| Ειδήσεις | Ο Κυνηγός | Λεωφόρος Αθηνών | "Κουλου - Βάχατα" | +/- | "Μας ακούνε" | Fundamentalist | Marx - Soros | Start Trading |

 
 

Από το Marx ως το Soros

Καθημερινή Στήλη με άρθρα για την παγκόσμια οικονομία

Επικοινωνήστε μαζί μας

 

 

 

 

Οι μεγάλες τράπεζες εμφανίζονται ήσυχες για την ενεργειακή κρίση

 

00:01 - 07/09/22

 

Oταν η γερμανική ενεργειακή εταιρεία Uniper ζήτησε επιπλέον 4 δισ. ευρώ χρηματοδότηση, παρέλειψε να αναφέρει κάποιους που θα επωφεληθούν από την κίνηση αυτή: τις τράπεζες. Περισσότερες από 20 τράπεζες, ανάμεσα στις οποίες η BNP Paribas, η Deutsche Bank και η Goldman Sachs έχουν δεσμευθεί από κοινού να δώσουν 1,8 δισ. ευρώ στην εταιρεία, η οποία θα είχε σοβαρά προβλήματα εάν δεν είχε παρέμβει η κυβέρνηση. Όπως έγραψε σε πρόσφατη ανάλυση του το Bloomberg, η Uniper έχει ακόμη μία επενδυτική βαθμίδα αξιολόγησης επειδή οι οίκοι αναμένουν πως το Βερολίνο θα συνεχίσει να τη στηρίζει. Η περίπτωση της Uniper στην οποία χορηγήθηκε κρατική βοήθεια ύψους πάνω από 20 δισ. ευρώ βάσει και των τελευταίων αιτημάτων, δίνει τη δυνατότητα να εξηγηθεί γιατί οι τράπεζες της Ευρωζώνης παραμένουν αισιόδοξες για τα ρίσκα που λαμβάνουν.

 

Οι προβλέψεις για την πορεία των κόκκινων δανείων μειώθηκαν, ακόμη και στην περίπτωση που επιδεινωθεί η ενεργειακή κρίση στην Ευρωζώνη, με στελέχη να αφήνουν να εννοηθεί πως αναμένουν οι φορολογούμενοι να αναλάβουν μεγάλο μέρος του λογαριασμού, όπως συνέβη κατά τη διάρκεια των lockdowns. «Είμαστε πεπεισμένοι πως θα υπάρξει κάποιo κυβερνητικό μέτρο», εάν η Ρωσία αποφασίσει να διακόψει τις ροές φυσικού αερίου προς την Ευρώπη, ανέφερε η Μπετίνα Ορλοπ από την Commerzbank, εξηγώντας για ποιο λόγο αναμένει πως οι περιπτώσεις αθέτησης πληρωμών θα παραμείνουν διαχειρίσιμες. Η τράπεζα δεν εκτίμησε σε τι επίπεδα θα αυξάνονταν οι προβλέψεις, εάν δεν υπήρχε κρατική βοήθεια, καθώς ένα τέτοιο σενάριο δεν θα ήταν εφικτό, επεσήμανε.

 

Η «χωρίς ανησυχία» προοπτική έρχεται σε αντίθεση με την άνοδο του κόστους ενέργειας αλλά και των καυσίμων, η οποία έχει εντείνει τον καλπάζοντα πληθωρισμό και έχει αυξήσει δραματικά το οικονομικό βάρος που καλούνται να σηκώσουν οι επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά.

 

Η Ε.Ε. ετοιμάζεται τώρα να παρέμβει στην ενεργειακή αγορά καθώς εξετάζει σοβαρά το ενδεχόμενο η Μόσχα να κλείσει τη στρόφιγγα του φυσικού αερίου, υποχρεώνοντας πιθανόν κλάδους της ευρωπαϊκής βιομηχανίας να διακόψουν τη λειτουργία τους.

 

Ακόμη και εάν οι τράπεζες αναγνωρίζουν πως έχει επιδεινωθεί το κλίμα κατά το δεύτερο τρίμηνο, έβαλαν στην άκρη 30% λιγότερες προβλέψεις απ’ ό,τι κατά το προηγούμενο τρίμηνο, σύμφωνα με στοιχεία που συνέλεξε το Bloomberg Intelligence.

 

H Uniper δεν είναι η μόνη ευρωπαϊκή εταιρεία η οποία έλαβε κρατική βοήθεια εν μέσω μιας περιόδου εκτόξευσης των τιμών ενέργειας. Η αυστριακή εταιρεία Wien Energie έλαβε κρατική βοήθεια ύψους 2 δισ. ευρώ, δήλωσε σε δημοσιογράφους ο υπουργός Οικονομικών της χώρας, Μάγκνους Μπρούνερ, την Τετάρτη. Η μεγάλη και γρήγορη κυβερνητική στήριξη κατά τη διάρκεια της πανδημίας αποτελεί βασικό λόγο που οι τράπεζες δείχνουν τώρα λιγότερο ανήσυχες. Η κ. Ορλοπ επισημαίνει πως ορισμένες κυβερνήσεις θα προωθήσουν νέα κρατικά σχήματα διάσωσης, διότι έχουν αποδειχθεί πολύ αποτελεσματικά κατά τη διάρκεια της πανδημίας του κορωνοϊού. Την ίδια άποψη συμμερίζεται και ο διευθύνων σύμβουλος της Deutsche Bank, Κρίστιαν Σιούινγκ, δηλώνοντας σε σύσκεψη πως «η εμπειρία του παρελθόντος» τον έκανε να πιστεύει ότι οι κυβερνήσεις «θα παρέμβουν» σε περίπτωση οικονομικής ανάγκης. Το χειρότερα σενάριο που έχει καταρτίσει η τράπεζα δεν συνυπολογίζει την κρατική βοήθεια, ανέφερε ο ίδιος.

 

Παλαιότερα Σχόλια

   

 

Αποποίηση Ευθύνης.... 

© 2016-2022 Greek Finance Forum