| Ειδήσεις - Αναλύσεις | Ο Κυνηγός | Λεωφόρος Αθηνών | "Κουλου - Βάχατα" | +/- | Fundamentalist | Marx - Soros | Start Trading |

 
 

"Kουλου-βάχατα"

Σχόλια για τα πάντα (εδώ γράφουν όλοι) ……. Η φράση “Κουλου – βάχατα” προέρχεται από την αντίστοιχη αραβική «κούλου ουάχαντ» που σημαίνει «όλα μαζί ένα».

Επικοινωνήστε μαζί μας μέσω της Φόρμας Επικοινωνίας του GFF

 

 

00:01 - 19/08/2

 

 

Θα ήτανε λάθος …..Πιθανόν και μεγάλο….

 

Ας ξεκινήσουμε με τον Covid-19, όπου δεν κρύβουμε πως τα πράγματα πηγαίνουνε χειρότερα από ότι περιμέναμε, σε μεγάλο βαθμό και λόγω της ανευθυνότητας της κοινωνίας, αν και σίγουρα ήτανε στο πρόγραμμα, η χαλάρωση και μια σχετική αύξηση των κρουσμάτων (αν και όχι τόσο μεγάλη όσο αυτή που έχουμε).

 

Την ίδια ώρα, βλέπουμε πράγματα από την κυβέρνηση που δεν μας αρέσουνε. Δε μπορούμε λοιπόν να ακούμε πως στις αρχές του Σεπτεμβρίου θα ανοίξουνε τα σχολεία και την ίδια ώρα να ακούμε πως η κυβέρνηση εξετάζει την επιστροφή των SMS, ακόμη και γενικευμένο lockdown αν και προσωπικά αυτό το τελευταίο το αποκλείουμε.

 

Σε σχέση λοιπόν και με τα όσα είχαμε γράψει χθες για τα σχολεία, θα λέγαμε πως θα ήτανε πολύ μεγάλο λάθος της κυβέρνησης να μπει στη λογική υιοθέτησης μέτρων ανάλογων με αυτά της καραντίνας, με SMS, απαγόρευση μετακίνησης στην εργασία κτλ ……. Γιατί είναι που είναι η κατάσταση στην οικονομία πολύ άσχημη …… Γκρεμίζοντας και την όποια ψυχολογία με τέτοια μέτρα, τα πράγματα κινδυνεύουνε να γίνουνε εφιαλτικά στη χώρα και την ελληνική οικονομία ….

 
 

 

Δύσκολο το φθινόπωρο

 

Σε σχέση και μια σειρά οικονομικών στοιχείων που παρουσιάζουμε σε κάθε ευκαιρία, για το μέγεθος της ζημίας που έχει γίνει από τον Covid-19. Και φυσικά σε σχέση με τα παραπάνω. Πάμε να δούμε μια σειρά τελευταίων στοιχείων. Σύμφωνα λοιπόν με πρόσφατα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ που παρουσίασε χθες η Καθημερινή (λίγο πολύ τα είχαμε αναφέρει, πάμε όμως να τα ξαναδούμε), οι επιχειρήσεις έχασαν περίπου 3,6δις ευρώ τον Ιούνιο, με τον τζίρο τους να ανέρχεται στα 18,6δις ευρώ από 22,2δις ευρώ το ίδιο διάστημα πέρυσι, μια μείωση δηλαδή 16,4%. Το δεύτερο τρίμηνο του 2020, όταν ο κορωνοϊός βρισκόταν σε έξαρση και οι επιχειρήσεις βάλλονταν από το lockdown. Ο κύκλος εργασιών τους κατά το δεύτερο τρίμηνο μειώθηκε 25,1% και ανήλθε στα 58,9 δισ. ευρώ από 78,8 δισ. ευρώ, με τις απώλειες να αγγίζουν τα 20 δισ.

 

Η πτώση της τουριστικής κίνησης αλλά και ο περιορισμός των μετακινήσεων έπληξε περισσότερο τα ξενοδοχεία και την εστίαση, που είναι οι μεγαλύτεροι χαμένοι για όλο το τρίμηνο.

 

Σύμφωνα με στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, τα έσοδα του συνόλου των επιχειρήσεων του κλάδου παροχής καταλυμάτων το δεύτερο τρίμηνο του 2020 συρρικνώθηκαν κατά 94,3%, με τον τζίρο τους να μειώνεται στα 104,6 εκατ. ευρώ από 1,8 δισ. ευρώ το δεύτερο τρίμηνο του 2019.

 

Η μεγαλύτερη μείωση σημειώθηκε στην περιφέρεια του Λασιθίου (99,5%) ενώ η μικρότερη (11,7%) καταγράφηκε στην περιφερειακή ενότητα Φλώρινας. Μικρότερης κλίμακας ήταν και η πτώση του τζίρου των επιχειρήσεων του κλάδου εστίασης, που είδαν τα έσοδά τους να συρρικνώνονται κατά 59% σε σχέση με το δεύτερο τρίμηνο του προηγούμενου έτους.

 

Τη μεγαλύτερη μείωση κατέγραψε η περιφερειακή ενότητα Θήρας (95,6%) ενώ μικρότερες ήταν οι απώλειες στα Γρεβενά (33,3%). Σημειώνεται ότι οι επιχειρήσεις στην περιφέρεια Αττικής και Θεσσαλονίκης, που αντιπροσωπεύουν και ένα μεγάλο ποσοστό του συνολικού τζίρου του κλάδου, κατέγραψαν απώλειες που ξεπερνούν το 50%.

 

Οσον αφορά τον Ιούνιο, μήνα επανεκκίνησης της οικονομίας, οι επιχειρήσεις του κλάδου παροχής καταλυμάτων είδαν τον τζίρο τους να συρρικνώνεται κατά 95,3% σε σύγκριση με πέρυσι, με την περιφερειακή ενότητας της Ιθάκης να καταγράφει απώλειες της τάξεως του 100%.

 

Συγκεκριμένα, τα έσοδά τους μειώθηκαν από 867,7 εκατ. ευρώ πέρυσι σε μόλις 40,5 εκατ. φέτος. Μειωμένος κατά 42,2% ήταν ο κύκλος εργασιών των επιχειρήσεων του κλάδου εστίασης τον ίδιο μήνα, με τη μεγαλύτερη πτώση να σημειώνει η περιφερειακή ενότητα Ζακύνθου (95,1%). ενώ αύξηση 62,8% κατέγραψε η περιφερειακή ενότητα Αρτας.

 
 

 

Προς το κακό σενάριο….

 

Και τι σημαίνουνε όλα τα παραπάνω; Ότι οι περισσότερες πιθανότητες είναι πως πηγαίνουνε για το κακό σενάριο για την ελληνική οικονομία και μια ύφεση στη ζώνη του 9 με 10%!!! Μια ύφεση που προσωπικά ούτε θέλαμε να πιστεύαμε πως θα συμβεί, αλλά δυστυχώς όλα δείχνουνε το αντίθετο, ειδικά μετά και την πολύ κακή πορεία του τουρισμού και το περίπου -75%.....

 
 
 

 

Εμείς συνεχίζουμε να πιστεύουμε στο V…

 

Βέβαια για να μην τα βλέπουμε όλα μαύρα. Εμείς συνεχίζουμε να πιστεύουμε πως από το Α΄ τρίμηνο του 2021, η παγκόσμια οικονομία θα μπει σε μια βίαιη ανάπτυξη τύπου V, επηρεάζοντας θετικά και την ελληνική οικονομία. Είναι λοιπόν χαρακτηριστικά ένα από τα τελευταία report της Bundesbank.

 

Ειδικότερα, η γερμανική οικονομία αναμένεται να εμφανίσει ταχεία και ευρεία ανάκαμψη μετά από μια άνευ προηγουμένου συρρίκνωση σε καιρό ειρήνης την άνοιξη, αλλά ένα εμβόλιο κατά του κοροναϊού ίσως να είναι απαραίτητο πριν έρθει μια πλήρης ανάκαμψη, τόνισε η Bundesbank, όπως είχε γράψει το Reuters.

 

Η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης συρρικνώθηκε κατά το ένα πέμπτο στο β΄ τρίμηνο αλλά έχει ανακάμψει από τη στιγμή που περιορίστηκε η πανδημία και ήρθησαν πολλοί περιορισμοί.

 

 «Η σαφής και ευρεία ανάκαμψη των μακροοικονομικών επιδόσεων, η οποία ξεκίνησε μετά από τα χαμηλά Απριλίου, θα συνεχιστεί», αναφέρει η γερμανική κεντρική τράπεζα στο μηνιαίο της report.

 

Ισχυρή ανάπτυξη στο τρίμηνο του καλοκαιριού

 

«Η γερμανική οικονομία θα πρέπει να αυξηθεί πολύ δυναμικά στο τρίμηνο του καλοκαιριού το 2020», πρόσθεσε.

 

Η ιδιωτική κατανάλωση αναμένεται να συνεισφέρει σημαντικά στην ανάκαμψη ενώ «κλειδί» θα αποτελέσουν επίσης οι επενδύσεις, αναφέρει η Bundesbank, η οποία προηγουμένως προέβλεπε ετήσια πτώση του ΑΕΠ κατά 7,1%.

 

Ωστόσο προειδοποίησε ότι η πανδημία δεν έχει περιοριστεί παγκοσμίως και αυτό θα επηρεάσει τις γερμανικές εξαγωγές και τη βιομηχανική παραγωγή.

 

«Αυτό ενδέχεται να εμποδίσει μια συνολική ανάκαμψη της ζήτησης για γερμανικά βιομηχανικά προϊόντα», ανέφερε.

 

 

 

 

Συνωστισμός πολεμικών πλοίων

 

Όπως έγραψε ο «Βηματοδότης» …. Αν δείτε τις οθόνες των υπολογιστών που έχουν τα γενικά επιτελεία (φαντάζομαι και τα τουρκικά), όπου σημειώνονται με μπλε και κόκκινο χρώμα η θέση των πολεμικών πλοίων ελληνικών και τουρκικών γύρω από το σεισμογραφικό Oruc Reis, τότε θα διαπιστώσετε ότι υπάρχει μια υπερσυγκέντρωση πολεμικών σε μια μικρή περιοχή της Νότιο- Ανατολικής Μεσογείου. 

 

Αυτή τη στιγμή εμφανίζονται στο Αιγαίο 40 τουρκικά πολεμικά πλοία και αντίστοιχος αριθμός ελληνικών. Καταλαβαίνετε τώρα αυτό που είπε και ο Πρωθυπουργός ότι υπάρχει κίνδυνος και μάλιστα μεγάλος για πρόκληση ατυχήματος. Να σημειωθεί ακόμα και τούτο:

 

1. Δεν εμφανίζονται στις οθόνες τα υποβρύχια εκτός εάν αυτά εκπέμψουν σήμα (sub note) για το πού ακριβώς βρίσκονται, κάτι όμως που οι κυβερνήτες των υποβρυχίων είτε βρίσκονται σε κατάδυση είτε σε ανάδυση δεν κάνουν. Αλλωστε για αυτές τις αποστολές είναι τα υποβρύχια

 

2. Στη συγκεκριμένη περιοχή δεν βρίσκονται μόνον ελληνικά και τουρκικά σκάφη. Πλέουν και ευρωπαϊκά. Για παράδειγμα έξω από τη Λέσβο πλέει μια γερμανική φρεγάτα (η «Μπερλίν») η οποία όμως παρακολουθεί το προσφυγικό. Εκεί κοντά (ανοικτά της Κρήτης) βρίσκεται και η γαλλική «Λαφαγιέτ», η οποία προσφάτως συνόδευσε το γαλλικό ελικοπτεροφόρο στις κοινές ασκήσεις με τα ελληνικά πολεμικά πλοία.

 

3. Αναμένονται πιθανότατα και σήμερα (Τρίτη) στη Σούδα η αμερικανική γιγαντία πλατφόρμα του αμερικανικού πολεμικού ναυτικού (όπως είχε προαναγγείλει ο Αμερικανός πρεσβευτής Τζέφρι Πάιατ). Θα έχει μόνιμη βάση τη Σούδα κάτι που σημαίνει ότι θα δώσει δουλειές σε ελληνικά ναυπηγεία.

 

 

 

Παλαιότερα Σχόλια

   

 © 2019 Greek Finance Forum

Αποποίηση Ευθύνης....