| Ειδήσεις - Αναλύσεις | Ο Κυνηγός | Λεωφόρος Αθηνών | "Κουλου - Βάχατα" | +/- | Fundamentalist | Marx - Soros |

 
 

"Kουλου-βάχατα"

Σχόλια για τα πάντα (εδώ γράφουν όλοι) ……. Η φράση “Κουλου – βάχατα” προέρχεται από την αντίστοιχη αραβική «κούλου ουάχαντ» που σημαίνει «όλα μαζί ένα».

Επικοινωνήστε μαζί μας μέσω της Φόρμας Επικοινωνίας του GFF

 

 

00:01 - 29/10/19

 

Θετική εξέλιξη

Θα ξεκινήσουμε με τα αρκετά θετικά νέα από την οικονομία. Κανείς λοιπόν δε θα πρέπει να παραβλέπει πως σε ένα περιβάλλον γενικευμένης μείωσης των αποδόσεων των ομολόγων στην Ευρωζώνη τον τελευταίο χρόνο, με τη ρευστότητα στο σύστημα να πλεονάζει και με τους επενδυτές να ψάχνουνε να βρούνε αποδόσεις. Η Ελλάδα κατέγραψε τη μεγαλύτερη προσαρμογή, με το επίπεδο δανεισμού της να συγκλίνει με εκείνο των άλλων χωρών. Πιο χαρακτηριστική ένδειξη του μεγέθους της προσαρμογής που έγινε ήταν το αρνητικό επιτόκιο (-0,02%) της έκδοσης τρίμηνων έντοκων γραμματίων του ελληνικού Δημοσίου στις 9 Οκτωβρίου. Πολύ μεγάλη είναι, όμως, η πτώση του κόστους δανεισμού και για τα 10ετή ομόλογα, όπως και για τις υπόλοιπες διάρκειες των τίτλων που έχει εκδώσει η Ελλάδα, δηλαδή τα 7ετή και 3ετή ομόλογα. Σύμφωνα με στοιχεία του Bloomberg, η απόδοση των 10ετών ομολόγων διαμορφώθηκε στις 23 Οκτωβρίου στο 1,25% από 4,26% που ήταν ένα χρόνο πριν, δηλαδή μειώθηκε περισσότερο από τρεις ποσοστιαίες μονάδες (301 μονάδες βάσης). Την ίδια περίοδο, η απόδοση των αντίστοιχων γερμανικών τίτλων, που αποτελούν τον δείκτη αναφοράς για την Ευρωζώνη, μειώθηκε κατά 79 μονάδες βάσης στο 0,40%, των ισπανικών μειώθηκε κατά 138 μονάδες βάσης στο 0,24%, των πορτογαλικών κατά 178 μονάδες βάσης στο 0,19% και των ιταλικών κατά 267 μονάδες βάσης στο 0,93%. Η μεγαλύτερη μείωση των αποδόσεων των ελληνικών 10ετών ομολόγων είχε ως αποτέλεσμα και τη σημαντική μείωση των spread, δηλαδή των διαφορών στις αποδόσεις τους σε σχέση με εκείνες των άλλων χωρών της Ευρωζώνης. Το spread με τα γερμανικά ομόλογα μειώθηκε στις 165 μονάδες βάσης (1,65 ποσοστιαίες μονάδες) από 387 πριν από ένα χρόνο, ενώ το spread με τα πορτογαλικά ομόλογα μειώθηκε στις 106 μονάδες βάσης από 229 και με τα ιταλικά ομόλογα στις 32 μονάδες βάσης.

Αξιοσημείωτο είναι ότι το κόστος με το οποίο μπορεί να δανειστεί η Ελλάδα από τις αγορές, με βάση τις τρέχουσες αποδόσεις των ομολόγων, είναι χαμηλότερο από το κόστος εξυπηρέτησης του συσσωρευμένου χρέους της. Και αυτό δεν αφορά μόνο τα πιο ακριβά δάνεια του ΔΝΤ, που για ένα σημαντικό μέρος τους υπερβαίνει το 5% ( και για αυτό η Ελλάδα έχει υποβάλει αίτημα πρόωρης αποπληρωμής τους) ή τα ομόλογα που είχε εκδώσει την τελευταία πενταετία και αυτά που είχαν δοθεί με το PSI, αλλά και τα δάνεια από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM) που αντιστοιχούν στο 53,6% του συνολικού ελληνικού χρέους. Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του ESM, το επιτόκιο με το οποίο δανείζει αυτός την Ελλάδα διαμορφώθηκε φέτος κοντά στο 1,4%, ενώ λίγο χαμηλότερο είναι το επιτόκιο για τα δάνεια του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF) που ήταν ο πρόδρομος του ESM. Αυτό θα έχει προφανώς θετική επίδραση στη εξέλιξη του χρέους και για τον λόγο αυτό η κυβέρνηση θεωρεί ότι θα υπάρξει μία νέα ανάλυση της βιωσιμότητάς του.

Η μείωση του κόστους δανεισμού της Ελλάδας, που βασίσθηκε στην προσδοκία των επενδυτών ότι η χώρα δεν θα αντιμετωπίσει πρόβλημα αποπληρωμής των ομολόγων της έως τουλάχιστον το 2032 λόγω των μεσοπρόθεσμων μέτρων ελάφρυνσής του, επιταχύνθηκε μετά τις εκλογές, εξέλιξη στην οποία συνέβαλαν οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που εξήγγειλε η κυβέρνηση και το «πράσινο φως» από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στο σχέδιο Ηρακλής για την επιτάχυνση της μείωσης των κόκκινων δανείων. Τον τελευταίο μήνα (από τις 23 Σεπτεμβρίου), η απόδοση των ελληνικών 10ετών ομολόγων μειώθηκε κατά 6 μονάδες βάσης, ενώ των γερμανικών αυξήθηκε κατά 21 μονάδες βάσης, των ισπανικών κατά 13 μονάδες βάσης και των ιταλικών κατά 10 μονάδες βάσης.

 
 

Θετική εξέλιξη (2)

Θετική εξέλιξη υπήρξε και σε ένα άλλο ζήτημα. Στην ανακοίνωση (στα τέλη της προηγούμενης εβδομάδας) πρωτογενούς πλεονάσματος ύψους 4,474 δισ. ευρώ, που παρουσίασε ο Προϋπολογισμός το εννεάμηνο Ιανουάριος - Σεπτέμβριος 2019 έναντι στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα 1,467 δις ευρώ. Το αντίστοιχο διάστημα πέρυσι είχε σημειωθεί πρωτογενές πλεόνασμα 2,523 δισ ευρώ. Και τέτοιες ειδήσεις, μαζί με τη μείωση του κόστους δανεισμού. Την αναμενόμενη έγκριση της αποπληρωμής των δανείων του ΔΝΤ ….. Και κάποιες άλλες μικρότερες δημιουργούν ένα σκηνικό συγκρατημένης αισιοδοξίας για την πορεία της ελληνικής οικονομίας.

 
 

Αυτό για την μην παίρνουνε αέρα τα μυαλά μας…

Βέβαια για να μην παίρνουνε τα μυαλά μας αέρα …. Να βλέπουμε και τα στοιχεία που φανερώνουνε πως ακόμη η χώρα και η ελληνική οικονομία, παρουσιάζουνε μεγάλες αρρυθμίες. Με συναλλακτικές συνήθειες που θυμίζουν σε μεγάλο βαθμό την προ κρίσης εποχή εξακολουθούν να δουλεύουν οι ελληνικές επιχειρήσεις.

Οι περισσότερες συναλλαγές εξακολουθούν να γίνονται επί πιστώσει, τα τιμολόγια εξοφλούνται σχεδόν τρεις μήνες μετά την έκδοσή τους, ενώ στην Ελλάδα καταγράφεται το μεγαλύτερο ποσοστό –μεταξύ 13 ευρωπαϊκών χωρών που εξετάζει η εταιρεία ασφάλισης πιστώσεων Atradius– ανείσπρακτων οφειλών, με το 3% της αξίας των τιμολογίων να μην εισπράττεται ποτέ και τελικώς να διαγράφεται.

Στην Ελλάδα επίσης καταγράφεται το μεγαλύτερο ποσοστό ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων. Ο λόγος, που φαίνεται σαν το πάθημα να μην έγινε μάθημα; Η αγωνία των επιχειρήσεων να μη χάσουν τους υφιστάμενους πελάτες τους και να αποκτήσουν νέους, καθώς και να αντεπεξέλθουν στον ανταγωνισμό που δέχονται από επιχειρήσεις του εξωτερικού.

Ειδικότερα, σύμφωνα με το τελευταίο βαρόμετρο συναλλακτικής συμπεριφοράς που διενήργησε η Atradius, το 68,1% της αξίας των πωλήσεων που κάνουν επιχειρήσεις προς άλλες επιχειρήσεις έγινε μέσω πίστωσης, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό το 2018 ήταν 64,1%.

Το ποσοστό αυτό είναι το μεγαλύτερο που καταγράφεται τα πέντε τελευταία χρόνια και συνδέεται αφενός με την αύξηση των συναλλαγών και αφετέρου με τη σταδιακή αποκατάσταση της ομαλότητας στην αγορά. Το αντίστοιχο μέσο ποσοστό στη Δυτική Ευρώπη είναι 60,4%. Στην Ελλάδα επίσης καταγράφεται η μεγαλύτερη περίοδος εξόφλησης των τιμολογίων στις συναλλαγές μεταξύ επιχειρήσεων.

Η συμβατική περίοδος εξόφλησης –αυτή δηλαδή που έχει συμφωνηθεί ανάμεσα στα δύο μέρη– είναι κατά μέσον όρο 66 ημέρες έναντι 62 ημερών το 2018. Σε αυτές θα πρέπει να προστεθούν και 17 ημέρες κατά μέσον όρο που είναι ο συνήθης χρόνος καθυστέρησης.

Με άλλα λόγια, στην Ελλάδα η εξόφληση των τιμολογίων γίνεται περίπου τρεις μήνες μετά την έκδοσή τους (83 ημέρες, έναντι 92 πέρυσι), ενώ ο αντίστοιχος μέσος χρόνος στη Δυτική Ευρώπη είναι περίπου ένας μήνας (34 ημέρες).

Σύμφωνα, εξάλλου, με την έρευνα της Atradius το 34,8% της αξίας των τιμολογίων στην Ελλάδα κατέστη το 2018 ληξιπρόθεσμο. Πρόκειται για το υψηλότερο ποσοστό που καταγράφεται στις 13 χώρες και απέχει σημαντικά από το αντίστοιχο μέσο ποσοστό, 28,9%, στην Ευρώπη. Το 3% της αξίας των τιμολογίων παραμένει ανείσπρακτο και στην ουσία διαγράφεται, έναντι 2,8% το 2018. Το αντίστοιχο ποσοστό στην Ευρώπη είναι 2%.

 
 

Μάλιστα !!!

Τώρα για την παρακάτω ιστορία από το εσωτερικό της κυβέρνησης - ΝΔ, δε θέλουμε να κάνουμε κάποιο σχόλιο. Απλώς την αναφέρουμε …. Και ο καθένας ας κάνει τα σχόλια του…..

Μια φωτογραφία λοιπόν που ανήρτησε η Ντόρα Μπακογιάννη στον επίσημο λογαριασμό της στο Facebook και «εξαφανίστηκε» λίγη ώρα μετά έδωσε τροφή για σχόλια και... χαμό στο Twitter στα τέλη της προηγούμενης εβδομάδας. 

Η βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας έβαλε μια φωτογραφία από συνεδρίαση της Βουλής, στην οποία εμφανίζεται η ίδια δεξιά να κοιτά τον Άδωνι Γεωργιάδη στα αριστερά, με το σχόλιό να αναφέρει «ακριβώς όπως τον περίμενα».

Λίγη ώρα αργότερα, ωστόσο, και ενώ η φωτογραφία είχε πάνω από 100 αντιδράσεις και ένα σχόλιο του τύπου «αν τον θαυμάζετε κυρία Μπακογιάννη υπάρχει πρόβλημα», «εξαφανίστηκε», με αποτέλεσμα να πυροδοτήσει συζήτηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, με τους χρήστες να μην... αφήνουν τέτοιες ευκαιρίες να πάνε χαμένες...  

 
 

Ίσως το πιο ειρωνικό πράγμα που έχουμε ακούσει ποτέ στη ζωή μας…

Και από τη διεθνή ειδησεογραφία. Και μέσα στην τρέλα που μας βαράει. Τουλάχιστον 67 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί στη διάρκεια διαδηλώσεων στην Αιθιοπία αυτή την εβδομάδα, οδηγώντας τον αμφιλεγόμενο πολιτικό της αντιπολίτευσης Τζάουαρ Μοχάμεντ να κατηγορήσει την προηγούμενη Παρασκευή τον πρωθυπουργό της χώρας και βραβευμένο με Νόμπελ Ειρήνης Άμπι Άχμεντ ότι συμπεριφέρεται «σαν δικτάτορας».

Κατά τα άλλα νόμπελ ειρήνης !!! Τελικά βαράμε τρέλα στον πλανήτη….

 

 

 

Παλαιότερα Σχόλια

   

 © 2019 Greek Finance Forum

Αποποίηση Ευθύνης....