| Ειδήσεις - Αναλύσεις | Ο Κυνηγός | Λεωφόρος Αθηνών | "Κουλου - Βάχατα" | +/- | Fundamentalist | Marx - Soros | Start Trading |

 
 

Από το Marx ως το Soros

Καθημερινή Στήλη με άρθρα για την παγκόσμια οικονομία και όχι μόνο

Επικοινωνήστε μαζί μας μέσω της Φόρμας Επικοινωνίας του GFF

 

 

H γενιά του 1960 & Το μοντέλο κοινωνικής ασφάλισης

00:01 - 08/09/20

 

Όπως προσφάτως έγραψε σε έρευνα της η Credit Suisse, η γενιά όσων Κινέζων γεννήθηκαν στη δεκαετία του 1960, περίπου 245 εκατομμύρια άτομα, «το μεγαλύτερο στράτευμα» στην ιστορία της Κίνας, οδεύει προς τη συνταξιοδότησή της!!

 

Και όπως αναφέρουνε οι αναλυτές της Credit Suisse, πρόκειται για μια γενιά με αυξημένες απαιτήσεις σε ό,τι αφορά την κοινωνική τους ασφάλιση και περισσότερες αποταμιεύσεις που μπορούν να διαθέσουν. Η γενιά αυτή διαφέρει ριζικά από τη γενιά όσων είναι σήμερα συνταξιούχοι στη δεύτερη οικονομία του κόσμου, και έτσι η μετάβασή τους στην τρίτη ηλικία με όσα αυτή συνεπάγεται αναμένεται να επισπεύσει εξελίξεις σε σημαντικούς κλάδους της οικονομίας, με κυριότερο όλων τον κλάδο της υγείας.
 

Σύμφωνα με τους αναλυτές της Credit Suisse, η Κίνα εμφανίζει «τις μεγαλύτερες ελλείψεις στο δίχτυ προστασίας σε ό,τι αφορά τις κοινωνικές ασφαλίσεις, την ασφάλιση υγείας και ζωής» σε όλη την Ασία. Η συνταξιοδότηση της γενιάς του 1960 συμπίπτει, όμως, και με την εποχή της πανδημίας που έτσι κι αλλιώς κατέστησε σαφείς τις ελλείψεις και υπαγορεύει την αναβάθμιση του συστήματος υγείας στην Κίνα. Μιλώντας στο δίκτυο CNBC, ο Γουίλ Στίβενς, επικεφαλής του τομέα στρατηγικής Ασίας και Ειρηνικού στην Credit Suisse, τονίζει πως η νέα αυτή γενιά συνταξιούχων θα αποτελεί έναν παράγοντα πίεσης και θα επισπεύσει την αύξηση των δαπανών για την υγεία στην Κίνα. Ο ίδιος υπογραμμίζει πως στην Κίνα οι δαπάνες για την υγεία είναι σε χαμηλότερο επίπεδο από το αντίστοιχο των περισσότερων ανεπτυγμένων οικονομιών.

 

Στη σχετική έκθεσή της η Credit Suisse προεξοφλεί πως η συνταξιοδότηση της μεταπολεμικής γενιάς στην Κίνα θα έχει αντίκτυπο που θα γίνει αντιληπτός σε ένα ευρύτατο φάσμα βιομηχανιών, αρχής γενομένης από το σύστημα υγείας και τον κλάδο των ασφαλιστικών μέχρι την τουριστική βιομηχανία και το ηλεκτρονικό εμπόριο.

 

Η ελβετική τράπεζα κατέληξε στα συμπεράσματα αυτά έπειτα από δημοσκόπηση μεταξύ 1.500 Κινέζων μέσης ηλικίας και ηλικίας συνταξιοδότησης. Από τις απαντήσεις τους προκύπτει πως το 39% των ερωτηθέντων προεξοφλεί ότι δεν είναι ικανοποιητικές οι υπηρεσίες που θα τους προσφέρει το υφιστάμενο σύστημα υγείας της χώρας.


Εκφράζουν γι’ αυτό αυξημένο ενδιαφέρον για τα ιδιωτικά προγράμματα ασφάλισης, ένα ενδιαφέρον που σύμφωνα με την Credit Suisse θα αποτελέσει τον καταλύτη περαιτέρω μεταρρυθμίσεων στο σύστημα κοινωνικής ασφάλισης. Η ελβετική τράπεζα πιθανολογεί μάλιστα πως θα ιδιωτικοποιηθεί σε μεγάλο ποσοστό το σύστημα υγείας και ενδεχομένως θα αρθούν οι υφιστάμενοι περιορισμοί στην αγορά μετοχών σε συνταξιοδοτικά ταμεία. 

 

Υπογραμμίζει, άλλωστε, πως οι Κινέζοι έχουν σήμερα πολύ υψηλότερο βιοτικό επίπεδο σε σύγκριση με πριν από μερικές δεκαετίες και το κατά κεφαλήν ΑΕΠ της χώρας έχει αυξηθεί στα 10.000 δολάρια από τα 2.100 δολάρια στα οποία ανερχόταν πριν από μια δεκαετία. Οπως  τονίζουν οι αναλυτές που συνέταξαν τη σχετική έκθεση, με αυτό το επίπεδο έχει αναδυθεί η μεσαία τάξη της Κίνας και έχει την οικονομική δυνατότητα να πληρώσει για να έχει καλή ασφαλιστική κάλυψη. Διαφαίνονται, έτσι, «τεράστιες δυνατότητες» για την ανάπτυξη του κλάδου της ιδιωτικής ασφάλισης ακόμη και ιδιωτικών συνταξιοδοτικών σχημάτων. Γι’ αυτό και η ελβετική τράπεζα προεξοφλεί πως θα επωφεληθούν στο έπακρο «οι ακριβές ιδιωτικές κλινικές, καθώς η γενιά που ετοιμάζεται να συνταξιοδοτηθεί έχει απαιτήσεις ποιότητας στις υπηρεσίες υγείας».

 

Τις εκτιμήσεις της επιβεβαιώνουν, άλλωστε, τα στοιχεία που φέρουν τον κλάδο των ιδιωτικών κλινικών να σημειώνει ανάπτυξη 23,9% στην τετραετία 2014-2018, υπερβαίνοντας σημαντικά την ανάπτυξη 10,4% που σημείωσε στο ίδιο διάστημα ο κλάδος των δημόσιων νοσοκομείων.

 

Παλαιότερα Σχόλια

   

 

 © 2019 Greek Finance Forum

Αποποίηση Ευθύνης....