| Ειδήσεις - Αναλύσεις | Ο Κυνηγός | Λεωφόρος Αθηνών | "Κουλου - Βάχατα" | +/- | Fundamentalist | Marx - Soros |

 
 

Από το Marx ως το Soros

Καθημερινή Στήλη με άρθρα για την παγκόσμια οικονομία και όχι μόνο

Επικοινωνήστε μαζί μας μέσω της Φόρμας Επικοινωνίας του GFF

 

 

Η Ιαπωνία & Η αύξηση των τιμών

00:01 - 18/10/19

 

 

Όπως πριν από λίγο καιρό είχε σχολιάσει το Reuters, επί σειράν ετών, ο πληθωρισμός παραμένει αναιμικός στην Ιαπωνία, ενώ οι καταναλωτές δείχνουν απρόθυμοι να ανοίξουν το πορτοφόλι τους. Οπότε οι επιχειρήσεις στην τρίτη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου εφαρμόζουν νέες μεθόδους ανόδου των τιμών, μεθόδους που ποικίλλουν αρκετά, από την τεχνητή νοημοσύνη έως ορισμένα τρικ στη συσκευασία. Παρά το ότι υπήρξαν διαδοχικά προγράμματα τόνωσης της οικονομίας από την Τράπεζα της Ιαπωνίας, σε επίπεδο κυβερνητικής πολιτικής δεν κατέστη δυνατό να μεταπεισθούν τα νοικοκυριά και να αλλάξουν νοοτροπία, έχοντας ζήσει σε συνθήκες αποπληθωρισμού – αυτή η κατάσταση εδραιώθηκε στην Ιαπωνία μετά την κατάρρευση της αγοράς ακινήτων τη δεκαετία του 1990. Οπερ σημαίνει πως οι επιχειρήσεις αρνούνταν να προχωρήσουν σε αύξηση τιμών, φοβούμενες μήπως χάσουν την πελατεία τους.

 

Εντούτοις, η δυναμική τιμολόγηση αναλόγως της ζήτησης έδωσε τη δυνατότητα σε ορισμένους ομίλους λιανικής να αυξήσουν διακριτικά τις τιμές τους, χωρίς, ωστόσο, να απομακρύνουν τους πελάτες τους, όπως είχε συμβεί σε πιο χονδροειδείς απόπειρες στο παρελθόν. Μία περίπτωση είναι η ποδοσφαιρική ομάδα Α΄ κατηγορίας Γιοκοχάμα Μαρίνος, η οποία, κάνοντας χρήση της τεχνητής νοημοσύνης, συνέδεσε πιο στενά τις τιμές των εισιτηρίων με τη ζήτηση. «Παλαιότερα ήταν δύσκολο να βρεις τις καλύτερες τιμές, συνδυάζοντας τη ζήτηση και το χρηματικό κόστος σε κάθε αγώνα», λέει ο Χιρόσι Ναγκάι, γενικός διευθυντής της ομάδας αρμόδιος για τις σχέσεις των οπαδών με αυτήν. «Το πιο ενδιαφέρον χαρακτηριστικό στη δυναμική τιμολόγησης έγκειται στο ότι παρέχει περισσότερες επιλογές». .

 

Σύμφωνα πάντα με τα όσα σχολιάζει το Reuters, αυτή η προσέγγιση είναι πολύ καινούργια για τις περισσότερες παραδοσιακές επιχειρήσεις. Κάνοντας χρήση της τεχνολογίας, η Γιοκοχάμα Μαρίνος πούλησε εισιτήρια για περιζήτητες θέσεις στα 7.400 γιεν έκαστο (63 ευρώ) δύο εβδομάδες πριν από το ματς, αλλά όσο πλησίαζε η ημερομηνία και για να γεμίσει άδειες θέσεις, τα διέθετε και με 4.000 γιεν (34 ευρώ). Ανάλογα βήματα κάνουν και τα ξενοδοχεία, όπως η αλυσίδα Centurion International με 20 ξενοδοχεία και πλέον στην Ιαπωνία. Η Centurion άρχισε να χρησιμοποιεί την τεχνητή νοημοσύνη, αποσκοπώντας να συγκεντρώνει πληροφορίες για να χρεώνει πιο ακριβά τη διανυκτέρευση όταν η ζήτηση ήταν υψηλή, αλλά όταν υποχωρεί, να προσφέρει εκπτώσεις για να μην έχει κενά.

 

Οι οικονομολόγοι πιστεύουν ότι απαιτούνται επιπλέον σημαντικές διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις στην οικονομία της Ιαπωνίας, ούτως ώστε να αναθερμάνει τις στάσιμες τιμές. Και μετά, αυτές με τη σειρά τους θα μπορέσουν να δώσουν χείρα βοηθείας στις επιχειρήσεις, ώστε να μπορέσουν να αποκαταστήσουν την κερδοφορία τους. Εντούτοις, οι εξελίξεις όπως η δυναμική τιμολόγηση προλειαίνουν το έδαφος για ακόμη ριζοσπαστικότερες αλλαγές στον τρόπο με το οποίο οι επιχειρήσεις ορίζουν τις τιμές των προϊόντων και των υπηρεσιών τους. «Εάν η δυναμική τιμολόγηση μπορεί να μεταβάλει τη νοοτροπία των ανθρώπων, ώστε να πιστέψουν πως οι τιμές μπορούν να έχουν μεγαλύτερη διακύμανση, υπάρχει μία πιθανότητα οι εταιρείες να μπορέσουν να αυξήσουν ευκολότερα τις τιμές τους όταν εκδηλώνεται ζωηρή ζήτηση», επισημαίνει ο Ιζούρου Κάτο, επικεφαλής οικονομολόγος της εταιρείας ερευνών Totan Research.

 

Την ίδια στιγμή, ορισμένες επιχειρήσεις υιοθετούν διαφορετικούς τρόπους να παροτρύνουν την πελατεία τους να αποδεχθεί τις υψηλότερες τιμών των προϊόντων τους. Το ρύζι με μοσχάρι (γκιουντόν) είναι ένα πιάτο-σύμβολο του ιαπωνικού αποπληθωρισμού, λόγω των χαμηλότατων τιμών του.

 

Ορισμένες καντίνες και εστιατόρια κάνουν κάτι διαφορετικό, προσφέροντας υψηλής ποιότητας φαγητό με καλύτερο κρέας. Η αλυσίδα εστιατορίων γρήγορου φαγητού Yoshinoya Holdings είχε προσφέρει 500.000 μπολ με γκιουντόν και αυτά εξαντλήθηκαν σε δύο εβδομάδες τον Αύγουστο. Αν και η τιμή τους ήταν στα 860 γιεν (7,30 ευρώ) η μερίδα ήταν διπλάσια από ό,τι ένα συνηθισμένο πιάτο. Πάντως, τέτοιου είδους προσφορές προϋποθέτουν προσεκτικό σχεδιασμό και προετοιμασία.

 

Παλαιότερα Σχόλια

   

 

Plus500

 © 2019 Greek Finance Forum

Αποποίηση Ευθύνης....