| Ειδήσεις | Ο Κυνηγός | Λεωφόρος Αθηνών | "Κουλου - Βάχατα" | +/- | "Μας ακούνε" | Fundamentalist | Marx - Soros | Start Trading |

 
 

"Kουλου-βάχατα"

Σχόλια για τα πάντα ……. Η φράση “Κουλου – βάχατα” προέρχεται από την αντίστοιχη αραβική «κούλου ουάχαντ» που σημαίνει «όλα μαζί ένα».

Επικοινωνήστε μαζί μας

 

 

 

00:01 - 02/06/22

 

 

Είναι κάτι που μας προβληματίζει

 

Θέλουμε να ξεκινήσουμε με κάτι το οποίο παρατηρούμε τις τελευταίες ημέρες, κάτι το οποίο δεν κρύβουμε πως μας έχει προβληματίσει. Μας έχε κάνει λοιπόν εντύπωση, πως για πρώτη φορά βλέπουμε τόσο υψηλόβαθμα στελέχη της κυβέρνησης και των ενόπλων δυνάμεων να είναι τόσο ανήσυχα για το ενδεχόμενο ενός θερμού επεισοδίου με την Τουρκία. Ούτε γεωπολιτικοί αναλυτές είμαστε. Ούτε γνωρίζουμε κάτι περισσότερο. Αλλά είναι αλήθεια πως αν και εδώ και χρόνια ζούμε περιόδους υψηλής έντασης με την Τουρκία. Επί της ουσίας, πρώτη φορά βλέπουμε να υπάρχει τόσο μεγάλη ανησυχία, μέχρι και με ανοιχτές αναφορές πως είναι πιθανά διάφορα επεισόδια. Φυσικά και δε λέμε και δεν πιστεύουμε πως θα γίνει ποτέ πόλεμος με την Τουρκία. Αλλά είναι αλήθεια πως για πρώτη φορά μιλάνε όλοι τόσο ανοιχτά και δίνουνε τόσες πολλές πιθανότητες, κάτι το οποίο δεν κρύβουμε πως μας έχει κάνει εντύπωση.

 
 

 

… ακόμη μεγαλύτερη εντύπωση

 

Υπάρχει κάτι που μας έχει κάνει ακόμη μεγαλύτερη εντύπωση. Άνθρωποι σε πολύ υψηλές θέσεις στις ένοπλες δυνάμεις. Άνθρωποι που εδώ και αρκετό καιρό, όποτε τους ρωτάμε αν φοβούνται κάτι, πάντα ήτανε καθησυχαστικοί. Εμφανίζονται πιο ανήσυχοι από ποτέ.

 

Για να είμαστε ειλικρινείς, πιστεύουμε πως οι πάντες έχουνε επηρεαστεί από τον πόλεμο στην Ουκρανία και τη γενική κατάσταση. Αυτός είναι και ο λόγος που όλοι ανησυχούνε. Αλλά εύλογα δημιουργείται μια ανησυχία μήπως στα ανώτερα κλιμάκια γνωρίζουνε κάτι που δεν το γνωρίζουμε εμείς, εν μέσω πάντως μιας γενικής κατάστασης που μπορεί να δημιουργεί υπερβολική ανησυχία, χωρίς τα πράγματα να είναι τόσο άσχημα όπως φαίνεται.

 

 

 

Θέσαμε το ερώτημα

 

Μάλιστα σε μια φιλική συζήτηση που είχαμε με έναν από τους ανώτερους αξιωματούχους, θέσαμε ένα ομολογουμένως περίεργο (πονηρό) ερώτημα. Μια υποψία η οποία μας δημιουργήθηκε βλέποντας όλα αυτά. Κακά τα ψέματα, οι πάντες κατηγορούμε την κυβέρνηση πως βιάστηκε να στείλει όπλα στην Ουκρανία. Επίσης ακόμη και εμείς κατηγορήσαμε την κυβέρνηση πως βιάστηκε και κυρίως χειρίστηκε λάθος διπλωματικά την ιστορία με τον τάνκερ και το Ιράν, με γνωστά τα όσα επακολούθησαν. Θέσαμε λοιπόν το ερώτημα. Μήπως η αγωνία αυτή της κυβέρνησης για τα ελληνοτουρκικά είναι και ο λόγος για αυτή τη μεγάλη φούρια να ικανοποιήσουμε τη Δύση και κυρίως τις ΗΠΑ. Και δεν κρύβουμε πως περιμέναμε μια απάντηση της λογικής no comment. Ωστόσο, η απάντηση που πήραμε ήταν επί της ουσίας καταφατική, με σχόλια πως η κατάσταση είναι πιο «κρίσιμη από ποτέ»!!!!

 

Ειλικρινά πιστεύουμε πως οι πάντες είναι επηρεασμένοι από τον πόλεμο στην Ουκρανία. Αλλά συνοψίζοντας τα παραπάνω 3 σχόλια, δεν κρύβουμε την απορία και παράλληλα ανησυχία μας για όλες αυτές τις αναφορές (σχεδόν προεξόφληση) θερμού επεισοδίου με την Τουρκία.

 
 

 

Και θέτουμε και αυτό το ερώτημα;

 

Και θέτουμε ένα ερώτημα. Η Τουρκία και η Ελλάδα βρίσκονται σε μια πολύ δύσκολη οικονομική κατάσταση, με επίπεδα πληθωρισμού ρεκόρ (στην Τουρκία βρίσκεται στο 60-70%!!!) με τις δύο χώρες να καίγονται για τον Τουρισμό, με τη σημασία που έχει αυτός για την οικονομία. Αναρωτιόμαστε τώρα εμείς; Θα πάνε οι τούρκοι να κάνουνε θερμό επεισόδιο, τινάζοντας τα πάντα στον αέρα; Μέσα στο καλοκαίρι, την πιο καυτή περίοδο του τουρισμού; Ποτέ κανείς δεν ξέρει, αλλά προσωπικά αυτό μας φαίνεται κάτι σχεδόν απίθανο …. Εκτός αν υπάρχει κάτι άλλο από πίσω….

 
 

 

Τουρκία πληθωρισμός

 

Και κλείνοντας και με αφορμή τα παραπάνω, να κλείσουμε με ένα ενδιαφέρον στατιστικό. Μια ενδιαφέρουσα αναφορά ενός οικονομολόγου με τον όνομα Steve Hanke (Economist JohnsHopkins, | Sr Fellow & Director TroubledCurrencies Project | FX & Commodity Trader | Reagan White House), σχολιάζοντας πως ερευνώντας τα στοιχεία, κατέληξε πως ο πληθωρισμός στην Τουρκία ήτανε 107% σημαντικά υψηλότερος του 69,97% που ανακοίνωσε η τουρκική κυβέρνηση και ο Ερντογάν.  Και ξέροντας την Τουρκία και τον Ερντογάν, μόνο έκπληξη δε μας θα έκανε να ισχύει αυτό!!

 
 
 

 

 

 

Παλαιότερα Σχόλια

   

Αποποίηση Ευθύνης.... 

© 2016-2022 Greek Finance Forum