| Ειδήσεις - Αναλύσεις | Ο Κυνηγός | Λεωφόρος Αθηνών | "Κουλου - Βάχατα" | +/- | Fundamentalist | Marx - Soros |

 
 

Από το Marx ως το Soros

Καθημερινή Στήλη με άρθρα για την παγκόσμια οικονομία και όχι μόνο

Επικοινωνήστε μαζί μας μέσω της Φόρμας Επικοινωνίας του GFF

 

 

Τα ρομπότ & Η ινδική οικονομία

00:01 - 05/12/19

 

Με τις συζητήσεις για τις επιπτώσεις στην παγκόσμια αγορά εργασίας από τη χρήση τον ρομπότ, να φουντώνει όσο περνάει ο καιρός. Ένα πολύ ενδιαφέρον άρθρο έγραψε προσφάτως το Reuters, σχολιάζοντας σε αυτό τις τεχνολογικές εξελίξεις και τη σημασία αυτών στην οικονομία της Ινδίας. Όπως σχολίασε το Reuters, τα ρομπότ έρχονται και θα αναλάβουν τον έλεγχο. Καλύτερες εκδοχές του εαυτού μας, πιο έξυπνες, πιο αξιόπιστες και με απεριόριστη παραγωγική ικανότητα θα αντικαταστήσουν την εργασία των ανθρώπων.

 

Θέσεις εργασίας θα απολεσθούν και ο τρόπος, με τον οποίο οι άνθρωποι ζουν και εργάζονται, θα αλλάξει για πάντα και ενδεχομένως όχι και προς το καλύτερο. Aυτή η ανησυχητική πρόβλεψη είναι και η κυρίαρχη για το πώς ο αυτοματισμός, η τεχνητή νοημοσύνη και το Ιντερνετ θα μεταμορφώσουν τον κόσμο της εργασίας. Οπως τα βιομηχανικά ρομπότ βοηθούν τις πλούσιες χώρες να επαναφέρουν στο έδαφός τους την παραγωγή τους, οι χώρες με υποαπασχόληση, όπως η Ινδία, με έναν πληθυσμό 1,3 δισ. και εξ αυτών τα 90 εκατομμύρια να φθάνουν σε παραγωγική ηλικία τα επόμενα δέκα χρόνια, είναι αυτές, που θα χάσουν τα πιο πολλά. Υπάρχει, πάντως, και μία εναλλακτική διαδρομή, όπως το να βοηθήσουν τα τεχνολογικά επιτεύγματα τις φτωχές χώρες να δημιουργήσουν απασχόληση.

 

Αυτό είναι και το όραμα του Ναταρατζάν Τσαντρασεκαράν, του επικεφαλής του πολυσχιδούς ομίλου της Tata, και του Ρουπά Πουρουσοταμάν, του επικεφαλής οικονομολόγου της. Αμφότεροι το έχουν διατυπώσει και αναπτύξει στο βιβλίο τους «Bridgital Nation». Παρά τον παράδοξο τίτλο του (μία λέξη που συνδέει το «γέφυρα» και το «ψηφιακό» ως προσδιορισμό στο «έθνος») το βιβλίο ασχολείται με το κομβικό θέμα, που θα καθορίσει και την επόμενη πενταετία του Ινδού πρωθυπουργού Ναρέντρα Μόντι στην εξουσία. Η θυγατρική της Tata, η Tata Consultancy Services, ανέτρεψε το μοντέλο με το οποίο οι άνθρωποι εργάζονταν και η τεχνολογία εφαρμοζόταν κατά τη διάρκεια της έκρηξης της ανάθεσης έργων σε τρίτους – ήταν τότε, που οι μεγάλες δυτικές εταιρείες μετέφεραν σωρηδόν τη γραμματειακή υποστήριξη, τα κέντρα τηλεφωνικής εξυπηρέτησης και την ανάπτυξη λογισμικού στην Ινδία. Ο Τσάντρα, όπως είναι ευρέως γνωστός, διοικούσε την εταιρεία Tata Consultancy Services για ένα διάστημα αυτής της περιόδου ακμής, προτού αναλάβει τον έλεγχο του ομίλου.

 

Οι συγγραφείς του βιβλίου προσφέρουν μία νέα ματιά στο πρόβλημα των ανθρώπων, το οποίο συνήθως εξετάζεται κάτω από το πρίσμα μιας χώρας με ανεπτυγμένη αγορά, όπως έχει θεωρηθεί η Ινδία. Η τεχνητή νοημοσύνη, όπως ισχυρίζονται, μπορεί να βοηθήσει την Ινδία να αντιμετωπίσει μία μαζική έλλειψη γιατρών, δασκάλων, δικαστών  και εργαζομένων στη μέριμνα των παιδιών, δημιουργώντας μια νέα τάξη εργαζομένων ικανών να χρησιμοποιήσουν την τεχνολογία ως εργαλείο αποφόρτισης της γραφειοκρατίας. Αυτό θα λύσει τα χέρια υψηλόβαθμων επαγγελματιών, ώστε να επικεντρωθούν στη βασική τους εργασία. Πρόκειται για μία εκδοχή των λεγόμενων συνεργατικών ρομπότ, που βοηθούν τους εργαζομένους να πάρουν απλές αποφάσεις κοινής λογικής σε αυτοματοποιημένα εργοστάσια. Ας πάρουμε για παράδειγμα την περίθαλψη. Σήμερα η Ινδία διαθέτει μόνον 700.000 εν ενεργεία γιατρούς. Αν και ο αριθμός τους θα αυξηθεί στο σχεδόν 1 εκατομμύριο έως το 2030, και πάλι θα υπολείπεται από το 1,5 εκατομμύριο που απαιτείται από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας για να συμμορφωθεί η Ινδία με τις αντίστοιχες διεθνείς προδιαγραφές ασφάλειας και ποιότητας.

 

Ενας ανασχηματισμός του δημοσίου συστήματος υγείας με αυτοματοποίηση ορισμένων εργασιών και εκ νέου ανάθεση άλλων σε μία καινούργια κατηγορία εργαζομένων με επιπλέον δυνατότητες χάρις στην τεχνολογία, θα μπορούσε να αποδεσμεύσει επαρκείς ώρες, ώστε να αντισταθμιστούν οι υπηρεσίες 370.000 γιατρών. Αντίθετα με τα όσα συνήθως πεσιμιστικά λέγονται για τις επιπτώσεις της αυτοματοποίησης, οι Τσάντρα και Πουρουσοταμάν διατείνονται ότι η συνεπαγόμενη αυξημένη παραγωγικότητα θα οδηγήσει σε ενίσχυση των μισθών. Και κάτι ακόμα: η Ινδία μπορεί να προσθέσει 480 δισ. δολάρια στο ΑΕΠ της, απλώς και μόνο φέρνοντας στην αγορά εργασίας τις μισές από τα 120 εκατομμύρια γυναικών, οι οποίες έχουν από απολυτήριο Λυκείου και πάνω και αυτή τη στιγμή δεν εργάζονται.  

 

Παλαιότερα Σχόλια

   

 

 © 2019 Greek Finance Forum

Αποποίηση Ευθύνης....