| Ειδήσεις - Αναλύσεις | Ο Κυνηγός | Λεωφόρος Αθηνών | "Κουλου - Βάχατα" | +/- | Fundamentalist | Marx - Soros | Start Trading |

 
 

"Kουλου-βάχατα"

Σχόλια για τα πάντα (εδώ γράφουν όλοι) ……. Η φράση “Κουλου – βάχατα” προέρχεται από την αντίστοιχη αραβική «κούλου ουάχαντ» που σημαίνει «όλα μαζί ένα».

Επικοινωνήστε μαζί μας μέσω της Φόρμας Επικοινωνίας του GFF

 

 

00:01 - 25/02/21

 

 

Νεότερα σενάρια

 

Δε μπορούμε να μην ξεκινήσουμε με τον Covid-19 και τις νέες εκτιμήσεις που υπάρχουνε πως τελικά όχι μόνο δε θα ανοίξει η αγορά τη Δευτέρα 01/03, αλλά ούτε 08/03. Και πως τελικά αυτό θα συμβεί στις 15/03, αν και όσον αφορά τις 08/03 θα πρέπει σίγουρα να περιμένουμε τα δεδομένα της επόμενης Τρίτης - Τετάρτης. Εμείς απλώς σας μεταφέρουμε τις πληροφορίες και τις ενδείξεις που υπάρχουνε, σε μια ιστορία η οποία είναι αλήθεια πως έχει καταντήσει κάτι παραπάνω από κουραστική. Και όπως έχουμε γράψει, αυτό που περισσότερο μας ενοχλεί είναι πως η αγορά παραμένει κλειστή και οι δρόμοι είναι γεμάτοι, σε ένα σκληρό lockdown μόνο στα χαρτιά. Ή καλύτερα ένα σκληρό lockdown μόνο για την οικονομία.

 

ΥΓ: Είναι χαρακτηριστικό πως χθες ήμασταν στο κέντρο της Αθήνας και για ακόμη μια φορά και την ώρα που όλη η αγορά είναι κλειστή … είχαμε μια ακόμη πορεία!!!

 
 

 

Η αρχική μας εκτίμηση & Το βασικό μας σενάριο

 

Αν και ευχόμαστε η αγορά να ανοίξει το συντομότερο δυνατόν, αν τυχόν πάμε στις 15/03 θα σας θυμίσουμε πως από την πρώτη ημέρα που είχε ανακοινωθεί το τελευταίο lockdown, είχαμε εκτιμήσει πως το άνοιγμα θα γίνονταν σε περίπου ένα μήνα και τις 15/03. Μάλιστα όπως είχαμε γράψει και συνεχίζουμε να πιστεύουμε. Υπάρχουνε μεγάλες πιθανότητες η αγορά να ανοίξει και πάλι στις 15/03 και για περίπου 3-4 εβδομάδες. Και περίπου στα μέσα Απριλίου να έχουμε ένα νέο lockdown.

 

Και ξέρουμε πως όλα αυτά μόνο ευχάριστα δεν είναι. Ωστόσο παραμένουμε στη βασική μας άποψη πως παρά τις δυσκολίες των επόμενων 2-3 μηνών, από τα μέσα Μαΐου και μετά το Πάσχα ανοίγουμε για πάντα και δεν ξανακλείνουμε, έστω και αν η μάσκα μείνει για πολλούς μήνες …

 
 

 

Μάλιστα!!

 

Τώρα στα της οικονομίας ….. Πάμε να δούμε μερικές νεότερες εκτιμήσεις για την ομολογουμένως δύσκολη κατάσταση ….

 

«Σύμφωνα με τα στοιχεία του Ινστιτούτου της ΓΣΕΒΕΕ για πάρα πολλές επιχειρήσεις η κατάσταση είναι μη αναστρέψιμη. 4 στις 10 επιχειρήσεις έχουν μηδενικά ταμειακά διαθέσιμα και βρίσκονται μπροστά στο φάσμα του λουκέτου. Έχουμε φτάσει στα όριά μας.

Δύο στις 10 επιχειρήσεις έχουν ταμειακά διαθέσιμα για έναν μήνα.


Μόνο το 16% των επιχειρήσεων έχει ταμειακή δυνατότητα για πάνω από ένα μήνα…» είπε, μεταξύ άλλων, χθες το πρωί μιλώντας στην ΕΡΤ1 ο πρόεδρος της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδας (ΓΣΕΒΕΕ) Γιώργος Καββαθάς.

 

Και το μπορούμε εμείς να πούμε στα παραπάνω. Μόνο ένα τεράστιο μάλιστα!!!

 
 

 

Τουρισμός

 

Τώρα όσον αφορά τον τουρισμό, όπως είπαμε και χθες, έχουμε μια μικρή αισιοδοξία πως κάπως καλύτερα θα πάνε τα πράγματα φέτος (θέλουμε να πιστεύουμε πως θα φτάσουμε στο 45-50% του 2019). Ωστόσο και για την ιστορία, αξίζει να ρίξει κανείς μια ματιά στα τελευταία στοιχεία Ιανουαρίου για να καταλάβει τη ζημία γίνεται κάθε ημέρα που η κρίση παραμένει ….  

 

Είναι λοιπόν χαρακτηριστικό πως μόλις 8 ευρώ είναι πλέον το έσοδο ανά διαθέσιμο δωμάτιο (RevPAR) για τα ξενοδοχεία της Αθήνας, όταν πέρσι τον Ιανουάριο, πριν το ξέσπασμα της πανδημίας δηλαδή, το ποσό αυτό έφτανε τα 42 ευρώ. Και είναι χαρακτηριστικό πως με βάση τα επίσημα στατιστικά, τυπικά το 55% των καταλυμάτων είναι ανοικτό, με την πληρότητα να αγγίζει μόλις το 11%. Και ξέροντας το ήδη από πέρσι, καταλαβαίνουμε όλοι τι σημαίνει να πάμε για έναν δεύτερο χαμένο καλοκαίρι, αν και ευχόμαστε πως στο τέλος δε θα συμβεί αυτό.

 
 

 

Να το δούμε και να μην το πιστέψουμε

 

Και κλείνοντας θέλουμε να κάνουμε σχόλιο και για κάτι άλλο. Με ενδιαφέρον διαβάσαμε και πάλι χθες τον κ. Γ. Πιτσιλή να λέει: Τις επόμενες ημέρες θα λειτουργήσει η πλατφόρμα για ηλεκτρονική μεταβίβαση των ακινήτων.

 

Και δεν κρατιόμαστε θέλουμε να το πούμε. Προσωπικά δεν το πιστεύουμε. Μέχρι να το δούμε δε θα το πιστεύουμε. Ότι δηλαδή θα μπορεί κάποιος να κάνει μεταβίβαση ακινήτου και δε θα του βγαίνει η ψυχή, όπως συμβαίνει σήμερα. Είπαμε να το δούμε και να μην το πιστέψουμε … πιστεύοντας ότι παρά ίσως κάποιες βελτιώσεις, η μεγάλη γραφειοκρατία πάλι δε θα λυθεί …

 

 

 

Παλαιότερα Σχόλια

   

 © 20199 Greek Finance Forum

Αποποίηση Ευθύνης....