| Ειδήσεις - Αναλύσεις | Ο Κυνηγός | Λεωφόρος Αθηνών | "Κουλου - Βάχατα" | +/- | Fundamentalist | Marx - Soros | Start Trading |

 
 

"Kουλου-βάχατα"

Σχόλια για τα πάντα (εδώ γράφουν όλοι) ……. Η φράση “Κουλου – βάχατα” προέρχεται από την αντίστοιχη αραβική «κούλου ουάχαντ» που σημαίνει «όλα μαζί ένα».

Επικοινωνήστε μαζί μας μέσω της Φόρμας Επικοινωνίας του GFF

 

 

00:01 - 23/10/20

 

 

Ελληνική οικονομία

 

Σε σχέση με αυτά που είχαμε γράψει χθες και γενικά γράφουμε τις τελευταίες εβδομάδες, εκφράζοντας την ανησυχία μας για την πορεία της ελληνικής οικονομίας μετά και τα όσα συμβαίνουνε με την κρίση του Covid-19 …..

 

Αξίζει κανείς να διαβάσει τα όσα είπε χθες ο κ. Βέττας του Ιοβέ… Ειδικότερα, ανοικτό το ενδεχόμενο για ύφεση της τάξεως από 2,5% έως και 4% και για το 2021, άφησε σήμερα ο διευθυντής του ΙΟΒΕ Νίκος Βέττας.

 

Στα πλαίσια της τρίτης τριμηναίας έκθεσης για την ελληνική οικονομία, ο κ. Βέττας είπε χαρακτηριστικά πως είμαστε λιγότερο αισιόδοξοι (σ.σ. από το προσχέδιο του προϋπολογισμού) για την προοπτική ανάπτυξης της οικονομίας το 2021, σημείωσε, εξηγώντας ότι αν η Ευρώπη τεθεί σε ένα νέο lockdown και δεν βρεθεί εμβόλιο για την Covid-19, τότε τα πράγματα θα είναι δύσκολα και ναι, μπορούμε να μιλάμε για ύφεση και το 2021. Η εκτίμηση αυτή βέβαια, όπως ανέφερε, έγκειται στην περίπτωση που επικρατήσει το δυσμενές σενάριο, δηλαδή επιδείνωση της πανδημίας. Σε διαφορετική περίπτωση, οι εκτιμήσεις του ΙΟΒΕ για το επόμενο έτος κάνουν λόγο για ανάπτυξη της τάξεως από 4%-4,5%.

 

Όσον αφορά το 2020 που τελειώνει σε περίπου 2 μήνες, ο κ. Βέττας είπε πως με βάση τα δεδομένα αυτής της στιγμής, η πρόβλεψη του ΙΟΒΕ είναι ότι η ύφεση θα κυμανθεί στο 8%, ενώ αν θα έχουμε ένα νέο lockdown, αυτή μπορεί να επεκταθεί στο 10%.

 

Τέλος, ο κ. Βέττας επεσήμανε ότι παρά την υγειονομική κρίση, η ανεργία το προηγούμενο διάστημα παρέμεινε σε σταθερά επίπεδα, κάτι το οποίο απέδωσε στα μέτρα ενίσχυσης των επιχειρήσεων με ρήτρα τη διατήρηση των θέσεων απασχόλησης. Ωστόσο, κάτι το οποίο συνεχώς αναφέρουμε και εμείς, είπε πως όταν τα μέτρα αυτά θα παύσουν, τότε χρειάζεται μεγάλη προσοχή για να αποφευχθεί η εκτίναξη της ανεργίας. Μάλιστα υπογράμμισε ότι αν δεν υπήρχαν τα συγκεκριμένα μέτρα, τότε σίγουρα τα ποσοστά ανεργίας θα ήταν άνω του 20% ή και του 25% και ίσως να έφθαναν και στα επίπεδα των περιόδων των προγραμμάτων δημοσιονομικής προσαρμογής (μνημονίων).

 
 

 

Αυτό για να καταλάβουμε τι γίνεται….

 

Και σε σχέση με τα της οικονομίας …. Και πέραν της χώρας μας …. Χαρακτηριστικά θα λέγαμε πως είναι τα παρακάτω στοιχεία:

Περισσότερες από τις μισές μικρού και μεσαίου μεγέθους επιχειρήσεις της Ευρώπης φοβούνται ότι κινδυνεύουν με χρεοκοπία μέσα στον επόμενο χρόνο εάν τα έσοδά τους δεν ανακάμψουν σύντομα, σε ακόμη μία ένδειξη της έκτασης των πληγών που έχει ανοίξει η πανδημία του Covid-19 στην οικονομία.

 

Σύμφωνα με έρευνα της McKinsey, που πραγματοποιήθηκε τον Αύγουστο σε περισσότερες από 2.200 μικρομεσαίες επιχειρήσεις των πέντε μεγαλύτερων οικονομιών της Ευρώπης (Γερμανία, Γαλλία, Βρετανία, Ισπανία, Ιταλία), το 70% των εταιρειών έχουν δει τα έσοδά τους να μειώνονται. Το ποσοστό είναι ακόμη υψηλότερο στην Ιταλία και την Ισπανία, τις χώρες που επλήγησαν περισσότερο στο πρώτο κύμα της πανδημίας και αναγκάστηκαν πολύ γρήγορα να επιβάλλουν αυστηρά lockdown.

 

Τέσσερις στις πέντε επιχειρήσεις πιστεύουν ότι η οικονομία εξακολουθεί να είναι αδύναμη. Αυτό ενισχύει την ανησυχία τους για στάση πληρωμών επί δανείων και για την ανάγκη απολύσεων, παρά τα μέτρα στήριξης που έχουν προωθήσει οι κυβερνήσεις. Μία στις πέντε επιχειρήσεις ανησυχούν ότι θα κηρύξουν στάση πληρωμής επί δανείων και θα αναγκαστούν να προβούν σε απολύσεις μέσα στους επόμενους έξι μήνες. Τρεις στις δέκα δηλώνουν ότι θα ακυρώσουν σχέδια ανάπτυξης.

 

Το 11% των επιχειρήσεων εκτιμούν ότι θα υποβάλλουν αίτηση υπαγωγής σε καθεστώς χρεοκοπίας μέσα στους επόμενους έξι μήνες (το ποσοστό ανεβαίνει κοντά στο 20% σε Ιταλία και Γαλλία), ενώ πάνω από το 50% αισθάνονται ότι δεν θα επιβιώσουν περισσότερο από 12 μήνες, παρά το γεγονός ότι πολλές εξ αυτών έχουν ήδη αξιοποιήσει κρατική βοήθεια, όπως τα προγράμματα αναστολής συμβάσεων ή φοροελαφρύνσεις.

 

 

Πηγή: McKinsey 

 
 

 

Συγνώμη αλλά αυτό είναι τρέλα

 

Δε μπορούμε τώρα να μην πάμε στα του Covid-19 ….. με την κατάσταση στο μέτωπο των κρουσμάτων τις τελευταίες ημέρες να είναι ομολογουμένως πολύ δύσκολη …… Χθες λοιπόν προχωρούσαμε στους δρόμους της Αθήνας ….. Και πέσαμε πάνω σε μια ομάδα με αρκετούς αστυνομικούς της ομάδας Δίας …. Και αργότερα σε μια ομάδα (με βανάκι), περίπου 6 – 8 αστυνομικών (μαζί με κάποιους που ήτανε με μηχανή κτλ) ….

 

Λοιπόν οι αστυνομικοί ήτανε ο ένας πάνω στον άλλον (κάτι το οποίο έχουμε δει αρκετές φορές) ….. Κανείς δε φορούσε μάσκα …. Και ήτανε σα να μην συμβαίνει τίποτα ….. Και αναρωτιόμαστε τώρα εμείς …… Αυτοί είναι που θα κάνουνε τους ελέγχους; Ξέρουμε ότι η όλη κατάσταση με τον Covid-19 είναι πολύ περίεργη … Αλλά όπως αρκετές φορές έχουμε γράψει …… Νιώθουμε πως όπως πάντα σε αυτή τη χώρα, πολλές φορές κοροϊδευόμαστε και με τον Covid-19, όπως και σχεδόν με όλα τα πράγματα .....

 
 
 

 

Βλέπουμε ντέρμπι …

 

Δεν κρύβουμε πως με ικανοποίηση διαβάζουμε τις συνεχείς δημοσκοπήσεις που δείχνουνε πως ο Μπάιντεν θα κερδίσει τις αμερικανικές εκλογές, με τις δημοσκοπήσεις να δείχνουνε όλο και μεγαλύτερες διαφορές …. Ωστόσο θέλουμε να είμαστε ειλικρινείς ….. Αν και εμείς πιστεύουμε πως ο Μπάιντεν έχει τις περισσότερες πιθανότητες ….. Δε νομίζουμε πως θα κάνει περίπατο … με απλά λόγια περιμένουνε ντέρμπι, με όλα τα σενάρια σε αυτές τις περιπτώσεις να είναι πιθανά ...

 

 

 

 

Κυβέρνηση

 

Με κλείνοντας με τα «Παραπολιτικά» ….. Ας κρατήσουμε πως υπάρχουνε δύο υφυπουργοί σε σηµαντικό υπουργείο, µε επιτυχίες εσχάτως, οι οποίοι όµως δεν µιλιούνται μεταξύ τους ….

 

Και τουλάχιστον με βάση τα όσα διαρρέονται ….. Τη μεγαλύτερη ευθύνη έχει ο εξωκοινοβουλευτικός υφυπουργός, που δεν κατανοεί τη θέση που έχει αναλάβει και το βάρος της ευθύνης του.

Τόσο πολύ δεν κατανοεί, που πρόσφατα βουλευτής του στενού «µητσοτακικού» πυρήνα από τη Βορειοανατολική Ελλάδα τον κάλεσε στο τηλέφωνο και του υπενθύµισε πως στη θέση του βρίσκεται επειδή κάποιοι έδωσαν τη µάχη του σταυρού αλλά και προηγουµένως τη µάχη για να εκλεγεί πρόεδρος ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

 

Για να είμαστε ειλικρινείς ... εμάς ελάχιστο μας νοιάζουνε τα κουτσομπολιά .... Ωστόσο ξέρουμε πως στους περισσότερους αρέσει το παρασκήνιο και η ίντριγκα ....

 

 

 

Παλαιότερα Σχόλια

   

 © 20199 Greek Finance Forum

Αποποίηση Ευθύνης....