| Ειδήσεις - Αναλύσεις | Ο Κυνηγός | Λεωφόρος Αθηνών | "Κουλου - Βάχατα" | +/- | Fundamentalist | Marx - Soros |

 
 

"Kουλου-βάχατα"

Σχόλια για τα πάντα (εδώ γράφουν όλοι) ……. Η φράση “Κουλου – βάχατα” προέρχεται από την αντίστοιχη αραβική «κούλου ουάχαντ» που σημαίνει «όλα μαζί ένα».

Επικοινωνήστε μαζί μας μέσω της Φόρμας Επικοινωνίας του GFF

 

 

00:01 - 25/10/19

 

 

Είναι η εποικοδομητική αντιπολίτευση που υποσχέθηκε …

 

Όπως πολύ εύστοχα παρατήρησε χθες ο διευθυντής του Γραφείου Τύπου της Νέας Δημοκρατίας Νίκος Ρωμανός. Στους πρώτους μόλις μήνες της κυβέρνησης της ΝΔ έχουνε γίνει περισσότερες πορείες στο κέντρο της Αθήνας από ότι είχε γίνει όλα τα σχεδόν 5 χρόνια της κυβέρνησης Σύριζα. Ένα θέμα στο οποίο είχαμε αναφερθεί τις προηγούμενες εβδομάδες. Και φυσικά όλοι καταλαβαίνουμε ότι ο Σύριζα έχει ρόλο κλειδί στην οργάνωση αυτών των συγκεντρώσεων. Είναι φαίνεται στα πλαίσια της εποικοδομητικής αντιπολίτευσης που υποσχέθηκε ο Σύριζα και προσωπικά ο Α. Τσίπρας.

 
 

 

Ενδιαφέρουσες επισημάνσεις

 

Πάμε σε αυτό το σημείο στα της οικονομίας και τις επισημάνσεις του κ. Βέττα του ΙΟΒΕ. Επισημάνσεις τις οποίες δεν κρύβουμε πως βρήκαμε πολύ ενδιαφέρουσες.  

 

Συγκεκριμένα:

 

Οι θετικές προοπτικές της οικονομίας αποτυπώνονται και στη βελτίωση του οικονομικού κλίματος, που είναι ιδιαίτερα ισχυρή. Ο δείκτης οικονομικού κλίματος του IOBE βρίσκεται συνολικά στο υψηλότερο επίπεδο από την έναρξη της κρίσης το 2008, ενώ ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης βρίσκεται στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων δεκαεννέα ετών.

 

Η σημερινή βάση δημιουργεί θετικές προοπτικές αλλά δεν λείπουν οι κίνδυνοι και οι λόγοι για εγρήγορση. Αυτοί σχετίζονται αφενός με τη δομή της ελληνικής οικονομίας και αφετέρου με αρνητικές εξελίξεις που μπορεί να προκύψουν στο διεθνές  περιβάλλον.

 

Πρέπει η σημερινή θετική συγκυρία να χρησιμοποιηθεί ώστε να αποτελέσει βάση για συστηματικά υψηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης κατά την επόμενη δεκαετία.

 

Ειδικότερα, η μείωση στο κόστος χρηματοδότησης στο σύνολο της οικονομίας, που είναι ιδιαίτερα κρίσιμη και ευπρόσδεκτη, θα πρέπει να χρησιμοποιηθεί για ενίσχυση της παραγωγικής βάσης και για να διευκολύνει τις δομικές αλλαγές.

 

Η βάση εκκίνησης είναι πολύ χαμηλή. Το επενδυτικό κενό είναι δυσθεώρητο, με τις επενδύσεις να είναι κάτω από το μισό του μέσου όρου της Ευρώπης. Η ανεργία βρίσκεται σε ιδιαίτερα υψηλά επίπεδα και η αποκλιμάκωση της, έστω προς το 10%, δεν θα είναι εύκολη. Η πιστωτική επέκταση κινείται ακόμη σε αρνητικό έδαφος και η ενδυνάμωση της κατά το επόμενο έτος αποτελεί κεντρικό ζητούμενο.

 

Χωρίς τη στροφή σε ένα νέο αναπτυξιακό πρότυπο με επενδύσεις και εξαγωγές, η ενίσχυση το ρυθμών μεγέθυνσης θα είναι παροδική.

 

Ο στόχος να επιτευχθεί μεγέθυνση με ρυθμό άνω του 2,5% είναι φιλόδοξος και μπορεί να επιτευχθεί μόνο με σημαντική άνοδο των επενδύσεων. Κάποιες από αυτές θα χρειαστούν έναν μεγαλύτερο χρόνο επώασης.

 

Μια μετρημένη αλλά αποφασιστική μεταρρύθμιση του συστήματος είναι όχι μόνο εφικτή, αλλά και απαραίτητη. Η αλλαγή των όρων του συστήματος ούτε μπορεί να καθυστερήσει ούτε πρέπει να αφορά μόνο όσους θα εισέλθουν στην αγορά εργασίας στο μέλλον.

 

Οι ρυθμοί μεγέθυνσης στη χώρα αυξάνονται ακριβώς την ώρα ου στην υπόλοιπη Ευρώπη και τους εμπορικούς μας εταίρους μειώνονται. Ταυτόχρονα, η συνεχιζόμενη εφαρμογή μη συμβατικών μέτρων νομισματικής πολιτικής που υιοθετήθηκαν, ώστε να αποφευχθεί συνέχιση της ύφεσης, έχει όρια.

 
 


 

Οικονομία 

 

Ενδιαφέροντα ήτανε και τα όσα αναφέρει η Citi στην ανάλυση της για την ελληνική οικονομία. Για όποιον δεν έχει διαβάσει τις εκτιμήσεις.

 

Η ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας θα διαμορφωθεί κοντά στο 2%, καθώς η βελτίωση στην εμπιστοσύνη και η καλύτερη του αναμενομένου δημοσιονομική επίδοση έχουν συμβάλει στην αποκατάσταση της εμπιστοσύνης των διεθνών επενδυτών στην Ελλάδα. Το ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 1,9% το 2018, ενώ η Citigroup αναμένει ότι η ανάπτυξη θα κινηθεί κοντά στο 2% το 2019 και το 2020, από 1,5% που προέβλεπε πριν. Όπως πάντως σημειώνουνε οι αναλυτές της Citi, η ανάπτυξη παραμένει αδύναμη, καθώς τόσο η ιδιωτική κατανάλωση, όσο τα δυσμενή δημογραφικά στοιχεία και τα χαμηλά ποσοστά αποταμίευσης, επηρεάζουν την πορεία της οικονομίας της Ελλάδας.

 
 

 

Εμείς την πρόβλεψη την έχουμε κάνει

 

Τώρα για τις τελευταίες εξελίξεις στο ΚΙΝ.ΑΛ ή ΠΑΣΟΚ όπως προτιμαέι κανείς …. Με την πρόεδρο του κόμματος να φέρεται να προχωρά σε έκτακτο συνέδριο μέσα στον Νοέμβριο προκειμένου να ξεκαθαρίσει το θολό τοπίο που υπάρχει στους κόλπους του Κινήματος Αλλαγής και του ΠΑΣΟΚ. Εμείς απλώς θα θυμίσουμε την πρόβλεψη την οποία έχουμε κάνει σε ανύποπτο χρόνο και όταν τα πράγματα στο ΚΙΝ.ΑΛ ήτανε καλά (το διευκρινίζουμε αυτό). Είχαμε λοιπόν γράψει πως είμαστε σίγουροι πως κάποια στιγμή η Φώφη θα το διαλύσει τελείως το κόμμα. Και θα επαναλάβουμε την πρόβλεψη μας… Θα το διαλύσει το κόμμα …. Ότι τέλος πάντων έχει απομείνει …..

 
 

 

Αξίζει να το δει κανείς …

 

Αν και ομολογούμε ότι δεν έχουμε προλάβει να το δούμε. Φίλοι που το έχουνε κάνει μας συστήσανε να το δούμε γιατί είναι πραγματικά πολύ ενδιαφέρον. Ειδικότερα, η ιταλόφωνη κρατική τηλεόραση της Ελβετίας πρόβαλε το ντοκιμαντέρ για την υπόθεση της Novartis στο οποίο παρουσιάζονται για πρώτη φορά οι τρεις προστατευόμενοι μάρτυρες, σχεδόν τρία χρόνια μετά την αποκάλυψη του σκανδάλου.

 

Είναι χαρακτηριστικό ότι οι τρεις προστατευόμενοι μάρτυρες στο ντοκιμαντέρ είναι ντυμένοι σαν καλόγεροι και φορούν μάσκες βενετσιάνικου καρναβαλιού προκειμένου να μην είναι ευδιάκριτα τα χαρακτηριστικά του προσώπου τους.

 

Σύμφωνα με τα όσα αναφέρονται στο ντοκιμαντέρ, αποκαλύπτουν όλα όσα γνωρίζουν σχετικά με χρηματισμούς γιατρών και αξιωματούχων, ενώ τονίζουν ότι στόχος ήταν η υπερσυνταγογράφηση και υπερκοστολόγηση φαρμάκων, ώστε τα κέρδη του κολοσσού να αυγατίσουν. Σύμφωνα με τους μάρτυρες, σχεδόν 30.000 γιατροί έπαιρναν «δωράκια» για να προτιμούν φάρμακα της εταιρείας, σύμφωνα με τους μασκαρεμένους μάρτυρες.

 

Δείτε ολόκληρο το ντοκιμαντέρ για τη Novartis με ελληνικούς υπότιτλους:

 

 

 

 

Παλαιότερα Σχόλια

   

Plus500

 © 2019 Greek Finance Forum

Αποποίηση Ευθύνης....