| Ειδήσεις | Ο Κυνηγός | Λεωφόρος Αθηνών | "Κουλου - Βάχατα" | +/- | "Μας ακούνε" | Fundamentalist | Marx - Soros | Start Trading |

 
 

"Kουλου-βάχατα"

Σχόλια για τα πάντα ……. Η φράση “Κουλου – βάχατα” προέρχεται από την αντίστοιχη αραβική «κούλου ουάχαντ» που σημαίνει «όλα μαζί ένα».

Επικοινωνήστε μαζί μας

 

 

 

00:01 - 04/05/22

 

 

«Κίνδυνος η ενεργειακή κρίση…. να κρατήσει πάρα – πάρα πολύ καιρό…»

 

Προσωπικά θέλουμε να είμαστε πιο αισιόδοξοι πως σχετικά πιο γρήγορα η κατάσταση στις τιμές ενέργειας, έστω σε ένα μεγάλο βαθμό, θα αρχίσει να εξομαλύνεται. Ωστόσο συγκεντρώνοντας τις εκτιμήσεις των πιο ειδικών και αυτών που έχουνε πρόσβαση στα κέντρα αποφάσεων των Βρυξελλών. Το μόνο σίγουρο είναι πως δεν ασπάζονται την αισιοδοξία μας …. Για την ακρίβεια αυτό που λένε μας ακούγεται ως ένα σενάριο τρόμου. Η ενεργειακή κρίση λοιπόν θα κρατήσει πάρα πολύ καιρό, όχι μόνο όλο το 2022, αλλά πιθανόν αν όχι όλο, μεγάλο μέρος του 2023!! Και όλα αυτά προσωπικά μας ακούγονται ως σενάριο τρόμου …

 
 

 

Ειδικά αυτό …

 

Αν τα παραπάνω τα χαρακτηρίσαμε σενάριο τρόμου, δεν ξέρουμε τι να πούμε για τα παρακάτω. Με βάση τις εκτιμήσεις των ειδικών που αναφέραμε παραπάνω, η ενεργειακή κρίση όχι μόνο θα μπορούσε να κρατήσει όλο το 2022 – 2023 …. Αλλά μπορεί και τα πράγματα να γίνουνε αρκετά χειρότερα. Ο λόγος; Όπως χαρακτηριστικά λένε, στο δρόμο για την ενεργειακή απεξάρτηση της Ευρώπης από τη Ρωσία, ο επόμενος χειμώνας θα μπορούσε να βρει την Ευρώπη με πολύ υψηλές τιμές. Κατά μέσο όρο αρκετά υψηλότερες από τις φετινές. Και τι σημαίνουνε όλα αυτά; Πως ο πληθωρισμός θα συνεχίσει να επιμένει σε πολύ υψηλά επίπεδα, με κίνδυνο σε μια διετία να μιλήσουμε για σωρευτικό πληθωρισμό 15 και 20% (και ίσως λίγο λέμε) !!

 
 

 

Πραγματικά δε μπορούμε ούτε να το φανταστούμε

 

Και σε κάτι που τον τελευταίο καιρό στεκόμαστε πάρα πολύ. Ας πούμε πως τα παραπάνω εφιαλτικά σενάρια για τις τιμές ενέργειας επιμένει (προσωπικά δεν το πιστεύουμε, αλλά οι άνθρωποι που το λένε είναι πιο ειδικοί από εμάς). Πραγματικά δε μπορούμε να φανταστούμε πως εν μέσω όλων αυτών θα υπάρχει και η δρομολογημένη πλέον άρση των μαζικών μέτρων στήριξης για την πανδημία. Χωρίς να θέλουμε να κινδυνολογήσουμε, ειλικρινά δεν ξέρουμε που μπορεί να βγάλει όλη αυτή η κατάσταση, με κίνδυνο να βρεθούμε μπροστά σε μια νέα γενιά κόκκινων δανείων και χρεών σε δημόσιο (εφορίες, ασφαλιστικά ταμεία) και ιδιωτικό τομέα (ενοίκια, επιταγές, λογαριασμοί Ρεύματος κτλ).

 
 

 

Θα πάει πολύ καλά

 

Επειδή σας μαυρίσαμε την ψυχή, πάμε τώρα λίγο και στις θετικές ειδήσεις …. Με αφορμή ένα τελευταίο δημοσίευμα του Θανάση Παπάδη στην Ημερησία … Θα επαναλαμβάνουμε την εκτίμηση μας πως πραγματικά ο τουρισμός θα τα πάει εξαιρετικά. Ασχέτως του πολέμου, του πληθωρισμού που πλήττει παγκοσμίως τα εισοδήματα, αλλά και τον Covid (αν και πλέον εδώ τα πράγματα πηγαίνουνε πολύ καλύτερα, τουλάχιστον στον δυτικό κόσμο) …. Μετά από 2 χρόνια πανδημίας, είναι τόσο μεγάλη (τεράστια) η επιθυμία του κόσμου να κάνει διακοπές. Και αυτή η επιθυμία είναι που πιστεύουμε πως θα οδηγήσει τον ελληνικό τουρισμό σε θετικές επιδόσεις έκπληξη κατά τη φετινή χρονιά.

 

Τώρα για την ιστορία, ο Θανάσης Παπάδης στην Ημερησία, μεταξύ άλλων έγραψε τα ακόλουθα:

 

Κάθε ημέρα που περνάει, όλο και περισσότερο έρχονται αισιόδοξα μηνύματα για την φετινή τουριστική περίοδο. Παράγοντες της αγοράς εκτιμούν ότι εφέτος είναι εφικτό η Ελλάδα να είναι το απόλυτο success story του παγκόσμιου τουρισμού και οι επιδόσεις της, τόσο σε ότι αφορά τα έσοδα, όσο τις αφίξεις να σημειώσουν το απόλυτο ρεκόρ στην ιστορία της χώρας.

 

Μετά το πάγωμα στις κρατήσεις που παρατηρήθηκε από την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία και για ένα περίπου μήνα μετά, η κατάσταση φαίνεται να έχει ομαλοποιηθεί πλήρως με αποκορύφωμα την περίοδο του Πάσχα, αλλά και το 3ήμερο της Πρωτομαγιάς που οι περισσότεροι προορισμοί, κυρίως οι δημοφιλεί θυμίζουν …. Αύγουστο.

 

Η εικόνα αυτή, όπως αναφέρουν πολλοί ξενοδόχοι, αποτέλεσε έκπληξη και για τους ίδιους, αφού δεν περίμεναν ότι τόσο νωρίς, ακόμη και αν υπήρχε το Πάσχα, θα έρχονταν τόσος πολύς κόσμος, Έλληνες και ξένοι για διακοπές. Το μη σύνηθες μάλιστα της υπόθεσης είναι ότι οι υψηλές πληρότητες παρατηρήθηκαν και ενδιάμεσα του Πάσχα και της Πρωτομαγιάς, κάτι που σημαίνει ότι ένας μεγάλος αριθμός, Ελλήνων κυρίως, αποφάσισε να παρατείνει τις διακοπές του.

 
 

 

Φοβερό νούμερο

 

Το έχουμε σχολιάσει αρκετές φορές …. Σε σχέση με όλα τα παραπάνω και όσο και αν το έχουμε συνηθίσει αυτά τα νούμερα, κάθε φορά που τα ακούμε εντυπωσιαζόμαστε. Αναφερόμαστε στο νούμερα αυτών που χρωστάνε στην εφορία και τον κίνδυνο κατάσχεσης που υπάρχει. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρονταν σε σχετικό δημοσίευμα, κάθε οφειλέτης θα παρακολουθείται σε πραγματικό χρόνο και ανάλογα με τη συμπεριφορά του το Eisxpaxis θα ενεργοποιεί αυτόματες κατασχέσεις τραπεζικών λογαριασμών και περιουσιακών στοιχείων, πλειστηριασμούς και συμψηφισμούς επιστροφών φόρων με οφειλές

 

Αυτή τη στιγμή πάνω  από 2.020.892 οφειλέτες  βρίσκονται  στον «προθάλαμο» των κατασχέσεων τραπεζικών λογαριασμών και περιουσιακών στοιχείων. Ο Κώδικας Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων δίνει το δικαίωμα στο κράτος να κατάσχει και να διενεργήσει πλειστηριασμό ακόμη και στην πρώτη κατοικία ενός φορολογούμενου εφόσον αυτός οφείλει στο Δημόσιο ληξιπρόθεσμο χρέος άνω των 500 ευρώ!

 
 
 

 

 

 

Παλαιότερα Σχόλια

   

Αποποίηση Ευθύνης.... 

© 2016-2022 Greek Finance Forum