| Ειδήσεις - Αναλύσεις | Ο Κυνηγός | Λεωφόρος Αθηνών | "Κουλου - Βάχατα" | +/- | Fundamentalist | Marx - Soros | Start Trading |

 
 

"Kουλου-βάχατα"

Σχόλια για τα πάντα (εδώ γράφουν όλοι) ……. Η φράση “Κουλου – βάχατα” προέρχεται από την αντίστοιχη αραβική «κούλου ουάχαντ» που σημαίνει «όλα μαζί ένα».

Επικοινωνήστε μαζί μας μέσω της Φόρμας Επικοινωνίας του GFF

 

 

00:01 - 20/03/20

 

 

Μεγάλη ζημία…

 

Είμαστε ελαφρώς αισιόδοξοι πως αφού κορυφώσει τις επόμενες 2-3 εβδομάδες η επιδημιολογική κρίση παγκοσμίως, τα πράγματα θα αρχίσουνε να πηγαίνουνε σχετικά καλύτερα και πως από τις αρχές Μαίου (δηλαδή μετά από περίπου 1,5 μήνα) θα αρχίσει να διαμορφώνεται μια εντελώς διαφορετική κατάσταση.

 

Ωστόσο δεν υπάρχει καμία αμφιβολία πως η ζημία που θα γίνει στη χώρα θα είναι εξαιρετικά μεγάλη. Ναι μεν ευχόμαστε πως θα είναι διαχειρίσιμη, αλλά σίγουρα η ζημία θα είναι μεγάλη. Και θα είναι μεγάλη και θα μας ακολουθεί για αρκετό καιρό για έναν βασικό λόγο. Γιατί απλά η χώρα δεν έχει πραγματικό παραγωγικό μοντέλο!!!! Και αυτό έχει φανεί όλα τα τελευταία χρόνια με την ελληνική κρίση, που ναι μεν έχουμε ανάπτυξη, αλλά πάντα με ρυθμούς που είναι μίζεροι, σε σχέση με τους ρυθμούς ανάπτυξης που θα έπρεπε να πετύχουμε, αν αναλογιστούμε πως χάσαμε περίπου 28% του ΑΕΠ. 

 

Και μια που ξεκινήσαμε με τα της οικονομίας, να θυμίσουμε και τα όσα έγραψε η Citi, που ακόμη και αν δεν επιβεβαιωθούνε οι προβλέψεις της, σίγουρα την ανάπτυξη την ξεχνάμε. 

 

Ειδικότερα, ισχυρό χτύπημα αναμένεται να δεχτεί η ελληνική οικονομία το 2020 λόγω του σημαντικού αρνητικού αντικτύπου της κρίσης που προκαλεί η εξάπλωση του κορονοϊού, όπως εκτιμά η Citigroup σε νέα της έκθεση. Κατά την άποψη της αμερικάνικης τράπεζας, η ελληνική οικονομία θα επιδεινωθεί σημαντικά έως και το γ’ τρίμηνο λόγω του μεγάλου βάρους που έχει ο τουρισμός σε αυτήν, ο οποίος θα είναι από τους κλάδους που θα χτυπηθούν το περισσότερο από τις επιπτώσεις του νέου ιού. Οι αναλυτές της Citi, εκτιμούνε πως η ελληνική οικονομία θα μπει σε ύφεση φέτος, με την πορεία του ΑΕΠ να διαμορφώνεται στο -1,4% έναντι ανάπτυξης 1,9% το 2019. Παράλληλα, οι αναλυτές προβλέπουνε έλλειμμα του δημoσιονομικού ισοζυγίου της τάξης του 1,4% το 2020. Παράλληλα εκτιμούν πως η πτώση της εγχώριας ζήτησης θα κινηθεί φέτος στο 1,3% και η πτώση της κατανάλωσης στο 1,5%.

 
 

 

Πολύ το φοβόμαστε αυτό!!!

 

Πάντως όσον αφορά την κρίση του Covid-19, υπάρχει και κάτι άλλο που φοβόμαστε. Ότι σε περίπου 1 – 2 εβδομάδες ο κόσμος θα αρχίσει να κουράζεται. Θα τα «γράψει όλα» …. Και θα αρχίσει να βγαίνει στους δρόμους, έστω μερικώς. Και ξέροντας τον έλληνα ….. Δεν ξέρουμε αν αυτό θα μπορούσε να ελεγχθεί, θυμίζοντας πως πλησιάζει και το ΠΑΣΧΑ.

 
 

 

Όταν μια χώρα έχει πραγματικά παραγωγικό μοντέλο

 

Παραπάνω αναφέραμε πως η Ελλάδα δεν έχει πραγματικό παραγωγικό μοντέλο, για αυτό και οι συνέπειες των όσων συμβαίνουνε θα μας ακολουθούμε για αρκετούς μήνες. Και θα αναφερθούμε στην περίπτωση της Γερμανίας, με τους αναλυτές και το IFW να προβλέπουν μια απίστευτη ύφεση 4,5% με 9% για το 2020!!!!

 

Τι όμως συμβαίνει με τις χώρες που έχουνε παραγωγικό μοντέλο; Το 2008 και επί Lehman Brothers, η γερμανική οικονομία μέσα σε μόλις μερικούς μήνες έχασε περίπου το 9% του ΑΕΠ της. Ωστόσο μόλις ένα χρόνο μετά, η χώρα είχε κερδίσει όλο το χαμένο έδαφος και βρισκόταν ακόμη υψηλότερα, απόδειξη του ότι όταν μια χώρα έχει πραγματικό παραγωγικό μοντέλο, ανακάμπτει και γρήγορα.

 

Τώρα όσον αφορά τη χώρα μας, είναι εξαιρετικά πιθανό να παιδευόμαστε για 1-2 χρόνια να καλύψουμε αυτά που θα έχουμε χάσει από 3-4 μήνες κρίσης με τον COVID-19, με άγνωστο αν στο ενδιάμεσο  θα έχουμε και άλλα προβλήματα…..  

 
 

 

Θα κοπεί πολύ χρήμα…

 

Με αφορμή τις εξαγγελίες της ΕΚΤ και το 1τρις ευρώ που ουσιαστικά πλέον έχει ρίξει στο τραπέζι η ECB. Θα επαναλάβουμε την πρόβλεψη μας. Πως στο τέλος αυτής της κρίσης, θα κοπούνε πραγματικά τεράστια ποσά, που πιθανόν θα μετριάσουνε την οικονομική ζημία της κρίσης σε χρόνο ρεκόρ. Και αυτό είναι κάτι που μας κάνει αισιόδοξους…..

 
 

 

Η μυστική αποστολή Στουρνάρα

 

Τα παρακάτω έγραψε ο «Βηματοδότης» …. Μαθαίνω πως ο κεντρικός τραπεζίτης Γιάννης Στουρνάρας έχει αναλάβει ειδική αποστολή για τον… κορωνοϊό. Οπως με ενημέρωσαν εγκύρως, το θέμα είναι υψίστης σημασίας και απαιτεί δεξιότητες στην οικονομική διπλωματία. Λεπτομέρειες δεν μπορώ ακόμη να σας πω αλλά, όπως καταλαβαίνω, εάν ο κ. Στουρνάρας πετύχει στην αποστολή του, οι ελληνικές τράπεζες δεν θα αντιμετωπίσουν ανυπέρβλητα προβλήματα με τη ρευστότητά τους λόγω του κορωνοϊού. Το θέμα το χειρίζεται πλέον ο ίδιος κεντρικός τραπεζίτης, ο οποίος να σας υπενθυμίσω πως διατηρεί άριστη σχέση με την πρόεδρο της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ. Σημειώνω ότι η ΕΚΤ έβγαλε μια ανακοίνωση που δείχνει πως υπάρχει χώρος για να πετύχει η αποστολή Στουρνάρα. Σε αυτήν αναφέρει, μεταξύ άλλων, τα εξής: «Η ΕΚΤ θα συνεχίσει να παρακολουθεί στενά τις επιπτώσεις στην οικονομία από την εξάπλωση του κορωνοϊού και θα είναι έτοιμη να προσαρμόσει όλα τα μέτρα της καταλλήλως, εάν αυτό καταστεί αναγκαίο, για τη διασφάλιση της ρευστότητας στο χρηματοπιστωτικό σύστημα και την ομαλή μετάδοση της νομισματικής πολιτικής της σε όλα τα κράτη-μέλη της ευρωζώνης». Οι λέξεις-κλειδιά είναι η «ομαλή μετάδοση» και σε «όλα τα κράτη μέλη». Θα σας ενημερώσω σύντομα για τις εξελίξεις.

 

Σβήνουν και γράφουν για την ανάπτυξη

 

Εν αναμονή λοιπόν των εξελίξεων από τη σιδηρά κυρία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (που προβλέπω να είναι ενδιαφέρουσες), σας πληροφορώ ότι ο Γιάννης Στουρνάρας έχει άλλα προβλήματα να λύσει. Πώς φέρ’ ειπείν θα πραγματοποιηθεί η Γενική Συνέλευση της Τράπεζας την Παρασκευή, τη στιγμή που έχουν απαγορευθεί οι συναθροίσεις. Ή πώς θα προβλέψει η τράπεζα το ποσοστό της ανάπτυξης. Μαθαίνω ότι το κεφάλαιο για την ανάπτυξη γράφεται, σβήνεται και ξαναγράφεται. Αρχικά ΠΚ (δηλαδή προ κορωνοϊού) το τοποθέτησαν στο 2,5%, εν συνεχεία το κατέβασαν στο 2% και έως την Παρασκευή, όταν θα παρουσιαστεί η ενδιάμεση έκθεση της Τράπεζας, θα δούμε πόσο ακόμα θα κατέβει.

 

 

 

Παλαιότερα Σχόλια

   

 © 2019 Greek Finance Forum

Αποποίηση Ευθύνης....