| Ειδήσεις - Αναλύσεις | Ο Κυνηγός | Λεωφόρος Αθηνών | "Κουλου - Βάχατα" | +/- | Fundamentalist | Marx - Soros | Start Trading |

 
 

Από το Marx ως το Soros

Καθημερινή Στήλη με άρθρα για την παγκόσμια οικονομία και όχι μόνο

Επικοινωνήστε μαζί μας μέσω της Φόρμας Επικοινωνίας του GFF

 

 

Η άρση των περιορισμών & Η σταθερή ανάπτυξη..

00:01 - 11/05/20

 

Αν μας ρωτήσετε ποιά είναι η άποψη μας, αν και καταλαβαίνουμε πως σηκώνει μεγάλη συζήτηση. Είναι πως μάλλον η χώρα μας έγινε υπερβολική με το lockdown, το οποίο το πιθανότερο είναι πως θα έπρεπε να είχε τελειώσει νωρίτερα, λαμβάνοντας παράλληλα κάποια άλλα μέτρα, με απώτερο στόχο οι επιπτώσεις στην ελληνική οικονομία να είναι το μικρότερο δυνατόν.

 

Αλλά ας αφήσουμε το τι πιστεύουμε εμείς. Και πάμε να δούμε τα όσα έγραψαν οι κ. Holger Schmieding και Florian Hense (οικονομολόγοι της τράπεζας Berenberg), τονίζοντας πως τα περιοριστικά μέτρα για την αναχαίτιση της μετάδοσης του κορωνοϊού κατάφεραν να μειώσουν τον ρυθμό αύξησης των κρουσμάτων, καθώς και την πίεση που ασκείτο στα συστήματα υγείας σε πολλές χώρες του ανεπτυγμένου κόσμου. Παρά τις σημαντικές διαφορές μεταξύ των χωρών, η πανδημία φαίνεται πως είναι πλέον πιο εύκολα διαχειρίσιμη. Πολλές χώρες άρχισαν να αίρουν σταδιακά ορισμένα από τα αυστηρά μέτρα περιορισμού.

 

Σύμφωνα πάντα με την άποψη των οικονομολόγων, δεν μπορούν να απαντήσουν κατά πόσον είναι ασφαλής η χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων, ούτε όμως και πού θα οδηγήσει. Μπορούμε μόνον να λάβουμε υπ’ όψιν ορισμένες βασικές παραμέτρους, οι οποίες και καθορίζουν τις πολιτικές αποφάσεις. Μεγάλη ύφεση στα νέα κρούσματα ενδεχομένως να σημαίνει ότι ορισμένα μέτρα μπορούν να αρθούν. Επίσης, η δυνατότητα για πραγματοποίηση περισσότερων τεστ θα διευκόλυνε τις πολιτικές αποφάσεις.

 

Λαμβάνοντας υπ’ όψιν τον περιορισμό των νέων κρουσμάτων, η Αυστρία, η Ελβετία, η Ισπανία, η Ιταλία και η Γερμανία ενδεχομένως να μπορούν να χαλαρώσουν τα περιοριστικά μέτρα, τα οποία είχαν επιβάλει πριν από την κορύφωση των κρουσμάτων. Το ίδιο ισχύει και για την Ελλάδα και τη Γαλλία, μολονότι μόνον ένα μικρό μέρος του πληθυσμού είχε πρόσβαση σε τεστ. Οι ΗΠΑ, η Βρετανία και η Σουηδία φαίνεται πως έχουν μείνει μερικά βήματα πίσω.

 

Ενα νέο κύμα κρουσμάτων θα μπορούσε να παρατείνει και να εντείνει την ύφεση, καθώς και να προκαλέσει αναστάτωση στον χρηματοπιστωτικό κλάδο. Μόνον ο χρόνος θα αποδείξει πόσο ασφαλής είναι η χαλάρωση των μέτρων. Πάντως, οι αρχικές ενδείξεις είναι ενθαρρυντικές. Για παράδειγμα, τα κρούσματα εξακολουθούν να μειώνονται στην Αυστρία, η οποία επέτρεψε το άνοιγμα των μικρών καταστημάτων στις 14 Απριλίου, καθώς και στη Γερμανία, όπου πολλά καταστήματα άνοιξαν στις 20 Απριλίου. Ωστόσο, είναι ακόμη νωρίς ώστε να μπορέσει κανείς να προβλέψει την πορεία της πανδημίας.

 

Προβλέπουμε πως ο ανεπτυγμένος κόσμος θα ανακάμψει έπειτα από μία βαθιά ύφεση στο δεύτερο τρίμηνο. Οι προβλέψεις αυτές βασίζονται στους εξής παράγοντες: πρώτον, τα περιοριστικά μέτρα θα αίρονται με αρκετή προσοχή, ώστε να αποτρέψουν ένα νέο κύμα κρουσμάτων, το οποίο θα μπορούσε να υποχρεώσει μεγάλες οικονομίες να επιστρέψουν στο καθεστώς αυστηρής καραντίνας. Δεύτερον, οι νομισματικές και δημοσιονομικές πολιτικές θα κάνουν «ό,τι χρειαστεί», για να αποτρέψουν σοβαρή έλλειψη ρευστού και προκειμένου να υποστηρίξουν την επακόλουθη ανάπτυξη.

 

Παλαιότερα Σχόλια

   

 

 © 2019 Greek Finance Forum

Αποποίηση Ευθύνης....