| Ειδήσεις - Αναλύσεις | Ο Κυνηγός | Λεωφόρος Αθηνών | "Κουλου - Βάχατα" | +/- | Fundamentalist | Marx - Soros | Start Trading |

 
 

Από το Marx ως το Soros

Καθημερινή Στήλη με άρθρα για την παγκόσμια οικονομία και όχι μόνο

Επικοινωνήστε μαζί μας μέσω της Φόρμας Επικοινωνίας του GFF

 

 

«Προς στιγμήν το νέο κύμα Covid-19 δεν απειλεί την ανάκαμψη»

00:01 - 13/08/20

 

 

Αν και τις τελευταίες ημέρες είχαμε φιλοξενήσει ακριβώς αντίθετες απόψεις και συγκεκριμένα ότι το διαφαινόμενο νέο κύμα του Covid-19 απειλεί την πορεία της παγκόσμιας οικονομίας και την όποια προσπάθεια ανάκαμψης. Ο γνωστός οικονομολόγος της Berenberg Holger Schmieding έχει αντίθετη άποψη γράφοντας χαρακτηριστικά σε ανάλυση του: «Προς στιγμήν το νέο κύμα Covid-19 δεν απειλεί την ανάκαμψη»

 

Σύμφωνα με την άποψη του Schmieding, η πανδημία του κορωνοϊού εκτιμούμε πως εξακολουθεί να συνιστά τον βασικό παράγοντα κινδύνου στην πρόβλεψή μας για μια αργή και ανομοιογενή ανάκαμψη των μεγάλων οικονομιών της Δύσης από την καταβύθιση της οικονομικής δραστηριότητας την περίοδο Μαρτίου - Απριλίου. Παραδείγματος χάριν, τα νέα αυξημένα κρούσματα φαίνεται πως θα επηρεάσουν δυσμενέστατα τον τουριστικό κλάδο της Ισπανίας. Και στην περίπτωση των Ηνωμένων Πολιτειών πιθανώς να επιβραδύνουν τον βηματισμό σε ορισμένα τμήματα του κλάδου παροχής υπηρεσιών. Ωστόσο, υπάρχουν τέσσερις λόγοι που δεν μας κάνουν προς το παρόν να περιμένουμε σοβαρή οικονομική ζημία, η οποία ίσως μας υποχρεώσει να αναθεωρήσουμε σημαντικά προς τα κάτω τις προβλέψεις μας για την ανάπτυξη της Ευρωζώνης.

 

Πρώτον, το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, οι πολίτες και οι κυβερνώντες γνωρίζουν πλέον πολύ περισσότερα για τον ιό τώρα από ό,τι τον Μάρτιο και τον Απρίλιο. Ο προηγμένος κόσμος φαίνεται να τα καταφέρνει καλύτερα στην προστασία των ευπαθών ομάδων και τη θεραπεία των νοσούντων. Αυτό αυξάνει τις πιθανότητες η νέα αύξηση των κρουσμάτων να μην φέρει στα όριά τους τα επιμέρους εθνικά συστήματα υγείας, όπως είχε συμβεί αρχικά.

 

Δεύτερον, οι ευρωπαϊκές χώρες αντιδρούν νωρίς και χωρίς ιδιαίτερες τύψεις όταν ξεσπούν τοπικά νέα κρούσματα. Το πιθανότερο είναι ότι οι περισσότερες βρίσκονται σε θέση να αντιμετωπίσουν τη νέα φάση της πανδημίας χωρίς να χρειαστεί να καταφύγουν σε εκτεταμένη διακοπή του οικονομικού μηχανισμού, με δυσμενείς επιπτώσεις.

 

Τρίτον, η εμπειρία των ΗΠΑ εμπεριέχει ένα ενθαρρυντικό στοιχείο. Τα πρόσφατα στοιχεία της απασχόλησης φανερώνουν πως οι τελευταίες συγκρατημένες αλλαγές συμπεριφοράς και η επαναφορά περιοριστικών μέτρων σε ορισμένες περιφέρειες της χώρας για την αντιμετώπιση του ιού επιβραδύνουν την ανάκαμψη – κι αυτό παρατηρείται ειδικά σε υπηρεσίες προς τους καταναλωτές. Εντούτοις, δεν παρεμποδίζεται η περαιτέρω ενίσχυση της συνολικής προσφοράς και ζήτησης. Το σενάριο θα αποδειχθεί μάλλον παρόμοιο και στην Ευρώπη τις προσεχείς εβδομάδες, όπερ σημαίνει μια κάποια άμβλυνση στην εμπιστοσύνη των καταναλωτών και στη ζήτηση για ορισμένες υπηρεσίες, αλλά όχι και μια πραγματική ύφεση εκ νέου.

 

Τέταρτον, το γεγονός ότι η βιομηχανία της Ευρωζώνης ανέκτησε τον ρυθμό της θα συνδράμει στο να αντισταθμιστεί η όποια προσωρινή κάμψη στη ζήτηση υπηρεσιών. Η βιομηχανική παραγωγή τον Ιούνιο στη Γερμανία ενισχύθηκε σε μηνιαία βάση 8,9%, στη Γαλλία 12,7%, 8,2% στην Ιταλία και 14% στην Ισπανία. Οι δε γερμανικές εξαγωγές ανήλθαν 14,9% χάρη στις ζωηρές πωλήσεις προς την Κίνα και στην αυξημένη ζήτηση από τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

 

Παλαιότερα Σχόλια

   

 

 © 2019 Greek Finance Forum

Αποποίηση Ευθύνης....