| Ειδήσεις | Ο Κυνηγός | Λεωφόρος Αθηνών | "Κουλου - Βάχατα" | +/- | "Μας ακούνε" | Fundamentalist | Marx - Soros | Start Trading |

 
 

"Kουλου-βάχατα"

Σχόλια για τα πάντα ……. Η φράση “Κουλου – βάχατα” προέρχεται από την αντίστοιχη αραβική «κούλου ουάχαντ» που σημαίνει «όλα μαζί ένα».

Επικοινωνήστε μαζί μας

 

 

 

00:01 - 01/06/22

 

 

Ας τα λάβουμε υπόψη

 

Θα ξεκινήσουμε με τα όσα είπε προσφάτως ο σοβαρός επικεφαλής της Κρι – Κρι, περιγράφοντας την κατάσταση που υπάρχει στην αγορά, με επισημάνσεις για αυτά που δεν κάνει το κράτος, επισημάνσεις τις οποίες θα πρέπει να λάβουμε σοβαρά υπόψη.

 

Κερδοσκοπικά παιχνίδια με αδικαιολόγητες αυξήσεις τιμών σε πρώτες ύλες και υλικά συσκευασίας μέσω και τεχνητών ελλείψεων στην αγορά κατήγγειλε χθες ο επικεφαλής της γαλακτοβιομηχανίας «Κρι Κρι», Παναγιώτης Τσινάβος. Ο ίδιος μάλιστα, ερωτηθείς για την τύχη των επίσημων καταγγελιών που είχε κάνει το Ινστιτούτο Ελληνικού Γάλακτος στις αρχές Απριλίου, ινστιτούτο που έχει δημιουργηθεί από τη σερραϊκή εταιρεία, σχετικά με τις τιμές των ζωοτροφών, υποστήριξε ούτε λίγο ούτε πολύ ότι αυτές δεν βρήκαν καμία ανταπόκριση.

 

«Ουσιαστικά δεν έγινε καμία παρέμβαση. Η κερδοσκοπία συνεχίζεται. Δεν έγινε κανένας έλεγχος ούτε στα αποθέματα ούτε στις τιμές. Η αγορά θα ισορροπήσει από μόνη της διότι θα επέλθει μείωση της κατανάλωσης», δήλωσε στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στις εγκαταστάσεις της «Κρι Κρι» με αφορμή τη δημιουργία της μονάδας βιοαερίου.

 

Ο κ. Τσινάβος, αναφερόμενος γενικότερα στις προοπτικές της οικονομίας το 2022 και το 2023, έκανε λόγο για εκρηκτική κατάσταση στην αγορά, που θα επηρεάσει τη βιωσιμότητα πολλών επιχειρήσεων και φυσικά την αγοραστική δυνατότητα του καταναλωτή. Αξίζει άλλωστε να σημειωθεί ότι ειδικά στην αγορά του γιαουρτιού καταγράφεται, από τις αρχές του έτους μέχρι σήμερα, μείωση του όγκου πωλήσεων κατά 12% περίπου και της αξίας πωλήσεων κατά 8%.

 
 

 

«Ημέρα με την ημέρα η αγορά παγώνει»…

 

Γνωστό το ράλι στις τιμές των ακινήτων κατά τα τελευταία 2-3 χρόνια, με τις τιμές όχι μόνο να μην διορθώνουνε κατά την πανδημία, αλλά και να ενισχύονται, με σχετικά μάλιστα αυξημένο αγοραστικό ενδιαφέρον …. Ωστόσο, μετά από πάρα πολύ καιρό, για πρώτη φορά άνθρωποι της αγοράς, από κατασκευαστές μέχρι έμποροι οικοδομικών υλικών, αρχίζουνε να λένε, πως ημέρα με την ημέρα, το ενδιαφέρον μειώνεται. Όπως χαρακτηριστικά έλεγε μεγάλος κατασκευαστής (αυτήν την περίοδο τρέχει 2-3 μεγάλες πολυκατοικίες), το αγοραστικό ενδιαφέρον δεν έχει καμία σχέση με αυτό πριν από μερικούς μήνες. «Χτυπάνε τα τηλέφωνα, αλλά σε αρκετά μικρότερο βαθμό και κυρίως με απροθυμία να προχωρήσει η συναλλαγή» ανέφερε το συγκεκριμένο πρόσωπο.

 

Τα παραπάνω τα αναφέρουμε και για να δώσουμε μια μικρή εικόνα τι συμβαίνει στην αγορά ακινήτων τελευταίων και κυρίως για να εκφράσουμε και πάλι την ανησυχία μας για το ενδεχόμενων τους επόμενους μήνες να βρεθούμε μπροστά σε μια ανώμαλη προσγείωση της οικονομίας, με πολύ πιο δυσάρεστες καταστάσεις σε σχέση με αυτές που φανταζόμαστε.

 

 

 

Τιμές ακινήτων..

 

Μια που πιάσαμε την αγορά ακινήτων, την οποία δεν κρύβουμε πως παρακολουθούμε πολύ στενά και μας αρέσει (και στο εσωτερικό και στο εξωτερικό). Με ενδιαφέρον διαβάζουμε όλες αυτές τις αναλύσεις που βγαίνουνε κατά καιρούς και οι οποίες κατά μέσο όρο προβλέπουνε αυξήσεις 20 με 30% στις τιμές των κατοικιών κατά τα επόμενα χρόνια. Αν και ευχόμαστε αυτές οι εκτιμήσεις να επιβεβαιωθούνε .. Δεν το βλέπουμε. Πιστεύουμε πως οι τιμές των ακινήτων ότι ήτανε να κάνουνε το έκαναν τα τελευταία αυτά 2-3 χρόνια. Και αν και σίγουρα θα υπάρχουνε διαφοροποιήσεις μεταξύ περιοχών. Για εμάς το πιθανότερο σενάριο είναι πως κατά μέσο όρο από εδώ και πέρα οι τιμές των ακινήτων θα μείνουνε για αρκετό καιρό στάσιμες, με μικρότερες συναλλαγές. Ξέρουμε πως ζούμε σε εποχή πληθωρισμού, ωστόσο επαναλαμβάνουμε πως δεν βλέπουμε πολύ μεγαλύτερη άνοδο των τιμών, γιατί πολύ απλά οι αγοραστές (ζήτηση) θα μειωθεί και πάλι, με την προσφορά από την άλλη να παραμένει σε υψηλά επίπεδα, με πιθανότητες μάλιστα να αυξηθεί και άλλο κατά τα επόμενα 1-2 χρόνια.

 
 

 

Ενδιαφέρον σχόλιο

 

Σήμερα λοιπόν είναι ημέρα που θα ασχοληθούμε με την αγορά ακινήτων … Σε σχέση με όλα τα παραπάνω, ρωτήσαμε άνθρωπο που έχει μεγάλη μάντρα οικοδομικών υλικών (από τις μεγαλύτερες στα Βόρεια Προάστεια) πως πάει η δουλειά. Και η απάντηση ήτανε πως στο “retail” η αγορά έχει πέσει αρκετά τελευταία, ωστόσο στις πιο μεγάλες κατασκευές (χοντρική) «η αγορά πάει τρένο». Ωστόσο πρόσθεσε κάτι πολύ ενδιαφέρον, στο οποίο κυρίως θα μείνουμε: «Πολύ φοβάμαι πως πολλοί από αυτούς που κάνουνε τις δουλειές δεν έχουνε τα λεφτά και απλώς ρισκάρουνε. Και φοβάμαι πως τους επόμενους μήνες η αγορά θα μπορούσε να βρεθεί μπροστά σε μεγάλα προβλήματα, με κίνδυνο να έχουμε ένα μίνι – ντόμινο». Και η αλήθεια είναι πως όταν κάποιος λαμβάνει υπόψη την ανατίμηση των οικοδομικών υλικών. Παράλληλα με τις τιμές στις οποίες πωλούνται τα νεόδμητα ακίνητα. Είναι εύκολο να ανησυχεί κάποιος που γνωρίζει χρόνια την αγορά, πως υπάρχει κίνδυνος ξαφνικά το ένα να συμπαρασύρει το άλλο….

 
 

 

Οι Έλληνες της Λέσχης Μπίλντερμεργκ

 

Κλείνοντας και όπως έγραψε το Βήμα:

 

Τρία χρόνια έχει να συνεδριάσει διά ζώσης η Λέσχη Μπίλντερμεργκ εξαιτίας της πανδημίας, αλλά εφέτος θα συνεδριάσει με φυσική παρουσία στην Ουάσιγκτον. Να ξέρετε ότι στις συνεδριάσεις αυτές, ελάχιστα διαρρέουν προς τα έξω, αλλά θεωρείται σίγουρο ότι ξεχωριστή σημασία θα δοθεί στον πόλεμο της Ουκρανίας, για τη σχέση του δυτικού κόσμου με τη Ρωσία και βεβαίως για την ενεργειακή κρίση. Στην Ουάσιγκτον στην εφετινή συνεδρίαση της Λέσχης έχουν προσκληθεί και Έλληνες, ήτοι ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Μαραγαρίτης Σχοινάς, ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκος Πιερρακάκης, ο CEO Phizer Αλμπερτ Μπουρλά και οι επιχειρηματίες Δημήτρης Παπαλεξόπουλος και Μάρκος Βερέμης. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι στη συνεδρίαση της Λέσχης θα μετέχει και ο σύμβουλος εθνικής ασφαλείας του Προέδρου Μπάιντεν Τζέικ Σάλιβαν, η (γνωστή από τις επισκέψεις της στην Αθήνα, Λευκωσία και Άγκυρα) υφυπουργός Εξωτερικών Βικτόρια Νούλαντ, ενώ δεν αποκλείεται να παραστεί και ο υπερήλικας πλέον Χένρι Κίσινγκερ. Εκείνο που θέλω να σημειώσω είναι για την κίνηση της Κομισιόν να δημοσιοποιήσει τα ονόματα των μελών της που θα μετάσχουν στη συνεδρίαση, ίσως επειδή θέλει να υπάρχει πλήρης διαφάνεια. Έτσι πέραν του κ. Σχοινά, θα είναι και ο Βέλγος επίτροπος Δικαιοσύνης Ντιντιέ Ρέιντερς.

 
 
 

 

 

 

Παλαιότερα Σχόλια

   

Αποποίηση Ευθύνης.... 

© 2016-2022 Greek Finance Forum