| Ειδήσεις | Ο Κυνηγός | Λεωφόρος Αθηνών | "Κουλου - Βάχατα" | +/- | "Μας ακούνε" | Fundamentalist | Marx - Soros | Start Trading |

 

 
 

"Μας ακούνε..."

Καθημερινά παρά-χρηματιστηριακά σχόλια & πολλά άλλα...

Επικοινωνήστε μαζί μας

 

 

 

00:01 - 29/05/24

 

"Μας ακούνε..."

 
Αρκετά κουρασμένη συνεχίζει να δείχνει η αγορά μας, αν και εμείς θα θυμίσουμε αυτό που είχαμε γράψει πριν από μερικές ημέρες, ακριβώς πριν το τελευταίο μικρό pull back .. Πως είναι πολύ πιθανό πριν έχουμε μια νέα κίνηση προς νέα υψηλά, να έχουμε πρώτα ένα pull back της αγοράς ….. Να κουράσει λίγο η αγορά τους μικρούς επενδυτές …. Ενδεχομένως και να τους βγάλει πωλητές …. Και κάπου εκεί που θα πέσει λίγη μιζέρια και απομακρυνθεί και πάλι το συναίσθημα από τους περισσότερους εμπλεκομένους πως απομακρύνεται το θετικό σενάριο, να έλθει ξαφνικά ένας νέος κύκλος ανόδου, αιφνιδιάζοντας τους επενδυτές για ακόμη μια φορά….
 

 
Αυτό που μας προβληματίζει είναι άλλο …. Για την ακρίβεια αυτό που μας φοβίζει περισσότερο, αν μας φοβίζει κάτι …. Δεν είναι πως τελευταία φάνηκε λίγο κουρασμένη η ελληνική αγορά…. Αλλά φαίνονται τελευταίο λίγο κουρασμένες οι διεθνείς αγορές ….Λογική κούραση κοντά στα επίπεδα ρεκόρ …. Τα λέμε αυτά, όχι γιατί ντε και καλά περιμένουμε μεγάλη διόρθωση. Αλλά γιατί θα πούμε για ακόμη μια φορά πως αν φοβόμασταν κάτι περισσότερο στην αγορά μας, αυτό θα ήτανε μια ξαφνική διόρθωση στις διεθνείς αγορές, με έτσι και αλλιώς ένα καλό profit taking να είναι πάντα στο πρόγραμμα … Χωρίς να συμβεί κάτι τέτοιο. Δε βλέπουμε το λόγο γιατί να έχουμε μια διόρθωση στην αγοράς μας.... Δεν αποκλείουμε αρκετές βαρετές συνεδριάσεις, με κίνηση κοντά στα τρέχοντα επίπεδα .... Ωστόσο μια σημαντική διόρθωση δε τη βλέπουμε, παρά μόνο στο σενάριο μιας αισθητής πτώσης στις διεθνείς αγορές, έστω και στα πλαίσια ενός φυσιολογικού profit taking.
 

 
Αυτό που μας έκανε κυρίως εντύπωση χθες ήτανε οι εξαιρετικά χαμηλοί τζίροι …. Στην παρακάτω photo παρουσιάζουμε τους τζίρους που είχανε κάνει χθες οι μετοχές του FTSE 25, μετά από περίπου 1,5 ώρα συνεδρίασης …. Όπως φαίνεται στην τελευταία στήλη της παρακάτω photo. Οι τζίροι ήτανε πραγματικά πολύ μικροί, με τη ΔΕΗ να έχει κάνει συναλλαγές μόνο 4.500 μετοχών. Η ΕΥΡΩΒ 62.000 μετοχές η Γεκτερνα, 1.500 μετοχές και πολλά άλλα τέτοια. Οκ δεν λέμε πως αυτά είναι κάτι το παράλογο ή κρύβεται κάτι, αφού θεωρητικά σε μια πτωτική συνεδρίαση είναι καλό να έχουμε χαμηλότερες συναλλαγές από τους μ.ο. του τελευταίου διαστήματος … Απλώς τα λέμε για να δώσουμε μια εικόνα του πόσο χαμηλό τζίρο είχαμε στη χθεσινή πολύ κακή συνεδρίαση …

 

 
Θα κλείσουμε διαφορετικά και με ένα ενδιαφέρον άρθρο – ανάλυση που έγραψε στο capital.gr για τον ΟΠΑΠ, ο αναλυτής της Beta Χρηματιστηριακής, Δημοσθένης Τρίγγας …..
 
Ο ΟΠΑΠ αποτελεί μια εταιρεία όπου η μερισματική απόδοση αποτελεί το ισχυρό της πλεονέκτημα. Η συνολική μερισματική απόδοση για το 2023 ξεπέρασε το 12% (!), καθώς η εταιρεία πλήρωσε στους μετόχους το ποσό των 1,85 ευρώ ανά μετοχή. Για το 2024 οι εκτιμήσεις κάνουν λόγο για μέρισμα 1,46 ευρώ, το οποίο μπορεί να δείχνει πενιχρό μπροστά στο συνολικό μέρισμα που πραγματικά θα μοιράσει. Τι είναι αυτό που της επιτρέπει να δίνει υψηλά μερίσματα; Για πόσα χρόνια μπορεί να δίνει υψηλά μερίσματα η ΟΠΑΠ;
 
Η εταιρεία ανακοινώνει οικονομικά αποτελέσματα α’ τριμήνου 2024 την Τετάρτη 29 Μαΐου μετά το κλείσιμο της αγοράς, ενώ, σύμφωνα με το οικονομικό ημερολόγιο, οι μετοχές της ΟΠΑΠ θα διαπραγματεύονται χωρίς το δικαίωμα στην επιστροφή κεφαλαίου ύψους 0,25 ευρώ ανά μετοχή στις 25 Ιουνίου 2024. Υπενθυμίζεται ότι η εταιρεία έχει διανείμει προμέρισμα 1 ευρώ/μετοχή στις 2 Νοεμβρίου 2023 (ημερομηνία αποκοπής). Αξίζει να σημειωθεί ότι η μέση μερισματική απόδοση της τελευταίας 5ετίας (2019-2023) αγγίζει το 11%!
 
Οι εκτιμήσεις της αγοράς σε ό,τι αφορά το μέρισμα για το 2024 κάνουν λόγο για 1,46 ευρώ ανά μετοχή, με τη μερισματική απόδοση να αγγίζει το 9,8% εάν ληφθεί υπ’ όψιν η τρέχουσα τιμή, ενώ για το 2025 το εκτιμώμενο μέρισμα αναρριχάται στο 1,55 ευρώ/μετοχή και η μερισματική απόδοση 10,4%. Τα τελευταία χρόνια η ΟΠΑΠ συνηθίζει να υπερβαίνει τις αρχικές εκτιμήσεις της αγοράς σε ό,τι αφορά το συνολικό μέρισμα, με τη στήλη να εκτιμά ότι το ίδιο ότι θα συμβεί και για το 2024. Όμως τι είναι αυτό που δίνει το δικαίωμα στην εταιρεία να διανέμει τόσο υψηλά μερίσματα; 
 
Ένας δείκτης που μας δείχνει την αποτελεσματικότητα της εταιρείας στη μετατροπή των κερδών της σε ελεύθερες ταμιακές ροές, και κατ’ επέκταση τη διανομή υψηλών μερισμάτων, είναι το ποσοστό μετατροπής ελεύθερων ταμειακών ροών. Ο δείκτης δεν είναι τίποτε άλλο από τον λόγο ελεύθερων ταμειακών ροών προς κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (EBITDA). 
 
Γιατί EBITDA; Ο υπολογισμός του EBITDA προσαρμόζει τα λειτουργικά κέρδη (EBIT) προσθέτοντας μη ταμειακά στοιχεία, συγκεκριμένα τις αποσβέσεις, το οποίο είναι συνήθως το σημαντικότερο μη ταμειακό έξοδο για τις εταιρείες.
 
Το θέμα είναι ότι το EBITDA παραμελεί δύο σημαντικές ταμειακές εκροές, τις κεφαλαιουχικές δαπάνες (Capex) και τις αλλαγές στο κεφάλαιο κίνησης, ενώ τα λαμβάνουν υπ’ όψιν τους οι ελεύθερες ταμειακές ροές.
 
Δεν θα επικαλεστούμε περαιτέρω τη θεωρία, αλλά θα σημειώσουμε ότι ουσιαστικά διανέμει σε γενικές γραμμές ολόκληρο το EBITDA, δηλαδή τις ελεύθερες ταμειακές ροές, αφού οι επενδύσεις σε κεφαλαιουχικές δαπάνες καθώς και οι αλλαγές σε κεφάλαιο κίνησης δεν είναι σημαντικές μέχρι και το 2029. Το ποσοστό μετατροπής ελεύθερων ταμειακών ροών για τον ΟΠΑΠ το 2023 ήταν στο 73%, ενώ οι προβλέψεις για το 2024 αγγίζουν το 81%.
 
Τα νούμερα μπορεί να μην παρουσιάζουν ιδιαίτερη μεταβολή μέχρι το 2026, όμως εκείνη η χρονιά θα είναι η πρώτη όπου μετά από αρκετά χρόνια θα έχει αυξημένες κεφαλαιουχικές δαπάνες (οι εκτιμήσεις κάνουν λόγο για 105 εκατ. ευρώ, έναντι 26 εκατ. ευρώ το 2024), καθώς θα κληθεί να πληρώσει για την ανανέωση της παραχώρησης των Ελληνικών Λαχείων.
 
Ωστόσο η αύξηση αυτή θα είναι μόλις για έναν χρόνο, καθώς από την επόμενη χρονιά οι κεφαλαιουχικές δαπάνες επανέρχονται σε χαμηλά επίπεδα. Για την ανανέωση του επίγειου ο δρόμος είναι ακόμη μακρύς, καθώς δεν αναμένεται πριν από το 2030.
 
Σε ό,τι αφορά την αποτίμηση, ο ΟΠΑΠ διαπραγματεύεται 7,4 φορές τα EBITDA του 2024 σύμφωνα με τον δείκτη επιχειρηματική αξία προς λειτουργικά κέρδη (EV/EBITDA), με τον 10ετή μέσο όρο να ξεπερνά τις 9 φορές. Παράλληλα, ο δείκτης τιμή προς κέρδη (P/E) με βάση τα εκτιμώμενα κέρδη του 2024 αγγίζει τις 11,8 φορές! 
 
Καταλήγοντας, η μετοχή δείχνει να επιβραβεύει τους επενδυτές που παραμένουν επενδεδυμένοι περισσότερο χρόνο στη μετοχή παρά αυτούς που ψάχνουν να βρουν ένα καλό σημείο εισόδου! Η απόδοση του ΟΠΑΠ για το 2023 υπολείπεται έναντι του ΓΔΤ Συνολικής Απόδοσης (συμπεριλαμβάνονται τα μερίσματα) κατά 12% (!), αφού ο ΓΔΤ σημείωσε απόδοση 44% με κύριο αρωγό τον τραπεζικό κλάδο. Ωστόσο, όταν δούμε την επένδυση σε ορίζοντα 10ετίας, η μέση απόδοση του ΟΠΑΠ υπεραποδίδει του ΓΔΤ Συνολικής Απόδοσης, καθώς έχει σημειώσει μέση απόδοση 10,6%, έναντι 6,7% του ΓΔΤ Συνολικής Απόδοσης, αφού παράγει πιο σταθερές αποδόσεις!

 

 
 
 

 

Οι "ατάκες" της εβδομάδας

 

 

 

Τα όσα αναγράφονται σε καμία περίπτωση δεν αποτελούν σύσταση για αγορά/πώληση ή διακράτηση μετοχών ή άλλων σύνθετων προϊόντων (πχ. CFD) που συνδέονται με τους συγκεκριμένους τίτλους που αναφέρονται.

 

Παλαιότερα Σχόλια

 

 
 

Αποποίηση Ευθύνης.... 

© 2016-2024 Greek Finance Forum