| Ειδήσεις - Αναλύσεις | Ο Κυνηγός | Λεωφόρος Αθηνών | "Κουλου - Βάχατα" | +/- | Fundamentalist | Marx - Soros | Start Trading |

 
 

Από το Marx ως το Soros

Καθημερινή Στήλη με άρθρα για την παγκόσμια οικονομία και όχι μόνο

Επικοινωνήστε μαζί μας μέσω της Φόρμας Επικοινωνίας του GFF

 

 

Η ECB & Οι χρεοκοπίες

00:01 - 12/11/20

 

 

Στην αποτίμηση των οικονομικών επιπτώσεων της πανδημίας έχουνε στραφεί σχεδόν οι πάντες. Και όπως χαρακτηριστικά έγραψαν πριν από μερικές ημέρες οι FT, ένας στους επτά Ισπανούς εργαζομένους ή το 14% βρίσκονται αυτή τη στιγμή σε επιχειρήσεις που κινδυνεύουν να καταρρεύσουν. Και το πιο σημαντικό είναι πως αυτό προκύπτει με βάση νέα έρευνα της ΕΚΤ, εξαιρουμένων όσων εργάζονται στον χρηματοοικονομικό κλάδο.  Σύμφωνα με τα όσα έγραψαν οι FT, πρόκειται για το υψηλότερο ποσοστό από όλες τις μεγάλες οικονομίες της Ευρωζώνης, παρά το γεγονός ότι η χώρα στηρίζει τις επιχειρήσεις που αντιμετωπίζουν προβλήματα από την πανδημία του κορωνοϊού και τους εργαζομένους τους. Συγκριτικά, το αντίστοιχο ποσοστό των εργαζομένων σε επιχειρήσεις που διατρέχουν κίνδυνο κυμαίνεται στο 8% στη Γερμανία και στη Γαλλία και στο 10% στην Ιταλία. Επιχειρήσεις που κινδυνεύουν να καταρρεύσουν θεωρούνται αυτές που έχουν αρνητικό κεφάλαιο και υψηλό χρέος. 

 

Η προοπτική ενός νέου «κύματος» απωλειών θέσεων εργασίας είναι ιδιαίτερα ανησυχητική στην Ισπανία, η οποία έχει ήδη ένα από τα μεγαλύτερα ποσοστά ανεργίας στην Ευρωζώνη, της τάξης του 16,5%.  Η εξάρτηση της Ισπανίας από τον τουρισμό σε συνδυασμό με τον ιδιαίτερα υψηλό αριθμό κρουσμάτων κορωνοίού έχουν πλήξει τα μέγιστα την οικονομία της. Ακόμη και μετά την ανάκαμψη 16,7% που παρουσίασε το ισπανικό ΑΕΠ στη διάρκεια του τριμήνου που έληξε στα τέλη Σεπτεμβρίου, η οικονομική δραστηριότητα υπολείπεται κατά 9,1% από τα προ του κορωνοϊού επίπεδα, πολύ περισσότερο συγκριτικά με τις περισσότερες οικονομίες της Ευρωζώνης. 

 

Τα οικονομικά προβλήματα επιδεινώνονται και από τη μορφή της ισπανικής αγοράς εργασίας, καθώς το ένα-τέταρτο των εργαζομένων απασχολούνται με προσωρινή σύμβαση εργασίας, ενώ η πλειοψηφία των μικρών επιχειρήσεων δεν έχουν τους απαραίτητους οικονομικούς όρους για να αντεπεξέλθουν σε μία σοβαρή επιβράδυνση. 

 

Την ίδια στιγμή, ξεχωριστά στοιχεία έδειξαν ότι η ανεργία στη Γαλλία εκτινάχθηκε στο 9% στο τρίτο τρίμηνο από 7,1% του δεύτερου, με τη στατιστική υπηρεσία της χώρας να κάνει λόγο για τη μεγαλύτερη αύξηση από το 1975, όταν άρχισαν να καταγράφονται τα εν λόγω στοιχεία. Στην Ευρωζώνη, η ανεργία έχει αυξηθεί από το 7,2% του Μαρτίου στο 8,3% το Σεπτέμβριο. Η ΕΚΤ υπογραμμίζει ότι παρότι οι αγορές εργασίας έχουν μέχρι στιγμής θωρακιστεί από τα προγράμματα στήριξης επιχειρήσεων και εργαζομένων, προειδοποίησε ότι όσο περισσότερο παραμείνει η πανδημία τόσο πιο πιθανόν είναι να αυξηθεί σημαντικά η ανεργία. 

 

Πάντως, στα περισσότερα μέρη της Ευρώπης, οι περιπτώσεις εταιρικών χρεοκοπιών δεν παρουσιάζουν σημαντική αύξηση και μάλιστα σε κάποιες όπως Γερμανία έχουν υποχωρήσει, κυρίως χάρη στα μέτρα που έχει λάβει η γερμανική κυβέρνηση. Στην Ισπανία, οι περιπτώσεις χρεοκοπίας τόσο από φυσικά πρόσωπα όσο και επιχειρήσεις αυξήθηκαν 1,6% στο τρίτο τρίμηνο από την αντίστοιχη περυσινή περίοδο. Η ΕΚΤ εκτιμά ότι ο αντίκτυπος της πανδημίας στις αγορές εργασίας, στην παραγωγικότητα και στις επενδύσεις θα αφαιρέσει από την ανάπτυξη της Ευρωζώνης περίπου τρεις ποσοστιαίες μονάδες έως τα τέλη του 2022 συγκριτικά με πέρυσι.  

 

Παλαιότερα Σχόλια

   

 

 © 2019 Greek Finance Forum

Αποποίηση Ευθύνης....