| Ειδήσεις - Αναλύσεις | Ο Κυνηγός | Λεωφόρος Αθηνών | "Κουλου - Βάχατα" | +/- | Fundamentalist | Marx - Soros | Start Trading |

 
 

"Kουλου-βάχατα"

Σχόλια για τα πάντα (εδώ γράφουν όλοι) ……. Η φράση “Κουλου – βάχατα” προέρχεται από την αντίστοιχη αραβική «κούλου ουάχαντ» που σημαίνει «όλα μαζί ένα».

Επικοινωνήστε μαζί μας μέσω της Φόρμας Επικοινωνίας του GFF

 

 

00:01 - 21/12/20

 

 

Συνεχίζουμε να πιστεύουμε πως θα ακυρωθεί

 

Θα ξεκινήσουμε αναγκαστικά με τον Covid-19, καθώς πλησιάζουνε οι ημέρες των εορτών. Και είμαστε αναγκασμένοι να επαναλάβουμε την εκτίμηση μας πως υπάρχουνε πραγματικά μεγάλες πιθανότητες, την τελευταία στιγμή, να ανακοινωθεί η ακύρωση του μέτρου των 9 ατόμων ….. Μάλιστα φτάνουμε στο σημείο να μην αποκλείουμε μέχρι και απαγόρευση τύπου Πάσχα, με απαγόρευση γενικής κυκλοφορίας μετά τις 22:00 τις εορταστικές ημέρες (Χριστούγεννα – Πρωτοχρονιά κτλ). Δεν λέμε πως αυτό είναι  το πιθανότερο, αλλά όσο περνάνε οι ημέρες και βλέποντας και την πορεία της πανδημίας, το θεωρούμε όλο και πιθανότερο.

 

Και θέλουμε να είμαστε ειλικρινείς. Όσο ακούμε τα σχέδια από πολύ κόσμο για αυτές τις ημέρες, με συγκεντρώσεις μεγαλύτερες των 9 ατόμων από δύο οικογένειες (όλοι καταλαβαίνουμε πως ο έλεγχος είναι πρακτικά ανέφικτος). Δεν κρύβουμε την ανησυχία μας για την διασπορά του ιού, την ώρα που προσπαθούμε να μειώσουμε τα κρούσματα για να ανοίξει επιτέλους η οικονομία.

 
 

 

Ελληνική οικονομία – Τουρισμός

 

Τώρα όσον αφορά τα της ελληνικής οικονομίας και του τουρισμού, πολύ ενδιαφέροντα και ανησυχητικά ήταν τα όσα αναφέρονται σε τελευταία έρευνα. Και όλα δείχνουνε πως θα απαιτηθούν, τουλάχιστον 2 με 3 χρόνια για να επιστρέψουμε στα ρεκόρ του 2019, με την ελληνική οικονομία να εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τον τουρισμό.

 

Είναι λοιπόν χαρακτηριστικό πως αργά περιμένουν οι επαγγελματίες του τουρισμού ότι θα έρθει η ανάκαμψη του κλάδου τους, σύμφωνα με έρευνα της MRB που παρουσιάστηκε στο τελευταίο συνέδριο του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ) και της Marketing Greece.

 

Τα μέλη του ΣΕΤΕ εμφανίζονται σχετικά απαισιόδοξα για τον ρυθμό ανάκαμψης του ελληνικού και διεθνούς τουρισμού και εκτιμούν ότι χρειάζεται χρόνος για να καλυφθεί το κενό.

 

Είναι χαρακτηριστικό πως το 60% των συμμετεχόντων στην έρευνα εκτιμά ότι η αγορά θα ανακάμψει πλήρως μετά το 2023 ενώ το 32% είναι πιο αισιόδοξο και βλέπει ότι κάτι τέτοιο μπορεί να συμβεί από το 2022.

 

Επιπλέον για το 2021, το 55% των ερωτώμενων εκτιμούν ότι ο τζίρος της αγοράς θα αυξηθεί σε σύγκριση με το 2020 και θα ξεπεράσει το 50% του 2019 αλλά δεν θα προσεγγίσει αυτά τα επίπεδα ενώ το 33% πιστεύει ότι ο τζίρος του 2021 θα είναι κάτω από το 50% του 2019.

 

Ο πρόεδρος της MRB Γιώργος Μαύρος, παρουσιάζοντας την έρευνα, απέδωσε πάντως τα συγκεκριμένα ευρήματα περισσότερο στον φόβο παρά στην πραγματική γνώση της κατάστασης και πρότεινε την περαιτέρω μελέτη της σημερινής πραγματικότητας με τη συνδρομή ειδικών προκειμένου να βοηθηθεί ο κλάδος.

 

Η πανδημία συρρίκνωσε τον παγκόσμιο τουρισμό σε επίπεδα του 1990

 

Τα ευρήματα του ΣΕΤΕ συνάδουν με αυτά το Διεθνούς Οργανισμού Τουρισμού του ΟΗΕ (UNWTO), σύμφωνα με τον οποίο, οι διεθνείς αφίξεις τουριστών μειώθηκαν κατά 72% τους πρώτους 10 μήνες του 2020, ωθώντας τον παγκόσμιο τουρισμό σε επίπεδα που δεν είχαν παρατηρηθεί από το 1990.

 

Οι παγκόσμιοι προορισμοί υποδέχθηκαν 900 εκατομμύρια λιγότερους διεθνείς τουρίστες από ό, τι την ίδια περίοδο το 2019, κάτι που μεταφράζεται σε απώλεια 935 δισεκατομμυρίων δολαρίων για τον τομέα. Πρόκειται για απώλειες 10 φορές μεγαλύτερες από ό,τι στην οικονομική κρίση του 2009.

 

 «Από την έναρξη αυτής της κρίσης, ο UNWTO παρέχει στις κυβερνήσεις και τις επιχειρήσεις αξιόπιστα στοιχεία που δείχνουν τον άνευ προηγουμένου αντίκτυπο της πανδημίας Covid-19 στον παγκόσμιο τουρισμό.

Και ενώ τα νέα για ένα εμβόλιο ενισχύουν την εμπιστοσύνη των ταξιδιωτών, υπάρχει ακόμη μακρύς δρόμος προς την ανάκαμψη. Πρέπει λοιπόν να εντείνουμε τις προσπάθειές μας για να ανοίξουμε με ασφάλεια τα σύνορα, υποστηρίζοντας παράλληλα θέσεις εργασίας στον τουρισμό και τις επιχειρήσεις.

Είναι ακόμη πιο ξεκάθαρο ότι ο τουρισμός είναι ένας από τους τομείς που πλήττονται περισσότερο από αυτήν την άνευ προηγουμένου κρίση».

 
 

 

Όχι ότι δεν τα ξέρουμε …..

 

Πάντως όσον αφορά την οικονομία, έχουμε εκφράσει την ανησυχία μας για την επόμενη ημέρα μετά την κρίση, αν και θέλουμε να ελπίζουμε πως τα ήδη μεγάλα πακέτα που υπάρχουνε στην Ευρώπη. Και πολύ πιθανές νέες παρεμβάσεις, θα μετριάσουνε τις επιπτώσεις.

 

Είτε όμως έτσι είτε αλλιώς, αξίζει να μείνουμε στα συμπεράσματα μιας τελευταίας έρευνας της Intrum. Και όχι ότι δεν ξέρουμε τα οικονομικά προβλήματα των ελληνικών νοικοκυριών, ειδικά μετά από 10 χρόνια κρίσης. Ωστόσο κάθε αντίστοιχη έρευνα έχει το δικό της μεγάλο ενδιαφέρον.

 

Τα συμπεράσματα της έρευνας λοιπόν κατατάσσουν τη χώρα μας τελευταία στην Ευρώπη ως προς τη δυνατότητα των πολιτών για πληρωμή λογαριασμών, καθώς η πανδημία «χτύπησε» βασικούς τομείς της οικονομίας, όπως ο τουρισμός και η εστίαση.

 

Είναι χαρακτηριστικό πως με βάση την έρευνα, το 61% των ελληνικών νοικοκυριών ξεμένει στο τέλος του μήνα, ενώ το 37% αναγκάζεται να δανείζεται από το ευρύτερο και φιλικό περιβάλλον!!!!! Και επειδή τα λεφτά δεν φτάνουν, οι πολίτες επιλέγουν τι θα αφήσουν απλήρωτο. Σύμφωνα με την έρευνα, οι πρώτες επιλογές για αθέτηση πληρωμής είναι οι πιστωτικές κάρτες, το στεγαστικό δάνειο και οι λογαριασμοί ρεύματος και νερού!!!

 

Και φυσικά τα πράγματα δεν είναι έτσι απλά, ειδικά όταν κανείς σκέφτεται τους φόρους που μένουν απλήρωτοι και κυρίως τα δάνεια που βρίσκονται σε αναστολή. Καταλαβαίνουμε όλοι πως υπάρχει μεγάλος κίνδυνος να έχουμε μια νέα μεγάλη γενιά κόκκινων δανείων, με ότι αυτό σημαίνει για τον εγχώριο τραπεζικό κλάδο και τους μετόχους τους, μια που βρισκόμαστε και σε ένα χρηματιστηριακό site…

 
 

 

…. βλέπουμε σύντομα εκλογές στην Τουρκία

 

Τώρα στα της Τουρκίας και της τουρκικής οικονομίας. Είναι η στροφή της Τουρκίας προς τις ορθόδοξες οικονομικές πολιτικές, "πραγματική";  Η Capital Economics αμφιβάλλει και εκτιμά πως είναι πολύ πιθανό η χώρα να επιστρέψει στις παλιές της τακτικές και να βρεθεί και πάλι μπροστά σε μία τεράστια κρίση. Και το ίδιο πιστεύουμε και εμείς, συνεχίζοντας να δίνουμε μεγάλες πιθανότητες …. Ο Ερντογάν ο οποίος βρίσκεται σε όλο και πιο δύσκολη θέση, βλέποντας τα ποσοστά του να μειώνονται. Να πάει σύντομα σε πρόωρες εκλογές. Και αν και όλα δείχνουνε πως θα τις κερδίσει. Λίγο να μην τον βοηθήσει η παγκόσμια οικονομία, αργώντας να ανακάμψει. Λίγο να συνεχίσει να κάνει τα γνωστά λάθη. Και λίγο να τον πιέσει η Αμερικανή με το νέο πρόεδρο Μπάιντεν. Υπάρχουνε κάποιες μικρές πιθανότητες, μέχρι να το καταλάβει, ο Ερντογάν να βρεθεί μπροστά σε πολύ δύσκολη θέση …. Μέχρι και στο σημείο να μιλήσουμε για τέλος εποχής ….

 
 
 

 

Έλα τώρα μια γριπούλα είναι

 

Και κλείνοντας και για όλους αυτούς που λένε για τον Covid-19 … «έλα μωρέ μια γριπούλα είναι» …. Αν και κανονικά δε θα έπρεπε να ασχολούμαστε μαζί τους (χωρίς να σημαίνει πως συμφωνούμε με τη λογική του lockdown όπως γίνεται) …. Τους αφιερώνουμε την παρακάτω έρευνα ….

 

Ειδικότερα,

 

Η έρευνα αυτή, που δημοσιεύθηκε στην ιατρική επιθεώρηση The Lancet Respiratory Medicine, βασίζεται στα δεδομένα περισσότερων από 135.000 Γάλλων ασθενών, εκ των οποίων 89.530 που νοσηλεύθηκαν λόγω covid-19 από τον Μάρτιο ως τον Απρίλιο του 2020 και 45.819 που νοσηλεύθηκαν με γρίπη από τον Δεκέμβριο του 2018 ως τον Φεβρουάριο του 2019.

 

Το ποσοστό θνητότητας των ασθενών με covid-19 ήταν τριπλάσιο σε σχέση με αυτό των ασθενών που είχαν γρίπη: 16,9% για την πρώτη ομάδα (περισσότεροι από 15.000 θάνατοι) έναντι 5,8% για τη δεύτερη ομάδα (περισσότεροι από 2.600 θάνατοι).

 

«Το γεγονός ότι το ποσοστό θνητότητας της covid-19 είναι περισσότερο από τρεις φορές μεγαλύτερο από αυτό της εποχικής γρίπης είναι ιδιαίτερα σοκαριστικό γνωρίζοντας ότι η γρίπη τον χειμώνα 2018-2019 ήταν η χειρότερη των τελευταίων πέντε ετών στη Γαλλία σε ό,τι αφορά τον αριθμό των νεκρών», πρόσθεσε.

 

Η έρευνα δείχνει επίσης ότι οι ασθενείς που νοσηλεύονται με Covid-19 είναι πιο πιθανό να εισαχθούν σε μονάδες αυξημένης ή εντατικής φροντίδας: το 16,3% εξ αυτών χρειάστηκε να νοσηλευθεί, έναντι 10,8% για τους ασθενείς με γρίπη. Επιπλέον οι ασθενείς με covid-19 χρειάστηκε να παραμείνουν μεγαλύτερο διάστημα στις μονάδες εντατικής θεραπείας σε σχέση με τους ασθενείς με γρίπη, 15 ημέρες έναντι 8.

 

Ωστόσο ο αριθμός των παιδιών και των εφήβων που νοσηλεύθηκαν με κορωνοϊό ήταν μικρότερος σε σχέση με αυτών που νοσηλεύθηκαν με γρίπη, 1,4% του συνόλου των ασθενών σε σχέση με 19,5%. Στη διάρκεια των περιόδων που εξέτασαν οι ερευνητές κατέγραψαν τρεις θανάτους παιδιών κάτω των 5 ετών από κορωνοϊό και 13 από γρίπη.

 

 

 

Παλαιότερα Σχόλια

   

 © 20199 Greek Finance Forum

Αποποίηση Ευθύνης....