| Ειδήσεις - Αναλύσεις | Ο Κυνηγός | Λεωφόρος Αθηνών | "Κουλου - Βάχατα" | +/- | Fundamentalist | Marx - Soros | Start Trading |

 
 

"Kουλου-βάχατα"

Σχόλια για τα πάντα (εδώ γράφουν όλοι) ……. Η φράση “Κουλου – βάχατα” προέρχεται από την αντίστοιχη αραβική «κούλου ουάχαντ» που σημαίνει «όλα μαζί ένα».

Επικοινωνήστε μαζί μας μέσω της Φόρμας Επικοινωνίας του GFF

 

 

 

00:01 - 20/09/21

 

 

Πρώτη φορά εδώ και πάρα πολλά χρόνια ….

 

Θα ξεκινήσουμε με τα της οικονομίας, πανηγυρίζοντας και πάλι … Και ξέρετε τι σκεφτόμασταν; Ότι όπως όλα δείχνουνε, φέτος θα είναι η πρώτη φορά εδώ και πάρα πολλά χρόνια και σίγουρα από την αρχή της ελληνικής κρίσης, δηλαδή εδώ και περίπου 11-12 χρόνια. Που η χώρα μας θα επιτύχει ανάπτυξη μεγαλύτερη των προβλέψεων,  αφού θυμίζουμε πως κάθε χρόνο … Θέταμε ένα στόχο και αργά ή γρήγορα τον αναθεωρούσαμε προς τα κάτω!!

 

Αφορμή για τα νέα μας πανηγύρια σήμερα είναι οι νέες αναβαθμίσεις των προβλέψεων, αυτή τη φορά από την Oxford. Ειδικότερα, ο οίκος έθεσε την ανάπτυξη της Ελλάδας το 2021 στο 8,2% πλέον από 5,7% που προέβλεπε πριν, σε συνέχεια των αναβαθμίσεων από Moody’s και Capital Economics, με όλους τους οίκους να θέτουν την ανάπτυξη περίπου στο 8%, σημαντικά υψηλότερα των προβλέψεων για ανάπτυξη 5 και 5,5%.

 

Όπως αναφέρει η Oxford Economics, η αύξηση του ΑΕΠ το 2021 θα κινηθεί στο 8,2%, ενώ το 2022 προβλέπεται περαιτέρω αύξηση έως 3,8%, με ώθηση από τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης της Ε.Ε και τα έργα που θα "ενεργοποιήσουν". Στα επόμενα χρόνια, η ανάπτυξη τοποθετείται στο 3,8% επίσης το 2023.

 

Και αν και σίγουρα τα επόμενα χρόνια, θα περιμένουμε να δούμε,ω αφού κανείς δεν ξέρει. Σίγουρα όσον αφορά τη φετινή χρονιά, η διαφαινόμενη ανάπτυξη που θα πετύχουμε είναι μια σημαντική επιτυχία.

 
 

 

ΑΕΠ ….

 

Σε αυτό το σημείο ας θυμηθούμε πως τα έχει πάει το ΑΕΠ από το 1985, με τη μείωση που έχει συντελεστή την τελευταία 10ετία να είναι κάτι παραπάνω από εντυπωσιακή. Μοναδική περίπτωση στα χρονικά των αναπτυγμένων χωρών, εν καιρώ ειρήνης.

 
 

 

Όλα δείχνουνε πως του χρόνου θα ισοφαρίσουμε

 

Τώρα στα του τουρισμού και εδώ η αισιοδοξία παραμένει σε πολύ υψηλά επίπεδα. Και βλέποντας και τα τελευταία επίσημα στοιχεία από την πορεία των πτήσεων, θα επαναλάβουμε πως υπάρχουνε μεγάλες πιθανότητες, του χρόνου να ισοφαριστούνε (ή στη χειρότερη να φτάσουμε στο 90-95%) τις επιδόσεις ρεκόρ του 2019.  

 

Όσον αφορά τώρα τα επίσημα στοιχεία. Άνοδο 77,7% παρουσιάζει η διακίνηση επιβατών, ενώ και οι αφίξεις από το εξωτερικό καταγράφουν αύξηση 82,6% τον Αύγουστο του 2021 σε σχέση με τον Αύγουστο του 2020, σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας (ΥΠΑ).

 

Παράλληλα, συγκρίνοντας τα αεροπορικά δεδομένα από τα στατιστικά στοιχεία για τον Αύγουστο του 2021 σε σχέση με τα στοιχεία του Αυγούστου 2019, που δεν υπήρχε η νόσος Covid-19 και οι περιορισμοί στις πτήσεις, οι αφίξεις των επιβατών εξωτερικού φέτος παρουσιάζουν μείωση 23,5% (τον Αύγουστο του 2019 ήταν 3.977.915 επιβάτες εξωτερικού) και η συνολική επιβατική κίνηση στα ελληνικά αεροδρόμια πτώση 21,2% (τον Αύγουστο του 2019 ήταν 10.238.414 διακινούμενοι επιβάτες).

 
 

 

Δε μπορούμε έτσι απλά να λέμε τέτοια πράγματα

 

Τώρα να σχολιάσουμε και κάτι άλλο. Δεν έχει και τόσο σημασία και μπορεί να κάνουμε εμείς λάθος. Ωστόσο αυτός ο απόλυτος τρόπος με τον οποίο μιλάνε και κάνουνε προβλέψεις οι επιδημιολόγοι είναι κάτι που συνεχίζει να μας ενοχλεί. Και όπως τουλάχιστον η ιστορία έχει δείξει αυτά τα σχεδόν δύο χρόνια, η πλειοψηφία των εκτιμήσεων τους έχει πέσει έξω … Και πολλές φορές τελείως έξω. Αφορμή για το σημερινό μας σχόλιο ήτανε η αναφορά του κ. Σύψα, ο οποίος κατά τα την άποψη μας με έναν υπερβολικό-απόλυτο τρόπο είπε: “Έως τα Χριστούγεννα θα νοσήσουν όλα τα ανεμβολίαστα παιδια” … Anyway επαναλαμβάνουμε πως δεν έχει και τόσο μεγάλη σημασία το θέμα, ειδικά μετά από 2 χρόνια πανδημίας. Έτσι και αλλιώς θα μείνουμε στο θετικό σκέλος της πρόβλεψης του κ. Σύψα, πως του χρόνου το καλοκαίρι δε θα έχουμε ιό.

 
 

 

ΚΙΝΑΛ

 

Τώρα θα κλείσουμε με τα του ΚΙ.ΝΑΛ …. Με βάση λοιπόν το επίσημο ρεπορτάζ, η συνεδρίαση της Πολιτικής Επιτροπής στις 25-26 Σεπτεμβρίου θα οριστικοποιήσει τις παραμέτρους της εκλογικής μάχης ως προς τον χρόνο και ως προς τον τρόπο διεξαγωγής της ψηφοφορίας για νέο αρχηγό. Πέραν όμως του επίσημου ρεπορτάζ. Εμείς μαθαίνουμε πως γίνεται ο κακός χαμός στην τελική ευθεία για τις εσωκομματικές …. Όσο σημασία έχει …. Η πρόβλεψη μας είναι πως υπάρχουνε αρκετές πιθανότητες να έχουνε αλλαγή ηγεσίας.

 
 
 

 

Παλαιότερα Σχόλια

   

 © 20199 Greek Finance Forum

Αποποίηση Ευθύνης....