| Ειδήσεις - Αναλύσεις | Ο Κυνηγός | Λεωφόρος Αθηνών | "Κουλου - Βάχατα" | +/- | Fundamentalist | Marx - Soros | Start Trading |

 
 

"Kουλου-βάχατα"

Σχόλια για τα πάντα (εδώ γράφουν όλοι) ……. Η φράση “Κουλου – βάχατα” προέρχεται από την αντίστοιχη αραβική «κούλου ουάχαντ» που σημαίνει «όλα μαζί ένα».

Επικοινωνήστε μαζί μας μέσω της Φόρμας Επικοινωνίας του GFF

 

 

00:01 - 26/05/20

 

 

Προχωράει ο σχεδιασμός

 

Με βάση τις πληροφορίες που υπήρχανε τις τελευταίες εβδομάδες πως η χώρα σχεδιάζει μια νέα έξοδο στις αγορές. Ρωτήσαμε χθες αρμόδιες πηγές τι γίνεται. Και η απάντηση που λάβαμε είναι πως ο σχεδιασμός προχωράει κανονικά. Οι αποδόσεις στη δευτερογενή αγορά παραμένουνε απολύτως ικανοποιητικές και το ενδιαφέρον των επενδυτών ζωηρό και κάτι παραπάνω ήτανε η απάντηση. Και στη βάση αυτή, η εκτίμηση είναι πως αρκετά σύντομα και πιθανόν μέσα στον Ιούνιο θα έχουμε μια νέα έξοδο στις αγορές, με όλες τις ενδείξεις να είναι πως και αυτή θα πάει πολύ καλά όπως και οι τελευταίες. Εμείς πάντως δε ξέρουμε μήπως πρέπει να βιαστούμε να εκμεταλλευτούμε το κλίμα στις αγορές, πριν συμβεί κάτι απρόοπτο και αυτό χαλάσει πάλι (αν και δε θα πρέπει να ξεχνάμε πως υπάρχει πάντα το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων από την ECB).

 
 

 

Ενδιαφέρον & Αισιόδοξο

 

Πάμε τώρα σε μια αρκετά ενδιαφέρουσα και αισιόδοξη εκτίμηση, από αυτές που μας αρέσουνε γιατί και εμείς επιδημιολογικά τουλάχιστον (στην ελληνική οικονομία θα δούμε τι θα γίνει…) παραμένουμε από τους αισιόδοξους.

 

Ακόμα λοιπόν και χωρίς τη λήψη μέτρων, δεν αναμένεται ιδιαίτερη αύξηση κρουσμάτων κορωνοϊού το καλοκαίρι στην Ελλάδα, προβλέπει το ΜΙΤ της Βοστώνης.

 

Βάσει του μοντέλου Delphi που βασίζεται σε χρήση τεχνητής νοημοσύνης, η κατάσταση στην Ελλάδα εμπνέει αισιοδοξία.

«Στην Ελλάδα τα πράγματα πηγαίνουν καλά. Δεν προβλέπουμε ιδιαίτερη αύξηση των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων μέσα στο καλοκαίρι ακόμα και χωρίς τη λήψη μέτρων», ανέφερε ο Δημήτρης Μπερτσιμάς, επικεφαλής της ομάδας Ελλήνων και ξένων επιστημόνων που ανέλυσαν τα στοιχεία για την πανδημία στην Ελλάδα.

 

«Αναπτύξαμε ένα μοντέλο για να δούμε πώς θα εξελιχθούν τα πράγματα ως τις 15 Ιουνίου. Πρόσφατα βελτιώσαμε το μοντέλο με την εισαγωγή δεδομένων για τα μέτρα που λαμβάνουν οι κυβερνήσεις και επεκτείναμε τις προβλέψεις ως τον Σεπτέμβριο», λέει ο κ. Μπερτσιμάς.

 

Η επιστημονική ομάδα του κ. Μπερτσιμά ανέπτυξε ένα επιδημιολογικό μοντέλο τεχνητής νοημοσύνης, το οποίο επικεντρώνεται στην πρόβλεψη των μολύνσεων, συνδυάζοντας δεδομένα από 10.000 ασθενείς παγκοσμίως και προβλέποντας την τάξη μεγέθους των κρουσμάτων COVID-19 για ολόκληρο το καλοκαίρι σχεδόν σε όλες τις χώρες του κόσμου.

 

Για την ανάπτυξη αυτού του μοντέλου χρησιμοποιήθηκαν στοιχεία από επίσημες πηγές και έρευνες των πανεπιστημίων των χωρών αναφοράς. «Αντλούμε στοιχεία για τη θνησιμότητα και τα υποκείμενα νοσήματα και με τη χρήση τεχνητής νοημοσύνης προχωράμε σε προβλέψεις με βάση πιθανότητες».

 
 

 

Φανταστείτε πόσο σοβαρά είναι τα πράγματα στην Ευρώπη

 

Είχαμε αναφερθεί και χθες στα της Ευρώπης. Πολύ ενδιαφέρουσα λοιπόν ήτανε η τελευταία δήλωση του Σόιμπλε: Δεν υπάρχει εναλλακτική από το γερμανογγαλικό σχέδιο. Και θα λέγαμε πως και μόνο που ο Σόιμπλε υπερασπίζεται ένα πρόγραμμα που προβλέπει επιδοτήσεις και όχι δάνεια με μνημόνια κτλ …. Φανερώνει πόσο σοβαρή είναι η κατάσταση στην Ευρώπη…. Το ερώτημα λοιπόν παραμένει πως θα ξεμπλοκάρουνε τα εμπόδια των 4.

 
 

 

Μάλιστα

 

Πάμε τώρα σε μια άλλη ενδιαφέρουσα είδηση. Ειδικά όταν κανείς φέρνει στο μυαλό του τις πρόσφατες αντιδράσεις της ελληνικής εκκλησίας.

 

Συγκεκριμένα, τα 107 έφθασαν τα κρούσματα κορονοϊού που συνδέονται με συμμετοχή στη Θεία Λειτουργία σε εκκλησία της Φρανκφούρτης, με τις αρμόδιες αρχές να κάνουν λόγο για «αυξητική τάση» του αριθμού. Επιπλέον 42 κρούσματα σε άλλες εκκλησίες του κρατιδίου.
 

Όπως διευκρίνισε η διευθύντρια της υγειονομικής υπηρεσίας του δήμου της Φρανκφούρτης Ρενέ Γκότσαλκ, ένα από τα άτομα που βρέθηκαν θετικά νοσηλεύεται σε νοσοκομείο της πόλης, ενώ οι υπόλοιποι δεν παρουσιάζουν σοβαρά συμπτώματα και παραμένουν στο σπίτι τους, ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη η ιχνηλάτηση των επαφών τους.

 

Ανάλογη είναι η κατάσταση στις πόλεις Χάναου και Βετεραουκράις της Έσσης, όπου έχουν διαπιστωθεί 42 κρούσματα που αποδίδονται σε συμμετοχή σε Θεία Λειτουργία, με έξι άτομα να νοσηλεύονται σε κλινική της περιοχής.

 

Το γεγονός οδήγησε σήμερα σε νέα αναστολή της λειτουργίας πολλών ναών στο κρατίδιο, οι οποίοι είχαν αρχίσει να λειτουργούν από την 1η Μαΐου, με νέους όρους ασφάλειας και υγιεινής.

 

Στο ίδιο πνεύμα ακυρώθηκαν και οι προγραμματισμένες για σήμερα μουσουλμανικές γιορτές για το τέλος της νηστείας του Ραμαζανίου – τουλάχιστον σε όποιες περιπτώσεις επρόκειτο να λάβουν μέρος περισσότερα από 100 άτομα.

 

Στο μεταξύ, περίπου 40 άνθρωποι μολύνθηκαν από τον νέο κορονοϊό αφού παρακολούθησαν μια λειτουργία στη Φρανκφούρτη, στις αρχές Μαΐου. Η τοπική εφημερίδα Frankfurter Rundschau γράφει ότι η επίμαχη λειτουργία τελέστηκε σε μια προτεσταντική εκκλησία Βαπτιστών στις 10 Μαΐου, λίγες ημέρες αφότου ξανάνοιξαν οι χώροι λατρείας στη Γερμανία.

 

 

 

Ελληνική οικονομία

 

Και να κλείσουμε με τις εκτιμήσεις του διοικητή της ΤτΕ, με την άποψη μας να παραμένει πως η ύφεση δε θα ξεπεράσει το 6 με 6,5%, αν και σίγουρα όλα εξαρτώνται από το πόσο μεγάλη θα είναι η μείωση του τουρισμού.

 

Την εκτίμηση λοιπόν ότι η ύφεση στην Ελλάδα το 2020, συνεπεία της πανδημίας, θα κυμανθεί από 4,5% έως 9,5% του ΑΕΠ εκτίμησε ο Γιάννης Στουρνάρας, απευθυνόμενος στην κοινοβουλευτική επιτροπή Δημοσίων Επιχειρήσεων, Τραπεζών, Οργανισμών Κοινής Ωφέλειας και Φορέων Κοινωνικής Ασφάλισης, όπου προσήλθε ως προτεινόμενος για επαναδιορισμό στη θέση του διοικητού της Τράπεζας της Ελλάδος.

 

Ο κ. Στουρνάρας, που προέβλεψε ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας το 2021 με αύξηση του ΑΕΠ κατά 5,5%, είπε πως η παγκόσμια πανδημία δημιουργεί αβεβαιότητα, διότι «όσο δεν υπάρχει εμβόλιο και φάρμακο, ο φόβος που φωλιάζει στις ψυχές μας, δημιουργεί συνθήκες στασιμότητας, και ενδεχομένως, εάν συνεχισθεί και φόβους στασιμοπληθωρισμού».

 

Για την Ελλάδα, σημείωσε, η αντιμετώπιση της πανδημίας υπήρξε μεγάλη επιτυχία, και θέτει τα θεμέλια για μια όσο πιο περιορισμένη ύφεση γίνεται. Σημείωσε μάλιστα ότι η στάση της κυβέρνησης που φάνηκε να ακούει τους ειδικούς και να κινείται γρήγορα, στέλνει ένα θετικό μήνυμα για το τι θα συμβεί από εδώ και στο εξής. Και βέβαια η τύχη παίζει ένα σημαντικό ρόλο, πρόσθεσε ο κ. Στουρνάρας.

 

Ο διοικητής της ΤτΕ επανέλαβε ότι όσο δεν υπάρχει εμβόλιο και φάρμακο «μόνο σενάρια» μπορούμε να κάνουμε για τις επιπτώσεις και ειδικότερα για την ύφεση που αναμένεται να έχει εύρος από 4,5% έως 9,5%, με «το βασικό σενάριο» να είναι στο 6% για το 2020. Για το 2021 προβλέπεται ανάκαμψη 5,5%, είπε ο κ. Στουρνάρας, σημειώνοντας ωστόσο ότι οι εκτιμήσεις θα αλλάζουν κάθε φορά που θα δημοσιοποιούνται (νέα) στοιχεία.

 

Εξάλλου, ο κ. Στουρνάρας σημείωσε ότι φέτος θα έχουμε σημαντική πιστωτική επέκταση, την οποία υπολογίζουμε σε 15 δισεκατομμύρια ευρώ, τουλάχιστον. Τόνισε μάλιστα ότι από πλευράς ρευστότητας και κεφαλαίων, οι τράπεζες είναι απόλυτα καλυμμένες για να συμβάλουν στη διατήρηση του παραγωγικού ιστού της οικονομίας. Βεβαίως, πρόσθεσε, οι τράπεζες οφείλουν να δανειοδοτούν φερέγγυους δανειολήπτες (με βάση τα στοιχεία που έχουν έως 31/12/2019).

 

Εισηγούμενος τον επαναδιορισμό του κ. Στουρνάρα, ο παρακαθήμενος υπουργός Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρας είπε ότι ο διοικητής συνέβαλε ουσιαστικά στη διαφύλαξη χρηματοπιστωτικής σταθερότητας όταν κυβερνητικές επιλογές κλόνισαν την εμπιστοσύνη καταθετών και επενδυτών και έθεσαν σε κίνδυνο τη τραπεζική ευστάθεια.

 

Από την πλευρά του, ο υφυπουργός Οικονομικών Γ. Ζαββός εξέφρασε την πεποίθηση ότι στη νέα εξαετία του, ο κ. Στουρνάρας θα συνεχίσει να συντρέχει στην προσπάθεια της χώρας και θα στηρίξει τη γενική πολιτική της κυβέρνησης όπως προβλέπεται από το καταστατικό της ΤτΕ.

 

 

 

Παλαιότερα Σχόλια

   

 © 2019 Greek Finance Forum

Αποποίηση Ευθύνης....