Το 2021 ήταν μια χρονιά γεμάτη αναταράξεις
και αλλαγές στον κλάδο του delivery. Οι
καταναλωτές εξοικειώθηκαν με τις ηλεκτρονικές
αγορές και παραγγελίες ακόμα και στα πιο απλά
είδη οικιακής χρήσης, αντικαθιστώντας κατά έναν
μεγάλο βαθμό τις επισκέψεις στα παραδοσιακά σουπερμάρκετ.
Πλέον, οι
Delivery-as-a-Service
εταιρείες και startups πρέπει
να επικαιροποιήσουν τις
υπηρεσίες τους περαιτέρω,
μειώνοντας και άλλο τους
χρόνους παράδοσης,
επιβιώνοντας έτσι με
αυτό τον τρόπο στην
ανταγωνιστική αγορά του
delivery.
Στρατηγικές κινήσεις
και εξαγορές
Στο τέλος του 2021,
παρατηρήθηκε αρκετή
κινητικότητα από τις
delivery εταιρείες και
startups οι οποίες
προχώρησαν σε
στρατηγικές εξαγορές,
θέλοντας να
διαφοροποιηθούν σε σχέση
με τους ανταγωνιστές
τους. Συγκεκριμένα, η
αμερικανική DoorDash
εξαγόρασε τη φιλανδική
Wolt ενώ η ισπανική
Glovo εξαγόρασε 3
startup εταιρείες.
Πιο πρόσφατη από
όλες τις εξαγορές είναι,
ωστόσο, αυτή της Glovo
από την Delivery Hero.
Συγκεκριμένα, η δεύτερη
προχώρησε σε εξαγορά
περίπου του 39,4% της
Glovo, συναλλαγή που θα
την αποτιμήσει στα 2,3
δισεκατομμύρια ευρώ, ενώ
οι δύο εταιρείες μαζί θα
εξυπηρετούν έναν
πληθυσμό της τάξης των
2,2 δισεκατομμυρίων.
Αξίζει να σημειώσουμε
ότι η Delivery Hero
αποτελεί μία εταιρεία με
έντονη παρουσία και στην
ελληνική αγορά, καθώς το
2015 εξαγόρασε το
e-food, ενώ, πέντε
χρόνια αργότερα, το
2020, απέκτησε και την
ελληνική Instashop.
Τέλος, λίγους μήνες πριν,
προχώρησε και σε εξαγορά
του delivery.gr και του
e-kiosky’s.
Dark Stores και Ghost
Kitchens
Τα λεγόμενα dark
stores ή αλλιώς pick up
points αποτελούν ένα
μοντέλο που
δημιουργήθηκε μέσα από
τις νέες ανάγκες της
πανδημίας και πλέον έχει
καθιερωθεί. Πρόκειται
για «καταστήματα» που
δεν εξυπηρετούν κοινό,
με μόνο σκοπό την
προετοιμασία και
αποστολή των παραγγελιών
στους καταναλωτές.
Ουσιαστικά, πρόκειται
για αποθήκες προϊόντων,
χωρίς την αλληλεπίδραση
του καταναλωτή με τον
εργαζόμενο, πράγμα το
οποίο προσφέρει στην
εταιρεία χαμηλότερα
λειτουργικά κόστη και
στους καταναλωτές
μεγαλύτερη ευκολία και
ταχύτητα στην παράδοση.
Το μοντέλο των ghost
kitchens ωστόσο, είναι
κάτι καινούριο το οποίο
αναμένεται να
ισχυροποιηθεί μέσα στο
ερχόμενο έτος. Πρόκειται
για κουζίνες εκτός των
εγκαταστάσεων των
καταστημάτων και
εστιατορίων που έχουν τη
δυνατότητα delivery
φαγητού χωρίς την
δέσμευση αχρείαστου
χώρου για την
εξυπηρέτηση κοινού.
Καθώς παρατηρούμε ότι οι
επιλογές delivery
γίνονται όλο και πιο
δημοφιλείς, θεωρείται
ότι η ανάπτυξη θα είναι
αντίστοιχη και για το
μοντέλο των ghost
kitchens για τα
εστιατόρια. Σύμφωνα
μάλιστα με στοιχεία του
Euromonitor, θα
αντιπροσωπεύουν μία
επιχειρηματική ευκαιρία
1 τρισ. δολαρίων έως το
2030.
Καθώς το ηλεκτρονικό
εμπόριο συνεχίζει να
εξελίσσεται, αρκετές
είναι οι τάσεις που
αναδύονται στον χώρο του
delivery, ιδιαιτέρως του
last-mile. Οι εταιρείες
και οι startups που
δραστηριοποιούνται στην
αγορά αυτή πρέπει
συνεχώς να αξιολογούν
τις υπηρεσίες τους, να
εξυπηρετούν και να
προσφέρουν την καλύτερη
δυνατή εμπειρία για τους
καταναλωτές τους ώστε να
διαφοροποιηθούν
περαιτέρω – γεγονός που
θα φέρει ακόμα
περισσότερες αλλαγές
στους ήδη υπάρχοντες
παίκτες του ελληνικού
οικοσυστήματος.