| Ειδήσεις - Αναλύσεις | Ο Κυνηγός | Λεωφόρος Αθηνών | "Κουλου - Βάχατα" | +/- | Fundamentalist | Marx - Soros | Start Trading |

 

 
 

BofA: Ο εφιάλτης του στασιμοπληθωρισμού μπορεί να επιστρέψει

 

Κυριακή, 04/07/2021

 

   Share

 

Στον κίνδυνο πρόκληση μιας βαθιάς ύφεσης η οποία θα συνδυάζει υψηλό χρέος και καλπάζοντα πληθωρισμό, παγκοσμίως, αναφέρεται με ανάλυσή της η Bank of America, κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου τόσο για την πολιτική που ακολουθούν οι κυβερνήσεις των ανεπτυγμένων χωρών όσο και για την υπερβολική νομισματική επέκταση των κεντρικών τραπεζών.

 

 

Όπως επισημαίνει η αμερικανική τράπεζα, οι κεντρικές τράπεζες στις ΗΠΑ αγοράζουν καθημερινά ομόλογα αξίας 10 δισεκατομμυρίων δολαρίων, ενώ η κυβέρνηση των ΗΠΑ ξοδεύει 20 δισεκατομμύρια δολάρια. Η δε κεφαλαιοποίηση των χρηματιστηρίων παγκοσμίως αυξάνεται, πάλι σε καθημερινή βάση, κατά 73 δισεκατομμύρια δολάρια. Την ίδια στιγμή, ανά 24 ώρες, στις ΗΠΑ εκδίδονται κατά μέσο όρο ομόλογα και μετοχές αξίας 20 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Ως αποτέλεσμα, το α’ εξάμηνο του 2021 ήταν το έβδομο καλύτερο από χρηματιστηριακής άποψης τα τελευταία 100 χρόνια. Με άλλα λόγια, έχει δημιουργηθεί μια γιγαντιαία φούσκα.

 

Την ίδια στιγμή, οι μετοχές των FAAMGs (Facebook, Amazon, Apple, Microsoft, Google) αντιπροσωπεύουν, ακόμη, το 22,4% του δείκτη S&P 500.

 

Στα παραπάνω πρέπει να συνυπολογιστούν ως αρνητικοί καταλύτες εξελίξεων ότι τα μέτρα στήριξης οδήγησαν σε μια άνευ προηγουμένου φούσκα σε ό,τι αφορά τα περιουσιακά στοιχεία, ενώ ο πληθωρισμός κόστους φτάνει κάθε ημέρα σε νέα ύψη λόγω της αύξησης στις τιμές ενέργειας και τα τεράστια προβλήματα στις παγκόσμιες αλυσίδες εφοδιασμού, τα οποία χτυπούν αλύπητα τα περιθώρια κέρδους.

 

Την ίδια στιγμή, δεν διαφαίνεται στον ορίζοντα πως θα υπάρξει συμφωνία για το νέο δημοσιονομικό πακέτο Biden ύψους 1,9 τρισεκ. δολ., ο πρόεδρος της Fed θα δώσει τα «σκήπτρα» τον Οκτώβριο ή τον Νοέμβριο του 2021, η νομισματική πολιτική θα τροποποιηθεί, ο δείκτης καταναλωτή στις ΗΠΑ έχει χτυπήσει κόκκινο, ενώ, τέλος, μεγάλη είναι η αβεβαιότητα για τις καταθέσεις.

 

Ως εκ τούτου, η BofA εκτιμά πως στο δεύτερο εξάμηνο του έτους ο πληθωρισμός θα εξελιχθεί σε στασιμοπληθωρισμό, το tapering θα διαδεχθεί του QE, τα επιτόκια θα αυξηθούν, όπως και οι κανονιστικές ρυθμίσεις και αποδόσεις στις μετοχές θα γίνουν αρνητικές. Προειδοποιητική βολή ήταν τα δεδομένα του δείκτη μεταποίησης PMI. Η πιθανότητα στασιμοπληθωρισμού πρέπει να γίνει σεβαστή, καταλήγει η BofA.

 

Greek Finance Forum

 

 

Σχόλια Χρηστών

 
 
 

 

 

 

 

 

 

 

 
   

   

   

Trading σε ελληνικές μετοχές μέσω της Πλατφόρμας Συναλλαγών Plus 500 (Κάντε Click και Κατεβάστε την μοναδική πλατφόρμα συναλλαγών, χωρίς καμία οικονομική υποχρέωση, περιλαμβάνει και λογαριασμό "επίδειξης" - Demo). 

Λήψη τώρα!

 © 2016-2017 Greek Finance Forum

Αποποίηση Ευθύνης....