| Ειδήσεις - Αναλύσεις | Ο Κυνηγός | Λεωφόρος Αθηνών | "Κουλου - Βάχατα" | +/- | Fundamentalist | Marx - Soros |

 
 

Από το Marx ως το Soros

Καθημερινή Στήλη με άρθρα για την παγκόσμια οικονομία και όχι μόνο

Επικοινωνήστε μαζί μας μέσω της Φόρμας Επικοινωνίας του GFF

 

 

Super Mario”: Ο άνθρωπος που ένωσε την ευρωζώνη & Δίχασε τους γερμανούς

00:01 - 04/11/19

 

 

Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι ένα από τα σημαντικότερα γεγονότα των τελευταίων μηνών ήτανε η αλλαγή σκυτάλης στην κορυφή της ECB, με την Κ. Λαγκάρντ να διαδέχεται τον Μ. Ντράγκι. Χαρακτηριστικά είναι και τα όσα σχολίασε προσφάτως το Reuters, γράφοντας χαρακτηριστικά πως αποχωρώντας από την ΕΚΤ στο τέλος της εβδομάδας, ο Μάριο Ντράγκι αφήνει πίσω του μια Ευρωζώνη που είναι περισσότερο ενωμένη, αλλά παραδίδει επίσης μια ΕΚΤ που είναι περισσότερο διαιρεμένη από ποτέ σχετικά με το ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος να αναβιώσει την φθίνουσα οικονομία.

 

Στον ηλικίας 72 ετών Ιταλό κεντρικό τραπεζίτη αναγνωρίζεται ευρέως ότι έσωσε την Ευρωζώνη από την κατάρρευση, αλλά ορισμένοι επικριτές του λένε ότι δεν λάμβανε υπόψη του τις αντίθετες γνώμες και ότι έτεινε να προκαταλαμβάνει με δημόσιες δηλώσεις τη νομισματική πολιτική της ΕΚΤ. Η προσέγγιση Ντράγκι τροφοδότησε ανοιχτή διάσταση απόψεων στην ΕΚΤ, εξασθενίζοντας σε κρίσιμο βαθμό το ενωμένο μέτωπο που εμφάνιζε η κεντρική τράπεζα τη στιγμή που το είχε περισσότερο ανάγκη, ώστε να πείσει τους επενδυτές ότι είναι αφοσιωμένη στη νομισματική πολιτική της. Περισσότεροι από 12 πρώην και νυν κεντρικοί τραπεζίτες της Ευρωζώνης που μίλησαν στο Reuters συμφώνησαν ότι ο Ντράγκι είναι εξαιρετικός κεντρικός τραπεζίτης, που δικαιούται εύσημα για τη γρήγορη αντίδρασή του κατά τη διάρκεια της κρίσης της Ευρωζώνης το 2012, όταν είχε σώσει μόνος του το κοινό νόμισμα συντρίβοντας την κερδοσκοπία κατά των πλέον χρεωμένων κρατών-μελών της. «Ο Ντράγκι ήταν ηγέτης που ενέπνεε σε πολύ δύσκολους καιρούς», λέει ο Εβαλντ Νοβότνι, τέως κεντρικός τραπεζίτης της Αυστρίας. «Οπότε, αυτή είναι κάπως προβληματική κατάληξη για μια κατά τα άλλα εντυπωσιακή καριέρα», συμπληρώνει.

 

Ειδικότερα, ορισμένοι κεντρικοί τραπεζίτες λένε ότι το στυλ διοίκησης του Ντράγκι κλιμάκωσε έντονα τις εντάσεις προς το τέλος της θητείας του. Λένε ακόμη ότι η ύψιστη προτεραιότητα της Κριστίν Λαγκάρντ, όταν αναλάβει τα καθήκοντά της την 1η Νοεμβρίου, θα πρέπει να είναι να δημιουργήσει την κατά το δυνατόν ευρύτερη συναίνεση και να διασφαλίσει ότι η ΕΚΤ θα μιλάει με μία φωνή. «Ο Μάριο ήταν διατεθειμένος να ζήσει με το 50% συν μία ψήφο», λέει κεντρικός τραπεζίτης της Ευρωζώνης, ο οποίος ζήτησε να μην κατονομαστεί.

 

Το πιο έντονο δημόσιο σχίσμα συνέβη τον Σεπτέμβριο, όταν είχε συμφωνήσει η ΕΚΤ να επαναλάβει τις αγορές κρατικών ομολόγων στην προσπάθεια να ενισχύσει τη φθίνουσα οικονομία και να αυξήσει τον πληθωρισμό προς τον στόχο της, που είναι λίγο κάτω από το 2%. Πάνω από το ένα τρίτο των κεντρικών τραπεζιτών είχε αντίθετη άποψη, με τους επικεφαλής των κεντρικών τραπεζών Γερμανίας, Ολλανδίας και Αυστρίας, οι οποίοι τείνουν να υποστηρίζουν πιο συντηρητική νομισματική πολιτική, να επικρίνουν την απόφαση. Οι σύμμαχοι του Ντράγκι λένε ότι περισσότερη συζήτηση στο εσωτερικό της ΕΚΤ πιθανότατα δεν θα είχε αλλάξει το αποτέλεσμα. «Ο Μάριο Ντράγκι εκπλήρωσε πολύ καλά τις υποχρεώσεις του σε πολύ δύσκολους καιρούς», είπε στο Reuters o Ερκι Λιικάνεν, πρώην κεντρικός τραπεζίτης της Φινλανδίας. «Τον υποστηρίζω και είμαι σίγουρος πως η Ιστορία θα δείξει πως είχε δίκιο». 

 

Παλαιότερα Σχόλια

   

 

 © 2019 Greek Finance Forum

Αποποίηση Ευθύνης....