| Ειδήσεις | Ο Κυνηγός | Λεωφόρος Αθηνών | "Κουλου - Βάχατα" | +/- | "Μας ακούνε" | Fundamentalist | Marx - Soros | Start Trading |

 

 

Λεωφόρος Αθηνών

Καθημερινά Σχόλια για τo ελληνικό χρηματιστήριο και τις αγορές...

Επικοινωνήστε μαζί μας

 

 
 

 

00:01 - 27/11/25

                                                              

 

Χ.Α.

 

Με περίπου τον ίδιο τρόπο όπως την Τρίτη, σε μια ήρεμη συνεδρίαση μέχρι αργά το μεσημέρι και με ένα καλό photo finish, και πρωταγωνίστριες τις τράπεζες στο υψηλό ημέρας, έκλεισε το Χ.Α. την Τετάρτη, έχοντας την 6η σερί ανοδική συνεδρίαση, πλέον υψηλότερα και των 2.100 μονάδων. Ο ΓΔ έκλεισε στις 2.106,90 μονάδες, +0,94%, με τις τράπεζες στο +2,47%, όλα αυτά με μεγάλο τζίρο 310εκ. ευρώ.

 

Διαγραμματικά, δεν καταγράφεται κάτι καινούργιο, με την τάση να συνεχίζει να βελτιώνεται, με τον δείκτη να έχει αφήσει πίσω για τα καλά τις 2.040 – 2.030 μονάδες, με επόμενο μεγάλο στόχο τη σταθεροποίηση υψηλότερα των 2.100 μονάδων. Μια οριστική διαφυγή από αυτό το επίπεδο δημιουργεί νέα δεδομένα, με επόμενους στόχους τα πολυετή υψηλά στις 2.150 και 2.200 μονάδες.

 
 
 

                                          

Τράπεζες Νοέμβριος

 

Με την αγορά να δείχνει να επιστρέφει σε ανοδική τροχιά μετά το μικρό διάλειμμα του Οκτωβρίου (-1,92%) και έχοντας προηγηθεί ένα ιστορικό σερί 11 ανοδικών μηνών, ας δούμε τις αποδόσεις των τραπεζικών μετοχών για τον Νοέμβριο. Ο κλάδος, όπως θα φανεί και παρακάτω, συνεχίζει να καταγράφει εξαιρετικές επιδόσεις το 2025, που σιγά-σιγά φτάνει στο τέλος του. 

 

Eurobank: +8,10%

 Alpha Bank: +7,06%

ETE: +6,76%

Τράπεζα Πειραιώς: +6,17%

 

-------------------

 

Τράπεζα Κύπρου: +1,75%

Optima: -2,74%

CREDIA Bank: +0,40%

 

 

                                

Τράπεζες YTD

 

Όπως ήδη αναφέρθηκε, με τον κλάδο να σημειώνει εξαιρετικές επιδόσεις, ας δούμε τις σχετικές αποδόσεις των τραπεζικών μετοχών από τις αρχές του 2025. Οι αποδόσεις είναι πραγματικά εντυπωσιακές.

 

Alpha Bank: +124,11%

Τράπεζα Πειραιώς: +86,75%

ETE: +77,61%

Eurobank: +58,07%

 

--------------------

 

Τράπεζα Κύπρου: +76,52%

Optima: +81,30%

CREDIA Bank: +115,65%

 
 

                             

ΑΔΜΗΕ 

 

Η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου (ΑΜΚ) για τον ΑΔΜΗΕ θεωρείται πλέον κάτι παραπάνω από πιθανή με το πιθανότερο σενάριο να είναι πως μπαίνει στην τελική ευθεία, καθώς το επενδυτικό πρόγραμμα των 6 δισ. ευρώ για την επόμενη δεκαετία απαιτεί κεφαλαιακή ενίσχυση τουλάχιστον 1 δισ. ευρώ.

 

Σύμφωνα με πληροφορίες, στη λίστα των επενδυτών που έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον –κυρίως funds από Ευρώπη και ΗΠΑ– προστίθεται και σημαντικός θεσμικός επενδυτής από την Αυστραλία.

 

Παρά το μέχρι πρότινος ασαφές περιβάλλον, ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, σε πρόσφατη συνέντευξή του στο Bloomberg, εξέφρασε για πρώτη φορά ανοιχτά την πρόθεση προσέλκυσης ξένων επενδυτών, υπογραμμίζοντας ωστόσο ότι το ελληνικό Δημόσιο θα διατηρήσει τον έλεγχο της εταιρείας.

 

Ενδιαφέρον και από Αυστραλία

 

Πηγές με γνώση του θέματος αναφέρουν ότι ο ΑΔΜΗΕ έχει επεξεργαστεί σε βάθος το ενδεχόμενο ΑΜΚ το τελευταίο διάστημα, με τη συνδρομή των μεγάλων ελληνικών τραπεζών.

 

Παράγοντες της αγοράς θεωρούν ότι, ακόμη και αν ληφθεί η απόφαση σύντομα, η διαδικασία δύσκολα θα ολοκληρωθεί πριν από τα τέλη του 2025, εκτός εάν επιλεγεί λύση «single source» με ήδη προσδιορισμένο επενδυτή.

 

Οι υποψήφιοι επενδυτές δεν αναμένεται να είναι funds με μακροχρόνια τοποθέτηση, λόγω του ρυθμιζόμενου χαρακτήρα και των περιορισμένων αποδόσεων. Πιο πιθανή είναι η συμμετοχή επενδυτών που στοχεύουν σε δημιουργία υπεραξίας και μεταγενέστερη αποεπένδυση.

 

Σε αυτή την κατηγορία εντάσσεται η αυστραλιανή Macquarie —ήδη κάτοχος του 49% του ΔΕΔΔΗΕ— η οποία σύμφωνα με πληροφορίες ενδιαφέρεται για συμμετοχή, υπό την προϋπόθεση ότι δεν θα υπάρξουν θέματα ανταγωνισμού.

 

Αντίθετα, funds με επενδυτικό ορίζοντα άνω των 20 ετών εμφανίζονται λιγότερο πιθανό να συμμετάσχουν, εκτός εάν υπάρξουν στρατηγικοί παράγοντες που να αντισταθμίζουν τη χαμηλή απόδοση.

 

Στο επενδυτικό ενδιαφέρον περιλαμβάνεται και η αμερικανική BlackRock, η οποία είχε συνδιοργανώσει με το Υπερταμείο το Athens Investors Summit, διατηρώντας παράλληλα ισχυρή επικοινωνία με την κυβέρνηση. Αυτό αυξάνει τις πιθανότητες αξιολόγησης συμμετοχής, εν μέσω ευρύτερης ενίσχυσης της αμερικανικής παρουσίας στην περιοχή.

 

Αντίθετα, θεωρείται σχεδόν δεδομένο ότι ο ΑΔΜΗΕ δεν θα επιλέξει επενδυτή από την Κίνα, καθώς ήδη η State Grid Europe κατέχει το 24%.

 

Διατήρηση κρατικού ελέγχου

 

Ο Πρωθυπουργός, στη συνέντευξή του στο Bloomberg, επανέλαβε ότι το Δημόσιο θα παραμείνει κυρίαρχος μέτοχος, σημειώνοντας ότι ο ΑΔΜΗΕ είναι περιουσιακό στοιχείο που πρέπει να ελέγχεται από το κράτος, χωρίς αυτό να αποκλείει την εισροή ιδιωτικών κεφαλαίων.

 

Υπενθυμίζεται ότι ο ΑΔΜΗΕ αποσχίστηκε από τη ΔΕΗ το 2017, υιοθετώντας το μοντέλο ανεξάρτητου διαχειριστή μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας.

 

Σήμερα, το ελληνικό Δημόσιο, μέσω του ΑΔΜΗΕ Συμμετοχών και του ΔΕΣ ΑΔΜΗΕ, κατέχει το 51%, ενώ το υπόλοιπο 24% βρίσκεται στην State Grid Europe. Με την ΑΜΚ, η συμμετοχή του Δημοσίου αναμένεται να μειωθεί περίπου στο 34%, αλλά με διατήρηση της καταστατικής μειοψηφίας, η οποία του επιτρέπει να ελέγχει κρίσιμες αποφάσεις.

 

Το επενδυτικό πρόγραμμα των 6 δισ. έως το 2033

 

Το δεκαετές πρόγραμμα (2024–2033) περιλαμβάνει μεγάλα έργα ηλεκτρικών διασυνδέσεων, όπως:

 

Δωδεκάνησα

 

Βορειοανατολικό Αιγαίο

 

4η φάση Κυκλάδων

 

νέα διασύνδεση Ελλάδας–Ιταλίας

 

Ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του ΑΔΜΗΕ, Μάνος Μανουσάκης, χαρακτήρισε αυτά τα έργα ως τον πυρήνα της επόμενης πενταετίας, παράλληλα με τον ψηφιακό εκσυγχρονισμό του συστήματος για μέγιστη ασφάλεια ηλεκτροδότησης.

 

Ο ίδιος έχει αναφέρει ότι η Πολιτεία έχει δώσει διαβεβαιώσεις για την κάλυψη των απαραίτητων κεφαλαίων, επισημαίνοντας ότι οι επενδύσεις δεν αποτελούν «φιλοδοξία».

 

                           

 

ECB – Τράπεζες – Δολάριο

 

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα προειδοποιεί ότι οι τράπεζες της Ευρωζώνης με σημαντική δραστηριότητα σε δολάριο θα πρέπει να θωρακίσουν τη ρευστότα και τα κεφαλαιακά τους αποθέματα, ώστε να είναι σε θέση να αντιμετωπίσουν πιθανές πιέσεις στο αμερικανικό νόμισμα. Η προειδοποίηση αυτή, την οποία η ΕΚΤ έχει θέσει στο επίκεντρο εδώ και μήνες, εντάθηκε μετά τους δασμούς που επέβαλε ο Donald Trump και τις πιέσεις που άσκησε στη Fed, γεγονότα που κλόνισαν την εμπιστοσύνη των επενδυτών στο κυρίαρχο αποθεματικό νόμισμα διεθνώς.

 

Το μήνυμα της τράπεζας, όπως αποτυπώνεται στη νέα Έκθεση Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, ήταν ακόμη πιο σαφές: ο μικρός αριθμός μεγάλων ευρωπαϊκών τραπεζών που δραστηριοποιούνται έντονα στο δολάριο οφείλουν να προετοιμαστούν κατάλληλα. Σύμφωνα με την έκθεση, μπορεί να απαιτηθούν πρόσθετα κεφαλαιακά περιθώρια, προκειμένου να απορροφηθεί η αυξημένη μεταβλητότητα του νομίσματος και να καλυφθούν οι πιστωτικοί κίνδυνοι. Παράλληλα, οι τράπεζες καλούνται να διακρατούν επαρκή ρευστοποιήσιμα περιουσιακά στοιχεία σε δολάρια, ώστε να μπορούν να ανταπεξέλθουν σε εκροές και να λειτουργούν ως σταθεροποιητικός παράγοντας.

 

Αν και η έκθεση δεν επιβάλλει υποχρεωτικούς κανόνες, υπογραμμίζει την ανησυχία για τη ρευστότητα του δολαρίου. Η ΕΚΤ αναφέρει ότι οι δραστηριότητες στο αμερικανικό νόμισμα συγκεντρώνονται σε μεγάλες ευρωπαϊκές τράπεζες, όπως οι BNP Paribas, Deutsche Bank, Credit Agricole, Groupe BPCE, ING, Banco Santander και Societe Generale. Οι δραστηριότητές τους περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων δανεισμό στην αμερικανική αγορά χρήματος για χρηματοδότηση hedge funds, καθώς και συναλλαγές FX swaps με ασφαλιστικές εταιρείες, funds και επιχειρήσεις που αντισταθμίζουν την έκθεσή τους στο δολάριο.

 

Για να περιορίσουν τον συναλλαγματικό τους κίνδυνο, αυτές οι τράπεζες συχνά λαμβάνουν θέσεις αντίθετης κατεύθυνσης από παγκόσμιους χρηματοπιστωτικούς φορείς, μέσω πράξεων που σπανίως αποτυπώνονται εμφανώς στους ισολογισμούς τους. Η ΕΚΤ σημειώνει ότι η ανανέωση αυτών των θέσεων μπορεί να καταστεί δύσκολη σε περιόδους αναταραχής στις αγορές συναλλαγματικών ανταλλαγών.

 

Το δυσμενέστερο σενάριο —αν και δεν αναφέρεται άμεσα— θα ήταν η Fed να διακόψει τη γραμμή παροχής δολαριακής ρευστότητας προς την ΕΚΤ, αφαιρώντας έναν κρίσιμο μηχανισμό ασφαλείας που υφίσταται από την περίοδο της κρίσης χρέους.

 

Προς το παρόν, η ΕΚΤ εντοπίζει μόνο περιορισμένες αναντιστοιχίες μεταξύ στοιχείων ενεργητικού και παθητικού σε δολάρια, με κάποιες τράπεζες να χρησιμοποιούν repos για ευθυγράμμιση των λήξεων. Παρ’ όλα αυτά, προειδοποιεί ότι τέτοιες πρακτικές δεν εξαλείφουν πλήρως τον κίνδυνο ρευστότητας. Σε περίπτωση έντονης αναταραχής, εκροές δολαρίων θα μπορούσαν να υπερβούν την ικανότητα άντλησης μετρητών μέσω repos, swaps ή πώλησης περιουσιακών στοιχείων.

 

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΚΤ, οι τράπεζες της Ευρωζώνης κατείχαν 681 δισ. ευρώ σε τίτλους εκφρασμένους σε δολάρια και είχαν χορηγήσει δάνεια ύψους 712 δισ. ευρώ στο αμερικανικό νόμισμα έως το τέλος του προηγούμενου έτους.

 

Χρηματιστηριακό Ημερολόγιο

 

27.11.2025

BRIQ PROPERTIES Α.Ε.Ε.Α.Π.

Προμέρισμα - Ημερομηνία Καταβολής

 

27.11.2025

A.S. ΕΜΠΟΡΙΚΗ-ΒΙΟΜ. ΕΤΑΙΡΙΑ Η/Υ & ΠΑΙΧΝΙΔΙΩΝ Α.Ε.

Δημοσιοποίηση Εννιαμηνιαίων Αποτελεσμάτων

Συναλλαγές σε Πακέτα

    
 

Γνωστοποιήσεις συναλλαγών

                                                                  24-25/11/25

                           

Kάντε Trading σε ελληνικές & ξένες μετοχές μέσω της Πλατφόρμας Συναλλαγών με την οποία το GFF συνεργάζεται (Κάντε Click και Κατεβάστε την μοναδική πλατφόρμα συναλλαγών, χωρίς καμία οικονομική υπορέωση, περιλαμβάνει και λογαριασμό "επίδειξης" - Demo).

Λήψη τώρα!!

Τα όσα αναγράφονται σε καμία περίπτωση δεν αποτελούν σύσταση για αγορά/πώληση ή διακράτηση μετοχών ή άλλων σύνθετων προϊόντων (πχ. CFD) που συνδέονται με τους συγκεκριμένους τίτλους που αναφέρονται.

 

 

Παλαιoτερα Σχόλια

   

Αποποίηση Ευθύνης.... 

© 2016-2025 Greek Finance Forum