| Ειδήσεις - Αναλύσεις | Ο Κυνηγός | Λεωφόρος Αθηνών | "Κουλου - Βάχατα" | +/- | Fundamentalist | Marx - Soros | Start Trading |

 

 
 

Eurobank – Στα 70εκ ευρώ τα καθαρά κέρδη Α΄ τριμήνου

 

Πέμπτη, 27/05/2021

 

   Share

 

Σύμφωνα με τα όσα αναφέρει η τράπεζα στην ανακοίνωση της:

 

Ιδιαίτερα θετικά ήταν τα αποτελέσματα του Α΄ τριμήνου 2021, παρά τις αντιξοότητες που έχουν διαμορφωθεί από την εξάπλωση της πανδημίας. Η κερδοφορία της Eurobank διατηρήθηκε σε ισχυρά επίπεδα, καθώς τα κέρδη προ προβλέψεων αυξήθηκαν κατά 7,9% σε ετήσια βάση σε €231εκ., ως αποτέλεσμα τόσο της ενίσχυσης των εσόδων όσο και του περιορισμού των λειτουργικών δαπανών. Τα καθαρά κέρδη3 διαμορφώθηκαν σε €72εκ. το Α΄ τρίμηνο του 2021, από €60εκ. το αντίστοιχο περυσινό τρίμηνο, σημειώνοντας αύξηση κατά 20,9%. Τα καθαρά κέρδη μετά από τα έξοδα αναδιάρθρωσης και λοιπά έκτακτα αποτελέσματα διαμορφώθηκαν σε €70εκ., από €57εκ. ένα χρόνο πριν.

 

 

Οι επιδόσεις του Α΄ τριμήνου είναι συμβατές με τους στόχους κερδοφορίας για το 2021. o Tα καθαρά έσοδα από τόκους μειώθηκαν κατά 1,4% έναντι του Α΄ τριμήνου του 2020 σε €335εκ., κυρίως λόγω της αποενοποίησης του χαρτοφυλακίου χορηγήσεων Cairo, ενώ αυξήθηκαν κατά 1,6% σε σχέση με το Δ΄ τρίμηνο του 2020. Το καθαρό επιτοκιακό περιθώριο παρέμεινε στα επίπεδα του Δ΄ τριμήνου 2020. o Τα καθαρά έσοδα από αμοιβές και προμήθειες ενισχύθηκαν κατά 6,9% σε ετήσια βάση το Α΄ τρίμηνο του 2021 και ανήλθαν σε €99εκ., κυρίως λόγω των εσόδων από ενοίκια και τις χορηγήσεις δανείων. Τα έσοδα προμηθειών αντιστοιχούσαν σε 58 μονάδες βάσης επί του συνολικού ενεργητικού το Α΄ τρίμηνο του 2021. o Η αύξηση των εσόδων προμηθειών αντιστάθμισε τη μείωση των επιτοκιακών εσόδων σε ετήσια βάση, με αποτέλεσμα τα οργανικά έσοδα να αυξηθούν κατά 0,4% σε €433εκ. το Α΄ τρίμηνο του 2021. Τα λοιπά έσοδα ανήλθαν σε €13εκ. το Α΄ τρίμηνο του 2021, σε σχέση με €3εκ. την αντίστοιχη περίοδο του 2020, συντελώντας στην ενίσχυση των συνολικών εσόδων κατά 2,8% σε €447εκ. o Οι Λειτουργικές δαπάνες υποχώρησαν κατά 3,1% στην Ελλάδα και 2,2% σε επίπεδο Ομίλου και διαμορφώθηκαν σε €216εκ. το Α΄ τρίμηνο του 2021. Ο δείκτης κόστουςεσόδων βελτιώθηκε σε 48,3%, από 50,7% το Α΄ τρίμηνο του 2020. o Οι προβλέψεις επισφαλών απαιτήσεων διαμορφώθηκαν σε €131εκ. το Α΄ τρίμηνο του 2021 και αντιστοιχούσαν σε 140 μονάδες βάσης επί των μέσων χορηγήσεων.

 

Οι δραστηριότητες στο εξωτερικό ήταν κερδοφόρες με τα καθαρά κέρδη4 να διαμορφώνονται σε €32εκ. το Α΄ τρίμηνο του 2021, έναντι €42εκ. το αντίστοιχο τρίμηνο του 2020. Τα οργανικά κέρδη προ προβλέψεων υποχώρησαν κατά 7,7% σε €60εκ. λόγω μείωσης των οργανικών εσόδων κατά 3,9% σε €117εκ. και μικρής αύξησης των λειτουργικών δαπανών κατά 0,5%. o Αναφορικά με την ποιότητα του χαρτοφυλακίου χορηγήσεων, ο δείκτης των NPEs μειώθηκε κατά 14,7 ποσοστιαίες μονάδες σε ετήσια βάση στο 14,2% στο τέλος του Α΄ τριμήνου του 2021. Tα συνολικά NPEs υποχώρησαν σε €5,8δισ. από €13,0 δισ. το Α΄ τρίμηνο του 2020, ενώ σημείωσαν μικρή σχετικά αύξηση κατά €117εκ. έναντι του Δ΄ τριμήνου του 2020. Η αύξηση αυτή ήταν σημαντικά χαμηλότερη του αναμενομένου, όπως και ο σχηματισμός των νέων μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων που διαμορφώθηκε σε €72εκ. Η κάλυψη των NPEs από τις σωρευτικές προβλέψεις ενισχύθηκε κατά 630 μονάδες βάσης σε ετήσια βάση και ανήλθε σε 61,9% στο τέλος Α΄ τριμήνου 2021. Η τιτλοποίηση «Mexico» προχωράει εντός χρονοδιαγράμματος, με τη λήψη της αρχικής αξιολόγησης την περασμένη εβδομάδα και την αίτηση για τη συμμετοχή στο Πρόγραμμα Ηρακλης ΙΙ να αναμένεται τις προσεχείς εβδομάδες. Οι επιδόσεις του Α΄ τριμήνου σε συνδυασμό με την τιτλοποίηση «Mexico» επιβεβαιώνουν το στόχο για τη μείωση του δείκτη NPEs σε μονοψήφιο ποσοστό στο τέλος τους τρέχοντος έτους. o Οι δείκτες CET1 και συνολικής κεφαλαιακής επάρκειας (CAD) διαμορφώθηκαν σε 13,0% και 15,5% στο τέλος του Α΄ τριμήνου 2021, έναντι ελαχίστων εποπτικών ορίων (TSCR) 6,2% και 11,0% αντιστοίχως. Οι δείκτες του Α΄ τριμήνου περιλαμβάνουν τη μεταβατική επίπτωση του προτύπου IFRS9 και λοιπών εποπτικών προσαρμογών για όλο το 2021. Ο δείκτης CET1 με την πλήρη εφαρμογή της Βασιλείας ΙΙΙ ήταν 11,9% στο τέλος Μαρτίου 2021. Το σταθμισμένο ενεργητικό διαμορφώθηκε σε €40,8δισ. το Α΄ τρίμηνο 2021. Οι στόχοι για συνολικό δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας περίπου 16% και δείκτη CET1 με την πλήρη εφαρμογή της Βασιλείας ΙΙΙ περίπου 12,8% παραμένουν σε ισχύ. o Οι νέες εκταμιεύσεις δανείων διαμορφώθηκαν άνω του €1,0δισ. το Α΄ τρίμηνο του 2021. Τα συνολικά υπόλοιπα χορηγήσεων (προ προβλέψεων) διαμορφώθηκαν σε €41,1δισ. στο τέλος Μαρτίου 2021, περιλαμβανομένων των ομολόγων υψηλής διαβάθμισης ύψους €3,5δισ. Τα επιχειρηματικά δάνεια διαμορφώθηκαν σε €22,7δισ., τα στεγαστικά σε €11,5δισ. και τα καταναλωτικά σε €3,4δις.

 

Οι καταθέσεις πελατών ενισχύθηκαν κατά €3,0δισ. σε ετήσια βάση και €1,0δισ. έναντι του Δ΄ τριμήνου του 2020. Οι καταθέσεις ταμιευτηρίου και όψεως ανήλθαν σε €32,5δισ. και οι προθεσμιακές και λοιπές σε €15,8δισ. Ο δείκτης χορηγήσεων προς καταθέσεις βελτιώθηκε περαιτέρω σε 77,7%, από 79,1% το Δ΄ τρίμηνο του 2020. Ο δείκτης κάλυψης ρευστότητας βελτιώθηκε και αυτός σε 140,6% το Α΄ τρίμηνο του 2021, από 123,7% το Δ΄ τρίμηνο του 2020. o Η χρηματοδότηση από το ευρωσύστημα μέσω του προγράμματος ρευστότητας TLTRO III αυξήθηκε σε €8,8δισ. στο τέλος Μαρτίου, από €8,0δισ. στο τέλος Δεκεμβρίου του 2020. Οι συμφωνίες της διατραπεζικής (repos) μειώθηκαν κατά €3,8δισ. σε ετήσια βάση και διαμορφώθηκαν σε €0,2δισ. το Α΄ τρίμηνο 2021. Παράλληλα, ολοκληρώθηκε τον Απρίλιο η πρώτη έκδοση ομολόγου υψηλής εξοφλητικής προτεραιότητας (senior preferred) ύψους €500εκ., συναλλαγή που σηματοδοτεί την επιστροφή της Eurobank στις διεθνείς χρηματαγορές από το 2017.

 

Greek Finance Forum

 

 

Σχόλια Χρηστών

 
 
 

 

 

 

 

 

 

 

 
   

   

   

Trading σε ελληνικές μετοχές μέσω της Πλατφόρμας Συναλλαγών Plus 500 (Κάντε Click και Κατεβάστε την μοναδική πλατφόρμα συναλλαγών, χωρίς καμία οικονομική υποχρέωση, περιλαμβάνει και λογαριασμό "επίδειξης" - Demo). 

Λήψη τώρα!

 © 2016-2017 Greek Finance Forum

Αποποίηση Ευθύνης....