| Ειδήσεις - Αναλύσεις | Ο Κυνηγός | Λεωφόρος Αθηνών | "Κουλου - Βάχατα" | +/- | Fundamentalist | Marx - Soros | Start Trading |

 
 

Από το Marx ως το Soros

Καθημερινή Στήλη με άρθρα για την παγκόσμια οικονομία και όχι μόνο

Επικοινωνήστε μαζί μας μέσω της Φόρμας Επικοινωνίας του GFF

 

 

Η ECB μπαίνει στη «μάχη»

00:01 - 12/03/20

 

Όπως έγραψε ο κ. Florian Hense, οικονομολόγος της Berenberg Bank, η εκτεταμένη καραντίνα που έχει επιβάλει η κυβέρνηση της Ιταλίας σε όλη τη χώρα καθώς και τα ακόμα πιο αυστηρά μέτρα που ελήφθησαν σε άλλες χώρες της Ευρωζώνης για να ανασχεθεί η εξάπλωση της επιδημίας του κορωνοϊού επιδεινώνουν σημαντικά τον βραχυπρόθεσμο αντίκτυπο στην οικονομία.

 

Σύμφωνα με την άποψη του οικονομολόγου της Berenberg, επιπροσθέτως, η δραστική πτώση των προσδοκιών του πληθωρισμού στα ιστορικά επίπεδα-ναδίρ του 0,9%, η εκτίναξη του ευρώ άνω του 6% έναντι του δολαρίου από τις 20 Φεβρουαρίου, στο 1,145 δολάριο, και μια άνοδος στα σπρεντ των ομολόγων των χωρών της Νότιας Ευρώπης, και ειδικά της Ιταλίας και της Ελλάδας, αυξάνουν κατά πολύ τις πιθανότητες η ΕΚΤ να λάβει μέτρα αύριο στη συνεδρίασή της. Αν και η νομισματική και η δημοσιονομική πολιτική δεν μπορούν να αντισταθμίσουν το άμεσο πλήγμα σε προσφορά και ζήτηση από τον ιό, η χρήση των αντίστοιχων εργαλείων μπορεί να συγκρατήσει τις δευτερογενείς συνέπειες στη ρευστότητα και στην εμπιστοσύνη και μια αναταραχή στις αγορές.

 

Κατά τις εκτιμήσεις των αγορών, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα κάνει μια περικοπή στο βασικό επιτόκιό της κατά 10 μονάδες βάσης αυτή την εβδομάδα, γνωρίζοντας ότι έχει μικρά περιθώρια για μειώσεις. Συγκεκριμένα, μειώνοντας το επιτόκιο καταθέσεων από το -0,5% στο -0,6% ή και στο -0,7% δεν θα κάνει τη διαφορά στην αύξηση των πιστώσεων. Παρά ταύτα, επειδή η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θέλει να στείλει ένα ξεκάθαρο μήνυμα, η μείωση των 10 μονάδων βάσης είναι πολύ πιθανή. Επιπλέον, προσδοκούμε ότι θα επεκτείνει το τρέχον πρόγραμμα μακροπρόθεσμων δανείων στις ευρωπαϊκές τράπεζες και / ή θα ανακοινώσει νέα πρωτοβουλία για να παραμείνει απρόσκοπτη η ρευστότητα προς τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Ακόμη, ίσως να προσφέρει και επιπλέον στήριξη με τρεις τρόπους. Πρώτον, με το να εξαιρέσει περισσότερα πλεονάζοντα αποθεματικά των τραπεζών από τα αρνητικά επιτόκια. Οσο περισσότερο τα μέτρα της ΕΚΤ αύξαιναν τα επίπεδα των αποθεματικών και / ή τα έκαναν ακριβότερα για τις τράπεζες, τόσο πιο γενναιόδωρες περιμένουμε να είναι οι εξαιρέσεις από τα αρνητικά επιτόκια, ούτως ώστε τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα να ωφεληθούν και όχι να ζημιωθούν.

 

Δεύτερον, η ΕΚΤ θα μπορούσε να αυξήσει τις αγορές εταιρικών ομολόγων. Πιθανώς θα αυξήσει την ποσότητα των τίτλων που αγοράζει κάθε μήνα, από τα 20 στα 30 δισεκατομμύρια ευρώ για διάστημα τουλάχιστον έξι μηνών, και θα στρέψει τις αγορές αυτές περισσότερο προς τα εταιρικά ομόλογα. Ισως να έκανε μια αύξηση χωρίς να θέσει συγκεκριμένο όριο, δεδομένου ότι, σε αντίθεση με ορισμένα κρατικά, τα υπό αγορά εταιρικά ομόλογα είναι άφθονα. Τρίτον, τέλος, εάν παραστεί ανάγκη, η ΕΚΤ θα μπορούσε να δηλώσει ότι είναι πρόθυμη να εκκινήσει τη συζήτηση για το ανώτατο όριο του 33% των ομολόγων του εκάστοτε κράτους-μέλους της Ευρωζώνης που δύναται να αποκτήσει.

 

Παλαιότερα Σχόλια

   

 

 © 2019 Greek Finance Forum

Αποποίηση Ευθύνης....