 7%,  ενώ η ανάκαμψη το 2021 θα διαμορφωθεί στο 4%, περίπου στη βάση των όσων έχουμε γράψει τελευταία και εμείς.

 

Βέβαια στο αρνητικό σενάριο, η ύφεση του 2020 θα είναι της τάξης του 9% και η ανάπτυξη το 2021 θα κινηθεί σε υποτονικού ρυθμούς του 1,5%.

 

Προσωπικά εμείς πλέον βλέπουμε μια ύφεση περίπου στο 9%, πολύ χειρότερα από το περίπου 5% πριν ξεκινήσει το καλοκαίρι, αφού είναι αλήθεια πως ήμασταν πολύ πιο αισιόδοξοι για την πορεία του τουρισμού (βλέπαμε μια μείωση περίπου στο 50 με 55% και τελικά πάμε περίπου για 75%).

 
 

 

Έχουμε καταλάβει που γυρίζει η χώρα;
 

Σε σχέση με τα παραπάνω και γενικά τα όσα γράφουμε το τελευταίο διάστημα για την ελληνική οικονομία. Φτάσαμε στο σημείο να είμαστε χαρούμενοι που η Unicredit αναθεώρησε χθες τις εκτιμήσεις για την ελληνική οικονομία σε 9,5% αντί 16% !! που προέβλεπε.

 

Και αναρωτιόμαστε πόσοι έχουμε καταλάβει τι σημαίνει αυτό; Πόσο πίσω γυρίζει η ελληνική οικονομία. Αρκετά πιο πίσω και από τα μαύρα χρόνια της ελληνικής κρίσης. Θα επαναλάβουμε και πάλι σήμερα, πως στο τέλος του 2020, η Ελλάδα θα έχει ένα ΑΕΠ περίπου 178δις ευρώ, επιστρέφοντας στο 1998-1999!!!!!! Και δεχόμαστε ότι η περίπτωση του Covid-19 είναι παγκόσμια. Αλλά δυστυχώς φταίει το ξερό μας το κεφάλι που και ανάπτυξη τύπου V δεν θα έχουμε. Και ούτε ένα αξιόπιστο παραγωγικό μοντέλο διαθέτουμε, έχοντας χάσει τη μεγάλη ευκαιρία από τα 10 χρόνια κρίσης, να αναμορφώσουμε την ελληνική οικονομία.

 
 

 

Υπάρχει πάντως κάτι αρκετά θετικό

 

Πάντως για να μην νομίζετε πως ξαφνικά γίνεται τόσο απαισιόδοξοι, συνεχίζει να υπάρχει κάτι θετικό από όλο αυτό με τον Covid-19. Ότι πραγματικά δίνεται η ευκαιρία για μιας μορφής restart. Και λόγω των πακέτων από την Ε.Ε. Και λόγω της μεγάλης ευκαιρίας για μείωση, συνολικά της φορολογίας. Και λίγο μυαλό να έχουμε, κάτι καλό μπορεί τελικά να βγει, με την μείωση της φορολογίας να καλύπτει μέσω της κατανάλωσης ένα μέρος της οικονομικής δραστηριότητας λόγω Covid-19.

 
 

 

 

Είναι οι ίδιοι ….

 

Τώρα για όλους αυτούς τους αρνητές της μάσκας και τα όσα γίνονται, σε τόσο μεγάλη έκταση και όχι μεμονωμένες περιπτώσεις. Και όλα αυτά που ακούει κανείς καθημερινά, με απίστευτες θεωρίες συνομωσίας – αμπελοφιλοσοφίες κτλ ….

 

Εμείς για ένα πράγμα είμαστε σίγουροι. Οι περισσότεροι από αυτούς είναι αυτοί που τα τελευταία χρόνια φώναζαν για την κακή Ευρώπη και την ανάγκη να φύγει η Ελλάδα από το ευρώ, με τι γνωστές και πάλι θεωρίες συνομωσίας …….

 

Και το έχουμε ξαναγράψει. Φανταστείτε να είχαμε φύγει από το ευρώ και να έπρεπε τώρα να αντιμετωπίσουμε την κρίση του Covid-19 και την απειλή της Τουρκίας. Και ας αφήσουμε την Τουρκία …… Φανταστείτε την ελληνική οικονομία, με υποτιμημένη δραχμή όσο δεν πάει. Τη χώρα χωρίς τα πακέτα των ξένων … Και την Ελλάδα με τον τουρισμό που είχαμε φέτος …. Χωρίς καμία υπερβολή. Αλλά καμία υπερβολή. Θα πεινάγαμε σε αυτή τη χώρα … με  μεγάλες πιθανότητες το ελληνικό δημόσιο να κάνει στάση πληρωμών …..

 

 

 

Αφού δεν υπάρχει !!!!

 

Και κλείνοντας να συγχαρούμε το περιοδικό Time για το τελευταίο του εξώφυλλο, αφιερωμένο στους 200.000 νεκρούς από κορωνοϊό. Αλλά θα μας πείτε, βλακείες λέμε τώρα. Αφού ο Covid-19 δεν υπάρχει.

 

 

 

Παλαιότερα Σχόλια

   

 © 20199 Greek Finance Forum

Αποποίηση Ευθύνης....