| Ειδήσεις - Αναλύσεις | Ο Κυνηγός | Λεωφόρος Αθηνών | "Κουλου - Βάχατα" | +/- | Fundamentalist | Marx - Soros | Start Trading |

 
 

Από το Marx ως το Soros

Καθημερινή Στήλη με άρθρα για την παγκόσμια οικονομία και όχι μόνο

Επικοινωνήστε μαζί μας μέσω της Φόρμας Επικοινωνίας του GFF

 

 

Η FED και το δολάριο

00:01 - 10/03/20

 

Με την κατάσταση στις αγορές να είναι κάτι παραπάνω από ευμετάβλητη, τα βλέμματα πέραν των χρηματιστηρίων είναι στραμμένα και στην πορεία των commodities, αλλά και των συναλλαγματικών ισοτιμιών. Το τμήμα οικονομικών αναλύσεων της Eurobank σχολίασε τις προηγούμενες ημέρες πως η συνεχιζόμενη και ταχεία εξάπλωση του COVID-19 παραμένει στο επίκεντρο της προσοχής των επενδυτών, με το κλίμα στα περισσότερα διεθνή χρηματιστήρια να διατηρείται αρνητικό την εβδομάδα που διανύσαμε υπό τον φόβο μιας παρατεταμένης επιβράδυνσης της παγκόσμιας οικονομίας.

 

Όπως έγραψαν οι αναλυτές της ελληνικής τράπεζας, οι περισσότεροι δείκτες έχουν υποχωρήσει πάνω από 10% από τα υψηλά ετών στα μέσα Φεβρουαρίου, μετά τις ειδήσεις για ταχεία μετάδοση του ιού έξω από τα σύνορα της Κίνας. Η απόφαση της Fed την Τρίτη για μείωση των επιτοκίων κατά 50 μ.β. σε έκτακτη συνεδρίαση που πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά από τη διεθνή χρηματοπιστωτική κρίση, η δέσμευση των χωρών της ομάδας του G7 καθώς και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για χρήση των απαραίτητων εργαλείων πολιτικής στη μάχη κατά της απειλής του COVID-19, αλλά και η υιοθέτηση μέτρων εκτάκτου ανάγκης από κυβερνήσεις σε διάφορες χώρες παγκοσμίως, δεν κατάφεραν να συμβάλουν σε μια διατηρήσιμη ανατροπή του κλίματος στα περισσότερα διεθνή χρηματιστήρια.

 

Στην αναθεωρημένη οικονομική έκθεσή του, ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) τονίζει ότι οι προοπτικές για τη διεθνή οικονομία παραμένουν εξαιρετικά αβέβαιες, αναθεωρώντας πτωτικά την εκτίμησή του για τον ρυθμό αύξησης του παγκόσμιου ΑΕΠ το 2020 από 2,9% στο 2,4%, υπό την προϋπόθεση ότι η επιδημία θα βρεθεί στην κορύφωσή της στην Κίνα το πρώτο τρίμηνο του έτους και οι επιπτώσεις σε άλλες χώρες θα αποδειχθούν ήπιες και περιορισμένες. Επωφελούμενα από την αυξημένη ανησυχία των επενδυτών, τα κυβερνητικά ομόλογα των ΗΠΑ και της Γερμανίας συνέχισαν να κερδίζουν έδαφος, με την απόδοση των 10ετών τίτλων (η απόδοση κινείται αντίθετα από την τιμή) να υποχωρεί σε νέα ιστορικά χαμηλά -0,70% και -0,74% αντίστοιχα, καθώς οι αγορές προεξοφλούν περαιτέρω χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής της Fed και της ΕΚΤ.

 

Στις αγορές συναλλάγματος, η συνεχιζόμενη υποχώρηση των αποδόσεων των αμερικανικών κρατικών ομολόγων διατήρησε υπό πίεση το δολάριο. Το γεγονός αυτό ευνόησε την ισοτιμία ευρώ/δολ., η οποία ενισχύθηκε πάνω από το επίπεδο του 1,1300 για πρώτη φορά από τον Ιούλιο του 2019, καταγράφοντας κέρδη 2,6% σε μία εβδομάδα και περίπου 1,0% από τις αρχές του έτους, καθώς η αγορά εκτιμά ότι η Fed έχει συγκριτικά μεγαλύτερα περιθώρια περαιτέρω μείωσης των επιτοκίων έναντι της ΕΚΤ. Εν μέσω προσδοκιών για μείωση της ζήτησης πετρελαίου λόγω της αναμενόμενης επιβράδυνσης της παγκόσμιας οικονομίας, η τιμή του πετρελαίου Brent σημείωσε περαιτέρω πτώση κοντά στα 47 δολ./βαρέλι, το χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 2½ ετών, εν αναμονή της απόφασης της συνεδρίασης των χωρών-μελών και μη του ΟΠΕΚ για νέα μείωση της παραγωγής.

 

Παλαιότερα Σχόλια

   

 

 © 2019 Greek Finance Forum

Αποποίηση Ευθύνης....