| Ειδήσεις | Ο Κυνηγός | Λεωφόρος Αθηνών | "Κουλου - Βάχατα" |  +/-  |  "Μας ακούνε"  |  Fundamentalist  |  Marx - Soros | Start Trading |

 

 

Παρασκευή, 00:01 - 07/01/2022

 

 

Πριν από περίπου έναν χρόνο -για την ακρίβεια τον περασμένο Φεβρουάριο- ακούσαμε πως διανύουμε το τελευταίο μίλι προς την ελευθερία…
 

 
Η εντύπωση που είχε δημιουργηθεί τότε, ήταν πως είμαστε πολύ κοντά στην εξάλειψη του κορωνοϊού. Ρητορική ερώτηση: πόσοι από εσάς το πιστεύετε ακόμη; Διανύουμε το τελευταίο μίλι ( έστω τα τελευταία μίλια) ή έχουμε ακόμη πολύ δρόμο μπροστά μας; Προσωπικά πάντα μιλώντας, πιστεύω τη δεύτερη εκδοχή. Πως έχουμε ακόμη πολύ δρόμο μπροστά μας. Και δεν είναι η πρώτη φορά που το λέω και το γράφω…
 
Την υγειά μας να’ χουμε να τον περπατήσουμε μέχρι το τέλος αυτόν τον δρόμο, αλλά πάμε καλά; Αλήθεια εσείς τι πιστεύετε; Πριν από 11 μήνες, μας έλεγαν για τη «βεντάλια των περιορισμών» η οποία «ενδεχομένως θα ανοίγει και θα κλείνει ανάλογα με τα επίπεδα του συναγερμού».
 
Ποια είναι τα επίπεδα του συναγερμού;
 
Σήμερα τι έγινε αυτή η «βεντάλια»; Ποια είναι τα επίπεδα του συναγερμού; Δεν ανησυχούμε ιδιαίτερα για την «Ομικρον» – επειδή αν και μεταδίδεται πολύ πιο γρήγορα σε σχέση με τη « Delta»- έχουμε προς το παρόν ( και εύχομαι να μην αλλάξει αυτό) λιγότερες νοσηλείες; Άρα, λέω εγώ, επειδή το σύστημα Υγείας, έστω και οριακά αντέχει, συνεχίζουμε στον δρόμο που χαράξαμε;
 
Η έως τώρα πάντως πορεία της πανδημίας έχει δείξει πως δεν προειδοποιεί για τις επικείμενες αλλαγές. Πως είναι ανελέητη, και δεν δίνει σε κανέναν τον απαραίτητο χρόνο για να ετοιμάσει την άμυνά του. Εύλογο λοιπόν το ερώτημα: κι αν η « Omicron», αύριο «τακιμιάσει» με τη «Delta» ή με κάποιο άλλο στέλεχος;
 
Σαφώς και δεν μπορεί κανείς να το προβλέψει, αλλά άμα της αφήνουμε πολύ χώρο, είναι φαντάζομαι πολύ πιο εύκολο να συμβεί αυτό. Στο μεταξύ, όπως και εσείς θα έχετε διαπιστώσει, Χριστούγεννα και Πρωτοχρονιά ήρθαν τα πάνω κάτω. Και φάνηκαν οι τρύπες στη γραμμή άμυνας…
 
Την πάτησαν πολλοί με τα self test…
 
Κοινώς την πάτησαν πολλοί με τα self test που έβγαιναν αρνητικά, και στη συνέχεια , μετά τα τραπεζώματα, διαπίστωσαν πως ήταν θετικοί στον ιό μετά από μοριακή εξέταση PCR (!). Αναρωτιέμαι λοιπόν. Αφού τα self test δεν είναι τόσο αξιόπιστα στην ανίχνευση της «Omicron» γιατί χρησιμοποιούμε ένα όπλο που στην πράξη αποδεικνύεται πως πολλές φορές δεν λειτουργεί;
 
Διάβασα πρόσφατα ένα άρθρο στα « ΝΕΑ», που υπογράφει ο γενικός οικογενειακός γιατρός Ευάγγελος Φραγκούλης, στο οποίο αναφέρεται πως όσοι έχουν συμπτώματα ή έχουν αυξημένο κίνδυνο λόγω γνωστής έκθεσης στον ιό, αλλά το rapid test που έκαναν βγήκε αρνητικό, δεν πρέπει να επαφίενται, και πρέπει να κάνουν μοριακό τεστ.
 
Το ξέρατε; Σας το έχει πει κανείς αυτό; Δεν νομίζω. Επιπλέον, για να γίνει αυτό στην πράξη, μια τετραμελής οικογένεια ( και τώρα με τις νέες τιμές) θέλει γύρω στα 200 ευρώ για να καθίσει με ασφάλεια σε ένα τραπέζι. Τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά ήθελαν 240 ευρώ ( 60 ευρώ το τεστ). Νομίζετε πως το έκαναν πολλοί αυτό; Και τώρα τρέχουμε…
 
Και αφού μόνο το μοριακό τεστ είναι αξιόπιστο, γιατί δεν διαθέτουμε –τουλάχιστον για τους ανθρώπους που δεν έχουν τη δυνατότητα να το πληρώσουν- τη δωρεά διάθεσή τους; Αυτό γίνεται, όπως διαβάζω και σε πολλές χώρες της Ευρώπης. Ήδη ακούγονται τέτοιες φωνές –και- στο κυβερνητικό στρατόπεδο αλλά μέχρι στιγμής, απ’ ό,τι φαίνεται, δεν τις λαμβάνουν υπόψη…
 
Πάμε για ανοσία της αγέλης;
 
Εκτός, κι αν, λέω τώρα, πάμε για τη λεγόμενη ανοσία της αγέλης με ό,τι αυτό συνεπάγεται… Και ως πατέρας δυο παιδιών, με το ένα στο Δημοτικό και το άλλο στο Γυμνάσιο, δεν καταλαβαίνω γιατί δεν καθυστερούν για μερικές μέρες το άνοιγμα των σχολείων.
 
Προσωπικά βλέπω τα σχολεία να λειτουργούν ως επιταχυντές, και εγώ να περιμένω πότε θα μου φέρουν τα παιδιά τον κορωνοϊο στο σπίτι… Τόσο απλά. ‘Έτσι για να δείξουμε πως η ζωή συνεχίζεται κανονικά. Τα υπόλοιπα τα ακούω βερεσέ… Ήδη, απ’ ό,τι μαθαίνω, πολλοί γονείς σκέφτονται να μην στείλουν τα παιδιά τους στο σχολείο…
 
Να διευκρινίσω πως το 12 χρονο είναι εμβολιάστηκε σήμερα, αλλά για το 9 χρόνο δεν βρίσκω , όπως και χιλιάδες άλλοι γονείς, ραντεβού για εμβολιασμό. Προφανώς δεν υπάρχουν αρκετά εμβόλια…
 
Αν αρχίσουν να νοσούν μαζικά δάσκαλοι και καθηγητές…
 
Kαι καλά να λείψουν μερικά παιδιά από την τάξη, θα κάνουν μάθημα με τηλεκπαίδευση. Αν αρχίσουν όμως να κολλάνε μαζικά οι δάσκαλοι και οι καθηγητές, τότε, τι θα γίνει; Θα διδάσκουν από το σπίτι τους μέσω υπολογιστή στην τάξη; ‘Η θα συγχωνεύονται κι άλλο τα τμήματα; ‘Έχει σκεφτεί κανείς αυτή την παράμετρο;
 
Τελικά είμαστε κοντά ώστε να τελειώνουμε με την «Οmicron» Μάρτιο-Απρίλιο;
 
-«Ναι, αυτό είναι πολύ πιθανό. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι έτσι ξεμπερδέψαμε με τον SARS-CoV-2. Το πιθανότερο είναι να δημιουργηθεί μια νέα παραλλαγή με ιδιάζοντα χαρακτηριστικά που θα αυξήσουν τις πιθανότητες επιβίωσής της, καταδεικνύοντας τα κενά στις γραμμές άμυνάς μας», μου λέει ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής στο ΑΠΘ και Υγειονομικής και Περιβαλλοντικής Μηχανικής στο Ινστιτούτο Προηγμένων Σπουδών (IUSS) της Παβία Δημοσθένης Σαρηγιάννης.
 
Η άμυνα δημιουργεί κενά…
 
-«Θα ήθελα όμως να σταθώ σε ένα άλλο θέμα: θεωρώ πως στο θέμα της πανδημίας η παγκόσμια κοινότητα παίζει άμυνα. Όμως μόνο με άμυνα δεν κερδίζεται αυτός ο αγώνας. Όσο και να προχωρήσει ο εμβολιασμός στην Ευρώπη, αν στην Αφρική, και σε άλλες αναπτυσσόμενες περιοχές, δεν γίνεται τίποτα, έχουμε πρόβλημα. Και όσο μεγαλύτερο είναι το τμήμα του πλανήτη που παραμένει ανεμβολίαστο τόσο μεγαλύτερο χώρο δίνουμε στον ιό να κάνει νέες μεταλλάξεις. Δημιουργείται δηλαδή ένα κενό το οποίο έρχεται να σε …δαγκώσει».
 
Κοινώς οι χώρες είναι σαν τα συγκοινωνούντα δοχεία. Και το πρόβλημα της μιας χώρας θα χτυπήσει κάποια στιγμή την …πόρτα μιας άλλης. «Όταν η οικία του γείτονά σου καίγεται, η δική σου κινδυνεύει». Δεν το λέω εγώ, το είπε ο Οράτιος, ο κορυφαίος λυρικός ποιητής κατά την εποχή του Οκταβιανού Αύγουστου.
 
Αλλά ας έρθουμε στα του οίκου μας.
 
-«Θεωρώ πως αυτό που λείπει είναι οι στοχευμένες καμπάνιες», συνεχίζει ο Δημοσθένης Σαρηγιάννης. « Ο ιός δεν ζητά ταυτότητα. Δεν ξεχωρίζει αν είσαι νόμιμος ή παράνομος. Για χιλιάδες ανθρώπους που ζουν στη χώρα μας, όπως μετανάστες, ρομά κ.α, δεν έχουμε στοιχεία για τη διασπορά του ιού. Κι αυτό είναι πρόβλημα. Όσο καλύτερη ενημέρωση έχουμε, τόσο καλύτερη άμυνα χαράσσουμε…».
 
Η υπερπληροφόρηση και το delete…
 
Όπως μου αναφέρει, ο Δημοσθένης Σαρηγιάννης, πρόβλημα είναι και οι ανεμβολίαστοι –ιδίως οι άνω των 65 χρόνων. « Όλοι αυτοί οι άνθρωποι δεν είναι αρνητές των εμβολίων. Τους απασχολούν 2-3 προβλήματα. Να μην πάθουν καρκίνο, να μην πάθουν κάποιο αυτοάνοσο κ.α. Εδώ, θεωρώ πως η υπερπληροφόρηση δεν βοηθά καθόλου. Ίσα-ίσα που κάποια στιγμή οι περισσότεροι κάνουν delete και δεν ακούνε τίποτα…».
 
-Και τι πρέπει να γίνει;
 
-«Να εστιάσουμε σε αυτές τις ανησυχίες, και να κάνουμε μια στοχευμένη ενημέρωση. Τι πιθανότητες υπάρχουν για καρκίνο και αυτοάνοσα. Όποιος πειστεί είναι προς όφελος τόσο του ίδιου όσο και των υπολοίπων. Μην ξεχνάμε πως ένας ανεμβολίαστος στην Ελλάδα έχει τις ίδιες πιθανότητες με έναν ανεμβολίαστο στην Αφρική να δώσει χώρο στον ιό να δημιουργήσει νέες μεταλλάξεις. Και αυτό δεν το θέλουμε…».
 
Προκόπης Γιόγιακας (Οικονομικός Ταχυδρόμος)
 

Greek Finance Forum Team

 

 

Σχόλια Αναγνωστών

 

 
 

 

 

 

 

 

 

 

 
   

   

Αποποίηση Ευθύνης.... 

© 2016-2022 Greek Finance Forum