| Ειδήσεις - Αναλύσεις | Ο Κυνηγός | Λεωφόρος Αθηνών | "Κουλου - Βάχατα" | +/- | Fundamentalist | Marx - Soros | Start Trading |

 

 
 

Τουρισμός: Αύξηση κρατήσεων με το «διαβατήριο» covid βλέπουν οι παράγοντες του κλάδου

 

Παρασκευή, 21/05/2021

 

   Share

 

Με συγκρατημένη αισιοδοξία υποδέχεται ο τουριστικός κόσμος τον λευκό καπνό από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο της ΕΕ για το «Ευρωπαϊκό Ψηφιακό Πιστοποιητικό Covid».

 

 

Υπενθυμίζεται πως τα δυο κοινοτικά όργανα κατέληξαν χθες σε συμβιβαστική λύση, η οποία οδεύει πλέον προς έγκριση από τα κράτη-μέλη και ψήφιση στην Ολομέλεια της Ευρωβουλής. Το πιστοποιητικό, εκτιμάται ότι θα τεθεί σταδιακά σε εφαρμογή από τις 20 Ιουνίου, ανοίγοντας το δρόμο για ελεύθερα και ασφαλή ταξίδια εντός της ΕΕ.

 

Ο σχετικός Κανονισμός της Κομισιόν θα τεθεί σε εφαρμογή από την 1η Ιουλίου, ενώ θα δοθεί ένα περιθώριο έξι εβδομάδων στα κράτη που δεν έχουν καταφέρει να προετοιμαστούν για το εν λόγω πιστοποιητικό, όπως διευκρίνησε σήμερα ο Επίτροπος Δικαιοσύνης της ΕΕ Ντιντιέ Ρέιντερς σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε.

 

Ο ίδιος διευκρίνισε ότι ο κάθε πολίτης θα μπορεί να έχει πιστοποιητικό εμβολιασμού ή πιστοποιητικό για αρνητικό τεστ ή πιστοποιητικό στο οποίο αναγράφεται ότι έχει αναρρώσει από τον κορονοϊό.

 

Τα πιστοποιητικά θα είναι δωρεάν για όλους τους πολίτες της Ε.Ε. και θα υπάρχει η δυνατότητα κάποιος να τα φέρει σε έντυπη μορφή ή σε ψηφιακή. Θα πιστοποιούν ότι ο κάτοχός τους που θέλει να ταξιδέψει, είτε έχει κάνει το εμβόλιο κατά της Covid-19, είτε έχει αρνητικό τεστ, είτε έχει αντισώματα στον κορονοϊό

 

Όσον αφορά στο κόστος των απαιτούμενων τεστ, η Επιτροπή θα κινητοποιήσει 100 εκατομμύρια ευρώ για να υποστηρίξει τα κράτη μέλη όσον αφορά στην προσφορά προσιτών τεστ.

 

Γρ. Τάσιος: Θα αυξηθούν οι κρατήσεις 

 

Για «πραγματικό διαβατήριο» που θα διευκολύνει την ασφαλή, ελεύθερη κυκλοφορία κάνει λόγο, μιλώντας στην "Η", ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας ΞενοδόχωνΓρηγόρης Τάσιος:

 

«Το περιμέναμε πως και πως. Είναι σημαντικό καθώς αυτό θα είναι το πραγματικό διαβατήριο, σε συνδυασμό με τα επιδημιολογικά δεδομένα κάθε χώρας βέβαια» σημειώνει ο κ. Τάσιος, εξηγώντας τι σημαίνει για τον ελληνικό τουρισμό:

 

«Θα φέρει πολύ πιο εύκολα κρατήσεις για το καλοκαίρι. Η ελεύθερη μετακίνηση θα βοηθήσει πάρα πολύ, καθώς ο πολίτης, θα έχει μια σημαντική διευκόλυνση, ειδικά στις συνθήκες που επικρατούν αυτή την περίοδο της πανδημίας. Χωρίς άγχος και καθυστερήσεις. Θα αυξηθούν οι κρατήσεις, θα μπορέσουμε να έχουμε πολύ περισσότερες δυνατότητες. Είναι πάρα πολύ σημαντικό για τον τουρισμό, όχι μόνο το δικό μας, αλλά όλων των ευρωπαϊκών χωρών». 

 

Το πιστοποιητικό πάει για Ιούνιο, και η σεζόν θα είναι Ιούλιος - Οκτώβριος, εκτιμά ο ίδιος, προσθέτοντας πως "περιμένουμε όμως σημαντική αύξηση πλέον των κρατήσεων και περιμένουμε και την απόφαση από τη Βρετανία στις 7 Ιουνίου».

 

Ο προβληματισμός για τον εμβολιασμό των εργαζόμενων

 

Αυτό που προβληματίζει τον κ. Τάσιο είναι η απροθυμία των εργαζόμενων στα ξενοδοχεία να εμβολιαστούν. «Η δική μας αγωνία αφορά το προσωπικό μας, διότι μεγάλο ποσοστό δεν θέλει να εμβολιαστεί».

 

Λ. Τσιλίδης: Οι κρίσιμοι παράγοντες για την σεζόν  

 

Τους πολλούς παράγοντες που παίζουν εν τέλει ρόλο στην επιλογή του ταξιδιώτη αναδεικνύει ο Λύσανδρος Τσιλίδης, Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ελληνικών Συνδέσμων Τουριστικών και Ταξιδιωτικών Γραφείων (FedHATTΑ).

 

«Οτιδήποτε είναι χρήσιμο για την μετακίνηση του πολίτη και την κάνει ομαλότερη είναι θετικό για τον τουρισμό» δηλώνει στην "Η" ο κ. Τσιλίδης, προσθέτοντας ωστόσο πως «δεν είναι μόνο αυτό. Παίζουν κι άλλα πράγματα ρόλο στο αν ο τουρίστας θα σε επιλέξει για τις διακοπές του.

 

Για παράδειγμα παίζει ρόλο αν ως χώρα, ως προορισμός είσαι πορτοκαλί ή πράσινος, παίζει ρόλο αν είναι κατανοητοί οι όροι που θέτεις, αν τα πρωτόκολλα ειναι σαφή και ακριβή και πως αντιμετωπίζει κάθε χώρα τους ξένους».

 

Το οικονομικό επιτελείο προβλέπει ότι η ανάκτηση των ταξιδιωτικών εισπράξεων για το 2021 θα φτάσει στο 40%-45% του 2019, ενώ οι αρχικοί υπολογισμοί έκαναν λόγο για 55%-60%. Ωστόσο και οι δύο παράγοντες του τουρισμού θεωρούν ότι το πιστοποιητικό θα δώσει μεγαλύτερη ώθηση και θα αυξήσει τις κρατήσεις.

 

Πηγή: Ημερησία

 

Greek Finance Forum

 

 

Σχόλια Χρηστών

 
 
 

 

 

 

 

 

 

 

 
   

   

   

Trading σε ελληνικές μετοχές μέσω της Πλατφόρμας Συναλλαγών Plus 500 (Κάντε Click και Κατεβάστε την μοναδική πλατφόρμα συναλλαγών, χωρίς καμία οικονομική υποχρέωση, περιλαμβάνει και λογαριασμό "επίδειξης" - Demo). 

Λήψη τώρα!

 © 2016-2017 Greek Finance Forum

Αποποίηση Ευθύνης....