| Ειδήσεις - Αναλύσεις | Ο Κυνηγός | Λεωφόρος Αθηνών | "Κουλου - Βάχατα" | +/- | Fundamentalist | Marx - Soros | Start Trading |

 
 

Από το Marx ως το Soros

Καθημερινή Στήλη με άρθρα για την παγκόσμια οικονομία και όχι μόνο

Επικοινωνήστε μαζί μας μέσω της Φόρμας Επικοινωνίας του GFF

 

 

 

H Κίνα θα εκτοξευτεί χρηματιστηριακά

00:01 - 30/08/21

 

μεγάλες δυνάμεις στην Ιστορία τείνουν να έχουν ένα κοινό στοιχείο: το μέγεθος. Ενώ μια μεγάλη αγορά δεν εγγυάται την κυριαρχία σε άλλα πεδία, σίγουρα βοηθά, ίσως περισσότερο από οποιονδήποτε άλλο μεμονωμένο παράγοντα. Όπως έγραψε  σε άρθρο του στο Project Syndicate o Zhang Jun (πρύτανης της School of Economics στο Fudan University και διευθυντής του China Center for Economic Studies, ομάδας σκέψης στη Σαγκάη), αυτό ίσχυε για τις Ηνωμένες Πολιτείες και τώρα ισχύει για την Κίνα. Πέρα από την ηγετική οικονομική και εμπορική δύναμη, η Κίνα γίνεται όλο και περισσότερο – και αναπόφευκτα – μια παγκόσμια χρηματοπιστωτική δύναμη. Η εξαιρετικά χαλαρή νομισματική πολιτική στις ΗΠΑ και στην Ευρωπαϊκή Ενωση κατά τη διάρκεια της πανδημίας του COVID-19 βοήθησε αναμφίβολα να τροφοδοτηθεί η αύξηση των αγορών κινεζικών περιουσιακών στοιχείων.

 

Σύμφωνα με την άποψη του Zhang Jun, ένα τεράστιο χρηματικό ποσό ρέει από τις ΗΠΑ και την ΕΕ και η Κίνα είναι ένας ασφαλέστερος προορισμός για αυτήν από άλλες οικονομίες αναδυόμενων αγορών. Το 30% των κεντρικών τραπεζών σχεδιάζουν να αυξήσουν τα αποθέματά τους σε γουάν τους επόμενους 12-24 μήνες, έναντι 10% πέρυσι. Στην Αφρική, σχεδόν οι μισές κεντρικές τράπεζες σχεδιάζουν να αυξήσουν τα αποθέματά τους σε γουάν.

 

Ως αποτέλεσμα, το μερίδιο του γουάν στα παγκόσμια συναλλαγματικά αποθέματα βρίσκεται σε καλό δρόμο να αυξηθεί με μέσο ετήσιο ρυθμό περίπου μία ποσοστιαία μονάδα για τα επόμενα πέντε χρόνια. Η έρευνα των Goldman Sachs και Citi προβλέπει ότι το νόμισμα θα είναι μεταξύ των τριών κορυφαίων νομισμάτων στον κόσμο μέσα σε μια δεκαετία.

 

Καθώς η Κίνα ανοίγει τις κεφαλαιαγορές της, προωθεί επίσης αθόρυβα την ανάπτυξη του ψηφιακού νομίσματος της κεντρικής τράπεζας (PBOC), το e-CNY. Ηδη γίνονται δοκιμές σε δείγμα δέκα βασικών πόλεων, τοποθετώντας την Κίνα πολύ μπροστά από τη συντριπτική πλειοψηφία των άλλων κεντρικών τραπεζών: ενώ το 80% έχει αρχίσει να σχεδιάζει ένα σύστημα ψηφιακών νομισμάτων, μόνο 16% από αυτά έχουν φτάσει στο πιλοτικό στάδιο.

 

Η Κίνα αναπτύσσει επίσης ένα ψηφιακό σύστημα διασυνοριακών πληρωμών και θα διερευνήσει τρόπους ενσωμάτωσης ψηφιακών νομισμάτων σε διασυνοριακά συστήματα πληρωμών. Το e-CNY θα επεκτείνει τη χρήση του γουάν στη διευθέτηση διασυνοριακών συναλλαγών, θα μειώσει την εξάρτηση από το δίκτυο SWIFT υπό την ηγεσία των ΗΠΑ και θα θέσει τις βάσεις για τη δημιουργία ενός πιο βολικού δικτύου πληρωμών ψηφιακού νομίσματος με επικεφαλής την Κίνα.

 

Το πιο σημαντικό είναι ότι το e-CNY θα βοηθήσει σίγουρα την Κίνα να διεθνοποιήσει το εσωτερικό της χρέος πολλών τρισ. Ολα αυτά θα συμβούν γρηγορότερα και πιο περιεκτικά από ό,τι περιμένουν οι περισσότεροι παρατηρητές.

 

Παλαιότερα Σχόλια

   

 

 © 2019 Greek Finance Forum

Αποποίηση Ευθύνης....