| Ειδήσεις - Αναλύσεις | Ο Κυνηγός | Λεωφόρος Αθηνών | "Κουλου - Βάχατα" | +/- | Fundamentalist | Marx - Soros | Start Trading |

 
 

"Kουλου-βάχατα"

Σχόλια για τα πάντα (εδώ γράφουν όλοι) ……. Η φράση “Κουλου – βάχατα” προέρχεται από την αντίστοιχη αραβική «κούλου ουάχαντ» που σημαίνει «όλα μαζί ένα».

Επικοινωνήστε μαζί μας μέσω της Φόρμας Επικοινωνίας του GFF

 

 

00:01 - 17/08/2

 

 

Τουρισμός …..

 

Θα ξεκινήσουμε δυστυχώς με τα της οικονομίας, επαναλαμβάνοντας δυστυχώς πως τα πράγματα πάνε χειρότερα από ότι περιμέναμε … Και σκεφτόμενοι και την αύξηση των κρουσμάτων που όλα δείχνουνε πως θα αυξηθεί τις επόμενες εβδομάδες – μήνες ….. Ειλικρινά αρχίζουμε να νιώθουμε πως το φθινόπωρο – χειμώνας που έρχεται θα είναι πραγματικά πολύ δύσκολο για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις.

 

Τώρα όσον αφορά τον τουρισμό και το πόσο άσχημα πηγαίνει. Είναι χαρακτηριστικό πως ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ) Γιάννης Ρέτσος μιλώντας στην «Κ» σημειώνει πως «είχαμε από τον Μάιο πει, ως ΣΕΤΕ, ότι η φετινή τουριστική χρονιά θα ξεκινούσε από το μηδέν και οτιδήποτε χτιζόταν πάνω σε αυτό μόνο θετικό θα μπορούσε να χαρακτηριστεί για επιχειρήσεις και εργαζομένους. Τοποθετήσαμε μάλιστα τον πήχυ μεταξύ του 20%-25% των περυσινών 18,5 δισεκατομμυρίων ευρώ, πάντα υπό προϋποθέσεις. Δυστυχώς, η εξέλιξη της πανδημίας διεθνώς, μας αναγκάζει σήμερα να τοποθετούμε την εκτίμηση εσόδων κάτω από το 20%, μεταξύ 3-3,5 δισ.».

 

Τα 15 δισεκατομμύρια ευρώ που θα λείψουν από τις φετινές ταξιδιωτικές εισπράξεις από το εξωτερικό αντιστοιχούν σε ποσοστό που πλησιάζει τα επίπεδα του 7,5% του ΑΕΠ.

 

Και σε μερικά επιμέρους στοιχεία. Στα αεροδρόμια της χώρας πραγματοποιήθηκαν 115.402, από τις οποίες 67.340 ήταν εσωτερικού και 48.062 εξωτερικού, παρουσιάζοντας πτώση 60,3% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2019 οπότε και είχαν πραγματοποιηθεί 290.859 πτήσεις. Τα στατιστικά στοιχεία από όλα τα αεροδρόμια συνεχίζουν να καταγράφουν τη ραγδαία πτώση της επιβατικής κίνησης που έχει επιφέρει η πανδημία. Για τον Ιούλιο, σύμφωνα πάντα με τα στοιχεία της ΥΠΑ, προκύπτει ότι διακινήθηκαν στα αεροδρόμια της χώρας 2,72 εκατομμύρια επιβάτες, καταγράφοντας μείωση 72,6% σε σχέση με το 2019 οπότε και είχαν διακινηθεί 9,93 εκατομμύρια επιβάτες. Ο συνολικός αριθμός των πτήσεων ανήλθε στις 33.255 με πτώση 56,5% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2019 όπου είχαν πραγματοποιηθεί 76.370 πτήσεις. Σε ό,τι αφορά τις αφίξεις επιβατών εξωτερικού ήταν 1,126 εκατομμύρια επιβάτες, καταγράφοντας μείωση 72,5% σε σχέση με το 2019, όταν είχαν αφιχθεί 4 εκατομμύρια επιβάτες.

 

Είναι χαρακτηριστικό πως η επιβατική κίνηση στα 14 περιφερειακά αεροδρόμια που διαχειρίζεται η Fraport Greece και τα οποία βρίσκονται ως επί το πλείστον σε προνομιακούς προορισμούς, κατέγραψε σημαντική πτώση τον Ιούλιο. Σύμφωνα με τα στοιχεία της παραχωρησιούχου εταιρείας, ο συνολικός αριθμός επιβατών στους 14 αερολιμένες υποχώρησε τον Ιούλιο σε 1,3 εκατ. από 5,3 εκατ. τον αντίστοιχο μήνα του 2019, μεταβολή που αντιστοιχεί σε -75,1%. Μεγαλύτερη πτώση καταγράφεται στις αφίξεις εξωτερικού (-78,5%) σε σχέση με αυτές από το εσωτερικό (-56,5%). Υποχώρηση κατά 70% κατέγραψε η επιβατική κίνηση τον Ιούλιο και στον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών από όπου διακινήθηκαν συνολικά 894.000 επιβάτες έναντι 3 εκατ. ατόμων περίπου τον ίδιο μήνα πέρυσι. Η μείωση των επιβατών εξωτερικού είναι υψηλότερη, καθώς διαμορφώθηκε στο -76,1%

 
 

 

Μερικά ακόμη νούμερα ….

 

Και πάμε να δούμε μερικά άλλα νούμερα για να καταλάβουμε τη ζημία που έχει γίνει στην ελληνική οικονομία από τον Covid-19 …

 

Κατά 94,3% μειώθηκε σε σύγκριση με πέρυσι ο κύκλος εργασιών το δεύτερο τρίμηνο 2020 στο σύνολο των επιχειρήσεων του κλάδου παροχής καταλυμάτων, καθώς ο κορονοϊός έχει πλήξει τον τουρισμό. Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ ο τζίρος διαμορφώθηκε  στα 104.682.448 ευρώ, σε σχέση με το δεύτερο τρίμηνο 2019, όπου είχε ανέλθει σε 1.846.435.467 ευρώ.

 

Η μεγαλύτερη μείωση στον κύκλο εργασιών το δεύτερο τρίμηνο 2020 σε σύγκριση με το δεύτερο τρίμηνο 2019 παρατηρήθηκε στην Περιφερειακή Ενότητα Λασιθίου (99,5%), ενώ η μικρότερη μείωση (11,7%) καταγράφηκε στην Περιφερειακή Ενότητα Φλώρινας.

 

Στο σύνολο των επιχειρήσεων του κλάδου υπηρεσιών εστίασης, ο κύκλος εργασιών το δεύτερο τρίμηνο 2020 ανήλθε σε 592.729.473 ευρώ, σημειώνοντας μείωση 59,0% σε σχέση με το δεύτερο τρίμηνο 2019, όπου είχε ανέλθει σε 1.446.782.662 ευρώ. Η μεγαλύτερη μείωση στον κύκλο εργασιών το δεύτερο τρίμηνο 2020 σε σύγκριση με το δεύτερο τρίμηνο 2019 παρατηρήθηκε στην Περιφερειακή Ενότητα Θήρας (95,6%), ενώ η μικρότερη μείωση (33,3%) καταγράφηκε στην Περιφερειακή Ενότητα Γρεβενών.

 
 

 

Ο Trump μας κάνει ζημία…

 

Τώρα όσον αφορά τα ελληνοτουρκικά, όπου η ένταση θα συνεχιστεί, αν και όλα δείχνουνε πως μετά τις τελευταίες παρεμβάσεις, ο ελάχιστος κίνδυνος ατυχήματος έχει σχεδόν μηδενιστεί. Θα επαναλάβουμε την αρνητική μας άποψη για τον D Trump, συνεχίζοντας να πιστεύουμε πως σε μεγάλο βαθμό, ο Ερντογάν κάνει αυτά που κάνει, έχοντας τις σχέσεις που έχει με τον αμερικανό πρόεδρο.

 

Είναι λοιπόν χαρακτηριστικό πως ακόμη και στην τηλεφωνική συνδιάλεξη που είχανε την Παρασκευή, οι πρόεδροι των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ και της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν «εξέφρασαν την ανησυχία τους για την αυξημένη ένταση μεταξύ Ελλάδας και της Τουρκίας. Ωστόσο  οι ΗΠΑ αρκέστηκαν στο να εκφράσουν την ανησυχία τους και να ζητήσουν διάλογο για την επίλυση των θεμάτων μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, αλλά δεν προχώρησαν στην καταδίκη των έκνομων ενεργειών των Τούρκων στην ανατολική Μεσόγειο. Και επειδή σε αυτές τις περιπτώσεις οι λεπτομέρειες έχουνε τεράστια σημασία, για ακόμη μια φορά διαπιστώνει κανείς πως ο Ερντογάν συνεχίζει να έχει στενές επαφές με τον D. Trump.

 
 
 

 

Να δείτε τι αριθμό κρουσμάτων θα έχουμε …..

 

Στα του Covid-19 τώρα. Σε συνέχεια των όσων γράφουμε τις τελευταίες εβδομάδες. Πολύ φοβόμαστε πως πολύ σύντομα θα έχουμε έναν ακόμη μεγαλύτερο αριθμό κρουσμάτων. Πιθανόν προς τα 400-500, ανάλογα βέβαια και με τα Test που θα γίνουνε …. Και το λέμε αυτό, γιατί ούτε πριν που λέγαμε πως είχαμε σχεδόν μηδενικά κρούσματα, ξέρουμε αν ίσχυε αυτό. Δε λέμε πως είχαμε 200 και 250 την ημέρα, γιατί έτσι και αλλιώς για αρκετό καιρό είχαμε γενικευμένο lockdown. Αλλά δεν κάναμε και καθόλου tests. Ωστόσο αν κάναμε, πιστεύουμε πως σίγουρα θα υπήρχε μια διαφορετική εικόνα. Τώρα που αρχίσαμε να κάνουμε πολλά tests, τόσο αυξάνεται ο αριθμός των κρουσμάτων....

 

 

 

 

Πιο επικίνδυνος ο κορωνοϊός μετά τις διακοπές

 

Τώρα όπως έγραψε ο «Βηματοδότης» ….. Πάμε τώρα σε ένα άλλο θέμα «που είναι πολύ πιο επικίνδυνο από το να παρακολουθούμε το σουλάτσο του Oruc Reis» , όπως έλεγε και ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης. Το θέμα του κορωνοϊού και των κρουσμάτων που συνεχώς αυξάνονται. Πρώτα απ΄όλα θέλω να σας πληροφορήσω ότι την Παρασκευή, στις 11 το πρωί ο Πρωθυπουργός θα έχει την καθιερωμένη τηλεδιάσκεψη με τους Τσιόδρα- Χαρδαλιά και Λοιμωξιολόγους. Αυτό που ιδιαίτερα προβληματίζει την κυβέρνηση και τους επιστήμονες είναι η επιστροφή των παραθεριστών από τις διακοπές. Το πρώτο κύμα επιστροφής αναμένεται να αρχίσει από την προσεχή Δευτέρα…

 

***
 

Ισως να είχατε προσέξει ότι πολλά κρούσματα στη Θεσσαλονίκη, αλλά και στη Λάρισα είχαν προέλθει από νέους ανθρώπους που είχαν πάει διακοπές (και σε συναυλίες) στην Χαλκιδική. Υπάρχει, σιγουριά, ανάμεσα στους Λοιμωξιολόγους, όπως μου έλεγε η καθηγήτρια Εντατικολογίας Αναστασία Κοτανίδου ότι κρούσματα θα υπάρξουν και από τους νέους που βρέθηκαν ή βρίσκονται ακόμα σε διακοπές σε νησιά (κυρίως των Κυκλάδων). Οπως μου είπαν οι επιστήμονες το θέμα είναι ότι όλοι αυτοί (που πιθανότατα εάν μολυνθούν θα είναι ασυμπτωμτικοί) θα επιστρέψουν, θα έλθουν σε επαφή με γονείς, παππούδες και γιαγιάδες και εδώ ακριβώς θα υπάρχει σοβαρότατο πρόβλημα. Βεβαιώνουν ωστόσο ότι ενδεχομένως να ληφθούν και άλλα μέτρα. Να ξέρετε όμως ότι ο κατάλογος των μέτρων μικραίνει συνεχώς. Στην πραγματικότητα δεν υπάρχουν άλλα μέτρα. Το πολύ- πολύ να αυστηροποιηθούν τα ήδη υπάρχοντα μέτρα ή να παραταθούν ή ακόμα να επεκταθούν οριζόντια. Το lockdown αποκλείεται, συνεπώς αυτό που μένει, όπως μου λένε οι ειδικοί είναι «η ευθύνη του καθενός μας απέναντι στον εαυτό του, τους οικείους του, στους συνανθρώπους του και απέναντι στην κοινωνία». Αυτό θα πρέπει να συνειδητοποιήσουν όλοι.

 

***
 

Δεν ήρθε ακόμα το δεύτερο κύμα

 

Πέραν των Λοιμωξιολόγων που πιστεύουν ότι ναι μεν τα κρούσματα έχουν αυξηθεί αλλά δεν έχουμε ακόμα εισέλθει στο δεύτερο κύμα, την ίδιο πιστεύει και η κυβέρνηση. Για παράδειγμα ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης είπε ότι δεν έχουμε ακόμα ενδείξεις ότι βρισκόμαστε στο δεύτερο κύμα. Ούτε ότι είμαστε με το ένα πόδι μέσα ή με τα δύο. Και τούτο γιατί δεν υπάρχει ακόμα αυξημένη πίεση προς το Σύστημα Υγείας. Αυτή τη στιγμή υπάρχουν 26 κρεββάτια με ασθενείς Covid-19 από τα 500 σ΄όλη την χώρα. Αρα ακόμα το σύστημα αντέχει. Ωστόσο η προσπάθεια της κυβέρνησης όλο αυτό το διάστημα θα είναι η ενίσχυση του ΕΣΥ εάν όταν και όποτε έρθει το δεύτερο κύμα.

 

 

 

Παλαιότερα Σχόλια

   

 © 2019 Greek Finance Forum

Αποποίηση Ευθύνης....