| Ειδήσεις | Ο Κυνηγός | Λεωφόρος Αθηνών | "Κουλου - Βάχατα" | +/- | "Μας ακούνε" | Fundamentalist | Marx - Soros | Start Trading |

 
 

"Kουλου-βάχατα"

Σχόλια για τα πάντα ……. Η φράση “Κουλου – βάχατα” προέρχεται από την αντίστοιχη αραβική «κούλου ουάχαντ» που σημαίνει «όλα μαζί ένα».

Επικοινωνήστε μαζί μας

 

 

 

00:01 - 02/01/23

 

Καλή χρονιά

Τη μεγαλύτερη ανησυχία μας για τη νέα χρονιά την είχαμε γράψει την Παρασκευή. Όσον αφορά το εσωτερικό της χώρας, έχει να κάνει με τον κίνδυνο πολιτικής αβεβαιότητας, με επαναλαμβανόμενες εκλογές ή τον κίνδυνο σχηματισμού μιας μη - σταθερής κυβέρνησης. Όσον αφορά τις διεθνείς εξελίξεις, η ανησυχία μας έχει να κάνει με την επιβράδυνση της παγκόσμιας οικονομίας που αναμένεται, εν μέσω πληθωρισμού και υψηλών επιτοκίων. Θα τα δούμε όλα στην πράξη. Ότι λοιπόν καλύτερο για όλους μας …. Καλή χρονιά ….

 

 

Σας μεταφέρουμε την άποψη του…

Όσον αφορά τις εκλογές τώρα. Θα σας μεταφέρουμε την άποψη ενός αρκετά σοβαρού ανθρώπου, που ασχολείται με αυτά τα ζητήματα, με καλή γνώση των όσων ισχύουνε με τους εκλογικούς νόμους. Πρόσωπο το οποίο δε θα λέγαμε πως έχει στενή σχέση με κάποιο κόμμα. Η εκτίμηση του λοιπόν είναι πως στη δεύτερη εκλογική αναμέτρηση υπάρχουνε πιθανότητες αρκετά πάνω του 50% να έχουμε αυτοδυναμία του πρώτου κόμματος και συγκεκριμένα της ΝΔ. Όπως τουλάχιστον λέει το συγκεκριμένο πρόσωπο, αυτό προκύπτει κάνοντας αναγωγή τα αποτελέσματα σχεδόν όλων των τελευταίων δημοσκοπήσεων. Όπως σας είπαμε, σας μεταφέρουμε την άποψη του, αποφεύγοντας εμείς να κάνουμε κάποιο σχόλιο.  

 
 

Ίσως από τα βασικότερα νούμερα που θα παρακολουθούμε…

Κατά τη διάρκεια του 2022 είχαμε πει πως θα παρακολουθούμε στενά την πορεία των καταθέσεων, ως έναν από τους καθρέπτες αναφορικά με το πως εξελίσσονται τα πράγματα στην ελληνική οικονομία και τις αντοχές, κυρίως των νοικοκυριών. Και αν το είπαμε αυτό για το 2022, φανταστείτε τι θα πούμε για το αναμενόμενα δύσκολο 2023. Για να είμαστε ειλικρινείς και παρά τις όποιες τελευταίες ενδείξεις (αναφερόμαστε παρακάτω), οι καταθέσεις έδειξαν συνολικά τη χρονιά (τουλάχιστον μέχρι τα τελευταία στοιχεία), πολύ μεγαλύτερες αντοχές από ότι θα περιμέναμε. Αντοχές που μας ξάφνιασαν θετικά. Βέβαια θα περιμένουμε να δούμε και τα επίσημα στοιχεία των τελευταίων μηνών του 2022 και κυρίως θα περιμένουμε να δούμε τι θα γίνει τη νέα χρονιά, σημειώνοντας βέβαια πως θα πρέπει να βλέπουμε και πως μεταβάλλονται οι καταθέσεις ανά εισοδηματική ομάδα.

 

 

Το κρατάμε

Σε σχέση φυσικά με τα παραπάνω. Τι κρατάμε από τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν στα τέλη της προηγούμενης εβδομάδας. Τη νέα μείωση των ιδιωτικών καταθέσεων κατά 591 εκατ. Ευρώ που σημειώθηκε τον Νοέμβριο μετά από τη μείωση κατά 550 εκατ. ευρώ του Οκτωβρίου, σύμφωνα πάντα με στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος.

Οι καταθέσεις των νοικοκυριών μειώθηκαν κατά 409 εκατ. ευρώ, ενώ είχαν αυξηθεί τον Οκτώβριο και τον Σεπτέμβριο, κατά 121 και 753 εκατ. ευρώ, αντίστοιχα.

Όπως σχολιάζονταν και σε σχετικά δημοσιεύματα και σε σχέση φυσικά αυτά που γράφουμε εμείς, αρκετά συχνά. Φαίνεται, επομένως, ότι η μείωση της αγοραστικής δύναμης των νοικοκυριών λόγω του πληθωρισμού, σε συνδυασμό με το τέλος της τουριστικής περιόδου, οδηγεί σε σημαντική μείωση των καταθέσεων τους.

 
 

Πέρασε στα ψιλά

Κλείνοντας, ξέρετε ποιά είδηση πέρασε στα ψιλά, αν και κανονικά θα έπρεπε να δημιουργεί μια συγκρατημένη αισιοδοξία. Η είδηση πως ο Πούτιν ανακοίνωσε πως θα επιτρέπεται στις δυτικές χώρες να πληρώσουν τα χρέη τους σε ξένα νομίσματα. Συγκεκριμένα, διάταγμα που επιτρέπει στις «μη φιλικές» δυτικές χώρες να πληρώνουν χρέη για καύσιμα σε ξένα νομίσματα, υπέγραψε την Παρασκευή ο ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν. Και ναι μεν, η αποπληρωμή των χρεών των χωρών δεν θα σημαίνει επανέναρξη των αποστολών ρωσικού φυσικού αερίου, σύμφωνα με το διάταγμα, ωστόσο επαναλαμβάνουμε πως ήτανε μια καλή είδηση, με αρκετούς, μεταξύ και αυτών εμείς, να έχουνε μια συγκρατημένη αισιοδοξία πως μέχρι το Μάρτιο θα έχει βρεθεί, έστω κάποια άκρη με τον πόλεμο στην Ουκρανία.

 
 
 

 

 

 

Παλαιότερα Σχόλια

   

Αποποίηση Ευθύνης.... 

© 2016-2022 Greek Finance Forum