| Ειδήσεις - Αναλύσεις | Ο Κυνηγός | Λεωφόρος Αθηνών | "Κουλου - Βάχατα" | +/- | Fundamentalist | Marx - Soros | Start Trading |

 
 

"Kουλου-βάχατα"

Σχόλια για τα πάντα (εδώ γράφουν όλοι) ……. Η φράση “Κουλου – βάχατα” προέρχεται από την αντίστοιχη αραβική «κούλου ουάχαντ» που σημαίνει «όλα μαζί ένα».

Επικοινωνήστε μαζί μας μέσω της Φόρμας Επικοινωνίας του GFF

 

 

00:01 - 27/01/21

 

 

Μάλιστα

 

Θα ξεκινήσουμε με τα της οικονομίας, σε σχέση πάντα με τα τελευταία μας σχόλια. Και αν και σίγουρα στους ελεύθερους επαγγελματίες υπάρχει πάντα γκρίνια. Η αλήθεια είναι πως τα πράγματα είναι εξαιρετικά δύσκολα, με μεγάλο κίνδυνο, ειδικά ένα νέο lockdown να είναι για αρκετούς το «κύκνειο άσμα».

 

Είναι λοιπόν χαρακτηριστικό πως σοβαρό πρόβλημα επιβίωσης, μετά από το «λουκέτο» που έβαλαν λόγω του lockdown, αντιμετωπίζουν επτά στις δέκα επιχειρήσεις της Αθήνας, όπως προκύπτει από έρευνα του Εμπορικού Συλλόγου Αθηνών.

 

Σύμφωνα με την έρευνα οι 7 στις 10 επιχειρήσεις αντιμετωπίζουν ήδη σοβαρό πρόβλημα επιβίωσης, γιατί δεν αντέχουν να καλύψουν τις οφειλές τους, που δημιουργήθηκαν μέσα στην πανδημία, έστω και εάν έχουν ενταχθεί σε πολυεπίπεδα μέτρα στήριξης.

 

Την ίδια στιγμή, περίπου οι 7 στους 10 καταστηματάρχες δήλωσαν, ότι είχαν μείωση του τζίρου ή ίδιες πωλήσεις με την αντίστοιχη περσινή πρώτη εβδομάδα των χειμερινών εκπτώσεων.

 

Η πλειοψηφία (80%) των καταστημάτων που ερωτήθηκε, ανήκουν στους κλάδους μόδας – ένδυση, υπόδηση αξεσουάρ – και 20% στις υπόλοιπες κατηγορίες καταστημάτων που διενεργούν εκπτώσεις.

 

Όπως αναφέρει ο σύλλογος στα συμπεράσματά του, «μία στις δύο επιχειρήσεις δεν θα μπορέσει να επανέλθει κι αυτό επαληθεύει την θέση του Ε.Σ.Α. ότι ένα τρίτο lockdown θα αποβεί καταστροφικό. Εντείνει την προσοχή μας στην αυστηρή τήρηση των μέτρων προστασίας και θέτει ως απαραίτητη προϋπόθεση, την ενίσχυση και την στήριξη του λιανεμπορίου από σήμερα και έως την επόμενη ημέρα».

 

Όλη η έρευνα

 
 

 

Τεστ παντού…

 

Και σε σχέση με τα παραπάνω. Επαναλαμβάνουμε πως ότι και αν γίνει στην αγορά … Ακόμη και αν υπάρξει σημαντική αύξηση των κρουσμάτων .. Η αγορά δεν πρέπει να κλείνει. Είναι πολύ προτιμότερο να επιλεγούνε εναλλακτικοί τρόποι περιορισμού της διασποράς του ιού … Όπως απαγόρευση κυκλοφορίας σε όσους είναι άνω των 65 – 70 και γενική απαγόρευση κυκλοφορίας το ΣΚ, μετά περίπου τις 18:00 του Σαββάτου. Παρά να κλείνει ξανά η αγορά.

 

Πιστεύουμε πως υπάρχει και κάτι άλλο που θα πρέπει να κάνει η κυβέρνηση. Όσο το δυνατόν περισσότερα τεστ … Αλλά πραγματικά πολλά τεστ. Συνεργεία να σαρώνουνε τα πάντα … Νομίζουμε πως αυτό είναι το μυστικό για να μην κλείσει ξανά η αγορά και να κρατηθεί σε κάποιο έλεγχο η όλη κατάσταση.

 

Ειλικρινά, μικρή σημασία έχει αν θα έχουμε διαδηλώσεις με περισσότερα άτομα και άλλα τέτοια γραφικά … Η αγορά δεν πρέπει να κλείσει με τίποτα …. Αλλά με τίποτα γιατί μέχρι εδώ υπήρχε η δυνατότητα …. Αλλά από εδώ και πέρα η οικονομία δε θα το αντέξει …

 
 

 

Παράδειγμα

 

Θέλετε ένα παράδειγμα για τα τεστ. Γίνεται και δικαιολογημένα (περνάμε καθημερινά λόγω της εργασίας μας) συζήτηση για τις ουρές στην Ερμού. Αδυνατούμε να καταλάβουμε γιατί εκεί δε βρίσκονται καθημερινά ειδικά συνεργεία να κάνουνε μαζικά τεστ (πριν και κυρίως μετά το κλείσιμο των καταστημάτων), κυρίως στους εργαζομένους των καταστημάτων, αλλά και σε κόσμο.

Ειλικρινά αυτό δε μπορούμε να το καταλάβουμε … Όπως και τη μη διεξαγωγή μαζικών τεστ στα super market, κάτι για το οποίο φωνάζουμε από την πρώτη στιγμή την πανδημίας…

 

Και αν και σίγουρα μετά το μερικό άνοιγμα της αγοράς θα υπάρξει αύξηση των κρουσμάτων. Πιστεύουμε πως με μαζικά τεστ η κατάσταση θα παραμείνει ελεγχόμενη και μεγάλο μέρος της αγοράς ανοιχτό, με την κυβέρνηση να μπορεί έτσι να ρίξει και το βάρος της βοήθειας σε κλάδους που παραμένουν κλειστοί και κυρίως την εστίαση.

 
 

 

Χαθήκαμε

 

Και συνεχίζοντας με τα της οικονομίας και σε σχέση με αυτά που είχαμε γράψει χθες. Δεν κρύβουμε πως με τρόμο διαβάσαμε τα όσα έγραφε χθες η Wall Street Journal.

 

Ειδικότερα όπως σχολίαζαν οι WSJ, οι χαμηλοί ρυθμοί των εμβολιασμών κατά του κορωνοϊού σε συνδυασμό με τις καθυστερήσεις στις δόσεις των εγκεκριμένων εμβολίων και την αβεβαιότητα για τις παραδόσεις των εμβολίων που είναι υπό έγκριση, συνηγορούν ολοένα και περισσότερο πως η Ευρώπη δεν θα προλάβει να «χτίσει» ως το καλοκαίρι το «τείχος ανοσίας» που απαιτείται για να γίνει το βήμα προς την κανονικότητα. Αυτό πρακτικά σημαίνει παρατεταμένα lockdown και περιορισμοί διαρκείας.  

 

Και ειλικρινά ούτε θέλουμε να φανταστούμε πως θα πάμε σε ένα ακόμη καλοκαίρι όπως το περσινό, με σχεδόν μηδέν τουρίστες. Ξέρετε πως θέλουμε να αποφεύγουμε τις υπερβολές. Αλλά ειλικρινά αν χαθεί και το επόμενο καλοκαίρι, φοβόμαστε πως ως ελληνική οικονομία χαθήκαμε ..

 
 
 

 

Σε ποια χώρα;

 

Και θα κλείσουμε με ένα quiz. Κάτι το οποίο διαβάσαμε χθες και ακόμα γελάμε, αν και μάλλον θα έπρεπε να κλαίμε.

 

Σε ποιά χώρα λοιπόν;

 

Γιαγιά έπαιρνε 3 συντάξεις, έκανε φυλακή 5 χρόνια για εμπόριο ηρωίνης και τώρα ζητάει αποζημίωση 100.000 ευρώ από το δημόσιο γιατί λέει πως έπρεπε να είχε αποφυλακιστεί στα 4 χρόνια. Μάλιστα ο δικηγόρος της εμφανίζεται σίγουρος πως θα κερδίσει τη δίκη!!!

 

Νομίζουμε πως την απάντηση την ξέρετε όλοι. Μα φυσικά στην Ελλάδα … Στην ίδια χώρα που αποδεδειγμένα διεφθαρμένοι και καταδικασθέντες δημόσιοι υπάλληλοι, συνεχίζουνε να αμείβονται κανονικά και επιστρέφουνε στις εργασίες τους μετά το τέλος της ποινής τους … 

 

 

 

Παλαιότερα Σχόλια

   

 © 20199 Greek Finance Forum

Αποποίηση Ευθύνης....